Novopečena pitanja o tehnici |
Odgovori | Stranica 123 8> |
Korisnik | |
sytry
Novo sjeme Pridružen: 28 Veljača 2010 Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 04 Ožujak 2010 u 10:10 |
Htjela sam ovo pitanje postavit u topic o tehnikama i savjetima o
decoupageu, no buduci da je tema zatvorena, napravila sam novu u nadi da će je netko zapaziti i pomoći mi
Nemojte se primit za glavu kad pročitate pitanje, novopečena sam u ovom hobiju! Zasad sam od das mase složila par zgodnih stvarčica, okvir za sliku i svjećnjake.. to je ispalo ok. Salventu tehniku nisam koristila na njima. Jučer sam pokušala sa salventnom tehnikom (hocu napravit podmetač za čašu sa motivom pileta - uskrs i to..jel).. Bila je žuta podloga napravljena temperom, osušena, gore stavljena salveta (cca 8x5cm), kad se ljepilo osušilo prošla sam zaštitnim lakom. No ispalo je nadasve čudno sad kad se lak skoro osušio, vide se svi rubovi salvete na podlozi od tempere.. a prije stavljanja laka gotovo se uopće nije vidjelo! Neki dan sam stavila jedan mali cvijetić (1.5x1.5) od salvete na zvijezdicu od das mase, isto žuta podloga, al svijetlija nijansa.. tamo se rubovi ne primjećuju, vide se malčice ali gotovo neprimjetno. Što sam izvela krivo?? Akrilne boje jos nisam nabavila, ovdje u mom gradu imaju samo u veelikim količinama.. Pa sam za početak odlučila tempere iskoristiti, uskoro cu do zga pa cu tamo nabavit akrilne. Jel su ti rubovi toliko vidljivi radi tog sto nisam akrilnu boju koristila, ili sa nešto drugo krivo izvela? Mogu stavit i sliku ako je potrebno, i ako se nećete smijat previše |
|
Sponzorirani linkovi | |
kaća43
Neukroćena biljka Pridružen: 26 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3004 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sytry najvjerojatnije ti se podloga salvete i boja na podmetacu ne podudaraju,samo malo mi cudno da se rubovi salvete odmah nisu vidjeli..ja kad fulan podlogu odmah mi se vidi razlika,zapravo i ne toliko kad zalijepin salvetu na ljepilo,ali cim prijeđem ljepilom preko,odmah je ta razlika vidljivija..
sta ti znaci ovo u "velikim kolicinama"?ako su to lakovi od kila,to ti je taman,kupis bijeli lak i dalje ga nijansiras temperama..najzahvalnija podloga ti je bijela sa malo okera,bar ja ju najcesce koristim.. |
|
maredelmare
Odrastao grm Pridružen: 22 Prosinac 2009 Status: Offline Bodovi: 1310 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako ti kaća ne može odgonetnut zašto se u jednom slučaju vide rubovi u drugom ne, teško da ću ja moći.
Zaista je neobično da se vide rubovi salvete na ravnoj površini-to bi se moglo dogodit jedino ako tamo nije došlo ljepilo pa si prelakirala odvojene rubove od površine, ali ti kažeš da je sve bilo o.k. prije lakiranja-to mi nije jasno. Sjetila sam se jednog savjeta koji mi je dala Slavica08-sve što zalijepi ona malo popegla preko papira za pečenje. Vidila sam, probala-to je spas za nabore a ni rubovi se ne vide. Čak i printeve čini manje upadljivima kad su rubovi u pitanju. Samo ne peglaj dugo da ne promijeni boju. Usput,da si stavila sliku pa da je mogla vidit neka od naših iskusnijih majstorica-možda bi uspile "snimit" problem. A što se smijanja tiče...pa ja sam jednom stavila sliku u stilu "vidite šta sam ovo grozno napravila...", pa šta ima veze, ne treba ti bit neugodno, svi učimo. |
|
Pusti ko listak neka te mota taj ludi polet, vihor lud. Leti ko lišće što vir ga vije, za let si dušo stvorena.
|
|
Nedim
Novo sjeme Pridružen: 15 Travanj 2010 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Namjeravam se baviti,slikanjem na staklu.Ima li netko ,tko mi želi ukratko objasniti za početak kako se to radi?Unaprijed.Zahvalan.
|
|
Izzy
Trajnica Pridružen: 08 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 2446 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nedime, dobro nam došao! Osobno nemam iskustva u slikanju na staklu, samo decoupage na staklu, ali mi na pamet pada Otok koja radi tu tehniku pa malo pogledaj po njenoj galeriji i pitaj ju na pp (privatnu poruku), sigurna sam da će ti pomoći! Link do galerije http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4187&PN=1
|
|
štrigica
Novo sjeme Pridružen: 16 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bok svima... ja sam štrigica i ovo mi je prvi post na ovom forumu... zagrijala sam se za decoupage i našla vas googlajući o toj tehnici...
nisam napravila još niti jedan rad, još uvijek mi je sve to onako :/ zbunjujuće...
veselim se druženju s vama :)
p.s. ja sam definitli novopečena ovdje pa sam zato odabrala ovu temu za prvi post...
|
|
Izzy
Trajnica Pridružen: 08 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 2446 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Štrigica, dobro nam došla! Samo kreni i vidjet ćeš da je decoupage (lagana) ovisnost! Radujem se tvojim radovima i nadam se da ćeš se dugo družiti s nama!
|
|
Nedim
Novo sjeme Pridružen: 15 Travanj 2010 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Izzy,hvala lijepa,bolje vas našao.Kakva je to za pravo tehnika decoupage?Pozdrav
|
|
Angell
Već proklijao Pridružen: 22 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 225 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo i mene,zanima me ova tehnika,baš danas kupila kist.ljepilo za salvete mat,tempere akrilne u maloj tubi,i salvete..jel to dovoljno za početak ljudi..Ako sam dobro shvatila prvo premažem akrilnom bojom podlogu,osušim,namažem ljepilom ,stavim salvetu,osušim,opet premažem ljepilom,jel to to ljudi...jel tu akrilnu boju namažem odmah bez miješanja sa vodom na podlogu..za ispucalost trebam onaj dvokomp.neki lak,a za sjaj moram imati neki lak zar ne..nije ga bilo,mogu premazati s ljepilom ponovo kad zalijepim salvetu..Nadam se da ste me skontali,sva sam zbunj,zbunj..
e,da još nešto..vidjela sam negdje da su rubovi salvete s eocrtavali s nekom zlatnom bojom u tubici,konture tako nešto..ima li to?kako s eto zove i kada i kako se nanosi?joj pitanja,hrpa..hvala svima.. |
|
Slab je onaj koji je izgubio vjeru u sebe.
|
|
mare-nostrum
Trajnica Pridružen: 05 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 2829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
angell dobro nam došla......dobro si ti to sve skužila......najprije premaži ili potapkaj spužvocom (obična kuhinjska za pranje posuđa je sasvim dobra) bijelu akrilnu boju......većina nas koristi fasadne boje npr. Fasena,kantica od 750ml je negdje oko 28-30 kuma.....i svakako gotov predmet zaštiti lakom......kad već kupuješ fasadnu boju u istoj trgovini traži bezbojni lak na bazi vode....
a zlatna kontura je upravo to......tražiš zlatnu konturu za staklo,u hobby shopovima.....nanosi se jednostavno jer ima aplikator i sama doziraš i određuješ debljinu crte......
nadam se da sam ti bar malo pomogla .........
|
|
Angell
Opcije poruke
Hvala(0)
|
joj hvala ti na brzom odgovoru,ja imam onu malu u tubici boju,može za početak ta?i nemam lak,nije ga bilo,za konture nisam bila sigurna jel to to,pa sam htjela još pitati,znači ta kontura ide na kraju salvete ,ali nakon laka ili?oprosti na gnjavaži,meni je to kao sveto pismo..i još nešto ,kako da ta tehnika ostane na materijalu,recimo pladanja da se ne opere u vodi..
|
|
|
|
mare-nostrum
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ako misliš na običnu bijelu temperu ona ti neće biti dobra........tempere se znaju cijediti kod lakiraja i nikad ih ne koristim same.....uvijek pomješam s bijelom akrilnom.......ako nemaš fasadnu bijelu probaj tražti bijelu boju za beton.......iako je meni draža fasadna i boja za beton sasvim dobro funkcionira kao osnova.....
konturu stavljaš prije laka......lakiranje je završna faza.....ako nemaš lak i ljepilo može poslužiti,naravno ali meni je nekako draže na kraju sve "zacementirati" lakom.......ima ih raznih.....sjajni,mat,satenski....
za početak ti je najvažnija dobra volja a toga vidim imaš.......
|
|
Angell
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ok,sad mi jer jasnije,ova boja koju imam je akrilna tempera..nije bilo bijele akrilne..sutra idem i nabavim onu fasadnu,kad pošpricam s tim lakom ,neće mi se isprati kad perem u vodi??.još samo to i sve znam.Puno ti hvala..volje imam i previše,sve me prsti svrbe kako da počnem..
|
|
|
|
mare-nostrum
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ha možeš kupiti lak u spreju ali možeš kupiti i u kantici pa ga lijepo namažeš kistom......meni je draža ova druga varijanta.......a pranje?....to ti je tak-tak.....računaj da je sve što radimo uglavnom ukrasno i ne treba previše prati.......za tanjure,šalice i takve stvari koje treba češće prati se koriste neki drugi proizvodi.....
a sad odi češati prste i što prije nam pokaži svoje radove..........
|
|
Angell
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ajme,koje sve divote su ovdje,nema šanse da ja takvo šta napravim,šmrc...prekrasnooooo...svaka čast curama..
|
|
|
|
mare-nostrum
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hahahaha .....ova ti nije baš u suglasju s potpisom u postu.......zato glavu gore,kist u ruke i go
|
|
Angell
Opcije poruke
Hvala(0)
|
već jesam,sad se suši a popodne idem po lak i konture za staklo,još jedno malo pitanjce imam,ako radim na tanjuru bez bojanja(imam porculan čisti i bijeli) akrilnom bojom,mogu samo zalijepiti salvetu,konturom ocrtati i lak na kraju..
|
|
|
|
mare-nostrum
Opcije poruke
Hvala(0)
|
da možeš......malo je teže zaljepiti salvetu na porculan jer se kliže ali polako,mic po mic i sve će biti ok
|
|
Angell
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ma super i ovako izgleda,baš sam iznenađena,jedino mi mrsko rezati sa škarama,uufff...jedva čekam da sve završim,samo nažalost kod mene je slaba ponuda salveta..pa sam uzela,2-3 ali zadovoljna sam i ovako..Hvala ti puno jer mi odgovaraš na moja pitanja...punomi to znači,hvala ti do neba. |
|
|
|
mare-nostrum
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....i nemoj nam zaboraviti pokazati šta si napravila.....
|
|
Odgovori | Stranica 123 8> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |