Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori | Stranica 123 407> |
Korisnik | |||||
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 31 Siječanj 2008 u 14:40 |
||||
Imam par sjemenki adenium obesuma . Ako neko zna sta i kako oko njih molim da napise.
|
|||||
Sponzorirani linkovi | |||||
tropi
Mladi grm Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
Odgovor Opcije poruke Hvala(0) |
||||
Adenium
Porodica:Apocyanaceae Najbliži srodnici:Oleander,Pachypodium ,Vinca,Catharanthus,Dipladenija,Plumerija i dr Porijeklo;Tropska i subtropska Afrika i pustinjski predjeli Arabije Rod od 15 vrsta polusukulentnih grmova koji imaju zadebljanu bazu korijena tako da izgleda kao lukovica.Ovo svojstvo postoji samo kod primjeraka koji su uzgajani iz sjemena.Listovi su ovalni kožasti i pomalo hrapavi javljaju se na krajevima grana i zadržavju se na biljci oko 1 godine .U hladnijem dijelu godine odbcuje lisi kao i u slučaaju kad se previše zalijeva Najveći ukras su cvijetovi koji su trubasti sa 5 latica karakteridtični za pordicu.Cvatnju započinju već kad su mali.Boja cvijeta je crvena i sve nijanse ružičaste,rijeđe je bijela a ima i dvobojnih kultivara Razmnožavati se može reznicom u ljeto i sjemenom u proljeće Uzgaja se u dobro ocjeditom supstratu kao za kaktuse Zalijevanje:zimi vrlo štedljivo a ljeti obilnije ali nikako dopustiti stajanje u vodi Temperature:vrlo osjetljiva na niske temperature te lako smrzne i istrune ako je vlažna.Može podnjeti i položaj izbad radijatora Bolesti:trulež korijena ,grinje i crveni pauk OPREZ! svi dijelovi su vrlo otrovni Ovo je slika Ljubimca moje supruge kojeg imamo već nekoliko godina(dost rijetko se naiđe na njega u trgovinama;vidio sam ih 1.dan ovogodišnje flore) |
|||||
adenium
Već proklijao Pridružen: 25 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 203 |
||||
|
|||||
rain
Mladi grm Pridružen: 09 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 953 |
||||
evo,sjeme je stiglo i adeniumi su posijani prije točno 3 dana u mješavinu perlita i komposta za kaktuse,poklopljeni,zalijani sa kišnicom i stavljeni na radijator.
Evo sadašnjeg stanja. Dalje bumo vidli |
|||||
rain
||||
Evo,evo!
Nisam baš prezadovoljna,dosta sjemenki je istrunulo(valjda od silne brige),a ovi kaj su živi su od danas u solariju,čine mi se prilično izduženi Imam jednog albina,vrlo je napredan,krenuli su prvi pravi listići,pod lampom je pocrvenil od neugodnosti.Znam da ne bu dugog vijeka,ali baš mi je jaaako drag A ovo su (za sada)pravi i zdravi dečki jedan tek nikli mališan kojeg sam morala skidati iz pidžamice A jednog lijepog dana budu ovakvi hanči,fala |
|||||
macgywer
Novo sjeme Pridružen: 25 Travanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 22 |
||||
hvala za savijet Rain. preselio sam sjeme iz kojeg se širila plijesan u
drugu teglu i posipao cimetom. za sad imam 9 zdravih klijanaca i
nekoliko sjemenki na čekanju.
kako postići da biljčica dobi trbuh i razgrana se? da li je potrebno odrezati vrh kad poraste na željenu visinu ili na neki drugi način? nešto slično ovom: |
|||||
rain
||||
Čekaj,kud juriš.Biljke uzgojene iz sjemena same po sebi dobiju trbuh,a obično se i same razgranaju.Pinciraju se kad malo odrastu,ako baš mora.Kad dobiju 2 para pravih listića,može se početi dohranjivati sa pol doze gnojiva za kaktuse.Adeniumi su ti spori,to je sport za strpljive.Meni moji već idu na živce,jedno vrijeme su lijepo rasli,sad je zastoj.Stavila sam ih na sunce,pa koji ostao,koji propao!pozz
|
|||||
gute Fee
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
||||
Adenium obesum (Wüstenrose)
slobodan prijevod sa njemackog : Sjeme se moze sijati preko cijele godine . Sjeme rasporediti na pomijesanu zemlju i pijesak (1:1) i onda samo lagano pokriti sa zemljom. Zemlja mora biti konstantno lagano vlazna - ne mokra ! Teglu staviti na svijetlo i toplo mjesto (20 - 25°C) ! Pokriti teglu sa prozirnom folijom i napraviti nekoliko rupica . Vrijeme klijanja je normalno 4 - 6 tjedana , ponekad poneko sjeme i puno prije . Ne izgubiti strpljenje , dati i drugom sjemenu vrijeme da proklije ! Kako bi sprijecili plijesan svaka 2 - 3 dana dobar sat vremena prozraciti (za to vrijeme skinuti prozirnu foliju ) . Kad se biljcice dadu primiti u ruku treba ih staviti u friske tegle (pikirati !) Po ljeti treba drzati svijetlo i toplo (20°C i vise) , po zimi takodjer svijetlo ali se temperatura nesmije spustiti ispod 10°C ! U vrlo toplom godisnjem dobu je zalijevanje u redovitim razmacima pozeljno . Substrat treba izmedju zalijevanja i zalijevanja nakratko biti suh . Biljka ni u kom slucaju ne podnasa "mokre noge" !! Zalijevanje na jesen , kad biljka pocinje odlagati lisce (vrijeme mirovanja) zalijevanje se mora jako reducirati , u proljece , kad se ponovo probudi potrebno je opet nesto vise zalijevati . Kao substrat moze biti dobra zemlja (humus) sa visokim dijelom pijeska , perlita ,vermikulita , moze se cak i stara potrgana tegla upotrijebiti ili komadici crijepa . Dobra drenaza je od koristi . Hraniti se moze od proljeca do kasno u ljeto sa normalnim gnojivom za kaktuse . Ako ju tu i tamo zaboravimo zaliti , nikad se ne naljuti ! Kad naraste tolika da je nezgrapna ili bez forme podnasa cak i snit ! Napomena : biljka je otrovna , treba izbjegavati kontakt sa njezinim mlijekom , pogotovo kod otvorenih ranica . Bolesti : stititi ju od usiju PS oprostite na pravopisnim i gramatickim pogreskama , strani jezik je u toliko godina ucinio svoje . |
|||||
bebolina
Cvjetni guru Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
||||
Pinus
Neukroćena biljka Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
||||
monstera, dosta tih podataka sam već naveo. Evo još jedan puta za one kojima se ne čitaju stari postovi. To su adenium hibridi uzgojeni iz reznica, nizozemskog su porijekla.
Dali možemo govoriti o caudexu kod adeniuma koji je uzgojen iz reznice? Ovako izgleda caudex adeniuma kojeg nisam dizao- bijeli adenium. U stvari tu ne možemo govoriti o caudexu zato što ga jednostavno nema: A ovako caudex adeniuma nakon dizanja - roza adeniumi. Tu u stvari vidimo početak nastajanja caudexa : Od dizanja je prošlo mjesec i pol. U tom razdoblju je adenium proizveo dovoljno klorofila da se uskoro neće opaziti razlika u boji caudexa. Čitam da je dobro presaditi adeniume svake dvije godine u novi supstrat. Tom prilikom je dobro malo ( 2 cm) dignuti adenium. Dio caudexa koji raste pod zemljom je deblji od nadzemnog dijela. Osim toga i sam korijen adeniuma lijepo izgleda kada ga vidimo ovako isprepletenog. |
|||||
Pinus
||||
Evo cure, ovdje je bijeli adenium. I on je meni lijep, samo roze adeniumi su mamac za oči. Obično svi koji prvi puta vide adeniume u živo oduševljeni su roza adeniumima. Bijeli adenium je igrač na duge staze. I njega sam dignuo iz supstrata. Pošto su svi moji adeniumi iz reznica, nemaju kaudeks. Adeniumi bez kaudeksa nisu tako lijepi. Bolje rećeno adeniumi sa kaudeksom su mi lijepši. Kako natjerati adenium da formira kaudeks ? Nije tako teško, svake godine prilikom presađivanja dignimo adenium za 1-2 cm. Nećemo dobiti onaj klasični kaudeks kao kod sijanca, ali bolje išta nego ništa. Skinuo sam mu istovremeno i „protezu“ za rastezanje grana. Evo u par slika da vidite kako sam to napravio i kako sada izgleda: .. Sada izgleda ovako: |
|||||
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
||||
Adenium obesum je sukulent koji raste u podnebljima gdje su vrlo visoke temperature i intenzivna sunčana svjetlost. U tim krajevima on ima period mirovanja u vrijeme kada u prirodi vlada suhi period bez kiše pa on izgubi lišće te natoč jakom suncu miruje i po nekoliko mjeseci. U našem podneblju je situacija drugačija. Kod nas adenium samo ljeti ima dobre uvjete za rast (iako ni tada nema toliko sunca kao u svojoj postojbini). Zime su mu kod nas definitivno pretamne. Zbog toga se kod nas treba isforsirati da ima period mirovanja u zimi da bi taj, njemu nepovoljan dio godine, preživio bez posljedica. Zato ga u kasno ljeto počinjemo sve manje zalijevati i tako ga se prisili na period mirovanja. Prezimljava na najmanje 10 st. C, a kada izbugi lišće prostorija u kojoj boravi ne mora biti jako sunčana. U kasno proljeće ga stavimo na toplo i sunčano mjesto i počinjemo lagano zalijevati pa se tako potakne stvaranje listova i cvijetova. Ako se raspolaže sa jako osvijetljenom i suncu izloženom mjestu adenium se može uzgajati i bez perioda mirovanja. Tako uzgajan davat će nešto manje cvijetova nego kada ima period mirovanja. Kod njega treba stalno imati na umu da je to sukulent koji nije osjetljiv na manjak vode i da ga se redovno umjereno zalijeva jedino ljeti kada je vrlo toplo i kada ima puno sunčane svjetlosti. Na višak vode, naročito u hladnijem dijelu godine je vrlo osjetljiv i tada mu je to često smrtna presuda. Moj se upravo sprema cvjetati. Držim ga na južnom, sunčanom, grijanom ostakljenom balkonu i neću ga forsirati na mirovanje. |
|||||
Pinus
||||
Pustinjska ruža ? Kada sam samo čitao tuđa iskustva mislio sam u redu pustinjska biljka - malo vode kao u pustinji. No sada nakon osobnog iskustva sa adeniumom vidim da nije to baš pustinjska biljka.Kada bi me sada netko pitao koliko treba adenium obesum hibrid zalijevati odgovorio bi uvijek temeljito u periodu vegetacije. Važna je vegetacija, i dali je adenium u vegetaciji ili ne. Po zimi izvan vegetacije na temperaturi od 10 C vjerojatno samo toliko da se zemlja potpuno ne isuši. Normalno da puno ovisi i o supstratu. Ako raste u supstratu koji zadržava vodu zalijevanje treba tomu prilagoditi. Ako želimo da nam adenium obesum obilno, svakodnevno tri mjeseca bez prekida cvjeta tada ga moramo tomu primjerno zalijevati i gnojiti. Adenium obesum hibrid reagira brzo na neadekvatan tretman. Pogledate ga i vidite dali ste nešto pogriješili. |
|||||
Pinus
||||
Maris ništa specijalno. Koliko čitam adeniumi nisu osjetljivi na tip zemlje. Osnovno je da zemlja bude propustna. Zemlju miješam sam, stavim 1/3 starog odležanog komposta sa vlastitog kompostnika, 1/3 vrtne zemlje – krtičnjaka sa vlastite parcele. Prosijanog na situ. 1/3 drobljene cigle. Sve to steriliziram u pećnici.
|
|||||
bebolina
Cvjetni guru Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
||||
A sad malo o adeniumima i njihovoj izdržljivosti...
Kao mene nije digo bilo doma, moji su adeniumi ostali vani na temperaturi od samo dva stupnja noću, nešto više preko dana. Mislila sam da se s malcima mogu slobodno pozdraviti, ali ne, opstali su. Je da su odbacili skoro svo lišće, ali nakon samo nekoliko sunčanih i toplijih dana počeli su ponovo listati.
Ni veliki novo pridošli nisu ništa bolje prošli, al ni oni se baš previše ne bune. Prvo su putovali mjesec dana, nakon toga su bili na čekanju izvan zemlje dva tjedna i kad su se konačno dokopali zemlje i vlage, dobili su po repu od zime. Neki su samo objesili vrhove, a neki ni to |
|||||
bebolina
||||
|
|||||
bebolina
||||
Moji adeniumi stagniraju od kada su vani na full suncu Mjesto koje sam im namijenila ne odgovara im, pretoplo je, sunce je prejako listovi su im danas ofureni.
Sve sam ih premjestila na mjesto gdje će imati jutarnjeg sunca.
Držite mi palčeve da im pogodim pravo mjesto
|
|||||
Pinus
||||
Evo ovako sam nedavno pripremio supstrat za adeniume i sijance pahipodia : 1/2 komposta (ne treseta ili zemlje za cvijeće), 1/4 pumice (dobra bi bila i drobljena cigla), i 1/4 vermikulita ( dobar bi bio i perlit). Sve dobro navlažim i u pećnicu na 150 C 3/4 sata. Ukratko: Izabereš im najsunčaniji položaj u svojim
uvjetima. Preko ljeta adeniume zalijevaš svaki dan. Ako ih držiš na direktnom
suncu a temperature su iznad 30 C. Zalijevaš bar 2X dnevno. Prihranjuješ po
malo svaki dan. Male sijance uravnoteženim NPK sa mikroelementima. Kada dođu u
fazu cvjetanja smanjiš dušik. Imaš u Vetisi za kupiti pumicu. Zamiješaj
supstrat kao kombinaciju pumice i komposta 1:1. I to ti je to
|
|||||
Pinus
||||
O da mali kaktus, bez „papice“ (dopinga) nema ništa. Zadnja 3 – 4 dana kod mene slabo vrijeme (za adeniume) oblačno, kišovito. Sve sijance adeniuma sam prestao prihranjivati ali ne i ove koji cvatu. I on je dobio je povlašteni tretman, zato što cvate. Za one koje to zanima: Adeniume gnojim uravnoteženim gnojivom sa mikroelementima. Gnojim često, ako je sunčano svaki puta prilikom zalijevanja. Ovo je bitno: malom koncentracijom gnojiva ali često. Trenutno rastu u hranom bogatom supstratu, miješanici komposta (ne zemlje za cvijeće), vermikulita i bimsa (pumice). Sve steriliziram. |
|||||
Pinus
||||
Kod presađivanja radim malo drugačije. Presađujem kada ocijenim da je to potrebno a imam vremena bez obzira na godišnje doba. Presađujem u steriliziran mineralni supstrat nastojeći presaditi u isti mineralni sastav tla i istu pH vrijednost tla. Supstrat je suh kao barut prilikom presađivanja. Captanom(16kn /100g, MBM Lučko,dovoljno fungicida za narednih 10 g.) tretiram korijen adeniuma prije presađivanja. Preko ljeta bi sa zalijevanjem adeniuma nakon presađivana počekao dan – dva a sada preko zime najmanje desetak. Vani je mraz a iza stakla 20tak C. Adeniumi sada vodu ne trebaju tako često. U kaudeksu imaju dosta rezerve. |
|||||
Pinus
||||
Ovih dana sam i ja presađivao prošlogodišnje sijance u veće tegle. Ovaj puta sam se odlučio supstrat napraviti kao kombinaciju domaćeg starog odležanog komposta (ne treseta) i pomice (vulkanske ekspandirane gline) u volumnom omjeru 1 : 1. Nakon miješanja supstrat steriliziram u pećnici. Izuzetno dobro kao sastavni dio supstrata se je pokazala i prosijana drobljena cigla. Samo iz razloga što pomice lakše nabavim u svojoj okolici upotrebljavam nju a ne ciglu. |
|||||
Pinus
||||
ajama, kada bi znao da ti dam kakav pametan savjet učinio bi to odmah. Ovako se stalno ponavljam pišući o svojim iskustvima sa adeniumom. A ona su: što više sunca, supstrat bogat hranjivim tvarima, propustan za vodu i zrak, vodu preko ljeta obilno svaki dan. Sada preko zime vodu u zavisnosti od sunca. Ako je sunčano vodu svaka 2 – 3 dana ako je oblačno jednom na 7 do 10 dana. Jedino pravilo je da nema pravila.
|
|||||
Pinus
||||
Jedna od zabluda koja prati adenium je mišljenje da adenium iz reznice ne može formirati lijepi veliki kaudeks. Ako je netko slučajno čitao starije savjete o uzgoju adeniuma sa početka ove naše teme mogao je tu tvrdnju nekoliko puta pročitati. No to nije točno, to je zabluda koja se stalno ponavlja. Adeniumi iz reznica isto tako mogu formirati lijepi kaudeks. Poželjno je da prilikom presađivanja adeniume malo podignemo iz supstrata. Naročito je važno da istovremeno raširimo ostatak korijena koji ostaje u supstratu pripremajući na taj način adenium za sljedeće dizanje. Samo kaudeks konusnog (piramidalnog) oblika izgleda skladno. |
|||||
Pinus
||||
@pčelice nema trika. Supstrat koji upotrebljavam je „zrnati“ (nema vlakna) kombinacija komposta i pomice. Kada izvadim adenium iz tegle supstrat malo pretresem i on sam popada sa korijena. Korijen raširim prstima koliko se da i vratim adenium u pripremljenu novu teglu. U teglu sam prije toga nasuo supstrat do 1/3 visine. Zatim dodam koliko je potrebno novog supstrata i to je to. Kod mene danas ponovno sniježi: |
|||||
Pinus
||||
mali kaktus, lišće se suši na tvojim adeniumima. Moraš češće zalijevati. Sada kada ima dovoljno sunca barem svaka tri dana i to onako obilno. Tvoji adeniumi rastu u tegli od terakote. Sunce i suhi zrak iznad radijatora brzo posuše supstrat.
|
|||||
Pinus
||||
Antonija, moraš se prilagoditi svojim uvjetima. Ti živiš u Dubrovniku a ja u Rogaškoj. Reci kako da ti dijelim savjete kada mi se niti ne sanja kako je lijepo kod tebe ovih dana u Dubrovniku. Šalu na stranu, sunce i samo sunce određuje dali ću zalijevati i gnojiti svoje adeniume.Preko ljeta kada ima sunca zalijevam i gnojim (malo) svaki dan. . Kada je vruće kada temperature prelaze preko 30 C zalijevam i po 2 puta na dan. Po zimi kada je 2 mjeseca zaredom magla i oblačno svaki dan, niti ne pomišljam da bi gnojio adeniume. U tom vremenu zalijevam jednom 7 – 10 dana. Ako je preko zime sunčano adeniume zalijem svaki drugi dan. Sunce postavlja pravila, ne ja ne ti ne nitko drugi samo sunce i nitko drugi nego sunce.
Imam pitanje.
Zašto si zalila reznice bez korijena ? Dok nemaju korijen supstrat mora biti suh. Kada puste korijen počni oprezno zalijevati supstrat. Do tada neka stoje u suhom supstratu. Napravi neki zrnati supstrat bez zemlje za cvijeće. Puno brže i lakše će pustiti korijen. Reznice drži u svijetloj sjeni na toplom. |
|||||
Pinus
||||
Adenium obesum hibrid, uzgoj iz reznice, bijelocvjetni. DaZip, svejedno je dali zamiješaš supstrat sa glistenjakom ili kompostom. Ali tenesit (drobljena cigla) ili pumica su kvalitetnije rješenje za adenium supstrat nego perlit. I tenesit i pumica (bims) mogu akumulirati određenu količinu vode. Dugo vremena (dan - dva) nakon zalijevanja su vlažni ali nikada mokri a to je baš ono što odgovara adeniumu. Vlažan da ali nikada mokar supstrat , niti neposredno nakon zalijevanja ne. Problemi mogu nastati preko zime preko ljeta je sve OK. Sposobnost vezanja vode kod perlita je daleko manja. Da ne kompliciram
rasli budu adeniumi i u kombinaciji
glistenjaka i perlita i to dobro. Miješam volumno: pola – pola. Za one koji se odluče slučajno za tenesit mogu ga kupiti u mbm Lučko (Bio granule, 30 kg / 76 kn ) ili jeftinije je "posuditi" ga na kakvom tenis igralištu. Prah isperem vodom a ono što ostane prosijem kroz 5 mm
sito. Krupnju frakciju miješam sa agregatom i upotrebljavam za dekoraciju po vrhu supstrata a
frakciju do 5 mm upotrebljavam za pripremu supstrata. Na kraju supstrat steriliziram u pećnici. |
|||||
Pinus
Odgovor Opcije poruke Hvala(1) |
||||
Mislim na kompost ili
glistenjak. Vidim da ti adeniumi rastu na balkonu pa pretpostavljam da nemaš kompostnik.
Kupi dobar glistenjak u kakvom vrtnom centru (Podsused, Lučko, . . .) Miješaj
volumno 1 : 1 sa tenisitom iz kojeg si prije miješanja isprala prah.
Svoj supstrat
steriliziram. Pazim što stavljam na kompost pa pretpostavljam da je 99 % mikroorganizama sasvim redu ali onaj 1 % je možda patogen zato
ga steriliziram. |
|||||
Pinus
||||
Biogranule
ili drobljena cigla tenisit-stridona Prah
isperem vodom na finom kuhinjskom situ. Ono što ostane prosijem na 5 mm situ. Krupnu
frakciju upotrebljavam za dekoraciju a sitnu onu do 5 mm kao dio supstrata. Za
pripremu supstrata koristim i pumicu (bims) zavisi što imam u datom trenutku
pri ruci. Po kvaliteti bi rekao da su to potpuno ravnopravni materijali kada je supstrat za adeniume u pitanju.
|
|||||
bebolina
||||
Kako sam vam i obečala da ću vam poslikati "veliko" rezuckanje i cijepljenje adeniuma, evo i poneka fotkica u režiji moje slatke asistentice,moje beboline Alexie koje je budno pratila šta njena nona Tina radi to nema cijene!
Uzimanje reznica
Sve sam kalemila V tehnikom jer su grane bile predebele i odnosu na reznice, tako mi je bilo lakše usadit ih i dobro privezat. Samo sam posljednju reznicu priljubila jer nisam više imala poštenih grana
Sve sam lijepo zaštitila prozirnom folijom da ne gubi vlagu na cijepu i dobro stegla ljepljivom trakom. Sad "pijandura" izgleda ovako |
|||||
Pinus
||||
adenium arabicum, prošlogodišnji sijanac
Malo važno tko radi gnojivo. U gnojivu su elementarne tvari i svejedno mi je tko je proizvođač: plantela, cvetal, osmokot, kristalon ili Ina Kutina. Bitni su samo omjeri elementarnih tvari u gnojivu i u kojem obliku je dušik. Poželjno je da je u nitratnom obliku, bolje rečeno obavezno. Andina ti uzgajaš adeniume na balkonu a ja na suncu
ispostavljenoj terasi. Mislim da je to bitna razlika a i ne uzgajamo adeniume
baš ono u dlaku isto, zar ne ? Adeniume preko ljeta forsirano gnojim i zalijevam. Neki dan
sam vidio da ovaj jadnik sa slike nije izdržao takvo šopanje, puknule su mu
hlače.
Glikice, lijepo ti cvate! @desert rose, ne smiješ me previše hvaliti, znaš kako reče
da se ne pokvarim |
|||||
Pinus
||||
Nakon što zamiješam supstrat kao kombinaciju
pumice, drobljene cigle i komposta
supstrat dobro navlažim i dam za 1h u pećnicu.
|
|||||
Pinus
||||
Uzgoj adeniuma nije egzaktna znanost. Tu su u
igri principi a ne mililitri. Kod gnojenja i zalijevanja adeniuma ne
inzistirajmo na veličinama kao što su grami, mililitri itd. Tu koristimo izraze
kao: često gnojimo, blaga koncetracija gnojiva, malo gnojiva itd.
Sunce je dirigent za sve što radimo sa
adeniumom. I još nešto. Mislim da je neadekvatno zalijevanje glavni razlog povremenog nezadovoljstva sa izgledom naših adeniuma. Preko ljeta (sezone
rasta) većina nas premalo zalijeva i prihranjuje adeniume. Preko zime je
obratno. To je glavni problem kod uzgoja adeniuma. Znači količina vode je
uvijek povezana sa suncem a samo posljedično sa toplotom. |
|||||
Pinus
||||
|
|||||
Pinus
||||
Cure drage, hvala na pohvalama. Baš je lijepo početi dan čitajući pohvale.
Veliki problem predstavlja kratko razdoblje
aktivne vegetacije. Na kopnu je to kako gdje ali u prosjeku od početka svibnja pa
do kraja rujna. Zato mislim da bi umjetno svijetlo značajno produžilo taj
period vegetacije. Govorim o sijancima. Jednom kad formiraju debeli kaudeks nema problema. Možemo birati
kako ćemo sa njima kroz zimu. Pustiti ih u vegetaciji na prozorskoj dasci iznad
radijatora ili negdje sa njima na spavanje kad odbace lišće. Za one koji ne upotrebljavaju klijalište
usudio bi se reći da je početak proljeća optimalan trenutak za sijanje
adeniuma. Normalno govorim o našim
krajevima. Bangkok, Tajland ima kroz cijelu
godinu max. temperature iznad 30 C. Na njih zaboravimo. Njihovi uvjeti su bitno drugačiji.
Nisam vjerovao @ jagodi kada je jednom komentirala mahune na mojim
adeniumima. Napisala je da od tih mahuna neće biti ništa. Prvu sezonu nisam ali
sada uvijek odrežem mahune. Mahune
iscrpljuju adeniume. Pune su praznog sjemena od kojeg koristi nema. Kod mene je bilo tako. Ali to ne znači da vas dvije trebate učiniti isto. Naprotiv na vašem mjestu
i ja bi pustio da mahune „dozore“. To je
dobra škola.
Andina, uvijeti su jako važni naročito u
prijelaznom razdoblju proljeće i jesen. Preko dana su temperature u redu ali su
noći prehladne za adeniume. Adeniume u tom razdoblju unosim u kuću preko noći. Malo naporno ali dobra strana toga je
besplatan jogging. A "kako pihati na dušo" e to se da naučiti.
Samo treba biti uporan.
otišao sam pogledati svoje adeniume sada
ujutro. Većina prošlogodišnjih sijanca ima taj „mokri izgled“ kaudeksa. Veliki nemaju. Istina je i da velike rjeđe
zalijevam.
|
|||||
Pinus
||||
Cimi, imaš u Velikoj Gorici odličan glistenjak -
klikni. Zamješaj volumno 50 % glistenjaka
i 50 % drobljene gline granulacije do 5- 6 mm ne deblje. Obavezno moraš sterilizirati. Dobro promiješaj,
navlaži, daj u pećnicu sat vremena na temp. 150 C. Ohladi i . .. Kombinacija perlita
i supstrata za kaktuse je slabije rješenje.
Grane na svojima režem kad krenu u punu vegetaciju. Druga polovica svibnja/početak lipnja uglavnom kada su temperature oko 25 C. Tada fino reagiraju tjerajući odmah veći broj novih grana. Režem oštrim nožem 2 -3 mm iznad lista ili "oka" na grani. Mjesto reza operem tekućom vodom. |
|||||
Pinus
||||
Ajmo još
malo o uzgoju adeniuma. Sunce je dirigent za sve što radimo sa
adeniumom. Milice, pogledaj kaudeks kod svojih adeniuma. On je mokar a trebao
bi biti suh u ovo doba godine. Nema dovoljno sunca a ti zalijevaš adeniume. I
još ako ih držiš na toplom, katastrofa. Adeniumi počinju rasti. Ta zimska rast
bez sunca je nepoželjna, nepravilna. Ako nema sunca, čitaj dovoljno svijetla adeniume
zalijevamo tek toliko da se supstrat čisto ne posuši. Malo vode jednom
mjesečno je u redu. Ako nemaš dovolno sunca adeniume drži na hladnom. Optimalno
je 15 C, a 10 C je puno bolja temperatura
prezimljavanja nego 20 C (ako nema dovoljno sunca). Kod 10 C adeniume ne zalijevamo niti
malo ne..
Kako bi ih
sada pokvarila? niti sada nisu onakvi
kakvi bi trebali biti. Adeniume
režem kada uđu u vegetaciju, temp iznad 25 C. |
|||||
Pinus
||||
Alma M,
dobro došla na forum.
Dobro
pitanje. Rezanje vrha (gornja dva lista) = pinciranje. Pinciram često. Prvi puta
nakon što formiraju četvrti par listića, taj četvrti par odrežem. Poslije pinciram
po potrebi. Adeniume koji brzo rastu "U VIS" pinciram više puta tokom sezone.
Adeniume koji lijepo formiraju svoju krošnju nema potrebe pincirati. Pinciranjem
zaustavimo prebrzu rast u vis, potenciramo grananje adeniuma i debljanje
kaudeksa. Uočite
razliku između pinciranja i rezanja grana. |
|||||
Andina
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
||||
Prvo da ti zaželim dobrodošlicu, Boombar! Nadam se da će ti ovaj forum pomoći da uspješno uzgajaš ovu lijepu, ali intrigantnu biljku. Drugo, čestitam ti na tome što si svoje adeniume uspio tako dobro održati ove tri godine. Vidim da dosta obećavaju.
Kao što već rekoh, ne smatram se nekim znalcem, no uzgajam adeniume već gotovo pet godina i puno sam čitala o njima, ali i učila na vlastitim pogreškama. Kad se već ne javljaju Pinus i Bebolina, pravi znalci, pokušat ću ti ja odgovoriti. Dakle, o supstratu je Pinus napisao ovo: " Pumica (bims,plovučac) ili tenisit u kombinaciji sa kompostom ili glistenjakom, sve sterilizirano, odlična je kombinacija za adenium supstrat." Ja sam čitala da je dobro na dno posude staviti krupnije komade pumice ili šljunka, na to sitnije dijelove pomiješane sa supstratom, a u gornjem sloju najsitnije. Najboljom verzijom supstrata mi se pokazala mješavina supstrata za kaktuse, zeolita i glistenjaka. U svakom slučaju, mješavina mora biti jaaaaako propusna tako da, kad zalijevaš, voda samo procuri kroz teglicu. Nadalje, ti svoje adeniume nisi podizao iz zemlje, a to je važno za razvijanje kaudeksa. Njih bi trebalo bar jednom godišnje podići za nekoliko milimetara, a to znači: izvaditi ih iz teglice, pregledati korijen i po potrebi ukloniti mrtve korjenčiće da ne bi uzrokovali truljenje zdravih, dodati sastojke (glistenjak, pumica...), sterilizirati supstrat (u pećnici ili mikrovalki), raširiti korjenčiće što je više moguće (tada će se i grane širiti i bit će ljepša krošnja) i posaditi u istu ili malo širu posudu, tako da je kaudeks nekoliko milimetara više iznad površine supstrata. To je najbolje raditi u veljači ili početkom ožujka, kad su adeniumi još u hibernaciji. Iako - ne bi se oni bunili niti da sada to napraviš, ali bolje je u proljeće. Vrlo su otporni na seljenje i presađivanje. Što se tiče otpadanja lišća, nema tu ništa čudno. Mnogi od njih odbace listove kad se smanji količina sunca i dnevne svjetlosti. To znači da prelaze u hibernaciju ili, kako ja to volim reći, odlaze u zimski san. Tada ih ne treba zalijevati, možda samo koju žlićicu mjesečno ako imaju koji listić, i to sve do veljače ili čak ožujka. Oni mogu zimi biti u relativno hladnom (do najniže +10 stupnjeva C) i mračnom prostoru pa se neće izduživati. E sad, neki jednostavno ne žele odbaciti listove. Njih je bolje držati u toploj prostoriji uz maksimalno moguću količinu svjetlosti i malo češće ih zaliti. Jednostavna je formula: nema listova, nema transpiracije, nema zalijevanja. I obratno! Vidim da si ti svojima rezao cijele grane. Ako želiš dobiti široku krošnju s puno cvjetova, onda grane samo pinciraj početkom vegetacije. To znači odrezati nekoliko milimetara na vrhu svake grane. Tada će biljka puštati sa strane nove grančice koje će, u budućnosti, donositi više cvjetova. Režući cijele grane, zapravo stimuliraš rast onih drugih u visinu. Može se i tako uzgajati adenium, sve ovisi o afinitetima uzgajivača. I još jedna sitnica: kad režeš grane ili pinciraš, sok koji izlazi lagano pokupi mekim papirom, najbolje papirnatom maramicom, tako da se rana brzo zasuši. Dobro je na ranu staviti kap meda koji će je zaštititi od bakterija. Tada će "ožiljak" biti manje primjetan. Presađivanje i pinciranje, odnosno rezidba predugačkih ili nepotrebnih grana, može se obaviti istodobno jer adeniumi to podnose da, kao što kaže Bebolina, "ni ne trepnu". Ipak mislim da je to najbolje obaviti krajem zime ili početkom proljeća, dakle, u vrijeme prije početka vegetacije. Činjenica je da pinciranje odgađa cvjetanje, ali zato strpljivi uzgajivači dobiju nakon nekoliko godina bujnu krošnju punu cvjetova. Tome se i ja nadam jer svoje svakog proljeća pinciram, ponekad i tijekom ljeta, pa do sada još nisu cvjetali. Eto, toliko za sada. Nadam se da nisam bila prenaporna i da neću ovim postom nikoga odbiti od uzgoja adeniuma. Ovako napisano čini se komplicirano, a u stvarnosti je zapravo sve jako jednostavno.
|
|||||
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
Po domači bi rekli "pustinjska ruža".Ukrasna biljka porijeklom iz Azije i Afrike. Znam da je treba JAKO malo zaljevati.Kako potječe iz sušnih područja,traži jako malo vode,sav višak vode akumulira u stabljiku. Od viška vode prvo listovi počnu otpadati.
E da,iz porodice sukulenata je(čini mi se!?)
|
|||||
Dalmax22
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
Ja imam sjemenje pa ako je neko to vec sijao da napise kako. Cvijet tj biljka izgleda super ali me zanima koliko vremena tereba da bi izrasla onako normalne velicine.
|
|||||
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
Dalmax, ja imam sest uzgojenih iz sjemena. Sijanje sjemena je obicno, lagana zemlja, vlazna, ne prevlazna, nisam nicim pokrivala, nicu dosta brzo, samo je problem sto sjeme mora biti svjeze da bi niklo, meni je od 100 niklo samo sest.
Zalijevati jako jako malo.
Jedan mi je cvao nakon devet mjeseci, jedan nakon godinu i pol, ostali jos nisu.
Ove godine su mi propala dva, jer mi je u plasteniku bilo mnogo kondenzacije koja im je padala po liscu.
Ostali su razvili vec lijepe kodekse, mala stabalca su vec
|
|||||
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|||||
Dalmax22
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
Ok, mozda probam i ja mada nemam neke spec. uvjete.
|
|||||
Zvjezdana
Trajnica DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
pogledala sliku na netu predivna je di se to može nabavit...
|
|||||
Per aspera ad astra.
|
|||||
Dalmax22
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
i mene je privukla slika, ja sam se mjenjala za sjemenje i dobila par komada . Imas sigurno na e-bayu itd
|
|||||
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
Evo kako izgleda cvijet moja dva (oba su ista).
|
|||||
OPG 159365
|||||
Dalmax22
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
Super!! A ako je moguce volila bi vidit i kako je formirana stabljika please.
|
|||||
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
kako ovo dobro izgleda........
|
|||||
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
Dalmax, to moram tek slikati. Budem kad stignem.
|
|||||
OPG 159365
|||||
tropi
||||
Adenium
Porodica:Apocyanaceae Najbliži srodnici:Oleander,Pachypodium ,Vinca,Catharanthus,Dipladenija,Plumerija i dr Porijeklo;Tropska i subtropska Afrika i pustinjski predjeli Arabije Rod od 15 vrsta polusukulentnih grmova koji imaju zadebljanu bazu korijena tako da izgleda kao lukovica.Ovo svojstvo postoji samo kod primjeraka koji su uzgajani iz sjemena.Listovi su ovalni kožasti i pomalo hrapavi javljaju se na krajevima grana i zadržavju se na biljci oko 1 godine .U hladnijem dijelu godine odbcuje lisi kao i u slučaaju kad se previše zalijeva Najveći ukras su cvijetovi koji su trubasti sa 5 latica karakteridtični za pordicu.Cvatnju započinju već kad su mali.Boja cvijeta je crvena i sve nijanse ružičaste,rijeđe je bijela a ima i dvobojnih kultivara Razmnožavati se može reznicom u ljeto i sjemenom u proljeće Uzgaja se u dobro ocjeditom supstratu kao za kaktuse Zalijevanje:zimi vrlo štedljivo a ljeti obilnije ali nikako dopustiti stajanje u vodi Temperature:vrlo osjetljiva na niske temperature te lako smrzne i istrune ako je vlažna.Može podnjeti i položaj izbad radijatora Bolesti:trulež korijena ,grinje i crveni pauk OPREZ! svi dijelovi su vrlo otrovni Ovo je slika Ljubimca moje supruge kojeg imamo već nekoliko godina(dost rijetko se naiđe na njega u trgovinama;vidio sam ih 1.dan ovogodišnje flore) |
|||||
TILjO
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 546 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
A joj... Vidi ove ljepote... Prekrasno! I još k tome iz Afrike... |
|||||
Plantlover
Mladi grm Pridružen: 02 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 544 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
Stvarno prekrasno
|
|||||
Everyone's a winner, we're making our fame
|
|||||
bergenia
Trajnica DONATOR Pridružen: 17 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 2776 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
Jako lijepa biljčica. Vidjela. Imala sam dipladeniju, sliči ovome, ali mi je uvenula.
Prekrasno!
|
|||||
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
A to je ta ruža koju smo tražili po Flori Prekrasna je.
|
|||||
Vrijedni mrav
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Nedavno posijan Pridružen: 07 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 59 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
Ima sjeme adenium obesuma na aukcije.hr za kupiti.
A gdje držite tu biljku, ako nije tajna da tako predivno cvjeta ? |
|||||
tropi
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
sjeme ima i iz vana naručiti znam nekoliko stranica....bitno je da je svježe pa makar i malo više platiti.
Ova slika je od ove zime prije nego je otišla na mirovanje.Sad momentalno prebiva na balkonu na punom suncu i sprema se otvoriti pupove.čim se rascvjeta slikam i pokažem..... |
|||||
Dalmax22
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
Imala sam sjeme i poklonila,sada cujem da nije niklo- sjeme mora biti super svjeze da bi izniklo i ne treba bacati novce na neko staro sjeme sa neta.
|
|||||
Vrijedni mrav
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Nedavno posijan Pridružen: 07 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 59 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||
Ovo sjeme garantirano niče. Meni niklo svih 5 sjemenki u roku od deset dana. Biljčice su mi još malene, ali prvi put da mi je niknulo nešto egzotično i jako sam zadovoljna.
|
|||||
Odgovori | Stranica 123 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |