Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Trajnice
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Japanska šumarica - Anemone japonica
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Japanska šumarica - Anemone japonica

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 345
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2008 u 22:24
Elegantne i sofisticirane u nevelikom krugu kasnoljetnih družbenica, Anemone japonica na svojim dugim vitkim stapkama započinju prozračnu i pomalo ženstvenu cvatuću gestikulaciju još uvijek toplog kolovoza.

U okviru pouzdanih i lijepih trajnica kojima habitus uspravnog rasta dolazi do izražaja zbog zamjetne visine, one zauzimaju jedno od znatnijih mjesta u uređenju prostora s blagom granulacijom sjene.

Njena izvorna postojbina je Kina, ali se u Japanu naturalizirala i zadržala prisustvo koje upućuje na mjesto odakle je proširena po Evropi i svijetu.

Uz to, Japan je zemlja koja je iz obitelji Ranuncualaceae kojoj pripada, prvotno razvila njene mnogobrojne kultivare.

Anemone japonica je vrsta koja i nema pretjerane prohtjeve ako joj se pruži potrebna skrb što ju fina vlaknasta struktura njenog korijena zatjeva.

Humusom bogato i dobro drenirano tlo preduvjet je odgovarajućoj bujnosti i napretku biljke. Zadržavajući dovoljnu količinu vlage, (ali ne i vode, jer postoji izravna mogućnost smrzavanja tijekom hladnijeg zimskog perioda), ona će nas nagraditi bogatim cvatom kad se šarolikost i bujnost rascvjetane flore značajno umanjuje.

Preventiva smrzavanja i propadanja biljke je nagrtanje malča u kasnu jesen, (biljka se mora očistiti od suhih stršećih stabljika prije zime), koji bi spriječio nastanak štete.

Anemone mogu uspijevati na svim vrstama tala koje ipak beskompromisno treba oplemeniti mješavinom humusa i šljunka, čemu sam i sama svjedok.

Preferiraju sjenovitija područja, iako sav svoj potencijal razvijaju i na punom suncu.

U doba izrazitog sunčevog zračenja na nezaštićenim im mjestima prijeti mogućnost spaljvanja dijelova lisne površine.

Japanske su šumarice upečatljive već od proljeća jer obiluju atraktivnim tamno zelenim, lijepo strukturiranim listovima.

Duge visoke stapke u nizastom grananju pri vrhu nose tanjuraste, skladno oblikovane cvjetne glave s nekoliko latica - bijele, ili različitih nijansi ružičaste boje. Cvate u kolovozu i rujnu, ovisno o mjestu sadnje, a i kad im se latice osipaju na mjestu prvotnog cvijeta ostaju ljupke sjemene loptice koje jednako zanimljivo izgledaju.

Veoma upečatljiv učinak daju u kombinaciji s ponekom nižom kasnocvjetnicom ispred pozadine od vazdazelenih grmova i četinjača, u prirodnom vrtnom uređenju, te uz granice šumskog podneblja.

Razmnožavaju se sjemenom, reznicama i dijeljenjem.

Nakon određenog vremena zakorijenjivanja, intenzivno se i bujno šire po području koje joj uvjetima mikroklime i tla odgovara.

U svakom slučaju, Anemone japonica je vitka, elegantna i figurativna biljka koja daje veliki obol kasnoljetnom, ali dovoljno spektakularnom izričaju privlačne i romantične prirode.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 345
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,141 sekundi.