Savjeti naših starih - gnojiva, supstrati |
Odgovori | Stranica 123 5> |
Korisnik | |
macorka
Mladi grm Pridružen: 02 Travanj 2012 Lokacija: Koprivnica Status: Offline Bodovi: 512 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 27 Veljača 2020 u 14:33 |
GNOJIVO
3-4 kg zelja i kelja na 10 l vode Osobito dobru otopinu dobit ćemo od kovrčavog kelja i kupusa jer su bogati dušikom Dobro je gnojivo za sve povrće:prije svega zahvalni će biti običan grah,grah čučavac,krastavci,krumpir,buče,paprika,celer i rajčice Cikla:1-2 kg lišća na 10 l kišnice.Jednako kao i špinat daje gnojivo bogato dušikom.Razrijedite u omjeru 1:10 Rajčica: Nakon sadnje upotrijebite preostale presadnice i bočne izdanke.Razrijeđeno u omjeru 1:20 za rajčice,grah,krastavce,zelje,buče,poriluk,papriku,peršin,celer i luk Iz knjige Vrtlarski trikovi iz starih vremena |
|
Sponzorirani linkovi | |
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Adrijana kako ti se pokazao Zeolit?
|
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
AdrijanaM
Pustio korijenje Pridružen: 11 Svibanj 2014 Lokacija: Čakovec Status: Offline Bodovi: 384 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam počela miješati šumsku zemlju, kompost i stavim malo Zeolita . Nisam to nikad pa ću vidjeti kako se ponašaju biljkice . Ako ima tko iskustva sa Zeolitom , dobrodošao je svaki savjet . Dali griješim ili je ok.
|
|
Rokolina
Upravo klijam Pridružen: 02 Travanj 2014 Lokacija: Grobnik Status: Offline Bodovi: 146 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Super, hvala .. taman imam šanse da popravim ovu moju šumsku zemlju
|
|
Ja samo znam da ništa ne znam
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Možeš u bilo koje doba.
Polagala sam ga ispod uzdignutih gredica, na nekih 30 cm dubine od površine. Da bude filter koji zaustavlja ispiranje hranjljivih tvri i kvalitetnije zemlje. AKo ćeš ga samo bacati po površini i ukopavati, mislim da po m2 ide 1 litar ugljena. I to ti je za sljedećih 30 godina dovoljno za to tlo. Ugljen uvijek možeš stavljati na dno novoformiranih gredica, bez problema samo je bitno da bude ispod zazine korjena na oko 30 cm. Takođe možeš stavljati i na dno posuda za cvijeće. |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
Rokolina
Upravo klijam Pridružen: 02 Travanj 2014 Lokacija: Grobnik Status: Offline Bodovi: 146 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo sa ugljenom ću isprobati, mi doma često roštiljamo. Kad staviš ugalj u vrt?
|
|
|
|
Rokolina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Isprobala sam ovo sa kvascem.
Na 10 litara vode stavila sam 2 žlice suhog instant kvasca, i žlicu šećera. u biti najprije sam u zdjelicu stavila kvasac, šećer i mlaku vodu. kad je sve lijepo zapjenilo dodala to u zalivaču gdje je bilo 10 litara odstajale vode. zalila cvijeće, i neke flance, i super sam zadovoljna. Sutra ću ovim pripravkom nahranit i pomidore, tikvice, itd itd
|
|
|
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dodatak: kad prestane fermentirati, procijediti, spremiti u prikladnu posudu i poklopiti, te čuvati u hladu.
|
|
aralija
Cvjetni guru Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo nisam vidjela ali zemlje ta kaktuse iam u Pevecu, Baumaksu, Buaukausu, a i perlita iama u Bauhausu Malo pakovanje od 3 litre a u jematvi na Putu Bokanjca danas saznala ima od 100 l. sitno kuna
|
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Provjereno dobro za povrtnjak, a u tome uživa plodovito povrće:
- prirodno gnojivo: 1 kg svježe koprive ubrane prije cvatnje + 1 kg gaveza isjeckati i staviti u plastičnu ili drvenu posudu, dodati 20 l vode i promiješati; pokriti mrežicom ili čime slićnim, da ima zraka; smjestiti na sunce, svaki dan promiješati; za otprilike 14 dana, kada posmeđi i prestane se pjeniti, spremno je za upotrebu za umanjenje mirisa - dodati šaku - dvije kamenog brašna Ovo gnojivo obavezno razrijediti u omjeru 1:10, iliti 1 l koncentrata pomiješati sa 10 litara vode, te zalijevati jednom tjedno. |
|
nutela
Novo sjeme Pridružen: 05 Studeni 2013 Status: Offline Bodovi: 10 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moze mala pomoc :) ako neko ima iz zadra, da mi kaze gdje bi mogli kupitu zemlju za kaktuse i perlit? Hvala
|
|
tekel
Upravo klijam Pridružen: 15 Kolovoz 2013 Lokacija: Zg Status: Offline Bodovi: 112 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
malo kasnim sa odgovorom ali dobro je znati protiv gljivičnih bolesti na povrču a i na breskvama koristi se jedan postotna otopina sode bikarbone,funkcionira odlično samo treba prskati svakih 10 dana i nakon kiše jer se odmah ispire sa biljaka,za bordošku juhu tj. bakar samo jedna primjena u vegetaciji poštivajuči karencu
|
|
tačkaćica
Pustio korijenje Pridružen: 09 Listopad 2012 Status: Offline Bodovi: 245 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Malo odgovor kasni, ali evo ja naprimjer natopim ili malo izrašpam svaku sjemenku koja je jako tvrda i veća npr. kana. Mislim da sjemenje nemoraš držati u frižideru, jedino ako želiš isforsirati npr. lukovicu zumbula da cvjeta u kući u vrijeme koje joj nije prirodno za cvatnju.
|
|
VG
|
|
KARMEN
Odrastao grm Pridružen: 24 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1443 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jako puno korisnih savjeta sam ovdje pronašla, neke i primjenila stoga svima
Sada imam jedno pitanje ... primjetila sam da puno vas zna preko noći nakvasiti sjeme pa tek onda zasaditi te me zanima s kojim to sjemenjem radite, odnosno za koje biljke se to odnosi. Neki i drže u hladnjaku nekoliko dana sjemenje i lukovice pa tek onda sade. Jasno mi je da se time potiče efekt buđenja ( zima - proljeće ) ali neznam kada to smijem primjeniti i za koje biljke.
|
|
fragola
Novo sjeme Pridružen: 10 Ožujak 2013 Lokacija: Italy Status: Offline Bodovi: 20 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja moje sobno cvijece jednom mjesecno zalijem sa vodom u kojoj sam otopila kvasac.zaljevam tako cak i orhideje.jednom sam zalila fikus otopljenom sumecom tabletom kalcija i nakon toga je buknuo.mislim da ga je to spasilo.
|
|
tačkaćica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Svakog mjeseca žlicu jabučnog octa pomiješajte s litrom vode i zalite biljke jer ćete tako suzbiti učinak fluoridnih soli.
|
|
VG
|
|
tačkaćica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Biljke koje vole kiselo cijenit će da ih svakog mjeseca pospete talogom kave.
|
|
VG
|
|
tačkaćica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Smrdljiva akvarijska voda puna je hranjivih tvari i elemenata u tragovima.Kad čistite akvarij, vodu uvijek iskoristite za zalijevanje biljaka.
|
|
VG
|
|
Smiley
Novo sjeme Pridružen: 03 Lipanj 2012 Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijep pozdrav, odlični savjeti, odmah me nagnalo da idem si napraviti jaja i krumpir da mi ostanu ostaci za moje kaktuse,chili i ostale kucno bilje :) Zanima me ovo s koprivom, da li bi isti učinak imao čaj od koprive? ili baš mora biti friška kopriva iz prirode? ;) tenks
|
|
mosorka
Novo sjeme Pridružen: 15 Lipanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo vec tri mjeseca su posadene i lijepo rastu, bez ikakvih problema u slavonskoj zemlji. Neznam s cime da ih dohranjujem, samo organsko, tko ce dati savjet?
|
|
Odgovori | Stranica 123 5> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |