Što saditi ispod borova |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
Andina
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 15 Listopad 2016 u 20:14 |
Pozdrav, Ančice! Kad spominješ tvrdu zemlju, pretpostavljam da se radi o glinenom tlu, a kad spominješ nekakve žile, pretpostavljam da se radi o korijenju borova ili o korovu koji se zove pirika. Dobro bi došla koja slika, no pokušat ću i bez nje odgovoriti.
Piriku je teško iskorijeniti jer se širi podzemnim rizomima koji mogu biti dugi i više od metra, te nadzemno - tako da se dio biljke koji puže po tlu na nekim mjestima dodatno zakorijeni. Ako prekopavaš, razrežeš te rizome i biljku dodatno razmnožiš jer i iz najmanjeg djelića rizoma nastaje nova biljka. Ne preostaje ti drugo nego štihačom duboko kopati sada kad se zemlja navlažila i pažljivo izvlačiti rizome, jednog po jednog. Druga solucija je čitav taj dio ljeti prekriti crnim najlonom i pustiti da sunce spali sve što je ispod njega, iako ni to nije garancija da ćeš se riješiti pirike. Treća solucija je herbicid, ako ga uspiješ dobiti u poljoprivrednoj trgovini. I njega ćeš vjerojatno trebati više puta primijeniti jer pirika i to preživi! Četvrta, možda i najbolja varijanta je naručiti bager da ti iskopa svu tu zemlju i da na to mjesto navezeš gotov kompost. E sad, možda to i nije pirika, možda je korijenje bora. Ono je crvenkasto, a rizom pirike je bijel. Ako je korijenje bora, tu ti nema pomoći. Tvrdu glinenu zemlju oplemenit ćeš dodavanjem pijeska i stajskog gnoja ili komposta, a pomaže i vapno. Ako svake godine ujesen preštihaš, razrahliš i dodaš komposta, mogla bi to postati vrlo kvalitetna zemlja jer glineno tlo je inače vrlo plodno. Pod borove možeš saditi biljke koje vole kiselo tlo (iglice bora zakiseljuju tlo), no dobro bi bilo provjeriti ph tla. Tu bi dobro uspijevale hoste, hortenzije i rododendroni (pod uvjetom da im ne smeta korijenje bora). Te biljke vole također sjenu i polusjenu. Izvrsno bi se snašle i iglice (Geranium), naprstak (Digitalis), erike, sedumi, šumske jagode... Eto, ja sam pokušala pomoći koliko znam iz vlastitog iskustva. Možda netko zna više. |
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
Sponzorirani linkovi | |
ančica48
Novo sjeme Pridružen: 29 Siječanj 2014 Lokacija: Dalmacija Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dragi moji,
molim pomoć. kako god znate i umijete :) Naime, u dvoristu imam 3 bora koji idu na L, a unutrašnju stranu tog L-oblika čini loza (koja čini hladovinu nad stolom itd). Zemlja između borova i loze je puno korova koji se trudim počupati, ali tu nikog nije bilo godinama, pa se toga nakorjenilo i od sveg tog je zemlja jako tvrda i ništa u njoj ne uspjeva. Htjela bih imati cvijeće, voljela bih trajnice da postignem kućicu u cvijeću. Ali kako se riješiti korova da bar nešto u toj sjeni borova uspije? Čupala sam, prekopavala, ali ta zemlja je konstantno tvrda i puno nekakvih žila (iglice od bora koliko toliko uspješno likvidiram). Hvala
|
|
bosonoga
Novo sjeme Pridružen: 30 Lipanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 49 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Razmišljala sam i o rahljenju zemlje ali čim počne padati kiša eto naše Lune (opet zlatna retriverica) pod bor i legne nasred cvijeća. Pa sve mislim da na saksije neće leći
|
|
Andina
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ideja ti nije loša. Ako ipak odlučiš posaditi nešto u zemlju, možeš je razrahliti i obogatiti dodavanjem pijeska i komposta, a zatim sve dobro preštihati i poravnati.
|
|
|
bosonoga
Novo sjeme Pridružen: 30 Lipanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 49 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I meni je problem šta posaditi ispod bora. Dio ispred bora je pod stalnim suncem, zemlja je tvrda i gotovo ništa ne uspijeva. najljepše je bilo kad smo napravili mini jezerce pomoću folije ali onda smo kupili zlatnog retrivera koji je stalno skakao u jezerce i kidao foliju pa smo na kraju jezerce zatrpali. Ove godine ni sama ne znam šta da posijem ili posadim. taj dio mi je uz stepenice prema ulaznim vratima i uvijek je najružnij. razmišljala sam da stavim saksije sa cvijećem i tako riješim problem.
|
|
Baby
Novo sjeme Pridružen: 01 Kolovoz 2012 Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala i Vama Andina na savjetu! Blizu borova mi je magnolija koja raste,nije baš velika,ali se bori,a htjela bih pokušati malo sa cvijećem. Pozdrav!
|
|
Andina
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baby, ispod borova uspijeva cvijeće koje voli kiselu zemlju (iglice zakiseljuju tlo) i šarenu sjenu: hortenzije, hoste, rododendroni i azaleje (uz dodatak specijalnog supstrata), ukrasne jagode, iglice (geraniumi), erika, borovnica, brusnica, bršljan... Lijepo uspijevaju i kamelija i gardenija, ali su osjetljive na vrlo niske temperature pa bi ih trebalo zimi unijeti.
|
|
|
Baby
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala puno na savjetima!!! Vrijedi eksperimentirati, probat ću. Pozdrav!
|
|
Baby
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijepi pozdrav svim ljubiteljima cvijeća sa zagrebačke trešnjevke! Nova sam na forumu.
Imam dva bora u vrtu ispod kojih su posađene stare hortenzije,koje godinama ne rastu baš nešto, pa samo molim savijet što posaditi ispod borova? Puno hvala unaprijed! Baby
|
|
Maggie
Već proklijao Pridružen: 07 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 243 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da sam bar ovo ranije vidjela.
|
|
leonarda
Odrastao grm Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1121 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
za ne vjerovati...
.tocno uz sam bor, samonikla palma...doslovno uziva....krošnja bora jako široka...a palma je sada oko metar u visinu i promjer širine oko metar.. prelijepa tamno zelena..... |
|
The best an most beautiful things in the world cannot be seen or even touched. They must be felt with the heart. by leon@rda
|
|
Jasenka
Mladi grm Pridružen: 24 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 505 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Pozdrav! Evo da i ja malo pomognem, s obzirom da se meni glavni cvjetnjak nalazi baš ispod dva bora, gdje je suha hladovina.... Evo popisa cvijeća koje je kod mene: Acanthus mollis, hoste, heuchere, aquilegia (pakujci), anemone, helleboruse (kukurjeke), hortenzije, fuksije, đurđice, Tricyrtis hirta (zimska orhideja), geranijumi, paprati, maćuhice, ciklame, astilbe, srdašce (bijelo i crveno), te minijaturna srdašca (crveno, rozo, a uskoro i bijelo), Epimendium (krespin), Liriope, Ophiogodon (zeleni i crni), Platycodon, Tradescantia, (planiram nabaviti još u proljeće Vinca minor)... Jedinu stvar koju moram paziti je zaljevanje, s obzirom da mi je ispod borova dosta suha zemlja.
Jasenka
|
|
Letitia
Nedavno posijan Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čitala sam da, sa biljkama koje trebaju kiselo tlo ne možeš pogriješiti: sve vrste rododendrona, azaleje, đurđice, a hortenzije ako ih voliš u plavoj boji. Što je tlo kiselije, one su plavije.
|
|
lucky7hr
Novo sjeme Pridružen: 07 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 14 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bumo probali
hvala na savjetu |
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja imam sličnu situaciju, ali moji borovi nisu moji već uz samu ogradu i spadaju u gradski dio, tako da... ne mogu tek tako uzeti motorku i učini Moje iskustvo je da ispod crnogorice jako odgovara i hortenziji i ona voli kiselo tlo. Ove godine sam nabavila rodendrona i mislim da bi mogle zajedno diskutirati o budućim iskustvima... Samo naprijed!!! |
|
mrvica
Već proklijao Pridružen: 20 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 160 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja imam iskustva sa cvjetajućim begonijama, probala sam svasta ispod tresnje i kiwija koji cine dobru hladovinu ali nista mi nije cvjetalo kao begonije, prošlo ljeto su se razrasle, ko lopte su bile i to pune cvijeta, ma super!
|
|
"Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji
dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke." Mt, 6,34 |
|
lucky7hr
Novo sjeme Pridružen: 07 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 14 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hvala puno
sutra krećem u eksperimentiranje. nisam znalac u ovom polju pa me baš zanima |
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da,đurđice i vinca rastu ispod bora i čempresa ko lude(kod mene,pa će i kod tebe)
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Možeš probati i s đurđicama...One se brzo razrastu i tvore zeleni tepih.
|
|
Plantlover
Mladi grm Pridružen: 02 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 544 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Rhododendron,za njih sam bas cito da im najvise pase ispod crnogoricnih biljaka.Njima treba kiselo tlo,a iglice koje padaju s bora tlo cine kiselim.Mislim da je on najbolji za takva mjesta.
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |