Chasmanthium latifolium |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 16 Svibanj 2016 u 23:18 |
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Camellia
Cvjetni guru Pridružen: 23 Siječanj 2012 Lokacija: Dugo selo Status: Offline Bodovi: 6620 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ova je posađena na mjestu gdje joj očito ne odgovara jer od prošle godine nije baš jako napredovala |
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Rod Chasmanthium obuhvata 6 višegodišnjih vrsta trava iz južnog dela SAD i Meksika.
Chasmanthium latifolium ima listovi dužine do 20 cm i širine oko 2 cm. Visina biljaka je oko 100 cm. (mada postoje i patuljasti varijeteti), a cvetna stabla se pojavljuju sredinom leta, mogu biti do 100, 150 cm, i završavaju se visećim klascima dužine do 5 cm i širine 2,5 cm. Mlada stabla su slična izdancima bambusa, sa kratkim listovima. Listovi, stabla i klasići su svetlo zeleni, a u jesen menjaju boju preko nijansi žute, narandžaste, zlatno žute i smeđe boje. Upotrebljava se u SAD i Meksiku kao stočna hrana. Varijetet River mist ima uzdužne belo zelene pruge na listovima i klasiće zagasito roza boje. Visine je 20-35 cm. GAJENJE Na sunčanom položaju biljke su niže, ali obrazuju kompaktniji busen, dok su u polusenci biljke višlje. Sade se kao solitarne biljke okružene nižim vrstama. Traže bogatu, humusnu i vlažnu zemlju, pa ukoliko se redovno ne zaliva biljke žute pre vremena. RAZMNOŽAVANJE Semenom i deljenjem busena. Seme se sije u kućice na direktno mesto ili se posije više semenki u manje saksije i nakon nicanja se skupina biljaka sadi na jedno mesto kako bi se što pre dobio busenast izgled. Biljke iz semena obično cvetaju u drugoj godini. Na vlažnim zemljištima razmnožava se samosevom. Delenje busena vrši se u prolećnom periodu. SAVETI Pogodna je za sušenje i pravljenje suvih aranžmana. U rano proleće, pre kretanja vegetacije potrebno je orezati prošlogodišnje izdanke. BOLESTI I ŠTETOČINE Slabo se razvija usled nedostatka vlage u zemljištu, zbog čega biljke žute i venu. |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Retriver Sara
Cvjetni guru Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...ovo je i moja vrtna filozofija...bitno je da imam ono što želim, a poslije čak i po nekoliko puta mijenjam položaj...lopatu u ruke i samo preselim... |
|
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|
ivna
Trajnica Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam dobila sjeme od ove predivne travice, htjela sam ju posijati direktno u vrt ali kako je kod mene još uvijek snijeg sad više ne znam što bih s njom...Da li da ju posijem u teglice ili da se ipak strpim?
|
|
SlavujVk
Cvjetni guru Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Miro,meni je bitno da ja biljku koju želim imam a lako ja nju presadim ako jojnije dobro mjesto ili se meni ne sviđa raspored.
ja stalno nešto preseljavam i vrt mi ni jedne godine nije isti. nekm biljkama na taj način pomažeš jer se pomlađuju i budu još ljepše. |
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na ispravku Baka Bea, mislila sam na invazivnost ako se ne uhvati pravi trenutak orezivanja pa se sjemenom rasije.
Slavuj, vidjela sam je kod tebe suhu, u vazi i u aranžmanima. Dekorativna je i zanimljiva. Nije mi vrt kao tvoj skladan i lijep pa neću bezveze utrpavati biljke tek da su tu jer sam tako radila do sada, što nije dobro. Slušam ja tvoje savjete i savjete naše Bake Bee, kao i sve one u kojima se prepoznam i učim.
|
|
Rijeka
|
|
SlavujVk
Cvjetni guru Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
chasmanthium imam godinama, čak bih i voljela da se malo brže raširi.
klasiće odrežem dok su još zeleni i tako spriječim njezino rasijavanje po vrtu. jako je lijepa u suhim aranžmanima. primjetila sam da u polusjeni može opstati ali bude puno višlja i ne toliko kompaktna kao na sunčanim položajima. |
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Treba pažljivije čitati. Muhle kaže da sama biljka nije invazivna, nego se rasijava sjemenom, pa je dobro odrezati sjemenke prije nego se zasiju. Imam je godinama i dobro se slažemo. Ima invazivnijih trava, a ipak ih ljudi sade.
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Rijeka
|
|
gioiaa
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nadam se da ce i moja biti tako predivna
|
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
fala na odgovoru, baš sam ovu prvu imala na umu - Lagurus ovatus
|
|
Baka Bea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Natalija jesi li mislila na Lagurus ovatus? Zovu ga i zečji rep. Doista sliči na svilenkaste meke zečje repiće i može se bojati, pa je često upotrebljavaju u suhim aranžmanima. U istu svrhu se koristi Phalaris, Polypogon, Pennisetum, Setaria i slične su Lagurusu. Ovo su uglavnom jednogodišnje trave, dok je Chasmathium trajnica.
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
baka bea, ti se razumiješ u "te stvari" pa ću biti slobodna upitati te
za naziv trave koja kod nas raste u divljini, vrhovi su joj u obliku
zečjeg repića - često je bojaju i ubace u aranžmane
|
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
muhlenbergia baš je lijepa ova trava, jako je dekorativna
i te naše suze su mi drage, podsjećaju me na djetinjstvo i buketiće poljskih biljaka koje smo tada brali |
|
Baka Bea
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da nema potrebe polemizirati. To nije ista trava. Ona koja kod nas raste na livadama i zovemo je narodski majčine suzice je Briza media, botanički naziv treslica i može se naći u katalozima sjeme ili gotove biljke, kultivare. Chasmanthium latifolium (stari naziv Uniola latifolia) je viša (80-100cm) i podsjeća na mali bambus. Cijelu godinu djeluje uredno, a ujesen poprima prekrasne žutosmeđe jesenje boje. Također se kao i majčine suzice može upotrebljavati za suhe aranžmane.
|
|
gospina trava
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne želim polemizirati, ali ta trava raste kod nas. Još dok sam se ko dijete igrala po livadama tu sam travu donosila doma za u vazu. Mama ju je zvala gospine suze.
|
|
muhlenbergia
Trajnica Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
muhlenbergia
Trajnica Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |