Šibenik - samostanski vrt Sv. Lovre |
Odgovori |
Korisnik | |
gute Fee
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 08 Listopad 2010 u 21:38 |
Slikice docaruju jedan vrlo lijepi dio Sibenika !
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bas lijepo!Uglavnom franjevacki samostani imaju atrije s uredjenim dvoristem ali ovaj vrt je poseban.
|
|
bergenia
Trajnica DONATOR Pridružen: 17 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 2776 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja sam tek sada zavirila na ovu temu! Vrlo interesantno! Hvala gogo!
|
|
gioiaa
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kako je divan vrt
|
|
lilie
Trajnica Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Belišće Status: Offline Bodovi: 2319 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Predivan vrt i brižno njegovan.
|
|
znati mnogo ne znači biti mudar
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uvijek rado svrtim u ovu temu.
Znam za ovaj vrt - vidjela sam ga u Šibeniku, no nisam fotkala - evo sada je to Mali Gogo učinio, za svih nas.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
baka
Cvjetni guru Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ni ja nikad čula. Baš ti hvala Mali Gogo na slikama i informaciji.Izgleda prelijepo i naravski turisti znaju naći, vjerojatno stranci, mi domaći rjeđe!
Uz časne iznimke kao ti, a eto sad smo i mi nešto bogatiji sa znanjem!
|
|
Tija
Cvjetni guru Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Za ovo nisam ni znala da postoji u Šibeniku, hvala što si mi to pokazao!
|
|
mali gogo
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Mladi grm Pridružen: 20 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 780 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fotografije sam napravio početkom kolovoza 2010. godine, za vrijeme mog ljetovanja u Vodicama.
Podatke o vrtu sam našao na internetu, na stranici: http://www.spg.hr/hrv/srednjovjekovni_vrt/
Kopiram tekst u cijelosti:
"Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt ( SSMV ) „Sv. Lovre“ u Šibeniku.
je obnovljen i otvoren 6.studenog 2007, nakon što je gotovo sto godina bio zaboravljen. SSMV je sastavni dio samostana Sv. Lovre, i sastavni dio programske sheme Šibenske privatne gimnazije. Projekt obnove SSMV napravio je naš poznati parkovni arhitekt, Dragutin Kiš, dobitnik milenijske nagrade Flora u Japanu 2000. godine. Ovaj vrt je rijetka znamenitost, jer je jedini samostanski vrt takve vrste u Hrvatskoj , inače ovakvi vrtovi su vrlo rijetki, svega nekoliko u ovom dijelu Europe. SSMV slijedi poznatu srednjovjekovnu shemu: križna staza, u središtu mali zdenac, jednostavno parterno uređenje obrubljeno šimširom i prekrasnim, starinskim mirišljavim ružama. U četiri polja je zasađeno ljekovito i začinsko bilje. Posebno mjesto pripada zbirci majčine dušice s prekrasnim crvenkastim, ljubičastim, sivkastim, svijetlozelenim i tamnozelenim bojama lišća. Kombinacijom boja zbirka je vrhunska likovna i oblikovna senzacija. Još jedna znamenitost vrta su kapari. Legenda kaže da je kapare u Šibenik donio Juraj Dalmatinac. Kapari su posađeni u šupljinama zidova te nas podsjećaju na velikog graditelja J. Dalmatinca." |
|
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |