Pozdrav iz Beograda i kratko putovanje po Srbiji |
Odgovori | Stranica 123 6> |
Korisnik | |
cenarius
Upravo klijam Pridružen: 07 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 116 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 07 Lipanj 2015 u 17:20 |
Mimar, slike su super! Narocito livade na Kopaoniku i Aconitum napellus!
Planiram da narednih dana odem tamo, ali se pitam kada cveta Aconitum. Ako je kasnije, mozda je bolje da jos malo sacekam. Da li se mozda secas u kom je periodu slikano?
|
|
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!
|
|
Sponzorirani linkovi | |
@kaktus
Trajnica Pridružen: 14 Svibanj 2013 Lokacija: markovac našičk Status: Offline Bodovi: 2374 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je jedna predivna tema i prekrasne slike,hvala mimar
|
|
Razum nam može reći što trebamo izbjegavati,
ali samo nam srce kaže što moramo učiniti.(Joubert) |
|
anabistrica
Neukroćena biljka 4. Najljepši vrt - prijatelj životinja Pridružen: 09 Studeni 2011 Lokacija: Marija Bistrica Status: Offline Bodovi: 4011 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Po mom mišljenju, putovanja nije nikad previše . To je sakupljanje uspomena koje ostaju zauvijek u nama.
|
|
Lepe ti je Zagorje zelene
|
|
mimar
Trajnica Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uh Ana, da te cuju moji koji kazu da putujem i previse , samo ne stizem o svemu da vam pisem. I sada sam vec u planovima za jedno lepo, poduze, tj posire . Da kojim slucajem dobijem sedmicu ni para mi ne bi ostala, znam gde bih je potrosila .
Hvala vam na lepim komentarima.
|
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
anabistrica
Neukroćena biljka 4. Najljepši vrt - prijatelj životinja Pridružen: 09 Studeni 2011 Lokacija: Marija Bistrica Status: Offline Bodovi: 4011 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uuuu, ovo je prekrasno. Dobro da si se probudila i opet krenula na put. Baš ti hvala.
|
|
|
|
korijenko
Cvjetni guru Pridružen: 27 Kolovoz 2008 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 6701 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Poželim da sam sad tamo , Mimar ovo je predivna reportaža, baš kao i sve tvoje !
|
|
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža
(zgora Opatije) |
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mimar
|
|
Rijeka
|
|
mikica.dm
Mladi grm Pridružen: 06 Svibanj 2010 Lokacija: Donji Miholjac Status: Offline Bodovi: 611 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prvi puta sam otvorila temu i odusevila se. Mimar, predivno
|
|
mimar
Trajnica Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A ne putujem ja. To beskraj po menii hoda MANASIJA PLAVO I ZLATNO ZOGRAFE ČUJEŠ LI KONJICU NOĆI KIČICA TVOJA NE DRHTI BLIŽI SE KONJICA NOĆI ZOGRAFE ZLATNO I PLAVO Vasko Popa Nedeljni dan, sunčan i lagan, kao stvoren za put do Despotovca i obilazak jednog od najznačajnijih spomenika srednjevekovne srpske kulture.Put nas jednim delom vodi vodi kroz ravnicu a onda naglim skretanjem, uz reku Resavicu skrećemo ka manastirskom zdanju koje okružuju mir i obronci planine Beljanice. Manastir Manasija (staro ime Resava) je najznačajnija gradjevina tzv „Moravske škole“ , podignut između 1407. i 1418. godine u vreme despota Stefana Lazarevića . Odmah po osnivanju postaje kulturni centar despotovine. Manastirski kompleks obuhvata crkvu Svete Trojice, veliku trpezariju ili „školu“ (Resavska škola je bila prepisivačka radionica koja je tokom 15. I 16 veka bila izvor pisanih dela i prevoda), tvrđave sa 11 kula od kojih je najviša Despotova kula na severnoj strani i konaka u kome borave monahinje. Desno od glavnog ulaza je Mali konak, rekonstruisan 1958. godine a sa istočne i severne strane su novi konaci. Crkva ima osnovu pravougaonika sa upisanim krstom, glavnu dvanaestostranu kupolu nose četiri stuba a na uglovima se nalaze još četiri osmougaone kupole. Manasija je zidana naizmeničnim rezanjem kamenih tesanika, vezanih debelim spojnicama maltera bez opeke sa arkadnim ukrasima. Zbog toga podseća na spomenike raske škole, jer su u podizanju hrama učestvovali majstori iz primorja. U 18. veku priprata, odnosno zapadni deo crkve biva teško oštećena, tako da je priprata koju danas možemo videti dozidana naknadno. U toku turske okupacije koja je trajala više vekova, manastir je više puta bio paljen, pustošen i razaran. Sa crkve je bio skinut i odnet olovni krov, tako da su freske koje se nalaze unutar crkve više od jednog veka bile izložene atmosferskim uticajima, pa je kao zbog toga više od 2/3 fresaka nepovratno propalo. Ostatak oštećenih i danas uzbuđuje raskošnom lepotom. Nigde do sada ne videh tako bogatu i raznovrsnu ponudu kao u njihovoj suvenirnici. Ručno radjeni sapun, sa mirisom žalfije i divnim reljefom golubice sa ružama, će mi sigurno stajati kao uspomena na vredne ruke ovih žena. Čitava porta odiše skladom i skoro savršenom urednošću, za šta su zaslužne njegove monahinje. Svež travnjak uokviren je stotinama mini ruža a kod konaka je i veliki zasad lavande. Tvrđava je velika i uprkos svim rušenjima u jako dobrom je stanju a nakon završetka rekonstrukcije ovom će manastiru biti vraćen prvobitni izgled. Manasija sa moćnim zidinama i elegantnom crkvom je potencijalni kandidat Srbije za listu svetske i kulturne baštine.. Prijaju mir, mirisi tek napupelog drveća i zemlje više od grada, pa nas Despotovac ne zadržava već nastavljamo dalje u planinu. Na 22km od grada, skrećemo pod vrh Sokolice gde se nalazi vodopad Veliko vrelo ili Lisine. Veliko vrelo spada u malobrojnu grupu snažnih kraških izvora.Predstavlja izuzetan primer gravitacionih vrela. Veliko vrelo je jedinstvena pojava među akumulativnim bigrenim vodopadima Srbije i zaštićen je kao spomenik prirode. Voda uz veliku buku pada u amfiteatar i jezero duboko 5m poznato kao „zeleni vir“. Penušava, bistra i hladna voda je bogata rastopljenim CaCO3 i može se piti, pa se nemojte iznenaditi ako vam je konobari iz obližnjeg restorana zahvate bokalom iz reke i stave na sto.
U njoj se još uvek oseća svež miris tek samlevenog kukuruznog brašna a drveni pod podrhtava od vode koja okreće njen kamen. Na zidovima vodeničarevo sukneno odelo, rukotvorine i stari predmeti za upotrebu. Za one koji vole hladovinu i intimniju varijantu, kamin i zanimljiva unutrašnjost, za ostale stolovi pod vedrim nebom. Miriše jagnjetina pod sačem i vruća pogača, privlači kajmak i kačamak od sveže mlevenog brašna ispod vodeničnog točka ali ja ipak poručujem etno hranu ovog kraja, svežu pastrmku na žaru. Beše mi žao dok su ih vadili iz vode, tik pored mog stola, ali u toku jela zaboravih na žal Posle palačinki sa šumskim voćem i dobre turske kafe ostajemo
još neko vreme da uživamo. Neiscrpna snaga i život koju daje ova voda, planinski vrhovi koji se uzdižu u nebesko plavetnilo, zraci sunca na licu i cvrkut ptica su sasvim dovoljni za misao o lepoti življenja. Do novih lutanja … |
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
kacunak
Odrastao grm Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mimar, pohvale za temu i predivne slike! Beograd obozavam i imam tamo rodbinu, to je samo sat i po voznje od mene.
|
|
anabistrica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
S vremena na vrijeme škicnem jel ima kakvo novo putovanje, a Mimar šuti pa šuti. Pa valjda putuješ i dalje, mi čekamo.
|
|
|
|
gute Fee
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bila sam samo jednom u Beogradu i to 1959.te godine , na maturalnom proputovanju . Smjesteni smo bili kod privatnih obitelji koji su imali djecu priblizno u nasoj tadasnnjoj dobi ! Bila sam kod jedne prekrasne obitelji cija kcerka mi je tada pokazala jednu divnu metropolu , puno znamenitosti , jednom rijecju sve sto je bilo vrijedno vidjeti ! Rado , vrlo rado secem sa sjecanjem u mislima tim prekrasnim gradom .
|
|
zvončica3
Upravo klijam Pridružen: 02 Svibanj 2013 Status: Offline Bodovi: 99 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Veliko hvala na ovim divnim slikama i reportažama. Bila sam prije dvije godine prvi put u Beogradu, prošetala se Kalemegdanom...prekrasno iskustvo. Uskoro idem opet i baš se veselim. Žao mi je, što zbog prirode svog posla ne mogu uzeti onako 2-3 tjedna i upoznati Srbiju uzduž i poprijeko, Šumadiju, Zlatibor, Kopaonik, stare manastire. Zato još jedno veliko hvala na mogućnosti da je upoznam barem ovako...
|
|
aralija
Cvjetni guru Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasna reportaža draga, Kopaonik je stvarno preljep , i ovako uz sličice odmori dušu a kako je tek kad si tamo, raj za oči, miris prirode za nosnice, čist zrak za pluća, a srce naraste od te ljepote
|
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
dijana7566
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 25 Veljača 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 3643 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je preljepa reportaža.Cvijeće, panine... milina!
|
|
Pozdrav iz Osijeka
|
|
Carol
Trajnica 1. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 14 Lipanj 2011 Lokacija: Zagorski breg Status: Offline Bodovi: 2208 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mimar, prekrasno putovanje, popraceno jos boljim tekstom. Uzivala sam u lijepim gradskim parkovima, fasadama zgrada, a jos vise u planinskim vrhuncima i prelijepim dolinama.
|
|
Vu plavem trnaci mi hiža stoji
od zelenih veja je videti ni.. |
|
anabistrica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Danas sam prvi puta zavirila u ovu temu i bome se dugo zadržala putujući po predivnim predjelima. Lijepi su gradovi koje si nam pokazala u svoj njihovoj ljepoti i predstavila poetski tamošnje parkove i arhitekturu. Ali, ipak sam najviše uživala u planinskim livadama. Jednom mi je jedan prijatelj rekao "ti si u duši seljak". Bilo je to davno, tek sada vidim koliko je bio u pravu.
Nadam se da ćeš i dalje putovati i napisati nam reportaže.
|
|
|
|
Belina
Neukroćena biljka ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasna priroda,ugodna šetnja,
hvala ti Mimar.
|
|
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
|
Olja
Mladi grm Pridružen: 13 Siječanj 2011 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 842 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Divno mimar,nesto sam od ovoga videla i uzivo ali mi je poseban ugodjaj priredila ova reportaza
|
|
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mimar stvarno predivna priroda hvala za slike uživala sam
|
|
Odgovori | Stranica 123 6> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |