Identifikacija gljiva |
Odgovori | Stranica <12345 38> |
Korisnik | ||
Gogosh
Novo sjeme Pridružen: 06 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 14 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Hvala. Slijedio sam ponuđene linkove i mislim da je zaista tako. Da li turkinju mogu propeći na luku i napraviti s jajima omlet?
|
||
Sponzorirani linkovi | ||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Da, možeš ju upravo tako spremiti, a i na druge načine. Npr. napraviti umak, staviti u juhu, gulaš i slično...
|
||
Gogosh
Novo sjeme Pridružen: 06 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 14 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Evo još jedan link:
Autor upozorava na mogućnost zamjene sa otrovnom gljivom iz porodice Amanita (Muhara) odnosno Amanita viros (Bijela pupavka) .
Eto, i ostalima na znanje.
|
||
Gogosh
Novo sjeme Pridružen: 06 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 14 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Kao početnik želim prvo naučiti raspoznavati naše lokalne gljive (područje istočno od Osijeka, znači potez Aljmaš-Erdut) koje rastu u brojnim voćnjacima. To je brežuljkasto područje, a poznato je pod imenom Aljmaško-Daljsko-Erdutska planina.
Kod nas je inače vrlo teško kupiti (a kamoli pronaći) vrganj, ali znam da ga ima u izobilju u Kešinačkoj šumi, kod sela Kešinci (potez od Đakova i Semeljaca pa do Vinkovaca, a sama šuma se nalazi između Kešinaca i Mrzovića).
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Sasvim opravdano jer su prilično slične na prvi pogled. Međutim, Amanita virosa (smrdljiva pupavka) i Amanita verna (bijela pupavka) imaju na dnu stručka ovoj, jaje, tj. bijelu ovojnicu koja se pokida i iz koje gljiva raste, a ona ostaje na dnu stručka. L. leucothites nema tu ovojnicu, već samo zadebljalo dno stručka. Drugo, Amanita verna i Amanita virosa uvijek rastu u šumama, nikad po vrtovima i voćnajcima.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Takav je pristup najbolji. Treba krenuti polako, postepeno i strpljivo, upoznati gljive koje su nam najbliže i s kojima se najčešće susrećemo.
Poslikaj i pošalji...
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
fala na odgovoru cordy! :))))))))) ... našla ju na području gdje ima najviše sunčanica ii šampinjona.... liči mi na njihov mix ... :o)))... listići su tamno zagasito rozasti prema nježno smeđoj boji... ... nema veze, ima drugih gljiva a samo jedan život... i crijeva :)))))))) |
||
Gogosh
Novo sjeme Pridružen: 06 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 14 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Super. Dobili ste novog člana. Dosta dugo sam se dvoumio ubrati gljivu koju ne poznam i pokušati saznati nešto toliko čvrsto da je mogu i pojesti. Evo, upravo sam pripremio one turkinje i sada se hlade. Ako se opet javim, živ sam... a ako me nema...
Naravno, uvijek postoji prvi put. No, mora se nekako početi i nastojati biti siguran. Za ove gljive koje sam pripremio mislim da bi trebale biti OK. Oprao sam dno stabljike da provjerim imaju li čašicu. Nemaju. Razrezao sam ih oštrim nožem i ostavio kraće vrijeme da vidim hoće li promijeniti boju. Nisu. Meso je imalo lijepu bijelu boju, a miris je bio ugodan.
Kako rekoh, idem ih kušati. Javim se još večeras sa iskustvima.
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
go for it!! :)
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Inače, mijenjanje boje mesa nema nikakve veze s otrovnošću. Npr. pupavke uopće ne mijenjaju boju mesa, a smrtonosno su otrovne. A vrganjevka tintar odmah nakon što ju prerežeš će poplaviti poput tinte i nakon toga pocrniti pa je jestiva.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Samo nemoj puno razmišljati kako će ti nešto biti. Jer ako budeš, onda ćeš osjećati nelagodu, a tada to zna prijeći i na trbuh i probavni sustav
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
...e, cordy, ...kod mene bilo prije tih vrganja i nitko ih nije brao jer su kao teško probavljivi.... bla... ali da li imaju 2 vrste takvih vrganja koji poplave? ... i neki koji pocrvene...?... vrganji su mi mutnniiiiii :))))
|
||
Gogosh
Novo sjeme Pridružen: 06 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 14 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Evo me. Večera je bila ukusna. Jednu manju gljivu sam ostavio razrezanu, sirovu. Zlu ne trebalo.
Ali nisu mi to prve gljive koje sam jeo a da nisu kupovne iz trgovine. Samo ih nisam nikad samostalno ubrao. Uvijek je ili bio netko pored mene, ili sam ih dobio pa sam ih pripremao s povjerenjem.
Ovih, na žalost, više nema. Ubrao sam ono što je bilo. Ali vidio sam u voćnjaku (inače se voćnjak redovito kosi, ali sada trava gotovo i da ne raste pa nisam kosio barem tri tjedna) male žuto-narančaste gljive. Ima ih puno. Sutra ću ih poslikati pa ćemo vidjeti koje su.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Evo ti još malo o turkinji na slovenskom:
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
E grivice, kad bi samo bilo dvije vrste vrganja koji poplave onda ne bi bilo problema u određivanju. Ima ih zapravo na desetke koji poplave i gotovo svi su jestivi. Neki od njih jesu teže probavljivi (treba ih prije upotrebe prokuhati), ali tintar (Boletus pulverulentus) nije jedan od njih.
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Evo me. Večera je bila ukusna. Jednu manju gljivu sam ostavio razrezanu, sirovu. Zlu ne trebalo.
mudro ali me nasmijalooooo...jer me podsjetilo na mene ....pred cca 10-tak god...mama nabrala lisičarke...ali nekako mi se nisu sviđale... još su mi nekako... ne znam.... žute su!!:)))) |
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
:O)))))))))))))))))))))))))))))))... na desetke kažeš ... :))))... dobro da sam ih se držala postrani.... plavi su!!! :O)))))))))))))))))....što se gljiva tiče u tanjuru osim jestivosti preferiram i neutralne boje :O))).... ... ne... onaj link nije onaj vrganj koji je rasao uokolo mene.... onaj je ima više nabubrenu spužvu, deblju stabljiku sa laganim zadebljanjem.... vučje nešto??... ne znam... ne znam pa ne diram.... |
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
...no cordy.... da li to znači da ako ikakvu vrstu vrganja koja plavi nađem u šumi - mogu jesti? :)))))))))))))))))).... nije da mi je milo... no, što poplave... dosta mi je kad mi čavlići i modrikaže zacrne tanjur... al kad se druge zalihe istroše..... :O))))))))))))))
...p.s. cijelo vrijeme gledam slike sa tvoje izložbe.... nemam riječi... , baš nemam riječi.....oooooooooooogroman broj gljiva..... stvarno ti se divim što ih raspoznaješ toliko puno... |
||
Gogosh
Novo sjeme Pridružen: 06 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 14 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Dobar članak. Jedna vrsta pocrveni kada se razreže (ako sam dobro preveo sa slovenskog).
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
cordy...... img_1973.jpg...slika sa izložbe ...ondje uokolo sunčanice al ne znam što je ono ljevo ... meni ovako mutno na daleko ne liči ni na jednu vrstu sunčanice koju znam..... jel to neka druga vrsta?
|
||
Odgovori | Stranica <12345 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |