Kikiriki - arachis hypogaea |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 17 Prosinac 2008 u 12:39 |
Kikiriki je jednogodišnja biljka, visine do 70 cm, mahunarka.
Cvjetne drške produžuju se prema zemlji i pod zemljom se razvijaju plodovi.
Domovina mu je Južna Amerika. Uzgaja se i u Španjolskoj, južnoj Francuskoj, Italiji
Pouzdano znam da su ga uzgajali i kod nas (na otoku Rabu) prije jako puno godina i da je uspijevao.
Da li je netko pokušao uzgojiti ovu biljku?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Lantana
Cvjetni guru Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moj ga je barba jedne godine uzgojio u vrtu na Braču, ali kako nažalost neznam. Samo se sjećam da je bilo dosta ploda, tj.tih gomoljčića.
|
|
život je more
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I u Vojvodini uspeva kikiriki, ja sam ga sejao u bašti. Potrebno ga je zagrtati u fazi cvetanja i kada stvara ginofore koje se geotropno orijentišu, odnosno ulaze u zemlju i na vrhu se proširiju, te tako nastaju plodovi. Najbolje ga je sejati u lakše zemljište, peskovito i redovno ga okopavati kako bi zemlja bila prozračna i rahla.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A od kuda ti sjeme?
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam ove godine dobila nešto sjemenki od Shashe i stvarno je krasno narastao, ali kad je došlo vrijeme berbe, ustanovila sam da su ispod zemlje - voluharice sve popapale
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Na poljoprivrednom fakultetu u botaničkoj bašti svake godine se posiju sve ratarske biljke zbog praktične nastave, a kikiriki se izučava u predmetu posebno ratarstvo pod uljanim biljkama. Seme sam dobio na predmetu. Može se sejati i neprženi kikiriki iz prodavnica, ali je pitanje koja je sorta, jer kod nas uspevaju samo sorte kikirikija sa kraćom vegetacijom. |
|
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kikiriki spada u industrijske uljane biljke, a ne u povrće
|
|
|
|
leonarda
Odrastao grm Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1121 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam ga kao cura bila posadila i doista je rodilo...bilo je od jednog grma puno kikirikija........u Bujama Istra sjeme sam nabavila u agrariji u trstu...... |
|
The best an most beautiful things in the world cannot be seen or even touched. They must be felt with the heart. by leon@rda
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prema Wikipediji, a i coolinarki, spada u povrće, u mahunarke http://hr.wikipedia.org/wiki/Kikiriki |
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Silvek, ne mora uvek biti tačno ono što je na Wikipediji, tamo svako od nas može napisati tekst... Sve te podele su uslovne, tako da krompir spada i u industrijske biljke i u povrće, pa može i kikiriki u povrće, ali se on izučava u predmetu posebno ratarstvo ili Specijalno ratarstvo, a ne u povrtarstvu.
|
|
|
|
Mikica
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kada ćemo sijati kikiriki?Ja sam nabavila par kućica,s obzirom da sam u Primorju a čitala sam da mu treba 5 mjeseci da sazori,da li da ga sijem u ožujku ili travnju? Isto sam čitala da se bere u rujnu pa bi onda to bilo to.Šta kažete vi ostali koji imate iskustva?
|
|
vule
Pustio korijenje Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
baka ga je sadila u Podravini i uspjeval je ,koja sorta nemam pojma,a nažalost nema više ni bake!
|
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma da Voki, imaš pravo, a i baš sam gledala neki dokumentarac da sad nakon analize biljnog DNA idu opet mijenjati porodice biljaka, a za kikiriki ni sama nisam bila sigurna kamo bi ga svrstala
Ja sam kikiriki ove godine sijala na proljeće, kad i krumpir. |
|
monna-1
Trajnica Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima li netko malo za prodaju da posijem?
|
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sad cu vam ispricati anegdotu o kikirikiju...
prije puno godina moj bivsi muz i ja smo se prepirali što je kikiriki - voće ili povrće...i niti jedno od nas nije htjelo popustiti u svojoj tvrdnji, a kako nismo nigdje nasli u literaturi poslali smo pitanje u "Slobodnu Dalmaciju" ( bila je neka rubrika Neobična pitanja ili sl.)...odgovorili su nam tako da opet nismo znali u sto spada...nesto kao: sa stajališta uzgajivača je to povrće, ali sa stajališta botaničara je to voće i bla bla bla...opet smo se prepirali jer je sad nastala dilema tko je mjerodavniji: botaničari ili uzgajivači...no, nikad nismo našli kompromis oko tog pitanja, ali kroz nekoliko tjedana na kućnu adresu stigao nam neki glazbeni CD - nagrada za najneobičnije pitanje....hahahaha- eto ipak smo se nekako okoristili... |
|
bergenia
Trajnica DONATOR Pridružen: 17 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 2776 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
KOd mene u Istri uspjeva jer su ga moji svekri sijali i saldili smo se njime nekoliko godina ali im je to nakon nekoliko godina dosadilo i sada ga više nema.
|
|
Željka23
Odrastao grm Pridružen: 07 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jel tko probao saditi kikiriki u ljusci ,namjenjen za jesti?
Ove godine gdje god sam pitala za sjeme kikirikija ,svi su me čudno gledali...pa sam odlučila posaditi taj običan za jesti.
U zemlji je već cca.10 dana ,ali još nema nikakvih znakova života ,a nebi htjela ići kopati po jamicama...
|
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam probala pred par godina, sve je istrulilo - kasnije sam gledala deklaraciju u kauflandu - i taj u ljuski je već prženi, pa zato ne niče.
|
|
SLAVONKA
Odrastao grm Pridružen: 13 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1489 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja mama je prije par godina imala kikiriki u vrtu,od kud joj sjeme i zašto je odustala od njega pojma nemam.
|
|
čovjek uči dok je živ
|
|
Željka23
Odrastao grm Pridružen: 07 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A vjerojatno će se to i meni dogoditi ,ali eto morala sam probati...
Možda netko zna gdje ima za kupiti sjeme ?
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |