Liatris spicata |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
on the cloud
Pustio korijenje Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 258 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 06 Lipanj 2008 u 12:55 |
Liatrisu možda zbog intenzivnih nijansi kojima je ažuriran u žarki ljetnji sklop boja odgovara naziv Plamena zvijezda.
Vražji ugriz - zacijelo, malo manje, jer ne vidim nikakve podudarnosti koja bi tu privlačnu lukovičastu biljku povezala s tako opakim, divljim imenom -
možda jedino to što potječe iz beskrajnih divljih stepa i neukrotivih travnjaka sjeverne i srednje Amerike.
Liatris je višegodišnja biljka koja se razvija iz malenih okruglih lukovica i pripada porodici Asteracea.
U proljeće iz zemlje niču uski sabljasti listovi koji dosegnu do tridesetak cm visine, dok između njih proviruje nekoliko stapki, (može ih biti i desetak), s klasastim završetkom.
Cvjetovi prepuni nektara su pravi mamac za kukce i leptire, tako da se u njihovoj blizini može uživati u raznovrsnom svijetu tih žustrih stvorenja, dok su sjemenke veoma privlačne za ptice.
Ono po čemu se Liatris razlikuje od ostalog cvatućeg bilja je to što cvat započinje od vrha.
Zbog svojih dugih stapki i posebnog klasastog izgleda žarkih boja, (od bijele do ružičaste i boje lavande), vrlo je zastupljen u komercijalnom uzgoju - kao rezano cvijeće u raznim cvjetnim aranžmanima, iako im vijek trajanja u takvom obliku nije izrazito dug.
Upravo radi njihove vertikalne prirode zauzimaju minimalan prostor i pogodni su za sađenje u raznim tipovima vrtnog uređenja.
Tlo koje mu je najprihvatljivije ne zahtjeva neke posebne kriterije. Dovoljno je da je dobro drenirano i umjerene plodnosti s mjestom koje ima obilje sunca ili eventualno malo sjene u jednom dijelu dana.
Ipak je to biljka stasala na nepreglednim livadama bez bilo čega što bi joj zaklanjalo horizont osim velikih nedokučivih oblaka.
Razmnožava se jednostavnim dijeljenjem lukovica i sjemenom.
Ja sam svoju Plamenu zvijezdu - Liatris spicata boje lavande kupila u Austriji prije nekoliko godina, i moram priznati, veoma se lijepo uklopila među ostalim biljem.
Jedina negativnost koja ovisi o tipu tla, a koja je kod mene prisutna je da se nedovoljno brzo razmnožava, i ako mu se ne pruži pravilna njega i zalijevanje tijekom vrućih dana ne daje željeni kvantitet i kvalitet cvijeta.
No, tome se može lako doskočiti, što sam i sam učinila - mnogo humusa i šljunka umiješati u postojeću zemlju i uvjeti će biti zadovoljavajući.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
on the cloud
Pustio korijenje Pridružen: 24 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 258 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Liatris bijele boje koji mnogo dojmljivije izgleda u stvarnosti (uzeto s web-a).
|
|
on the cloud
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Plamena zvijezda boje lavande (uzeto s web-a).
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasan cvijet. Prošle sam godine prvi put imala ljubičasti, ove će mi godine cvasti i bijeli... I brzo su se gomolji razmnožili, ima ih puno više nego prošle godine
|
|
on the cloud
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, Liatris je posebna biljka.
U punom cvatu u stvarnosti mnogo ljepše izgleda nego ovi sa fotografija.
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo da pokažem kako je zaista puno ljepši i bogatiji cvijetom :
Tek je počeo cvasti, biti će još ljepši. I jako privlači pčele. |
|
TILjO
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 546 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja ga imam evo već drugu godinu. Ljubičasti. Prekrasan je i što kaže SilveK - gomoljčići su se brzo raširili. Vidim po svome - duplo se raširio od prošle godine. Prekrasan je!
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prvi put imam ljubičasti, počinje cvjetati, četkica mu je jako izdužena, a ima jutarnje sunce do 1 sat i to otočko??
Da li je vama cijeli dan na suncu??
|
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Manči, vjerojatno se je tako izdužio u potrazi za više svjetla, moj je cijeli dan na suncu.
Ovako izgledaju ocvali liatrisi, sad će uskoro sjemenke: |
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Liatris je biljka koja stvara puno sjemenja koje raznosi vjetar, prošle godine se je rasulo nešto sjemenja oko matične biljke i na proljeće je niknulo. Primjetila sam da su već nastali mali gomolji, pretpostavljam da će te biljčice cvjetati za par godine.
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...baš sam se i ja pitala hoću li pustiti da se osjemeni ?
|
|
kat.rea
Cvjetni guru Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa ljudi moji gdje sam ja pogriješila? Prije 3 godine sam kupila u rasadniku u teglici 3 kom. plavih (ili boja jorgovana) i izgledali su kao od SilveK. Lani nisu uopće cvjetali i skoro sam ih pokopala u jesen. Onda sam ih preselila malo naprijed gdje imaju više sunca, jer tamo gdje su bile malo im je magnolija radila sjenu. Potom sam kupila još i bijele gomolje i posadila pored plavih, u proljeće nešto malo potjeralo lišća, ali od cvijeta ni tantus.Pomozite molim!
|
|
Lantana
Cvjetni guru Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moji cvatu već dvije godine za redon. Nakon štoocvatu porežem ih i na proljeće opet potjeraju. Imaju puno sunca.
|
|
život je more
|
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kat.rea - presadi ih. Oni vole jako puno sunca, možda im tamo nešto ne odgovara, ili susjedne biljke (meni acidanthera nije htjela cvjetati u susjedstvu dalije).
|
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Svaka pojedinačna biljka liatrisa spicate nakon cvatnje ima strašno puno sjemenki. One cu velićine otprilike 6*2 mm, a "dizajnirane" su tako da ih raznosi vjetar:
|
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
SilveK od tvojih sjemeki koje sam posijala prošle godine napravili su se gomoljčići
nadam se da će cvjetati ove godine
|
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baš me zanima Meni se nekako čini da im treba barem 2 godine da bi mogli cvasti, ali tko zna...i ja imam jednogodišnje posijane prošle godine, pa ćemo vidjeti.
|
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
šmrc a ja se nadala da će ove...a dobro brzo će i iduća godina
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Iris ista je stvar i samnom, no moram samo dobro zapamtiti gdje ga stavim, jer lani nisam imala sreće -nije bi niknuo, ali sada sam ga dobila iz više izvora, pa valjda će biti sreće.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
minimode
Odrastao grm Pridružen: 23 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 1418 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kupila sam gomolje Liatrisa, na koju dubinu da zasadim?
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |