Maranta - Marantaceae |
Odgovori | Stranica 123 6> |
Korisnik | |
tibor
Mladi grm Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 02 Listopad 2007 u 17:15 |
Maranta spp.
Americki salep,strelasti korijen
postoje brojne vrste ali među sobnim razlikujemo Marantu sa tamnozelenim listovima i crvenkastim žilama (Massangeana) te svijetlozelenih listova i tamnih pruga (Kerchoveana). Popularna pod imenom Prayer plant (biljka molitva),pred večer svoje listove kao dlanove podiže prema nebu.
Smjestite ju na sjenovito mjesto i nagradit će vas lijepim šarama (ne voli direktnu sunčevu svjetlost). Ako listovi ostaju u zraku i preko dana znači da je biljka u prevelikoj sjeni no ako listovi izblijede biljka je na previše svjetlom mjestu. Da bi se zdravo razvijala potrebna joj je temp. od 20C, premda može podnositi i niže. Biljku je ljeti potrebno zalijevati svaka 2-3 dana a zimi je dovoljno svakih 10. Nemojte dopustiti da se zemlja presuši. Biljka nema veliko korjenje pa ju je dobro staviti u pliću vazu. Presađuje se u proljeće ako je korjen pregust. Razmnožavanje je jednostavno dijeljenjem korjena također u proljeće. Dva puta na godinu biljku podrežite, biti će snažnija i bolje se razvijati. Ako listovi imaju oštećene rubove biljci je vjerovatno hladno ili nema dovoljno vlage, stavite je na toplije mjesto jer ako ju zanemarite može brzo propasti. Cvjeta u proljeće i ljeto, cvjetovi su bijeli sa ljubičastim točkicama - neuglednog izgleda. Jednom mjesečno očistite listove sa vlažnom krpicom |
|
Sponzorirani linkovi | |
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja se moju ne usudim slikati, nije ni približno ovako lijepa.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moja bude za 100 godina ko ova sa slike.Sirotica ima tek 7-8 listića(ovakvu sa prve slike imam)
|
|
Caca
Nedavno posijan Pridružen: 01 Rujan 2007 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 83 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Shasha, i ja imam ovu sa prve slike. Pa ljudi ona kod mene uopste ne raste, ili joj izraste neki sitan listic. Dodje mi da je bacim.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I kod mene stagnira,Caco,niti mi je za baciti ju a niti znam šta da joj radim.Danas idem presađivati neko cvijeće pa ću i nju.Budem je preselila iako ne znam kuda,ovdje bi joj trebalo odgovarati,di je sad,jer ima svjetla,nije hladno nije suh zrak,sunce ne dolazi do nje...pobogu kaj bi više htjela.Mislim da je vrijeme da ju ignorirati počnem
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
aglaja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vidim, da mnogi ovde muce muku sa Marantom. Dva puta sam pokusala da je uzgojim i dozivela krah! A onda sam nesto procitala, nesto cula, i shvatila da nismo mi krive/i!
Imala sam onu sa tamnozelenim listom i crvenim zilama (Massangeana),oba puta. Prva je dozivela vrhunac i preko noci bukvalno nestala, druga je od pocetka tavorila. A onda sam procitala/cula da Maranta zivi u nekim prasumama ili gde vec, u podnozju visokih biljaka i da joj zato suncevo svetlo nikada ne dolazi direktno, nikada mu nije potpuno izlozena, vec joj se sunce daje u snopovima (zbog toga joj onda, kad je izmestimo iz njenih prirodnih uslova, treba omoguciti senovito mesto). A i sa vodom ima neka kvaka, ne secam se vise. Medjutim, ono sto je najvaznije, i sto ce nas osloboditi osecaja krivice (ili odgovornosti za njen rdjav 'stas' i rast) jeste, kako sam procitala, da je zivotni vek Marante, u kucnim uslovima, dve do tri godine. Posle tog saznanja nikada je vise nisam nabavila. Mozda ovde ima neko ko ce ovo opovrgnuti. Dugo sam verovala da mi se to pricinilo, sada, kada sam ovde procitala da Marantu zovu jos i "Prayer plant", jer svoje listove u predvecerje podize "kao dlanove prema nebu", znam da se moja Maranta zaista pokrenula. Pozdrav svima. P.S. Ja takodje imam probleme sa Krotonom. A vidim da ih i u cvecarama prodaju defektne (list im uopste ne ponarandzasti), cesto su sa sitnim listovima, zakrzljali... |
|
Aglaja
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja je već dosta dugo gledam, ali naprosto neznam gdje bi ju stavila, jer sad kad je zahladilo muku mučim kuda i s ovim cvijećem koje imam. Možda ipak u proljeće. Naravno opet je neko dospjelo u spavaću sobu.
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
MARANTA Potječe iz Brazila, postoje brojne vrste ali među sobnim razlikujemo Marantu sa tamnozelenim listovima i crvenkastim žilama (Massangeana) te svijetlozelenih listova i tamnih pruga (Kerchoveana). Popularna pod imenom Prayer plant (biljka molitva),pred večer svoje listove kao dlanove podiže prema nebu.Smjestite ju na sjenovito mjesto i nagradit će vas lijepim šarama (ne voli direktnu sunčevu svjetlost). Ako listovi ostaju u zraku i preko dana znači da je biljka u prevelikoj sjeni no ako listovi izblijede biljka je na previše svjetlom mjestu. Da bi se zdravo razvijala potrebna joj je temp. od Ako listovi imaju oštećene rubove biljci je vjerovatno hladno ili nema dovoljno vlage, stavite je na toplije mjesto jer ako ju zanemarite može brzo propasti. Cvjeta u proljeće i ljeto, cvjetovi su bijeli sa ljubičastim točkicama - neuglednog izgleda.Jednom mjesečno očistite listove sa vlažnom krpicom.
|
|
Osijek prelijepi grad na Dravi
|
|
lana2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovoj maranti nisam mogla odoljeti jer je bila stigla pošiljka sa izuzetno niskim cijenama cvijeća pa je eto završila uz jednu kalanhou u mojoj košarici.
|
|
maso
Odrastao grm Pridružen: 05 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1048 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...imam takvu Marantu i super je biljka, lijepa je i ova tvoja Lana samo joj stavi u sredinu stap da je mozes vezati uz njega, moja je sada vec preko metra narasla
|
|
lana2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
svakako maso, samo ovo je još mlada biljčica. Nadam se da će rasti kao tvoja
|
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Maso, hajde nam otkri kako je uzgajas.
Nisam imala srece sa marantom dva puta (o tome sam vec nesto pisala, vec postoji otvorena tema o maranti, ali to neka srede administratori ) Imala sam bas ovu vrstu. Ta mi je najlepsa. A nedavno sam saznala da se zove Maranta leuconeura erythroneuro (Red-Veined Prayer Plant). Pridrzavala sam se svih pravila: naci joj stalno mesto u poluseni, bez promaje, ne setati je, vise je orosavati nego zalivati, ali su mi ipak obe propale. Druga je od pocetka tavorila, a ipak sam imala vise iskustva. Lana, zelim ti puno srece u uzgoju tvoje nove prijateljice. A za ovo sto predlaze Maso, preporucujem nizi bambusov stap, ima ga, nadam se u mnogim cvecarama i nije skup. |
|
Aglaja
|
|
maso
Odrastao grm Pridružen: 05 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1048 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...moja je bas tako u nekoj sjeni, polusjeni, ne orosavam je, nego normalno zaljevam u tanjiric 1x tjedno...nista posebno i ponekad ju istusiram. Samo mi je zao sto vise ne cvjeta, jedne godine je cvjetala i ima fine njezno ljubicaste sitne cvjetice....
|
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Maso, ako je ponovo nabavim, pitacu ja jos ponesto.
Evo odmah jos nesto. Zanima me koliko godina je imas. U jednoj sam knjizi procitala da kod nas, u kucnim uslovima, opstaju najvise 3-4 godine, ako sam dobro zapamtila. Broj godina je bio mali, toga se dobro secam. |
|
Aglaja
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
lana
prlijepa je |
|
koga ,kome i šta... |
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
maso hvala na inf
|
|
koga ,kome i šta... |
|
AB100
Upravo klijam Pridružen: 08 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 120 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kad sam ju kupila bila je dosta velika neko vrijeme je bila ok onda se poćela sušiti bila je puna uši ćistila sam ju ali ništa oćigledno sam ju i kupila takvu |
|
AB100
|
|
tibor
Mladi grm Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
AB100..zna se dogoditi da prodaju zarazenu biljku..
I meni se to jednom dogodilo..
srecom,prezivjela je ( i sada je kuc kuc o drvo)
|
|
maso
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...moja je stara 3 godine, ustvari 3 pune 4. ide... ,a to nisam znala da u kucnim uvjetima 3'4 godine zivi, nadam se da ce ipak duze izdrzati, bar za sada djeluje ziva i zdrava :).
|
|
Odgovori | Stranica 123 6> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |