Jalapeno papričice |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | ||
zibla01
Novo sjeme Pridružen: 17 Prosinac 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 17 Prosinac 2010 u 09:23 |
|
Pozdrav,
Pošto sam totalni novak ovdje, a i po sadnji biljaka nisam baš nešto uhodan, imam jedno pitanjce. Kada bi bilo najbolje vrijeme za sađenje jalapeno papričica da uspiju proklijati i rastu na balkonu? i ako neko ima kakvu tajnu uzgoja ili dobar savijet, uvijek je dobrodošao. Puno hvala, lp Tomislav |
||
Sponzorirani linkovi | ||
Sabur
Upravo klijam Pridružen: 28 Kolovoz 2010 Status: Offline Bodovi: 144 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Tomi
predlažem oko 1. februara. Nakon što pokaže prva dva listića (kad isklije) a onda još 2 nova (u biti ima će 4 listića) može prepikirati u lončiće (može i od jogurta) veličina 0,5l. Kad bude doraslo za presađivanje vani (poslije 1.maja) prebaci u veću stalnu posudu, al nemoj pretjerivati. Sretno u prvim koracima. |
||
Ela13
Nedavno posijan Pridružen: 14 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 89 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Tomi, i ja predlazem da ih sadis negdje oko 1og Februara. Ja svoje sadim malo drugacije nego Sabur. Ja sjeme stavim u navlazeni kuhinjski papir pa to sve pohranim u kesicu za zamrzavanje i dodam jos jednu kasiku vode. Ostavim tako 3-4 dana da sjeme proklija inda ih sadim u pojedinacne posude,npr. vece plasticne case za jogurt ili pavlaku. Prije koristenja ovih plasticnih casa dobro ih operi u toploj vodi sa deterdzentom za sudje, dobro isperi i malo ih potopi u rastvor vode i varkine, da ubijes preostale bakterije u casama. Natrpaj ih sa laganom zemljom, napravi malu i plitku rupu u sredini plasticne case pa pazljivo pohrani jedno proklijano sjeme u tu rupu. Malo zatrpaj i sasvim malo zalij. Ostavi posude u blizini izvora topline i redovno ih pomalo zaljevaj.Pazi da ne pretjeras sa zalijevanjem. Ove paprike vole toplinu i moras im odrzavati stalnu temperaturu zemlje od 25 C. Sjeme ti ne smije "zazimiti" uprotivnom rast i urod tih paprika nece biti impresivan. Sretno ti u novoj avanturi sadnje ljutih paprika.
|
||
zibla01
Novo sjeme Pridružen: 17 Prosinac 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
hvala vam neizmjerno na naputcima, nadam se da će biti uspješno heh. kolko otprilike treba da se razvije stabiljka i daje plod?
pozdraf |
||
Sabur
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
meni oko 160 dana od sijanja do ploda
|
||
Sabur
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ela13 tvoj način je svakako bolji u određenim situacijama kao što je sigurnost, da ono što posiješ je već provjereno proklilo. Ja nemam volje da bi ubacivao još 1 fazu u svemu tome već direkt u zemlju pa što Bog da. ako želim 5 sadnica, sijem 10 ili koju sjemenku više uz prepostavku da je sjeme kaljivo bar 50% tako dobijem 5 sadnica za mene, par za jarane i komšiluk a ostalo i onako ne proklije. I rješena stvar. lp Sabur |
||
Ela13
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
A cuj,Sabur, lijepo je cuti kakva iskustva i drugi imaju sa sadnjom. Nama je cilj posaditi 1000 sadnica ove godine a koliko ce ih vec nici i prezivjeti prenos iz staklenika u vrt....to cemo tek da vidimo.
Tomi, tesko je sad precizno napisati koliko vremena treba sadnici da donese plodove spremne za branje. Svaka sorta se razlikuje. Mi imamo sorte kojima treba i do 190 dana da im plodovi sazriju dok za rani Jalapeno je potrebno oko 90 dana.
Drzim ti palce i obavjestavaj nas o svojim novim,ljutim, avanturama.
|
||
Sabur
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Svakako, svakako. Iskustva se trebaju iznijeti. Ja sam ti onako prvačić za tebe što se tiče paprika, dok si ti ultra maratonka. |
||
zibla01
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
još samo par pitanjca, pošto sad pretposatvljam još nebu bilo lijepo i sunčano vrijeme tak skoro, di da držim stabiljke, uz prozor, kod radijatora ili nebitno? pošto ste naveli da treba bit iznad 25, a vani to neće bit još dugo heh. i kolko često se zaljeva biljka i jel ima kakvih specificičnih nametnika da napadaju, i preporuke za rješavanje istih?
Hvala puno, lp |
||
Ela13
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Tomi, ako su ti paprike izrasle iz zemlje drzi ih pored prozora koji ima dosta dnevne svjetlosti. Ako imaju i trecu/cetvrtu skupinu listova na vrhu i ako je toplo vanka otvori malo prozor da ih pocnes privikavati na vanjski zivot. Samo pazi da ti se ne smrznu. Aphids ( male bube), zaboravila sam kako se zovu na nasem jeziku, su prava mala napast i posast za paprike. Napravi jak caj od cesnjaka pa u sprej boci pomijesaj 1/4 boce caja,3 zlice tecnog deterdzenta za posudje a ostalo je voda i sa time spricaj paprike.
|
||
zibla01
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
mucho hvala hehe. čaj od češnjaka? pretpostavljam prokuham češnjak il kaj? i kolki je omjer kod rađenja čaja?heh
|
||
Ela13
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Nema na cemu Tomice, tu smo da poguramo jedni druge. Prepolovi glavice cesnjaka i ubaci ih u kakav lonac nalij sa vodom i poklopi ( ne do kraja). Kad voda prokljuca, smanji temepraturu ringle i ostavi tako da lagano kljuca nekih 15tak min. Iskljuci ringlu i navuci poklopac na lonac do kraja. Ostavi nek se dobro ohladi. E sad koji omjer cesnjaka da koristis je malo dikutabilno. Posto cu ja imati 1000+ sadnica, morat cu cesnjak kupovati naveliko u vrecama.
Samo da napomenem, glavice cesnjaka neces morati guliti, samo im prepolovi po sredini sa njekim ostrim nozem, dobro iskuhaj i to je to. U mom prethodnom postu imas omjer smjese za spricanje za jednu vecu sprej bocu od 1 litar.
|
||
donna
Novo sjeme Pridružen: 23 Veljača 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Danas sam kupila sjeme za ukrasne papričice (capsicum annuum), međutim prodavač mi reče da se one ne mogu koristiti u ishrani. Da li je to tačno?
|
||
donna
Novo sjeme Pridružen: 23 Veljača 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Može li se ovo korisitit i za druge biljčice?
|
||
Ela13
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
||
Ela13
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Svakako da moze.
|
||
Bilogorka
Novo sjeme Pridružen: 27 Studeni 2009 Status: Offline Bodovi: 20 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Za češnjak mi je jasno, ali ovaj deterdžent za posuđe? Kako se to odražava na plod, mislite li da biljka ne "upije" štetne tvari iz tih deterdženata, pa to onda pojedemo s paprikom? |
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Umjesto tog deterdženta se može koristiti ekološki ili marseljski sapun.
|
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
Sabur
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ela13
kakvu funkaciju ima deterdžent? Da ubija, lijepi, smrdi,...? |
||
Ela13
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Sapun stvara odbrambenu emulziju oko stabljika i listova biljaka,tako da te male bube nemogu je lako probiti i isisati "sokove" iz stabljika. Naravno da ovaj metod nije "organic" i koristi se samo u ranom stadiju rasta biljaka, dok su biljke jos u zatvorenom prostoru, i prije njihovog cvjetanja. Kad su biljke napolju onda se mogu koristiti prirodni predatori u vidu buba mara, koje se mogu naruciti na ebay-u ( barem je to ovdje slucaj). Ja koristim ovaj Eco Friendly deterdzent http://www.seventhgeneration.com/Dish-Soap . Bas bi bilo interesantno vidjeti kako bi izgledalo imati cijelo jedno letece jato buba mara u kuci,koje bi nas spasavale od nasrtnih Aphids buba,dok mi pokusavamo doci do sna u toku noci. |
||
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |