Pachypodium |
Odgovori | Stranica 123 32> |
Korisnik | |
tibor
Mladi grm Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 15 Studeni 2007 u 08:16 |
Pachypodium..
Po listovima je vrlo slicna olijanderu..
Ova biljka je vrlo otrovna...
Ljeti voli dosta vode,a tokom zime vrlo stedljivo,jer visak vode najcesce pokaze odbacivanjem listova..(to se vrlo cesto dogadja pocetnicima,ali dobra stvar je sto se brzo moze regenerirati )
Voli redovito prihranjivanje..
Presaduje se svakih nekoliko godina,s tim da joj je vrlo bitno da na dnu ima dobru drenazu..
Voli suncano mjesto ljeti i zimi..
slika sa net-a Ažurirao administrator - 08 Siječanj 2008 u 14:56 |
|
Sponzorirani linkovi | |
Geko
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam Pridružen: 22 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 118 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Meni je tak super pakipodium. Imao sam jednog koji je bio velik oko pola metra i na kraju ga je napala neka bolest i krepao. Ove godine sam si kupio novog ali je tak mali. Možda svega 20cm. Istina. Bode i muka mi je bilo kad sam ga presađivao. Sav se izbodem.
Inače Pachipodium lamerei spada u porodicu Apocynaceae-zimzeleni. U tu porodicu isto spada Nerium oleander-oleander, Adenium obesum-pustinjska ruža... Isto kao i oleander je otrovan.
|
|
tropi
Mladi grm Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pachypodium -poznatiji kod nas kao madagaskarska palma
Porodica:apocyanaceae Porijeklom je iz Afrika i Madagaskara Sukulentne biljke karakterističnog izgleda sličnog kaktusima osim što se na vrhovima nalaze listovi u obliku rozete. ukupno ih ima oko 20ak unutar roda.Karakteristično je kao i za cijelu porodicu Apocyanaceae da sadrže otrovni sok. Za vrijeme mirovanja odbacuju listove najčešće zimi, mada mogu i ljeti kad su suše radi održavanja vlage. Cvjet je sličan olianderovom i može biti žuti,bijeli i ružičasti. Zemlja za uzgoj mora biti propusna kao i za sve kaktuse ,a zalijevanje zimi umjereno dok ljti čk i dosta obilno.Naravno bez zadržavnja vode u podlošku Mjestomu mora biti što svijetlije pa čak i puno sunce nakon aklimatizacije. Najčešći je u uzgoju Pacypodium lamerei,dok su ostali manje zastupljeni zbog svoje rijetkosti ili specifičnih zahtjeva. Pachypodium lameri na veliko se uzgaja u komercijalne svrhe.Stablo mu je oblika flaše uglavnom nerzgranato jer se grane razvijaju samo nakon cvatnje koja je u uzgoju vrlo vrlo rijetka.Stablo je obraslo trnjem...... Bolje je nabaviti biljku iz uzgoja nekih kaktusara nego u velikim lancima jer su biljke uzgojene u Nizozemskoj osjetljivije zbog forsirsnog načina uzgoja.... |
|
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja je imam a svidjela mi se jer sam citala o njoj na jednom drugom forumu. Ovu zimu odbacila je sve listove- jednostavno sus e posusili jedan za drugim i otpadali a evo sada tjera nove i to od vrha. pojavio se cuperak na vrhu kaktusa tako da osim bodlji sada ima i ponesto kose
Zimi ju treba jako malo zaljevati a ljeti nesto cesce i staviti joj zemlju za kaktuse. |
|
dora
Upravo klijam Pridružen: 27 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 125 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Obozavam pahipodijume... ovo je moja trojka:
|
|
maraskinoo
Novo sjeme Pridružen: 09 Rujan 2008 Lokacija: Cocos (Keeling) Islands Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
zna li tko moze li ova biljka prezivjeti zimu u dalmaciji,cisti jug,puno sunca,zasticena od bure?
|
|
ančica
Mladi grm Pridružen: 22 Rujan 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
imam i ja prekrasnog madagaskarca, moj svake jeseni odbaci listove,a u proljeće ih redovno dobija, i bude bogat cijelog ljeta, a sa prvim danima jeseni listovi ča, ali mislim da sam negdje pročitala da ima dvije vrsta madagaskaraca, oni koji imaju lišće cijelim tijelom mjestimčno i oni koji dobijaju listove samo na vrhu.
|
|
dora
Upravo klijam Pridružen: 27 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 125 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pachipodiujuma ima 20ak vrsta
Malih, velikih, krumpirastih, svakakvih.
|
|
mimar
Trajnica Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Stigao kao poklon , odbacio nekoliko listica jer sam procitala da se zaliva retko (leti na 15 dana) a sada procitah Tiborov post da ga leti teba cesto zalivati . Kako da ga zalivam ubuduce?
|
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja imam jednu minijaturnu još od ranog proljeća - ne napreduje uopće, ali izgleda lijepo-živo, zaljevam je jednom tjedno, možda bi trebalo češće.
Mimar tvoja je prekrasna, bogata - puno ljepša od moje malecke.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Vrijedni mrav
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Nedavno posijan Pridružen: 07 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 59 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Madagaskarska voli puno sunca , a zato i dosta vlage ljeti. Zimi treba paziti da bude na toplom i manje zalijevati. Druga posebna njega nije potrebna.
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imala sam jednu malecku i ove godine mi je smrzla. Naravno da sam je odmah stavila na šalabahter i čekala priliku. Nisam ni u ludilu mislila da će mi se pružiti danas, kad gle ljepotice od sigurno tridesetak cm za 37,00 kn, naravno da je došla samnom doma. Deblo joj je promjera 6-7 cm, a visoko oko 20 cm, jednom riječi krasno i jeftino (no dobro u dvije riječi).
|
|
RIJEKA
|
joope
Nedavno posijan Pridružen: 16 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 92 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasna ti je
Imala sam i ja nekad daaavno takvu, a sad imam malecku visoku svega 6cm. Cilu zimu mi je na prozorskoj dasci kraj radijatora, nadebljala se i čini se da joj super paše to mjesto.
Jesi to kupila u nekom centru?
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo i mojih
Imala sam jednu baš jako malu, prošle zime stavila sam je u kuću, otpali su joj svi listovi, mislila sam je baciti, ali ona se potpuno oporavila. Savjet - ako su izgubile listove, ne gubiti nadu, vjerovatno će se oporaviti Kasnije sam naišla na neke baš jako jeftine, pa sam kupila još dvije. Sada su sve tri jednako velike i ove zime se jako dobro drže - dvije su vani, a jedna u hladnom hodniku, sve izgledaju jednako |
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zna li netko koliko one mogu narasti?
|
|
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Otok tvoje su prekrasna, da i mene bi zanimalo koliko može narasti, jer ova moja je vaće sada ozbiljna biljka.
|
|
RIJEKA
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A kad bi mi procvjetao, gdje bi mi bio kraj?
Slika sa neta |
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Malo sam tražila, pa sam našla:
U svojoj domovini doseže visinu od 10 metara. Kao sobna biljka doseže nakon 10 godina visinu od oko 1 metra. Može se desiti da se kod visine od oko 120 cm pojave lijepi bijeli cvjetovi. Podnosi topli zrak od grijanja i ne mora prezimiti u hladnom prostoru. |
|
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Otok hvale vrijedna informacija, konačno jedna biljka koja mi može zimi biti u toplome, baš ti hvala - visina oko metra? Cvijet? To ću samo sanjati.
|
|
RIJEKA
|
zmaj
Pustio korijenje Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ljepe biljkice imate
Naišao sam na netu na podatke da uz povoljan tretman i uvjete uzgoja godišnje poraste i preko desetak cm, a nađu se situacije kad procvatu i nešto manje od metra, ali uglavnom starije od 7 godina Zimi dosta često znaju odbaciti listove ali to nije nikakav problem jer na prolječe stvara nove i ponovo sva prolista Uploaded with ImageShack.us Ovo je moja bodljikava palmica, visoka je 17cm i sada boravi u prostoriji gdje je 17-20*C |
|
Odgovori | Stranica 123 32> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |