Duranta |
Odgovori | Stranica <12345 11> |
Korisnik | |
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bucek koliko znam nbjelov ima mlade sadnice durante pošalji joj pp.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo nije kopiran tekst sa neta nego sa Sveta biljaka, a ako si već prevodio na Hrvatski jezik da te napomenem da ti je ostao jedan vazduh i đubriva.
Evo sada ću kopirati ovde tekst sa SB pa prosudite sami Duranta lorentzii Kraljevstvo: Plantae Odeljak: Magnoliophyta Klasa: Magnoliopsida Red: Lamiales Familija: Verbenaceae Rod: Duranta Vrsta (latinski naziv): Duranta lorentzii Kategorija: Žbunaste Opisi biljke: Ovaj rod biljaka je dobio ime po botaničaru i lekaru Kastoru Durantesu Duranta je rod zimzelenog, razgranatog žbunja i niskog drveća koje se odlikuje brzim rastom i obilnim skupinama cvetova u toku leta. Postoji 36 vrsta Duranti, a kao kućne biljke gaje se D. repens i D. lorentzii. Ove biljke su poreklom iz vlažnih tropskih i subtropskih šuma Južne Amerike, Meksika, Floride i Indije gde u prirodi dostižu visinu i preko 5 metara, a lako se uzgajaju i kao sobne biljke u obliku uspravnog žbuna ili kao padajuće biljke. Duranta lorentzii je manja biljka od D. repens i dostiže visinu od 1,5 metra. Listovi su manji, kožasti i nisu na kraju zaoštreni kao kod D. repens. Cvetovi su bele boje. Cvetovi se javljaju u skupinama na kraju grana, a nakon cvetanja na biljci se formiraju žuti, jagodasti plodovi, u kojima se nalazi 3-5 semenki. Načini uzgajanja: Biljke su osetljive na mraz. Minimalna temperatura koju podnose je oko 10 stepeni, a zimi je idealna temperatura za ovu biljku oko 16-20 stepeni. Traže dobro drenirano, lako i bogato zemljište, neutralne reakcije, sa dodatkom peska. Potrebno je biljkama obezbediti puno svetlosti, jer na svetlom mestu cvetanje je obilnije nego u poluseni. U toku rasta biljke se obilno zalivaju, a u toku zime umereno. Biljke ne podnose duži sušni period, potpuno isušivanje supstrata u saksiji i previše suv vazduh. U toku proleća i leta biljku treba izneti na terasu ili u baštu, postepeno je privikavajući na direktno sunce. Prihranjivanje vršiti svake 2 nedelje u periodu intenzivnog rasta kompleksnim tečnim đubrivima. Orošavanje listova sprečava pojavu crvenog pauka, grinja i štitastih vaši. Presađuje se u proleće jednom godišnje ili jednom u 2 godine. Potrebno svetlo: Direktno sunce Načini razmnožavanja: Razmnožava se setvom semena u proleće ili poluzrelim reznicama u toku leta. Seme se seje u umereno vlažan supstrat i saksije se pokrivaju staklom ili najlonom. Treba obezbediti visoku temperaturu za nicanje (25-28 stepeni). Najbolje je sejati seme u periodu januar-mart i saksije držati na radijatoru. Reznice se ukorenjuju u malim saksijama u toplom supstratu. Preporučuje se primena fitohormona za ožiljavanje. Saveti: Pošto cveta na novim vrhovima grana poželjno je orezivati posle cvetanja i u jesen radi ograničavanja rasta i formiranja željenog oblika. Bolesti i štetočine: Bela leptirasta vaš, grinje, crveni pauk, štitaste vaši. |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Inače da napišem da Duranta lorentzii ima bele cvetove, a Duranta repens najčešće plave ili ljubičaste.
kao sobne biljke D. repens dostiže visinu i do 2,5 metra. Mogu biti u obliku uspravnog žbuna ili kao padajuće biljke, Listovi su eliptični, 5-7 cm dugi sa nazubljenim ivicama, zelene boje, a postoje i kultivari šarenih, zeleno-belih listova, no oni ne cvetaju tako obilno kao zelenolisne forme. Cvetovi su svetlo ili tamnije ljubičaste boje, a postoje i kultivari sa belim, plavim, roza i lila cvetovima, kao i ljubičaste boje sa belim rubnim delom. Cvetovi se javljaju u skupinama na kraju grana, a nakon cvetanja na biljci se formiraju žuti, jagodasti plodovi, veličine oko 12 mm., u kojima se nalazi 3-5 semenki. Postoje i baštenske forme ove biljke koje se ne mogu uzgajati u kućnim uslovima. Ja imam Durantu repens. |
|
|
|
Bucek
Novo sjeme Pridružen: 31 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eto da objavi izvor koji sam kopirao da nebi bilo uvrijeđeni oni koji sami pišu čkanke, hihihi
http://cvijecara.bloger.hr/post/duranta-lorentzii/1008365.aspx |
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tekst je sa Sveta Biljaka, neko je izbrisao postove pa ispada da sam ja kopirao tuđi tekst.
|
|
|
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam obrisao prepirke. :o))
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasna biljka, sada je imam i ja, s jučerašnje kave, poklon dragih prijateljica s foruma. Naravno cvjeta plavo i puna je pupoljaka. Sada je vani u polusjeni, no na zimu će u kuću.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Monny
Odrastao grm Pridružen: 22 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 1028 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ajme Triša predivna je ;)
|
|
bromelija
Neukroćena biljka No.3 Najljepše orhideje2014 Pridružen: 09 Svibanj 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3292 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ovo je moja mezimica
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijepa, lijepa, meni je isto jako draga, lagana za uzgoj, a njeznih cvjetova. Lijepa je i pred jesen,kad ima i te plave cvjetove, i narancaste bobice.
Treba je cesto pincirati, cvate vrlo brzo ponovo nakon pinciranja, pa se moze postici da cvate i nekoliko puta tijekom ljeta, ako se malo planira sa pinciranjem grana, postigne se da cijelo ljeto ima cvijeta na sebi.
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I moja je divna ove godine, ove kise su joj prijale:
Uploaded with ImageShack.us
|
|
OPG 159365
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrase su ove ljepotice....
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
bromelija
Neukroćena biljka No.3 Najljepše orhideje2014 Pridružen: 09 Svibanj 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3292 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nina dobro da si rekla da ima bobice da ne obrežem odcvale dijelove biljke
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Je, sada formira bobice..Moja tek tu i tamo poneku.
|
|
OPG 159365
|
dijana7566
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 25 Veljača 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 3643 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasne su vam Durante
|
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I moja iz sjemena je procvjetala.Ima divne plave cvijetice.Bas me je ucinila srecnom.
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fatka, je li ista kao nase, stavi sliku.
Cudi me da je iz sjemena, svugdje pise da se iz sjemena dobija neka divlja, bijela.
|
|
OPG 159365
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jeste nina ista boja.Stavila sam sliku na SB posto ovdje se ne snalazim dobro oko ubacivanja slike.Ja sam presretna sto ima plave cvijetice.
|
|
Silvy
Trajnica Pridružen: 28 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2406 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koja predivna biljčica!
Cure, kakva vam je sad? Jel preživila ovo ljeto? Da li se može oblikovati? Pozz s mora |
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
MOze se oblikovati, jer se jako lijepo grana nakon orezivanja.
|
|
OPG 159365
|
Odgovori | Stranica <12345 11> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |