Neven - lat. Calendula officinalis |
Odgovori | Stranica <1 23456 7> |
Korisnik | |
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Recept za čaj: 2 žličice suhih cvjetova prelije se sa 1/4 l vrele vode, ostaviti poklopljeno 10 min pa procijediti.
Neven blagotvorno djeluje na želudac, crijeva,čisti krv,dobar je za probleme jetre, slezene,žući...On je glavni sastojak antikancer čaja (neven-stolisnik-kopriva ) Izvana ga upotrebljavamo kod raznih kožnih problema,rana, opekotina... Nevenova mast je melem za problematičnu kožu ali i umivanje čajem od nevena će popraviti vaš ten i ublažiti akne.... Ako pročitaš cijelu temu , sigurno ćeš naći i recept za kremu. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
ognjenka
Novo sjeme Pridružen: 05 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 22 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koliko dugo se pije taj čaj? I treba li praviti pauzu?
I još jedno pitanje... Čitala sam temu, možda mi je promaklo.
Kažeš da sama praviš kremu. Zanima me što koristiš kao bazu? Neku kupovnu kremu u koju dodaješ tinkture? Ili uljna mješavina u koju se dodaju macerirane biljke?
Puno pitanja...
|
|
Lovro
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Molim sav, čitam o nevenovoj kremi sve najnaj naj...., da li je mogu stavljati bebi na iritiranu guzu???
Bebač je bil bubač (proljevi i slično) i kak god smo mi to odmah redili, guza se upalila!!! Hvala na odgovoru unaprijed! |
|
Varaždin, stari moj grad!
|
|
Lovro
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odgovor od vas nisam dobila, no ja stavljala kremice na guzu i bilo je brzo rješeno!
Doktorica nas je pohvalila da smo dobro napravili! |
|
|
|
Lovro
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nego, nakon toga smo mm i ja probali napraviti sami kremu!
Uspjeli smo popuniti dvije male posudice, obje smo stavili u hladnjak, ovih dana smo potrošili prvu i krenuli na drugu, kad...oplesnjivila se! Molim Vas, koji bi razlog mogao biti??? Hvala unaprijed! |
|
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lovro, negdje griješiš u postupku pravljenja kreme.
Nisi napisala kako je zapravo praviš i u čemu maceriraš da bi vidila u čemu je greška. No, pretpostavljam da je u pitanju višak vode. Maceracija svježeg bilja najbolje se radi u vodenoj kupelji. To sam opisala ovdje: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1660&PN=2 Maceracija bilja u vodenoj kupelji, kako sam ovdje opisala, mora trajati dulje vrijeme ( 72 sata ) na temperaturi od 60°C da bi sva voda iz bilja isparila.Tako neće doći do kvarenja čak ako se krema ne drži u frižideru. Bez vode nema kvarenja! |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I još jedan savjet: u gotovu kremu uvijek dodaj malo ubaćenog gela od aloe vera.Aloja dodatno liječi iritiranost i rane i pomaže da aktivne tvari iz bilja dublje prodru u epidermu.
|
|
Lovro
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na lijepom opširnom odgovoru!
Kremu smo radili po onom receptu sa svinjskom mašću! |
|
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nemojte djetetu guzu mazati svinjskom masti.Ako možete, zamjenite je maslinovim ili bademovim uljem.
|
|
|
|
Lovro
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma ne mažemo više, to smo samo dan-dva kad su bile neke bubice...
A mast koristi suprug , ima nešt po rukama! |
|
|
|
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Danas sam od prijateljice dobila desetak preesadnica nevena, ali i malo sjemena. Presadnice imaju vrlo lijep korjen, a samonikle su, odnosno neven se sam zasijao. Sutra ću presadbuce posaditi uz gredice povrtnjaka, možda se prime, ali se bojim da će smrznuti. Ne znam šta mi je pametno raditi sa sjemenom. Posijati ga sada ili čuvati za proljeće. Voljela bih imati svoj neven jer ga stalno koristim u čajnim kompinacijama (neven, matičnjak, gospina trava, menta i kadulja - ekstra čaj i vrlo ljekovit). Samo, kad se pravi ovaj čaj kadulju treba kuhati 3 minute, ugasiti vatru pa dodati ostale biljke. Na 1 l vode dodati po jedan prstohvat opisanih biljaka.
Zato mi je važno da uspije. Ako tko ima iskustva neka piše. |
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
mali kaktus
Cvjetni guru DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zribal,presadnice nevena će se smrznuti,neznam šta bi s njima sada trebalo napraviti,a sjeme posij vani na proljeće,nikne bez problema i dalje se samo rasijava.
|
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Strašno volim taj predivni cvijet, ali mi ga obavezno uništi pepelnica i ovdje u Rijeci i u vikendici u Skradniku, a mrzim špricati, ali bez kemije ne ide, čak ni s kemijom ponekad.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Triša, ja nemam neven u svom vrtu, ali moj susjed u vikendici na Banskoj kosi (Baranja) ima u izobilju. Godinama se sam zasijava i to je upravo onaj ljekoviti neven. Niskorastući. Zanimljivo je da on njemu opstaje i preko zime, dakle, biljke koje su sad kod njega u vrtu prežive i velike minuse i opet u proljeće među prvima cvjetaju. Ja mogu nabaviti još sjemena i rado ću ti ga poslati, a mogu i zasijati pa ti u proljeće poslati nove (ako niknu). Istina, prekrasan je cvijet, a i zdrav za okoliš zato ja svoj planiram posijati kroz povrtnjak. Nisam primjetila da susjed ima problema s pepelnicom, malo ću se raspitati, uvijek su mu prekrasni i zdravi. Ako ništa imamo zdravo sjeme.
|
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
anta 188
Nedavno posijan Pridružen: 11 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 55 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
lp pozdrav svima.zanima me di mogu neven nabaviti,vidim da je stvarno koristan
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U biljnim ljekarnama možeš nabaviti čaj od nevena (sušene latice) a ako ga želiš uzgajati kupi sjeme pa na proljeće posij.
|
|
|
|
marino15
Nedavno posijan Pridružen: 17 Rujan 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 29 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ovako planiram kupit sjeme nevana preko ebaya jer je poprilično jeftini i besplatna postarina http://www.ebay.com/itm/A005-Flower-Yellow-Aztec-Marigold-Tagetes-Erecta-Seed-D-/230498178851?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35aac31723
pa me zanima kad posadim neven dali on pusti sjeme?tako da mogu spremit sjeme i opet druge godine posadit?da netrebam vise kupovati sjeme? hvala! |
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da sjeme možeš kupiti i kod nas u poljop. apotekama i robnim kućama i mislim da je to jeftinije nego vani. Ako nemam pravo, molim da me ispravite jer ja sam tako kupila. Kad ga jednom posiješ , ono se samo rasijava i slijedeće godine samo ponikne, ne možeš ga se riješiti.
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vrećica sjemena nevena se prodaje u poljop. apoteci po 5 kn. To sam danas čula, prijateljica je kupila.
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
bubašvaba
Novo sjeme Pridružen: 24 Svibanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima.
Nova sam na forumu. Čitam vas već danima bez prestanka i uživam.
Isto tako sam i friška vrtlarica, a jedna od mojih prvih biljkica je bio neven. Iako ga sada imam nekoliko predivnih grmića, koje sam dobila i zasijala iz vrečice iz trgovine, poželjela sam sjeme iz ovog gornjeg posta.
Pa ako bi dobar gospođa i susjed iz Baranje bili ljubazni i podijelili par sjemenki...
I još jedno pitanje...kakva su ljekovita svojstva "divljaka" u usporedbi sa kultivarom?
|
|
Odgovori | Stranica <1 23456 7> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |