Gavez |
Odgovori | Stranica 123 11> |
Korisnik | |
Mikica
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 19 Svibanj 2008 u 18:42 |
Prije puno godina moja prijateljica mi je poklonila dvije sadnice gaveza i sada one "divljaju" u mom vrtu.Ne bih se ja njih sjetila nego me moja susjeda pita znam li štogod o toj biljci jer navodno da je dobra kod zarastanja kostiju.Naime njen muž ima problema sa ramenom pa sada probavaju narodne lijekove prije operacije.Za nju nikada nije kasno.Ja sam joj rekla da meni taj gavez svake godine napravi velike grmove koja ja odrežem i bacim u onaj gnoj od koprive i on opet radse pa raste.E sada pitanje glasi:zna li netko koji dio gaveza se koristi za boleasti kostiju,mišića ili sličnoga i kako se koristi?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nisam strucnjak, ali nedavno je na htv isla dok. serija iz narodne ljekarne (ili slicnog naziva) i sjecam se da je bio neki strucnjak i da je bas govorio o crnom gavezu - kako on uopce nije ljekovit kaos to se to smatralo, nego je cak i otrovan
i pokazao je neki casopis - ljekovite biljke u kojem je bio clanak o gavezu, o njegovoj toboznjoj ljekovitosti, ali da je to zastarjelo jer su novija istrazivanja dokazala njegovu stetnost eto, ne solim mozak nikom i ne volimk mudrovati, samo zelim reci da se treba dobro informirati prije koristenja ikakvog lijeka, a pogotovo biljaka nepoznatih svojstava |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
p. s. uguglaj gavez
ima clanaka o njemu i njegovim svojstvima cak i recept kako se pravi mast (ako smijem staviti link na drugi forum evo http://roda.hr/forum/viewtopic.php?t=27437 ako ne brisite) ali napominjem - oprezno |
|
Mikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala,povezat ću se.
|
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
... nemojte ubiti glasnika...
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ne ubijamo ga, samo nije u pravu...
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Crni gavez - symphytum officionale, biljka duguljastih listova i cvjetova plavoljubičaste, ružičaste ili bijele boje, od davnina se upotrebljava za lječenje mnogih bolesti, a najviše oblozima od lišća i korijena rane i prijelome kostiju. On potiče stvaranje novih koštanih stanica i pospješuje zacjeljivanje rana. Oblog za kosti radi se od usitnjjenog svježeg lišća i korijena, a čaj i tinktura se mogu isto koristiti u iste svrhe. Tvar koja ja zaslužna za diobu stanica, stvaranje novih koštanih stanica, zacjeljivanje rana i liječenje povrijeđenog tkiva je alatonin, a u gavezu se nalazi i mala količina otrovnih alkaloida, zato se ne proporuča uzimati ga u velikim količinama.
|
|
Mikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ljudi hvala na savjetima.Sve ću to prenijeti mom susjedu pa neka si on "miješa" pripravke, a ja ću i dalje uzgajati biljku.
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
gavezov korijen se preporuča koristiti izvana
|
|
Mikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Šta i ti dežuraš?iKako si mislio izvana.Vidiš na Ljekovito bilje se nisam sjetila.Imam sve brojeve pa ću sada kada sam sama preko ovog produženog vikenda malo potražiti.Pravi si,hvala.
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Korijen se nariba ili još bolje prereže na kockice, stavi u čistu vodu i ostavi da pusti sluz. Ili se samelje u prah nakon sušenja pa onda u vodu i kad nabubri stavlja se kao oblog na bolna mjesta. Odlično pomaže kod zarastanja rana ili kad fali dio (ne veliki) kože.. isprobao na sebi.
|
|
buba
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Novo sjeme Pridružen: 27 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 17 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
gavez je zakon! uganuća, istegnuća tetiva odlično iscjeljuje...isprobano i na zglobu ruke i noge...
korijen sasušeni samelje se , može i u mlinu za kavu, prokuha se žlica praha u 1dl mlijeka dok ne postane sluzavu a potom se ta sluz stavlja kao oblog i zamota, ostavi 24 sata zamotano. pomaže! |
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bravo.
|
|
dada
Nedavno posijan Pridružen: 18 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 69 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja imam iskustva s gavezom. slomila ja nogu tj. glezanj prosle godine i stavljala sam oblog od gaveza. korjen gaveza se prokuha u vodi i tako kako je Ivan rekao, postane sluzava masa koja se stavi na mjesto koje tretiramo i on se nakon kratkog vremena totalno stisne. drzi se ako se dobro sjecam, 3 dana. definitivno pomaze. a to znam jer je jedan covjek nakon sto je lom na nozi tretirao gavezom (odbio gips na svoju odgovornost) dosao nakon nekog vremena na rengen i rekli su mu da ih ne zeza misleci da im je dao krivu nogu!
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To samo potvrđuje ono što sam napisao o onom glasnogovorniku koji kudi gavez. Za unutrašnje korištenje treba biti oprezniji.. znati gdje je ubran i koristiti sluz, no za neke stvari dobar je i prašak.. na vrhu noža...(kao mjerica).
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
GAVEZ
Sadrži: u malim količinama otrovni alkaloid simfitocinoglosin i glikoalkaloid konsolidin, zatim mnogo sluzi, nešto gume i smole, 5-6% tanina, eterično ulje, 1-3% asparagina, šećer, 0,7% purinskog derivata alantoina, hormon auksin, koji potiče stvaranje novog tkiva, i holin. Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Zahvaljujući alantoinu koji sadrži gavez potiče rast i razmnožavanje stanica, dakle obnavljanje tkiva. Zbog toga se uspješno primjenjuje kod preloma, rastrganih rana, čireva, tvrdih oteklina na mliječnim žlijezdama i kvržica gihta. Za te se svrhe kuha isjeckan korijen dok ne postane mekan kao kaša, pa se od toga prave oblozi, i to tako da se namaže oko 1 cm debelo na platnene krpe. Isto tako koristi i tinktura od gaveza, pomiješana u jednakim dijelovima s tinkturom od moravke (Arnica montana) i tinkturom od nevena (Calendula officinalis). Pije se triput dnevno po 10-15 kapi u malo vode, poslije jela. Kao lijek protiv bronhijalne astme i plućne tuberkuloze , izbacivanje krvi iz pluća, želučanih i crijevnih čireva, služi čaj koji se priprema tako da se 5 g suhog korijena kuha pola sata u 1/2 l vode, ostavi da odstoji 15-20 min. i procijedi. Pije se 1 šalica natašte, zatim svakih pola sata 2-3 velike žlice i prije spavanja opet 1 šalica. Ima još o gavezu, ako vas zanima slijedi nastavak. Tekst je preuzet iz Zlatne knjige ljekovitog bilja, autor Zlatko Gursky. |
|
Mikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ljudi moji pa ovo je krasno.Samo sada postoji jedan problem.Ja nemam toliko gaveza da bih vadila korijenje i sušila ga za sve te pripravke.Imam tri grma.Sada mi milom vas recite gdje da nabavimo korijenje.Ja sam mislila da se za prijelome i uganuća može koristiti list.Naime ja jedno dva do tri puta godišnje porežem sve listove jer je grm ogroman. |
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako je grm ogroman trebao bi i korijen biti povelik.
S ljekovitim biljem treba postupati oprezno, ništa bez nadzora lječnika. Ljekovi mogu biti otrovi a otrovi ljekovi. Stvar je samo u količini! |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Potpisujem sve što su rekli Ivan i Božikovine!
Gavez je moja omiljena biljka.Puno puta je pomogla meni i mojoj obitelji. U Dalmaciji inače nema gaveza.On raste u dubokoj i vlažnoj zemlji, ali ja sam ga prije 15-ak godina dobavila iz Bosne.Ima počasno mjesto u mom vrtu, svugdje gdje je blizu voda.Ovdje ga često treba zalijevati. Pogrešno je kidati mu listove, oni su neophodni da bi se učinio što deblji korijen.Korijen se vadi u kasnu jesen ili rano proljeće ali i po potrebi. Od gaveza pravim razne pripravke, macerat (u maslinovu ulju ),tinkturu, mast ...Ali ga najčešće koristom svježeg. Tinktura je odlična za bolni palac kod gihta ali i za sve bolne zglobove. Od macerata pravim kreme za opekotine i druge rane. U mojoj home-made kremi za lice je gavez obvezan sastojak uz neven,gospinu travu, ružmarin, trputac i aloju veru.Nijedna kupovna krema nije joj ravna! Gavez sam upotrebljavala nakon operacije.Ožiljak je skoro nevidljiv jer gavez pomaže stvaranju novih stanica te se ne stvara "divlje" meso.. Kad je moj sin slomio nogu (teški lom femura ) čim je skinut gips počeli smo sa gavezom.Sve je proteklo u najboljem redu. Gavez zaustavlja unutrašnja krvarenja (želudac, pluća..) ali ga treba vrlo oprezno uzimati oralno i ne više od 15 dana. Još samo da napomenem da sve pripravke radim za sebe, svoju obitelj i prijatelje te da ovo nije savjet ni preporuka za upotrebu nego moje iskustvo. |
|
Odgovori | Stranica 123 11> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |