Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Avanture sijača kaktusa
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Avanture sijača kaktusa

 Odgovori Odgovori Stranica  <12
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Birch View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 05 Listopad 2016
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Birch Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Studeni 2016 u 21:36
Budući da ne mogu dočekati veljaču i Projekt Staklenik, odlučio sam pokrenuti Projekt Sijanje. Projekt Sijanje u prvoj godini bi trebao služiti: za upoznavanje sa praksom sijanja kaktusa kroz eksperimentiranje sa supstratima i metodama sijanja te pronalazak najboljih dobavljača kako bi se u slijedećoj godini mogao koncntrirati na točno određene vrste kaktusa. To u praksi znači da mahnito zlorabim Paypal i polako se približavam brojci od 100 vrsta koje će biti posađene ove godine:)

Moj hight-tech setup izgleda ovako: http://www.romberg.de/powerplaant/waerme-und-licht/zimmergewaechshaeuser/1245/maximus-complete-2.0 - http://www.romberg.de/powerplaant/waerme-und-licht/zimmergewaechshaeuser/1245/maximus-complete-2.0
Svjetlo:2*24W florescentne žarulje
Grijač:37W
Temperatura:dan 29, noć 20 stupnjeva
Svjetlo:14 sati dnevno

 Polica u špajzi dimenzija 80x60x40 sa instaliranim mini-staklenikom


Supstrat:
60% prosijani pumice (0-4 mm)
20% zemlja za kaktuse
20% prosijani lapillo (0-4 mm)


Pumice

lapillo


 konačan izgled supstrata

Zemlju sam sterilizirao u mikrovalnoj, dva puta po sedam minuta na najjače, voda koju sam koristio je prokuhana kišnica. Teglice su već prije korištene, ali sam ih dobro oprao u varikini. Pet paketa sjemenki(najvećih) je tretirano otopinom Captana i stavio sam preporučene omjere - jesam li trebao smanjiti dozu? 
Prva runda od 20 teglica je u stakleniku od 22.10. Od toga je 5 teglica vlastitog sjemena od samofertilnih kaktusa iz moje kolekcije(ili slučajnih hibrida?), dok je za ostalo zaslužan Frantichek Nechvil http://kaktusynechvil.wz.cz/offer. - http://kaktusynechvil.wz.cz/offer.html. Za razliku od ostalih Čeha(o tome ću u kasnijim postovima), Nechvil je brz i susretljiv, a sjemenke su kod vas za 5-6 dana od narudžbe, zajedno sa još pokojim extra paketićem :) Na naručeno sjemenje računajte još 6-7 eura poštarine.

Sutra je 21. dan kako je posijana prva runda pa namjeravam staviti dosadašnje rezultate klijanja. Plan je bio isklijati barem 50 posto posijanih sjemenki, te polovicu od toga ubiti u prvih godinu dvije, tako da mi od 20 posijanih sjemenki od vrste ostane pet malih kaktusa kroz par godina. Za sada plan ne drži vodu( ne znam je li to plus ili minus s obzirom koliko kaktusa planiram posaditi), no namjeravam s vremenom korigirati metodu u ovisnosti od rezultata klijanja.   
  


Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,266 sekundi.