Aehmeja |
Odgovori | Stranica <1 34567> |
Korisnik | |
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mimar neće ti više cvjetati. Kao i kod ostalih bromelija i aehmea ugiba nakon cvatnje. Obično prije toga stara biljka istjera mlade koje možeš odvojiti od matične biljke kad budu otprilike 15 cm.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
niho
Cvjetni guru Pridružen: 08 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 9297 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dina pa tvoj je više velik , znači trebalo bi uskoro i biti nešto, , a ja sam svoj tek presadila u 11 mjesecu . i jako je mali , znači kad vidim tvoj koliki je onda za svoj nesmijem ništa upitati. Krasan je stvarno
|
|
vikica46
Upravo klijam Pridružen: 21 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 114 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Učlanjujem se među ljubitelje aechmea! Bio mo je u četvrtak rođendan i svekar me obradovao s ovim primjerkom:
Da li bih ju trebala presaditi u veću teglu?
|
|
vikica46
Upravo klijam Pridružen: 21 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 114 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovako izgleda na stolu:
|
|
azovko7
Novo sjeme Pridružen: 31 Kolovoz 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 1 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam pitanje vezano za ovu biljku. Na poslu gdje odnedavno radim vidjela sam da na jednoj polici stoji upravo ehmeja, ali u prilično lošem stanju. Kako se ranije vjerojatno nije brinulo o njoj, imam potrebu da nešto učinim i da postignem taj prekrasan cvijet. Imam jako malo iskustva o presađivanju, općenito o uzgoju sobnog bilja, ali molim vas ako je ikako moguće da biljci vratim prijašnji sjaj, recite.
|
|
Uriah
Novo sjeme Pridružen: 07 Srpanj 2009 Status: Offline Bodovi: 25 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zanima me kako odvojiti i presaditi novi izdanak Aehmeje? Pitam zato jer ne želim oštetiti biljku, a vidim da novi izdranci rastu iz biljke.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Azovko,kasnim no možda još zatrebaš savjet.Prvo je presadi,ako je stara,pogledaj ima li tih mladih pelcera pa ih možeš odvojiti no i ne moraš.Otuširaj je,vjerojatno je prašnjava i stavi je na neko svijetlo mjesto.Na tamnom joj listovi nebudu onako čvrsti i prošarani.Nakon 2-3tjedna(kad se malo oporavi)prihrani je.Možeš tekućim gnojivom za sobne cvatuće biljke ako ti se ne kupuje baš prihrana za nju.
Uriah,odvoji je ko i bilo koju drugu biljku.Izvadi iz tegle,otresi zemlju i lagano odvoji pelcer od matične biljke.
Iako ja to nisam nikada radila kod nje.Stara biljka bude još dugo lijepa i ne smeta mladima.Kako stara s vremenom ugiba,ja mlade ne diram jer će ionako prije cvatnje ostati sami u toj tegli.
|
|
kami
Odrastao grm Pridružen: 23 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 1033 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Inače sam hobistica pretežno pa se ne snalazim u glavnom cvjetnom dijelu foruma
Molim pomoć i upute i to hitno... frendica je na poklon dobila biljkicu kojoj nije znala ime niti kako da se brine o njoj i ništa nije uspjela naći na webu... Onda mi ju je spomenula i rekla sam joj da ako itko zna, znat će netko s ovog foruma... Ona je ipak uspjela prepoznati da se radi o biljci aechmea blue tango s ovog linka... biljkica je počela propadati, tj. posmeđio je ovaj ljubičasto-rozi cvjetni dio i nekoliko donjih listova se posušilo... Hitne savjete treba, ne zna više što da radi s njom, bit ću jako zahvalna i ponosna na vas ako korisno odgovorite |
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo moje nove sobne biljke...od Tanjice stigla mlada aehmeja..
|
|
lorica10
Mladi grm Pridružen: 21 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 740 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pozdrav. imam pitanje vezano uz ovu biljku, nadam se da će mi netko odgovorit kome one uspjevaju. vec 3 godine moja aehmeja ne cvjeta, al redovno pusta svake godine mlade izdanke,uvjek odvojim al opet nista, neznam bas sa njom, na prozoru je stalno, dali voda mora biti uvjek u sredinu do nekih 2 cm ili povremeno nadoljevam tako da je uvijek ima, ili svaka tri tjedna ulijem vode unutra, ili kako to? svatko drugačije kaže. kako ju prihranjujem? opet preko sredine ili ju onako lagano odozgora zalijem, koliko cesto ju je potrebno zaljevati i dali stavim vodu u podložak da ona sama uzme vode ili opet odozgora, procitala sam da voli prskanje, sada kako imam mlade biljcice svako jutro malo pospricam po listovima sa destiliranom vodom...
|
|
Ruka koja daje uvijek je iznad one koja prima.
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lorice i ja sam pročitala sve od početka do kraja, jer kćerka ima ovu predivnu biljku (mislila je da je kaktus), ali se uglavnom ja brinem o njenom cvijeću kad ga treba presaditi.
Baš sam to neki dan napravila i sada čekam rezultat. Moram joj reći da treba minimum vode, da voli špricanje i da mora imati vode u sredini .
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
lorica10
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
lorica10
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam pročitala da voli i malo pijeska pomiješano sa zemljom
|
|
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja inače svim kućnim biljkama na cca 1 litru zemlje dodajem dvije šake kvarcnog pijeska i toliko vrtne zemlje, ostalo je kupljena zemlja, recimo malo skuplja, ne ona baš najjeftinija.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
MermaidDreamer
Pustio korijenje Pridružen: 10 Prosinac 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 343 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Svekrva mi je poklonila za rođendan (ljeti, bila u viksi) u cvatu...kako ju je donjela tako ju je i polomila tj. pukla cvat... :( Bilo to prije 3 i pol godine.
Jadna žena se skoro rasplakala od muke i rekla mi je da mogu odmah baciti biljku jer cvate jednom u životu... Bilo mi je žao baciti biljku, donesla sam je nakon GO u ZG. Od tada ta je biljka i dan danas živa, ima dvije uspješno presađene bebe i jednu koju planiram kroz par mjeseci presaditi. Mama biljka se odlično drži (nedavno sam i nju presadila-zajedno sa bebom koje je od presađivanja pospješila svoj rast). Kod mene su udaljene od istočnog prozora oko 1,5 m...zalijevam ih jako rijetko, pazim da u tuljcima ima uvijek vode, povremeno špricam. Mix zemlje: orhideje(70%), palme(15), rododendron(7%) i pijesak (koristim isključivo pjesak, iskorišten, ostavim malo Ćikinih (tigrica papigica) hmmm; govanca (ne znam kako bi to ljepše rekla). Sve dobro izmiješam. Posadim biljku (ukoliko režem od mame, pripazim kako zarežem i da mlada biljka ima dobro razvijeno korjenje). Malo zalijem, ne puno, tek toliko da se zemlja slegne... Nažalost, bebe još nisu cvale...planiram sa najstarijom bebom pokušati onaj neki trik sa jabukom i vrećicom preko nje, samo još ne znam kada. Zimska temp oko 20°C, ljetna između 25-26°C, vlaga zimska oko 75%, ljeti oko 65% |
|
Zelena_oaza
Pustio korijenje Pridružen: 04 Srpanj 2012 Status: Offline Bodovi: 421 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja imam Aechmeju koju sam dobila na poklon i od tada uzgajam mlade biljke. Ima jedan trik...Kada mladica dostigne polovinu biljke, sa korjencicima se odvoji od maticne biljke, zasadi u zemlju, na zemlju se stavi nekoliko kriski jabuke, ubode se nekoliko bambusovih stapova i sve prekrije celofanom. Naravno, prije toga se dobro zalije. Etilen, gas koji nastaje raspadanjem jabuke, pospjesuje cvatnju Aechmeje. Ustvari, etilen je faktor koji najvise utice na to hoce li Aechmeja cvjetati ili ne. A najvise etilena se dobija raspadanjem jabuke. Probajte, vidjecete uspjeh je zagarantovan.
|
|
Zelena_oaza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Zelena_oaza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je Aechmeja koju sam ja proizvela uz pomoc tog trika. Nista nije manje raskosan cvijet nego onaj koji je stigao iz staklenika.
|
|
MermaidDreamer
Pustio korijenje Pridružen: 10 Prosinac 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 343 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zelena oaza, super ti je Aechmeja. Probat ću i ja sa jabukom i celofanom :). Hvala na detaljnom opisu kako se to radi.
Zanima me da li ostaje u tuljcu voda ili se voda mora isprazniti? |
|
Zelena_oaza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Trebala bi biti voda, ali kasnije, kada ona pocne lijepo da raste, ali dok je pod celofanom ima vlage dovoljno i bez vode u tuljcu. Naravno da ces sipati prije nego zatvoris. Zaboravila sam reci da se celofan ne smije skidati tri nedjelje.
|
|
Odgovori | Stranica <1 34567> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |