Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Povrće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Moja kolekcija najljućih papričica (puno slika)
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Moja kolekcija najljućih papričica (puno slika)

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 4950515253 78>
Korisnik
Poruka
vedran999 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 29 Siječanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 9
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vedran999 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Rujan 2012 u 19:04
zdravo ljudi, moja sezona je završila zadovoljavajuce (s obzirom da sam prvi puta sadio ovakav tip paprika)! jalapeno je najbolje uspio od svih sorata (andrej je dobro opisao), dosta slatkast, pri kraju paprike jako blag, pri vrhu neocekivano ljut! red habanero je takodjer dosta dobro uspio , iako jos svi plodovi nisu pocrvenili, explosive embers su prekrasan ukras u vrtu, dok trinidad scorpion je tek sada poceo davati plodove (ocito mu je ipak bilo prevruce?! , jer su plodovi poceli nastajati tek sada kada je zahladilo.

nego, moje pitanje je sto da radim sa svim tim paprikama? molio bi dobrovoljce kada uhvate vremena da mi daju par savjeta kako najbolje posusiti paprike i napraviti prah, ili napraviti od njih neki umak ili sl.? ...cuo sam da npr. od habanera nije dobro raditi umake zbog njegovog specificnog okusa, i da umaci nisu bas dobri...dok je npr. jalapeno idealan za to, ili kao dodatak salsi! odgovor moze i u inbox... hvala lijepo!
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje


Pridružen: 22 Studeni 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 308
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Rujan 2012 u 10:09
Vedran, jalapeno možeš brati još dok je zelen (većinom s e takav upotrebljava) jer je tada manje sladak i više se osjeti ljutina.

Ne znam tko ti je rekao za habanero, no to su papričice koje se često koriste za soseve, a mogu se i sušiti bez problema.

Imaš brdo recepata na webu, evo ti jedan od linkova:
http://ushotstuff.com/Sauce.Recipes.htm

što se sušenja tiče ista stvar, pogledaj malo unatrag sve ti piše.


Na vrh
pklicov View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 03 Lipanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pklicov Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Rujan 2012 u 19:41
Danas poštar pozvonio na vrata, točno 6 dana nakon narudžbe. Još se očekuje jedna pošiljka.



Na balkonu zanimljiva situacija, cvijeća kao u priči, biti će još valjda jedna berba :)



Na vrh
Hombre View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam


Pridružen: 21 Travanj 2010
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 120
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Hombre Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Rujan 2012 u 12:20

Jučer u rane sate preko mene je prešla ciklona Edita. Čuo sam je kroz san kao udaljenu duboku tutnjavu jer su se nad otocima srednjeg Jadrana istresale stotine gromova pa sam pozatvarao osjetljivije stvari, a sama ciklona je kod mene donijela jaki vjetar i solidan pljusak kiše.

Kad sam ujutro pogledao na balkon imao sam što vidjeti. Prošlogodišnja fatali, bujna i sa svim cvjetovima, zamecima plodova, koja je tvrdo i otporno drvo potpuno zaštićena s tri strane dok je četvrta otvorena prema unutrašnjosti balkona izgledala je ovako
 
Na vrh
pklicov View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 03 Lipanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 62
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pklicov Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2012 u 12:40
Stigla i pošiljka sa premiereeseeda :).

Dakle, za slijedeću godinu se skupila zanimljiva kolekcija sjemenki: Red Habanero, Trinidad Bean, Orange Scotch Bonnet, Scotch Bonnet, Jalapeno, Bird Eye/Demon, Patio Fire i Bhut Jolokia, Red Tabasco.
Pošto mi vrag neda mira, par sjemenki early jalapena i scotch bonnet-a su već posađene pošto sam ih dobio u količinama od 100 sjemenki :).
improvizirani diy inkubator sa grijaćem:

Inkubator u radu sa sijalicom za početni rast biljka:


Koji je najbolji način čuvanja sjemenki, zamrznuti ih ili ih staviti u mračnu špajizu u vakumiranim vrećicama? Ako se netko pita, što je ona mala drvena kutijica, dobio sam na poklon malo save planet bonsai drvce, pa sam u naletu ludila iskoristio trenutak da ga posadim i sada bi to isto trebalo proklijati :)

Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 23 Lipanj 2010
Lokacija: ZG / PU
Status: Offline
Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2012 u 12:45
pa ako ih zamrznes neces imati iduce godine nista iz toga sjemenja. Ziplock vrecica u nekoj ladici u sobi di nije vruce i to ti je to.
Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje


Pridružen: 22 Studeni 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 308
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2012 u 13:26
Zapravo smrzavanjem se sjemenje najduze moze sacuvati, to se pteporuca ako se sjeme zeli cuvati nekoliko godina. Uz vaznu napomenu - sjeme se prvo mora dobro osusiti i onda spremiti smrzavanjem.

Ako ces ga koristiti u godinu dvije, onda papirnate ili plasticne ziplock vrecice, i u ladicu, na tamno i suho na stabilnoj temp.
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 23 Lipanj 2010
Lokacija: ZG / PU
Status: Offline
Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2012 u 15:33
Ali sjeme chinense kako sam citao ne podnosi takav oblik cuvanja, posto je iz porijeklom iz toplijih krajeva. Takav nacin cuvanja sam cuo za anuume, uglavnom za slatke paprike. Neki teoretiziraju da je i paprikama potrebna stratifikacija sjemena sto mi se cini skroz nepotrebno.
Na vrh
Andrej View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 08 Svibanj 2009
Status: Offline
Bodovi: 399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andrej Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2012 u 20:49
Nepotrebno kompliciranje. Ako ce se upotrijebiti unutar par mjeseci dovoljno je spremiti na neko tamno i ne pretjerano toplo mjesto.

U slucaju da ih zelimo dulje sacuvati stavimo sjemenke koje su u odvojenim vrecicama u dobro zatvorenu kutijicu i stavimo u hladnjak (ne zamrzivac), ako imamo pri ruci one male vrecice sa silikom ubacimo i njih u cilju upijanja nezeljene vlage. Tako sam spremao sve sorte i bez problema su klijale nakon par godina.

Stratifikacija ili kisela kupka se prakticiraju kod raritetnih divljih sorti.
Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
Na vrh
Andrej View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 08 Svibanj 2009
Status: Offline
Bodovi: 399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andrej Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2012 u 21:59
Dolaskom jeseni i hladnijih noci stiglo je vrijeme za reorganizaciju: biljke bez plodova ili znacajnijeg broja zametenih plodova odlaze u kompost, one pune plodova koji samo trebaju dozrijeti odlaze na osuncani balkon gdje ce iskoristiti nadolazecih par suncanih tjedana, a preostale koje bih volio sacuvati za sljedecu sezonu pripremam za prezimljavanje.

Ovo je Douglah proklijao 15.4. prepun opakih plodova koji tek trebaju dozrijeti dok istovremeno proizvodi i veliki broj novih. Zanimljivo da uokolo kruzi bezbroj varijacija i dok su "bodljikavost" i enormna ljutina s cudnom kemijskom aromom uobicajeni, oblici su saroliki. Vecina biljaka u uvjetima enormne vrucine proizvodi duguljaste i uze plodove pa tako niti ova biljka nije iznimka:






Naglagh je dao svoje za ovu sezonu pa je doslo vrijeme da ga se pripremi za zimski odmor:


Kod orezivanja drzimo se pravila kako je pozeljno u jednakoj mjeri obrezati nadzemni i podzemni dio. a tu nam je limit sama velicina posude u koju biljku presadujemo. Moje su obicno 3-5 litara.
Isto tako moramo paziti da uvijek ostavimo barem 3-4 cm zelenog dijela stabiljke iznad odrvenjelog jer ako previse odrezemo ovdje uglavnom nece izrasti nove grancice. Osim samih grancica uklonimo i 90% listova, obicno ostavim potpuno mlade listice.
Ovo je prva faza:



Lopaticom zarezemo zemlju oko same stabiljke te je pazljivo izvadimo iz zemlje, nikako ne cupati bez da se prije okopalo jer bi stabiljka mogla puknuti. Nakon vadenja uklonimo preostali visak grancica i listica te obrezemo i sam korijen.



Dodamo svjezu zemlju, ukopamo sadnicu, zalijemo, dodamo jos zemlje i oznacimo o kojoj se sorti radi da se kasnije ne cudimo. Gnojivo nije pozeljno sve do proljeca posto nema potrebe jer ne zelimo stimulirati rast, te bi vrlo vjerojatno spalilo ovako ostecen korijenski sustav. Ovako pripremljene biljke sljedecih par dana drzimo u sjeni.  





Za prezimljavanje ce biti dovoljan i osuncan prozor te temperatura u prostoriji ne bi smjela pasti ispod 10C, vrlo oprezno s navodnjavanjem jer ovakva biljka trosi vrlo malo vode ali isto tako nemojte je zaboraviti jer mi se nije jednom dogodilo da je kroz koji mjesec pronadem potpuno osusenu.
Svakako pripaziti i na usi koje su u kucnim zimskim uvjetima vrlo cest problem, a mozemo im otezati uvjete tako da biljke zaljevamo uljevajuci vodu u tanjuric tako da biljka uzima vodu s dna. Na taj nacin povrsina ostaje suha sto usi ne vole.  

Osim biljaka sada je pravo vrijeme i za pripremu zemlje koja ce se koristiti sljedece sezone.
Naravno da je uvijek pozeljno koristiti svjezu ali kako mi treba preko tisucu litara potpuna zamjena mi nije pretjerano mila plis sto sam kroz godine kupovao kvalitetnu zemlju i dodavao perlit.

Uklonim biljku sa cim vise korijena, skinem gornjih sloj i cca. 20-30% ukupnog volumena posude te ga preselim u komposter, istresem sadrzaj u drugu posudu i temeljito ga "proradim" rukama te bacim sve vece komade korijena ili kamencica. Vratim u staru posudu, dodam cca. 5 litara svjezeg jos aktivnog  komposta, litru iskoristenog taloga kave ili caja, manju kolicinu peletiranog kravljeg gnojiva (moze i svjeze odstajalo) te svjeze pokosenu travu i suho lisce iz vrta na sam vrh posude - cilj svega ovoga je "aktivirati" zemlju i obogatiti je korisnim bakterijama, tj. uciniti je "zivom". Ostaviti da kisne kroz jesen te se smrzava preko zime, na proljece maknuti gornji sloj ako se nije u potpunosti raspao, malo prorahliti, dodati glistenjama pod sadnicu i nadopuniti sa svjezom zemljom, Ovako (pod uvjetom da ne koristimo previse kemijskih gnojiva) mozemo zemlju reciklirati unedogled, a biljka bi uz malo srece mogla odguliti cijelu sezonu bez potrebe za dodatnim gnojenjem.
Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 23 Lipanj 2010
Lokacija: ZG / PU
Status: Offline
Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2012 u 18:02
Originalno poslano od člana Andrej Andrej napisao:



U slucaju da ih zelimo dulje sacuvati stavimo sjemenke koje su u odvojenim vrecicama u dobro zatvorenu kutijicu i stavimo u hladnjak (ne zamrzivac)


To je već druga priča, i mi smo znali držati sjeme u frižider, u zamrzivaču bi sve umrlo.
Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje


Pridružen: 22 Studeni 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 308
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2012 u 18:34
Da se malo quatom:
Originalno poslano od člana MisterNo MisterNo napisao:

Napisao sam nekoliko stranica unatrag da sam za eksperiment u staru teglu ubacio nekoliko random sjemenki da vidim hoće li proklijati bez ikakve posebne brige.

Stavio sam 20.1. 5 sjemenki u teglu neke stare biljke koja je krepala (ostavivši biljku unutra), u zemlju staru nekoliko godina. Zalio sam ih negdje četiri puta, a zadnji put prije 2 tjedna :D

Nisam posebno grijao teglu niti izlagao suncu, stoji u hodniku gdje je maksimalan temperatura bila 21 stupanj, a uglavnom ispod 15 stupnjeva. Svjetla prirodnog direktnog nije bilo, nigdje blizu ni prozora.


Evo jedne od tih biljki, upravo cvjeta :)
Trebalo joj je znatno duze nego ostalima, ali uspjela je :)



Obzirom na najavu tople jeseni do kraja listopada, mogla bi i do plodova doći :)
Na vrh
Andrej View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 08 Svibanj 2009
Status: Offline
Bodovi: 399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andrej Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2012 u 18:29
Ostalo mi podosta susenih plodova, nesto svjezih i jos vise nedozrelih pa se dosjetio zanimljivom poklonu za prijatelje: spomenute papricice, simpaticne boce od 2,5dcl s cepom za 6kn/kom i litra octa.

Nagurao sastojke u bocice, prelio s kipucim octom i nakon 24 sata osusene papricice dobile originalnu boju i oblik, a inace proziran ocat poprimio zlokobno zlatnu boju :)
Ne mogu zamisliti kakav ce to postati otrov kad jos malo odstoji jer jako dobro znam da jedna kap iz boce s pola litre octa i dvije papricice gadno zaljuti pun tanjur :)


S obzirom kako se cijela kolicina instant razgrabila mogao bih sljedece godine pokrenuti omanju manufakturu.
Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 23 Lipanj 2010
Lokacija: ZG / PU
Status: Offline
Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2012 u 19:36
Ja sam skroz za da ljudi ovdje zarađuju od svog hobija. Možemo i ceh osnovati :D
Na vrh
Andrej View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 08 Svibanj 2009
Status: Offline
Bodovi: 399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andrej Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2012 u 23:46
To manufaktura je bilo od milja, nemam namjeru zaradivati na hobijima osim u humanitarne svrhe - jedno se zabavljati za svoju dusu, a drugo kad postane obveza :)
Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 23 Lipanj 2010
Lokacija: ZG / PU
Status: Offline
Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2012 u 15:03
Evo moji prvi urod, opran prije sjeckanja i sušenja. Ima tu scotch bonnet žuti i smeđi, dorset nage, white habanero, west indies red, itd. ali najviše ima biskupske kape. Ovo je tek manji dio, ova je odlična godina što se uroda tiće.



Na vrh
MisterNo View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje


Pridružen: 22 Studeni 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 308
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje MisterNo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2012 u 19:23
Originalno poslano od člana mememe mememe napisao:

Evo moji prvi urod, opran prije sjeckanja i sušenja. Ima tu scotch bonnet žuti i smeđi, dorset nage, white habanero, west indies red, itd. ali najviše ima biskupske kape. Ovo je tek manji dio, ova je odlična godina što se uroda tiće.



[IMG]http://s12.postimage.org/bjzmwujhn/urod1.jpg" />


Wow. Dobar urod. Zanimljiv je ovaj smedji scotch bonnet. Dali je u odnosu na klasicni razlika samo u boji, ili ima razlike i po pitanju arome ili ljutine? Jer mi je scotch bonnet jedna od boljih papricica.

Btw, popravi si link na sliku :)
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 23 Lipanj 2010
Lokacija: ZG / PU
Status: Offline
Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2012 u 22:36
Ne mogu popraviti link, to ti trebaš editirati u quote link za sliku, tako to na ovom forumu bude kad editiraš svoj post sa slikom ili citiraš tuđi.

Pa meni se čini da je drugačiji i miris i okus, nekako je "puniji" meni se više sviđa smeđi. Definitivno njegovo sjeme čuvam za iduću godinu.

Baš sam jučer primjetio da su sazrijeli neki plodovi chocolate bhut jolokia :) Sutra poslikam, zanimljivo izgleda. Nju ću pokušati prezimiti.

Evo opet se bacam u projekt kloniranja - uzeo sam puncu par grančica fatalii i sad se nadam da će pustiti korjen, a za njega ću pokušat zakorjeniti dorset nagu.

Na vrh
Hombre View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam


Pridružen: 21 Travanj 2010
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 120
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Hombre Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2012 u 23:05
Originalno poslano od člana mememe mememe napisao:

Ne mogu popraviti link, to ti trebaš editirati u quote link za sliku, tako to na ovom forumu bude kad editiraš svoj post sa slikom ili citiraš tuđi.
 
Tvoju sliku mi jednostavno ne želi prikazati i da MisterNo nije stavio dio linka ne bih je ni vidio. Inače sve se može pa i ako ideš editirati svoj post slika mora ostati.
  
Kod mene je, zahvaljujući malo hladnijem vremenu i više vlage procvjetala Naga Morich. Sva tri cvijeta koja su se otvorila počela su se zatvarati tako da mislim da će opasti bez da izađu u plod. Ima ih još desetak, a kakva im je sudbina tek ću vidjeti.
 
Da ne ostaneš bez slike na forumu evo je.
 
Evo sam editirao tj. dodao ovo teksta da vidiš da se može editirati svoj post, a da slika ostane.
 
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 23 Lipanj 2010
Lokacija: ZG / PU
Status: Offline
Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2012 u 08:14
Hvala Hombrre, ali nismo se razumjeli. Znam da nakon editaa može ostati, ali ponekad na kraju linka za sliku ne bude [/IMG] nego /> pa se slika ne prikazuje ali je link i dalje tamo. Svejedno hvala.

Jesi pokušao sam oploditi cvjetove?
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 4950515253 78>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.