Koje gljive |
Odgovori | Stranica <1 45678 9> |
Korisnik | ||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
p.s. danas se dogovarala za skočiti do lisca-klane zorom al me vrijeme pokolebalo... tamo je sigurno puno hladnije nego kod mene a kad sam već tamo četo produžim na gumanac i onu šumu kroz ( vrganjiiii :O))) a tamo tek zna biti ledeno.....
|
||
Sponzorirani linkovi | ||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Iz tvoje sam županije. Možda odem van Hrvatske , čekamo da MM pozovu u vezi posla ( nije ništa sigurno, i vani su firme pred stečajima).
Prošlu godinu, prije gljivarenja, sam razradila karte oko Lisca . Došli smo na dio između Kraljice šume i kućice Rebar, a cilj je bilo doći bar do Gumanceta. Čula sam da je tamo rudnik gljiva. Vraga, ništ od priprema i printanja karata, ostala samo brzina kojom sam bježala natrag prema Liscu nakon medeka u daljini. Nisam sigurna da bi sa arkanđelom Rafaelom u pratnji smjela tamo otići. Kad se sjetim onih šumaraka ko iz bajke, jakkk. Medvjedi sve više približavaju ljudima , treba vježbati samoodbranu. <>http://www.24sata.hr/news/clanak/medo-se-popeo-na-balkon-i-ukucanima-pojeo-veceru/80957/ <>http://www.24sata.hr/news/clanak/djecak-lezao-u-strahu-dok-ga-je-njusila-medvjedica/67601/ Prebacila sam se u šume uz staru cestu (Gorski Kotar). Sad tamo kažu ima veprova, i nepomaže penjanje na drvo, otpili ga( ili su to lovačke bajke). Šta da radim, da nosim med, papar i ljute papričice za samoodbranu. A što bi se ja mogla praviti medeku mrtva, srce bi mi puklo od straha. Vi koji ste rođeni u ovim krajevima, normalno i znate mjesta gdje ima gljiva. Prepoznat ću te ja po rukama. Sliku ću nositi i svaku osobu odmjeravati, tako ćeš skužiti da sam to ja. Budemo se već sreli i naravno spomenut ću "Grivica si to ti ?" |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Dakle, gdje god pogledam po forumima nađem nešto zanimljivo(a tu je i griva - gljiva 1978).
Neću s vama u berbu, ali recite - ove male puharice (sa sitnim bradavicama) od bijele preko krem do smećkaste boje. Berete li ih i kako ih pripremate? Izraslo ih je na stotine kod menena imanju, pa bi ih testirao na sebi. Po knjigama bi trbale biti jestive i ukusne, ali bolje pitati... Pozdrav |
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
....o.k., ja pružila ruku da se zna... ... no, ja se ne bojim susreta u živo, ali treba se znati gdje se i u čega dira... šuma je ipak dom medvjeda i veprova.... |
||
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
A što se mede tiče...brži je od čovjeka, bolje se penje, poznaje bolje put...ako naiđete na gladnoga možda pomogne očenaš...
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
...prepelica...što ćete...oko mene uvijek neka akcija, pa makar šp. sapunica!! :o))... ...e što se tiče identifikacije gljiva na daljinu, tu se obratite cordycepsu.... jer se ja u tako opasan posao ne bih nikako upuštala...ako ste po literaturi pogledali a i on vam kaže da je o.k... go for it!! :O)))...koliko ja znam ( ali u gljivama nisam za djeliti savjete.... ) je da - koliko ja znam- nema otrovnih puhara...uopće.... jedina je opasnost vezana uz zamjenu bijele pupavke ili neke sl gljiev kad je sasvim mala( uvijek gljivu presjeći nožem uzdužno da se vidi dal slučajno ima stapka unutra- ako ima - nije puhara....... ili je opasnost da je gljiva stara- svaka star gljiva je potencijalno otrovna/opasna..... a sad ja ne znam koja je to točno vrsta puhare...slika bi možda mrvicu pomogla..... ali sve koje ja berem su takve da im je meso iznutra potpuno bijelo!!i kad puhara stari meso postaje žućkasto-žuto- zelenkastosmeđe- smeđe)... na to obratite pažnju.... ...monolog gotov, znam da me to niste pitali ali eto... :o))) puhare ja baš ne ljubim preveć... iamju m onu malo oštru notu i zato ih uvijek kuham u kombinaciji sa mljekom ili nečim mlječnim koje tu notu ublaži.... a možete ih koristiti na SVE načine kao i meso!!... sušene, sviježe, na juhicu ( tu ih ja osobno volim jakooo usitniti) , na kajganu, na pohano ( ovdje su zgodne izrezane na šnite pa uvaljane u smjesu za pohanje.... ili pomješane sa tikvicama i češnjakom pa oblikovane u pljeskavice) ,u pećnici sa krumpirima, na musaku, na paštu, na pizzu, punjene u šnicle, na gulaš..... hmm... samo ih nisam probala na slatko!! :o))) |
||
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
TO SE ZOVE ISCRPAN ODGOVOR!!!
Priznajem da sam kontaktirao i gljivara s iskustvom, ali on mi je (nakon što je gljive vidio) rekao otprilike isto. Ali dio o pripremi za jelo - na tome ti velika hvala, jer sam upravo to želio znati. P.S. Ne znam da li griješim i ne bih htio bilo koga uvrijediti, ali ja se svima na forumu obraćam sa "TI", jer mislim da smo svi jedna velika obitelj prirodnjaka, pa bih volio da i meni ne govorite "VI". Može? |
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
... vi-ti-Vi..... o))))......ma znam.... profesionalna deformacija..... pokušavam to ovdje ne primjenjivati ali ponekad mi dođe uatomatski..... :)
.... nisam vam rekla, a ne znam kako si... ih najmeravao spremiti....ja ih po (suhom vremenu naberem.... to je bitno jer gljiva natopljena kišom i tako da stoji 24 h npr isto može mjenjati kemijska svojstva pa postati potencijalno opasna... ) .. daklem naberem ih i odmah očistim na način da samo postružem klobuk i vidljive nečistoće i prebrišem ih nekom krpicom..... ponekad ogulim i onu vanjsku opnu/koricu, narežem ih i pakiram u vrećice i u duboko...... znam da se kod većine autora preporuča blanširanje ali ja osobno ne vidim u tome neku veliku svrhu ako gljiva ide u duboko a i mi tako u obitelji radimo i evo već 25 god jedemo gljive čuvane na ovaj način i ništa nam nikad nije bilo.... ovako spremljene gljive imaju puno bolji okus i strukturu tijela nakon otapanja..... ...a ovako radimo sa svim gljivama....enetualno ogulimo "kožicu" sa onih kojima je slinava...borovnjače..... .....ja sam i probavala livadske šampinjone meso i skinutu kožicu... i čini mi se da je jeko puno arome ( čak jačinom i više nego u mesu) u kožici šampinjona.... no kod puhara zbog "oštre" note ipak je bolje ju skinuti.... |
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ovo su gljivece od prije 2 tjedna.
Ovo bi bio dedek. Sljedeće slike su one što sumnjam na lisičarke, molim Kordija za pomoć. Grivice ovo je gore moja ruka, a dolje suprugova (znak raspoznavanja). MM hoće sutra put Gumanceta samnom ili bez. Ide tražiti tvoja tajna skrovišta. Ubjeđujem ga da moja Grivica sa interneta ne bere po kiši, čeka sunce. I to kaže: "Zorom tamo , i Grivica operira u jutru. Nećemo ništa naći, Grivica bude pokupila sve." Volim spavati.Zato ne nalazim gljive. Mislim da će dobiti tablete za spavanje, nemam pušku za uspavati medu. Sijeno za šumske životinje. |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
.... ovo je bila današnja berba....
..u košarama prije toga..... MD je danas imao manje sreće unatoč optimističnoj košari.... :o)) ...ulov je bio o.k... a to znači sve više sunčanica , njam! :o)))))...stravično ledeno... ...ali to nije bitno... ..bitno je to da je prijateljica koja je bila sa nama vidjela OD MEDVJEDA MLADO ... medvjedića!!! :O)))...a gdje je on tu je i mama.... dakle, mjesto radnje Gumanac, kad se dođe autom na onaj središnji ulaz na livadu pa pravac preko na rubovima šume... najbolja stvar je da smo tamo nas dvije pola ure ranije češljale rub livade i ja se otišla na drugu stranu a prijateljica ostala tamo.... mahnito izbezumljeno trčala... odmah je sve bilo jasno... kaže mladi, niti metar, sivkasti, gleda u nju i skače, igra se po travi.... na 50 m od nje.... cca 20-30 m na livadi od ruba šume..... a stalno ljudi dolaze, svakim pol ure netko je nalivadi/poljani.... bit će da i medo voli gljive jer ih u tom žbunju uvijek ima...... ....poslije vidjeli kamione šumarske službe u 3 navrata.... ne znam dal su oni zaduženi za to.... nadam se da je još živ....i tako mi je neopisivo žao što ga nisam vidjela... |
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Živ je sigurno, ti iz kamiona ih hrane i ostavljaju im gljive. Jedino mi nije jasno zašto im ostavljaju gljive pored puta, gdje ih mogu susrest ljudi.
Hvala Bogu da ste živi ( bar sam vidjela to na putu između Kraljice šume i kućice Rebar). E sad mi priznaj, ili me mamiš gljivama da dobijem batine od mede, ili strašiš da ti ne diram skrovište? Ispričala sam priču MM, odgovor je bio " Ma šišaš gljive, važnija je glava. " Znaš li ti Griva jesu li ono lisičarke, Kordi nestao? |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Nadam da nam se Cordyceps nije otrovao gljivama.
Stavit ću gljive pod brojeve, pa kad Kordi naleti, molim da pogleda gljivice i napiše ( po br.), ako si što prepoznao. 1. Za ovu gljivu mislim da je poljski šampinjon, po njemu mi i ima miris. Brala sam ga kao dijete, ali sad nisam sigurna. |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
2.Ovo je druga grupica gljiva( bile su zajedno u skupini), mislim isto da je poljski šampinjon. Desne gljive su mlade i roze odozdo. Ova lijevo je smeđa i izgleda kao one na slikama pod 1. Zeznulo me sunce, pa su mlade nejasne.
|
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
3.Ova mi djeluje zločesto.
|
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
4. Nadam se da su sve sunčanice???
5. Mislili smo da je sunčanica??? |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
6.Za ovu smo mislili da je mladi poljski šampinjon???
-------------------------------- Ovo je današnji ulov, koji nismo pojeli (suprug mi nije dao). Živa glava je bitnija, i dobra šetnja naravno. ---------------------------------- I je li ovo istina za sunčanice : "Ne brati slične razvijene gljive sa šeširom ispod 6 cm, pošto su otrovne. Samo su jestive krupne (8 do 30cm)."??? Sa stranice <>http://images.google.hr/imgres?imgurl=http://www.znanje.org/i/i25/05iv05/05iv0524/New%2520Folder/jestive/samp_b9.jpg&imgrefurl=http://www.znanje.org/i/i25/05iv05/05iv0524/Prezentacija/Stranice/jestive%2520gljive.htm&h=400&w=522&sz=28&hl=hr&start=1&sig2=v-a95GrRzSKuAXLDGy6obQ&usg=__4QABed9eIfTPdHrTRz13caLt2zQ=&tbnid=kOHVdj4XctcIVM:&tbnh=100&tbnw=131&ei=FBrpSMvRJJC80gWA0fCECw&prev=/images%3Fq%3Dpoljski%2B%25C5%25A1ampinjon%26gbv%3D2%26hl%3Dhr%26newwindow%3D1%26sa%3DG |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Dragi Smrčko. Moje skromno znanje o gljivama svodi se na nekoliko vrsta koje berem, a za sunčanice poštujem pravilo: ne niža od 15 cm i vjenčić mora biti pokretan (šetati po stapki). I dosta amatera berača koje znam poštuje ovo pravilo i još su živi..
Neki dan sam na svom terenu ubrao predivne sunčanice s klobucima od 25 cm promjera. U kako sam bio ponosan... Ivica |
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Da, to su lisičarke (Cantharellus). Ima njih nekoliko vrsta i varijacija, od manjih dimenzija do većih. A i unutar iste vrste mogu biti manjih i većih dimenzija.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ja se mogu otrovati samo ako to želim
Točno, Agaricus campestris. Jestiv. Ubuduće stavi malo veće slike, ovo su premale za determinaciju.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Da, to su isto poljski šampinjoni.
|
||
Odgovori | Stranica <1 45678 9> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |