monsterin eko povrtnjak |
Odgovori | Stranica <1 9394959697 138> |
Korisnik | |
magadan
Upravo klijam Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam koristila smedji secer kako su rekli u uputi. Meni je enzim nesto tamnije boje nego ovaj koji si stavila za primjer...ali nije onako tamno smedj kao na slikama na netu.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Probaj ih cijele pošpricati ( ali svakako razrijeđenom otopinom ) čisto da vidiš hoće li uši nestati..Čak ne bi ni trebala previše Enzima stavljati ako su to mali limuni. A možeš ih naravno i zalijevati s tim... Ja sam u početku kad sam to napravila bila isto užasno skeptična i unatoč tome što sam se bojala zalijevati svoje cvijeće ( mislila sam da bi moglo krepati ) učinila sam to. Zalila sam sve biljke, jednom, drugi puta, treći....I tada čekala i pratila što se događa ( u glavi mi se već stvorila vizija uvelog požutjelog cvijeća) No nakon nekon vremena na nekim biljkama sam primjetila iako ne prevelike promjene, ipak se nešto moglo primjetiti, na bolje naravno....kako sam već negdje nekolik puta navela, mali adeniumi su se naglo zdebljali u stabalcu, moj bijeli krumpirko koji nije htio cvjetati gotovo cijelo ljeto, eno ga sad se sjetio da bi trebao procvasti...Moja begonija Maculata ( valjda ) dosad nije nikad imala tako sjajne zelene listove kao sad otkako sam ju zalijevala s tim Enzimom... |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma boja i nije toliko važna,vidila sam tamo na jednoj slici gdje su ljudi izlijevali Enzim u rijeke i potoke, ima ih različitih nijansi, od ovakve svjetle boje kao moj, do tamnosmeđe....Bitnije je ono što se navodi da ne smije smrditi po pokvarenim jajima...tada se tekućina mora popravljati s tim da se dodaje još 1kg šećera i opet dobro zatvori da fermentira, nakon mjesec dana tekućina bi se trebala popraviti i imati miris na kiselo povrće ili ako ima više voća na voćnu octenu kiselinu...Moram priznati da mi se nije dogodio taj " čudan " miris...
|
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
magadan
Upravo klijam Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tako cu i ja sad isprobati...nemam sta izgubiti...limune stalno perem vodom i skidam usi rucno, a one se nakon mjesec dana vrate. Sad ih trenutno nema vidljivih, al su jaja vjerojatno ostala. Nisu limuni premali, oko 30 cm visine. Bas sam znatizeljna:).
|
|
magadan
Upravo klijam Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Meni je miris enzima predivan...malo kiselkast na ocat i na citruse. Stvarno svjez miris. Ja sam stavila jabuke, limune, narance i grejp otpatke.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da , takav miris treba biti, svjež, kiselkast, jasno da vuče na ocat jer u biti s tim fermentiranjem se i dobije neka vrsta octene kiseline, ali puno vrednije od obične jer je puna vitamina i minerala.. Reći ću ti još nešto za limune...Ja dok sam ih imala, često sam ih znala prati i špricati tekućim deterđentom za suđe, no na kraju sam izgubila sve bitke jer su se te proklete uši stalno i stalno vraćale....Inače, bar meni je jako teško sačuvati citruse,a da ih te beštije ne napadaju... |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
magadan
Upravo klijam Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne odustajem od limuna dok sve ne isprobam...mozda budem bolje srece od tebe.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Držim ti da uspiješ ! |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
Smail
Trajnica Pridružen: 24 Kolovoz 2010 Lokacija: Dugo Selo Status: Offline Bodovi: 2345 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Draga Mons, drago mi je da se tema Enzima zahuktala, ja samo mogu reči da sam propustila priliku da učinim nešto ove godine po tom pitanju, ali na proljeće ću sigurno napraviti Enzime, pogotovo što ih ti jako hvališ iz svog dosadašnjeg iskustva. Pratim redovito što se događa vezano za ovu temu, sve pohvale tebi i tolikom interesu za sve nove stvari.
|
|
Zadržite samo vesele prijatelje.
|
|
magadan
Upravo klijam Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Sad sam prorostala tvoje stare postove i slike na ovoj temi i mogu samo reci da ti se divim koliki povrtnjak stizes raditi, svaka cast! Mogu samo reci: blago onome tko te ima:).
Vidim da ti cesnjak i luk predivno izgledaju...a ja muku mucim da pokontam kad saditi cesnjak, a kad luk. Meni najbolje idu rajcice, paprika, tikvice, krastavci, rastika... Kupusnjace, cikla, mrkva, cesnjak... nikako. Voljela bih uzgojiti svoj luk iz sjemena. Proucila sam malo sta si pisala drugima i koliko sam shvatila, trebala bi odrezati vrh velikog luka i zapiknuti ga u zemlju sada na jesen (ja bi probala u posudu). U proljece bi on trebao pustati stapke s cvjetovima. Jesam ok skuzila? Treba li to biti poseban luk? Ako imas viska luka za razmjenu, voljela bih ga nabaviti od tebe, nekoliko glavica za probu. I jos poneko sjeme ako razmjenjujes. Ja imam hrpu sjemena (rajcica najvise) pa cu ti poslati ako te nesto zanima. |
|
magadan
Upravo klijam Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sad sam vidjela da uopce ne mogu pisati privatne poruke, svasta! Nemam uopce tu opciju nigdje. A prije sam mogla. Jel se nesto mijenjalo od proljeca?
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Smajliću, zašto misliš da si propustila priliku, pa ja sma tek nedavno stavila već drugu turu...A danas evo čekam da MM dođe s posla i usput mi kupi kantu s poklopcem, pa ide jedna tura za piće.... Žao mi je da vam nisam usporedila adeniume prije nego su počeli "piti" Enzim i danas kad ga "piju"....Moram priznati, samo par dana nisam zavirila u prozor gdje oni borave, kad sam danas maknula zavjesu, umalo da se nisam od čuda....Moji mali su mi se pred nosom, a da to nisam ni primjetila, još više zdebljali.... A što se tiče novih stvari, tu nikad ne mirujem jer uvjek volim isprobavati nešto novo, meni nepoznato, to mi predstavlja veliki izazov, a kao što se može vidjeti i zaključiti, vrlo rado volim to prenijeti i ovdje i jako mi je drago ako ljudi takvo neko moje saznanje iz prve ruke prihvaćaju..zapravo, to mi puno znači.... Želim da svima bude dobro, a ne samo meni, i sve nek lijepo uspije na jedan lijep i puno zdraviji način.... |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Magi ( nadam se da te smijem tako zvati , nekako ljude volim zvati skraćenicama) Hvala draga ! Što se tiče luka i češnjaka, najbolje će biti da idem po redu.....Luk sadim već polovicom trećeg mjeseca, iako mi se nekad zna dogoditi da nekad sadim i kasnije, pred kraj trećeg ili s početka četvrtog mjeseca, tu sve ovisi kakvo je vrijeme. Iako luku ni češnjaku i ne smeta puno ako je malo hladnije...Evo ove godine sam po prvi puta sadila crveni luk u jesen, rezultate ćemo svi zajedno morati pričekati do zriobe istog...Vidim da se zanimaš za sjeme crvenog luka, evo da, reći ću ti nešto i o tome..Ja obično uzimam najljepše debele glavice crvenog luka, odrežem im "kapicu" ili "poklopac " tj. onaj dio gdje je bila cima s jednim dijelom lukove glavice, tako da to izgleda ko poklopac...Taj "poklopac" bacim, onaj dio gdje treba biti korijen ide u zemlju, lagano se zagrne zemljom i tako ostavi...To sve se naravno radi u proljeće kad se sadi i ostali luk..Kad iz te odrezane glave potjera nekoliko cima ( imaš dojam kao da ima nekoliko mladih lukova u hrpi ) tada se već lagano palnira kako ih privezati da se ne sruše, jer kad stvore veliku cvjetnu glavu, sruše se na zemlju jer biljka ne može sama pridražavati tešku glavu lukovog cvijeta...U svakom slučaju ako ostane tako ležati na zemlji, strunut će i nikakve koristi od nje... Zato moraju biti popletene na špagu i najbolje im je staviti po dva štapa s jednog i drugog kraja i poplesti ih špagom da ne padnu...Sad se više ništa ne dira oko njih, osim ako baš ima trave, pa malo poplijeviti..Čeka se zrioba glava. Ovisno kad su posađene, prije ili kasnije, isto tako doći će za branje prije ili kasnije...Uglavnom kad su zrele, moarju pod rukom šuškati, a u skupnom cvatu se može primjetiti lagano otvaranje pojedinačnih cvjetnih pupova iz kojih lagano izviruje crno sjeme...Tu se treba biti oprezan i brz..rukom skupiti cvjetnu glavicu i brzo je odrezati da se sjeme ne prospe po zemlji...Ja kad ih porežem, ostavim ih još neko vrijeme sušiti vani na zraku da čim više dozrele, jer ima i onih pupova koji se možda nisu otvorili do kraja..Kad se prosuše tada se i oni pootvaraju...Kad je sve suho ko barut, uzmem te cvjetne glave i svaku protrljam između dlanova, a ispod stavim neku posudu kamo će sjeme poispadati...ponekad, a i najčešće se dogodi da se puno sjemena otrgne skupa s cvjetnim pupom ( bude u onoj ovojnici ) ali to ništa ne smeta, još se malo rukom izmrvi , čisto da izađe iz te opne i takvo sjeme se još malo suši, a potom se sprema najbolje u neke platnene ili papirne vrečice do proljeća....Na proljeće se sije ugusto u redove i pazi se kad niknu buduće mlade lučice da ih ne uguši trava... Ostave se kao i ostali luk dok im cima dozreli, lagano posmeđi i polegne, tada se vade, suše i spremaju na zimovanje ( ja ih spremam u onu mrežatu vreću od paprike) negdje gdje neće smrznuti . Na proljeće prije sadnje očistim im suhu cimu i pripremim lučice ( budući luk) za sjetvu.. Tek sam sad skužila da pitaš koji luk...Nema tu ništa posebno, koji god luk želiš, bitno je da je dosta debeo, može to biti žuti Holandski, Centurion, neki domaći ili onaj plavi mađarski, od bilo koje vrste luka se lako može dobiti sjeme ( isprobala sam sve ) |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Magi, moraš najprije sakupiti 70 ili malo više postova da bi mogla pisati pp ( novo pravilo foruma) ... |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A o češnjaku , tu baš i nema neke prevelike filozofije....sadim ga u jesen, no ovaj puta moram reći prije sjetve tlo je tretirano i natopljeno Enzimom......također ostaje nam pričekati do zriobe češnjaka da vidimo kakav će biti...Inače za one koji ne znaju, češnjaku treba jedan dulji period da bi se potpuno razvio i dozrelio...Vremenski oko 11mj. treba jesenskom češnjkau da bi u potpunosti bio zrel..No ima tu još nešto, navodno tamo gdje je jednom bio češnjak zbog plodoreda više na tom mjestu ne bi smio biti naredne četiri godine...Ne znma da li je točno ili ne, ali pošto mi je najbliže imati ga u dvorištu , blizu plastenika, imam ga stalno na istom mjestu i nisam baš primjetila da se nešto previše buni...Osim kad je previše topla i sušna godina, tada bude nešto sitniji negi inače...Moram još nešto spomenuti, češnjak ne voli friško pognojenu zemlju ( vrlo lako strune ) pa se stoga treba dobro paziti gdje će nam češnjak biti posađen. Ne znam što bih mogla više pisati o češnjaku, a da to već sve nisam rekla..Kad se posadi ( jesen, proljeće ) nema puno brige oko njega..Pošto moj ima ono sjeme na stabljikama, nekad u proljeće zalomim te pupove sa sjemenom, nekad ostavim...Ovisno želim li ih te godine sijati ili ne...Okopam ga, oplijevim nekoliko puta do vađenja i to je to..Kad ga povadim , ostavim ga malo nek se prosuši, tada ga očistim, klasiram i upletem u vijenac ili ga samo spremim također u mrežastu vreću od paprike, ostavim još malo sušiti i onda ga također spremam negdje gdje neće smrznuti......najdeblje, najzdravije i najljepše glavice, naravno ostavim za narednu sezonu i sjetvu.. |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Magi, naravno da razmjenjujem sjemenje i sve što mi je viška, pa zbog toga i jesam ovdje, pričekat ću te dok sakupiš dovoljan broj postova da bi mogla uopće pisati u pp.. |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
magadan
Upravo klijam Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Monstera, puno ti hvala na ovakvom opsirnom pojasnjenju...mozes me naravno zvati Magi (juha:)).
Poslala sam poruku administratoru da pitam za poruke, kad ne citam pravila foruma uf. Dobro, nakupit cu te postove, ionako sad imam vise vremena za pisanje. Za luk sam skontala , a cesnjak jos moram skontati. Moram malo razmisljati o tome ha ha. Imam neki domaci fini cesnjak s placa pa cu u jednu posudu posaditi i cekati da vidim sta ce biti s njim sljedece godine. Jel smijem popikati cesnjak u posudu s spinatom? Stedim mjesto jer nemam previse prostora. Vis, mogla bi fotkati biljke prije nego ih pocnem tretirati enzimom...da kasnije vidim razliku. |
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uffff draga luk i posude ili češnjak i posude, nažalost to jo nisam probala, pa ni ne znam kako bi se oba luka ponašali u posudama....Moram priznati to još nikad nisam radila, ali bojim da luk ili češnjak ne vole biti u posudama... A ovo s biljkicama prije tretiranja i poslije, naravno da bi bilo dobro da nam pokažeš što se događa s biljkama... |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
Fiki
Trajnica Pridružen: 11 Prosinac 2011 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2792 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Da bi zimi imao svjež luk,,,,uvijek ga posadim u posude na prozor,,,e da vidiš kak lipi bude a nema muhe!!
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eto konačno se netko javio, tko je i to probao, Hvala Fiki !
|
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
Odgovori | Stranica <1 9394959697 138> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |