Prkos - Portulaca grandiflora |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Tema: Prkos - Portulaca grandiflora Objavljeno: 09 Svibanj 2008 u 13:52 |
Kupila sam viseću teglu sa prkososm. Moram priznati da nisam znala da postoji takva vrsta prkosa. Jel zna netko nešto o tome?
|
|
nema kruha bez motike
|
|
Sponzorirani linkovi | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Objavljeno: 09 Svibanj 2008 u 14:05 |
Može slika???
|
|
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Objavljeno: 09 Svibanj 2008 u 21:13 |
Ha-ha, jel tko vidio ovdje kakvu sliku od mene
Probat ću za vikend s mobitelom uslikati. Obećajem!!!!!!!!!!
Inače ista je kao i klasični prkos samo ima puno duže izdanke koje se spuštaju preko tegle. Možda neki mutirani prkos?
|
|
aglaja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Objavljeno: 09 Svibanj 2008 u 21:39 |
Ines, mozda je samo tegla viseca, a prkos se spusta preko njenih ivica jer nema gde da puze
|
|
Aglaja
|
|
gioiaa
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
Objavljeno: 10 Svibanj 2008 u 07:54 |
ja znam da postoji viseci prkos,sliku sam videla,bas bi volela da postavis sliku da vidimo kako tacno izgleda...
|
|
FranjicaZG
Neukroćena biljka ZLATNI DONATOR Pridružen: 10 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 4567 |
Objavljeno: 10 Svibanj 2008 u 17:53 |
Evo, fotkala danas na Kvatriću, definitivno nije naš stari, poznati prkosić koji visi nego nešto noooovooo
Ines, jesam li sad zaslužila oproštaj za one duge fotkice?
|
|
FranjicaZG
Neukroćena biljka ZLATNI DONATOR Pridružen: 10 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 4567 |
Objavljeno: 10 Svibanj 2008 u 17:55 |
Zaboravila sam napomenuti da su se prodavale samo na dva štanda ali niti na jedno nije bilo cvijetka.
Vaša Lu(T/P)ajuća reporterka javit će se s gore navedenog mjesta i slijedeće subote a do tada - srdačni pozdravi!!!!!!!!!1
|
|
aglaja
Objavljeno: 10 Svibanj 2008 u 20:34 |
Franjica, sledeci put pitaj i za formalno, botanicko ime
Jer, ovo nije 'Prkos', odnosno Portulaca grandiflora. Portulaca, ma kako je mi zvali, prkos ili rezancici, ima sitne, iglicaste, sukulentne listove. |
|
Aglaja
|
|
FranjicaZG
Objavljeno: 11 Svibanj 2008 u 21:30 |
Ok, OK, bum pitala , mada je druga prodavačica bila jako spametna pa je napisala viseći portulac, nisam baš sigurna da prodaju svoje cvijeće, više mi se čini samo da su trgovci pa nisam sigurna koliko zna.
Vidim da si postala "forumski punoljetna" pa vjerujem da ću te uskoro ugledati među vidljivima u "za stalne posjetitelje"
|
|
aglaja
Objavljeno: 11 Svibanj 2008 u 22:18 |
Pretpostavljam da neces doci do latinskog naziva, jer ni ja nisam. Nisam sigurna prema ovoj fotografiji, ali ako ova biljka ima mesnate listove, srela sam je u prodaji pod nazivom 'Jadranska lepotica'.
Postoji jedna vrsta samoniklog 'prkosa' - Portulaca oleracea koja se koristi u kulinarstvu. Njeni mali mesnati listovi nisu iglicasti, vec elipsasti, ako sam ih dobro odredila, i od njih se u nekim krajevima sprema salata. Ono sto je ovom samoniklom prkosu takodje zajednicko sa nama dobropoznatim prkosom je crvena stabljika. |
|
Aglaja
|
|
gioiaa
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
Objavljeno: 11 Svibanj 2008 u 22:24 |
danas sam na pijaci videla taj viseci prkos,al ga nisam kupila,cvet je ljubicast,ako ga vidim sledeci put kupujem...
|
|
ines
Objavljeno: 12 Svibanj 2008 u 06:15 |
Ma Franjice davno sam ti oprostila Latinski naziv je isti kao i za običan prkos, bacih papirić na koji sam si zapisala naziv, ali imam ga još na tegli pa ću sutra ponovno prepisati. Po njemu sam i našla da je riječ o prkosu. Moj ima žute cvjetove.
|
|
lana_1
Odrastao grm Pridružen: 15 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 1069 |
Objavljeno: 12 Svibanj 2008 u 06:23 |
ja sam sijala prkos, obični, i nažalost ništa od njega, osim ako mu dugo dugo ne treba da nikne...ali voljela bi imattaj puzeći
|
|
aglaja
Objavljeno: 12 Svibanj 2008 u 19:36 |
Gioiaa, Ines, je li ovakav?
|
|
Aglaja
|
|
flora
Već proklijao Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 211 |
Objavljeno: 12 Svibanj 2008 u 19:50 |
Aglaja ti si u pravu to je portulaca orelacea samo malo "modificirana". Varietet "rio". Ima nešto mesnatije listove od one divlje koje ima u prirodi.
Bude je u žutoj, narančastoj, crvenoj, ciklamastoj (kao ovaj na gornjoj sličici) te neka nježno naračansta, skoro boja breskve s malo tamnijim "okom" u sredini. Vema lako se zakorjenjuje reznicama, raste brzo, cvjetići (sa po 5 latica) joj traju samo jedan dan s tim da su ujutro potpuno u pupu te se postepeno otvaraju da bi u sumrak već bili potpuno smežurani. |
|
ines
Objavljeno: 13 Svibanj 2008 u 06:16 |
Pogledala sam, piše samo portulaca, ne piše koja je podvrsta, ima narančaste cvijetiće i sve ostalo kako je flora napisala.
|
|
mimar
Trajnica Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
Objavljeno: 15 Svibanj 2008 u 12:48 |
Moj je ovakav, voli suncano mesto i puno vode. |
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
ines
Objavljeno: 16 Svibanj 2008 u 06:13 |
Prekrasno je, predivne boje. Moj je vulgaris žuto narančasti, izgleda tak bijedno prema ovome, ali meni je baš prirasao srcu
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Objavljeno: 16 Svibanj 2008 u 19:15 |
koje li ljepoteeeeeeee |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Objavljeno: 16 Svibanj 2008 u 23:08 |
Pa to i ja kupila neki dan i moja teta cviječarka mi je rekla da mu dam sunca i vode i da će on lijepo prkositi i iz inata rasti.
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |