Balončić - Platycodon grandiflorus |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
mimar
Trajnica Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 17 Lipanj 2008 u 08:33 |
Platicodon, kineski zvoncic. Prelep mu je cvet sa vrlo cvrstim laticama koje traju jako dugo. Pri kupovini mi rekose da je visegodisnja biljka i nista vise. Ima li neko iskustva sa njim?.
|
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
Sponzorirani linkovi | |
katruža
Mladi grm Pridružen: 12 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 787 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mimar, ja sam stavila sliku plavog zvončića, u" brbljaonici-""malo smo se ponovili...", mislim da su jednake sorte.
Najvjerojatnije je to Platycodon grandiflorum.
Meni su rekli da cvate u 6., 7. i 8. mjesecu, zatim se osuši, ali onda ponovo izraste . Vidjet ćemo!
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
imam i ja plavi, evo slika iz tatinog vrta
na sunčanijem je položaju pa je ranije otvorio pupoljke, moj je samo kroz ujutro na suncu, ali samo što nije mimar ovaj tvoj rozi je prekrasan , a ima i bijelih ja sam u dalmaciji i moj je u vrtu sad cvjeta, nakon toga napravi sjeme, ali mislim da se ne razmnožava sjemenom - bar ja nisam primjetila da je iti jedna nova biljkica niknula od pustog sjemena koje pobacam okolo poslije se osusi - suhe grane porezem tek krajem zime i u kasno proljeće opet potjera ne znam koliko niske temperature moze podnijeti, ali kad ti se osusi nikako ga nemoj baciti jer će dogodine opet cvjetati ako saznam išta o mogućem sijanju tj. razmnožavanju sjemenom javim voli svjetlo mjesto, ali moraš ga i redovito zalijevati nikad nisam primjetila neke nametnike na njemu i stvarno nemam problema s održavanjem kupila si prekrasnu biljčicu |
|
bergenia
Trajnica DONATOR Pridružen: 17 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 2776 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bok! Gledam vaše slike "zvončića" i mislim si ga da i ja imam ovo ali da ja to zovem balončić jer prije nego se cvijet otvori napuhne se ko balon. Još mi nije procvjetao.
Ja imam Platycodon grandiflorus 'Zwerg'
niski balončić (plavi) Kupila sam ga u decori (buzet) i evo što tamo piše o njemu;
visina sa cvijetom: 25 cm
boja cvijeta: plava vrijeme cvatnje: VI-VIII položaj: sunčano do polusjena namjena: za vrtne gredice, rezano cvijeće |
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bergenia, ova biljka je zaista Balončić, to mu je naš naziv. S Campanulom ima jedinu zajedničku crtu, a to je da spadaju u istu familiju ( campanulaceae). Ja bih još dodala na ove gore postove da treba obilježiti mjesto sadnje kako bi se spriječilo uništavanje biljke proljetnim okapanjem gredice zbog njenog kasnog nicanja. Pokušala sam ga razmnožiti sijanjem. Klijavost je skoro 100 %, ali su biljčice jako sporo napredovale pa mislim da je takav uzgoj mukotrpan.
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kika stvarno su ti izašle biljčice?!!
ja niti jednu novu nisam primjetila ajde baš mi je drago da se može |
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Natalija, ako hoćeš pokušati, uzmi sjeme kad se čahurice posuše i u rano proljeće posij u teglu. Na sjeme stavi vrlo malo zemlje, tek toliko da je lagano pokriveno i prskaj da se zemlja ne posuši. Teglu stavi na neko toplo i svjetlo mjesto u kući. Možeš čak i teglu prekriti najlonom do nicanja. Kad zatopli, stavi van kako bi se biljke ojačale. Možda ćeš imati više sreće od mene, pa će ti biljčice brže rasti.
|
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mimar pozdrav. Evo mog iskustva. Prelijepa trajnica Platycodon grandiflorus iz porodici Campanulaceae (zvončika) zove se balončić jer pupoljci imaju oblik balona prije nego se otvore. Ima ih u bijeloj, plavoj i ružičastoj boji. Cvjetovi mogu biti jednostavni ili puni, a visine od 10 do 60 cm. Niski hibridi pogodni za uzgoj kao lončanice ili za kamenjare. Odgovara im sunčano ili polusjenovito stanište. Tlo propusno, plodno, duboko, umjereno vlažno. Razmnožava se sjemenom ili zakorjenjenim reznicama. Korijen mesnat, dug, pa starije biljke teško podnose presađivanje. Cvate od 6 -8 mjeseca. Otporan na niske temperature. Bolesti uglavnom nema, od štetnika opasni puževi za mlade biljke.
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Preslatka je, slučajno je vidjela na slici i čekamo zagrebačku kavicu da navratimo do Bake Bee
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...imam bijeli i plavi u pitaru dvije godine...da li se moze slijedece zime podijeliti korijen i dobit vise biljaka??
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Može sigurno bez problema, moji su u vrtu i već sam ih razdjeljivala lani, pa sam ih i premještala, sada me zanima dali će cvjetati ili im je to "pretumbavanje" naškodilo.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...dobro, javi nam da li su cvjetali...
...cini mi se da je tako jednostavna biljka....svasta podnese i zimu u formi korijena i poslije kad prolista vjetar i sunce...
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vidim da dolazi Baka Bea na tu dugo čekanu kavu i valjda će donjeti svoje biljčice a ovo je moj favorit...
|
|
kamenjar
Neukroćena biljka Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
tocno je 15 dana kako sam posijala platycodon i polako nice,sad cu vidit kako ce se ponasat dalje,uglavnom bila bi jako zadovoljna da mi uspije iz sjemena uzgojit ga
|
|
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir |
|
kamenjar
Neukroćena biljka Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo ga ,malo mi je bio gust pa sam ga prorijedila tj izvadila dio i presadila u ovu teglicu
|
|
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir |
|
Mari,5510
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
simpatićna biljka..jednom sam bila dobila na poklon rascvjetalog u posudi, ubrzo mi je propao, pa sam zaključila da je kompliciraan za uzgoj..a
sad sam od vas nešta naučila, možda pokušam s uzgojem u vrtu...
|
|
morena
Već proklijao Pridružen: 30 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 193 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima;molila bi za savjet;prije 2 tjedna kupila sam i posadila platycodon.Čini mi se da se lijepo primio,stalno cvjeta i ima puno pupića.Ali primjetila sam da mu se vrhovi listića kovrđaju i žute. Posađen je u kalić i stoji na osunčanom mjestu.Kako da mu pomognem?
|
|
Josipovac,Osijek
|
|
belica
Neukroćena biljka Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moj je darak od seni i lijepo se udomaćio u mojem zg vrteku
|
|
belica,zagreb
|
|
morena
Već proklijao Pridružen: 30 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 193 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
belica predivan ti je!!!!Moj je nekako uspavan otkada sam ga posadila.Jako malo je narastao a i u zadnje vrijeme je prorijedio cvatnju:((
|
|
Josipovac,Osijek
|
|
zribal
Mladi grm Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Od nedavno sam i ja vlasnica jednog prekrasnog balončica. Od kako sam ga kupila nisam primjetila da raste, ali zato obilato cvjeta. Biljka je veličine nekih 15 cm, ima relativno kruplne cvjetove promjera oko 5 cm tako da tri cvijeta prekriju cijelu bilju. Čitam da ste pokušavale razmnožiti sjemenom, a je li tko pokušao reznicom. Moja je još mala, vjerojatno spada nu niže kultivare.
|
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |