Pieris japonica |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |||||||||||||
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 10 Travanj 2007 u 21:03 |
||||||||||||
Sponzorirani linkovi | |||||||||||||
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Family: Ericaceae Vazdazeleni grm, naraste do 4 m. Boja mladog lista intenzivno crvena, sazrijevanjem prelazi u tamnocrvenu, zatim u zelenu boju. Cvjeta u proljeće. Sitni, bijeli cvjetovi skupljeni u viseće cvati . Voli kiselo tlo i sjenovite i polusjenovite položaje. |
|||||||||||||
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Hvala Donata,no sad sam zbunjena skroz.Uz biljku piše nešto osnovno no to je suprotno od ovog šta ti veliš.I list nije crveni nego zeleni sa crvenkastim vrhovima
|
|||||||||||||
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Nemam nikakvih iskustava sa ovom biljkom ali mi super izgleda.Ove informacije sam našla na internetu. Piše da su listovi kao mladi crveni dok se formiraju a da su poslije tamnozeleni. Dali je tvoja slikica ako je ima identična ovoj. Možda ima više vrsta. ??? |
|||||||||||||
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Slika uz biljku je ko i sama biljka.Ma ne brine mene hoće li listovi pocrveniti il pozeleniti,nego hoće li ona opstati.Brine me dali da bude u sjeni ili da je ipak ostavim ovako.Nije ni sad na cjelodnevnom suncu,popodne je hladovina.A vidjet ćemo,(bila na sniženju u Pevecu),ako propadne kupit ću novu i u hlad sa njom
|
|||||||||||||
Donata
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Summer Foliage - ljetno lišće
Light: Grow Japanese pieris in light shade in the south; partial shade further north. Evo našla sam još nešto na internetu -znači sjena na južnoj strani ilimjestimična sjena na sjevernoj strani. Klikni na prvu sličicu . Isti kao na tvojoj slici. |
|||||||||||||
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Hvala ti puno,samo ću je na drugu stranu terase staviti,tamo nema sunca
|
|||||||||||||
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Dobila na poklon lani Pierisa (Japanski kupido) lijepo je napredovao u loncu na lođi sve do odlaska na godišnji. Izgleda da ga je susjeda previše polijevala jer su novi listovi postali smeđi i počeli otpadati i na kraju je biljčica propala. Inače dok cvjeta je super. |
|||||||||||||
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
|
|||||||||||||
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Da se na stare teme malo vratimo.Evo moje japonice danas sa novim vrhovima
|
|||||||||||||
artemisia
Upravo klijam Pridružen: 25 Travanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 137 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Krasan je!!! Pieris je biljka "šumskih vrtova" što znači da traži iste životne uvjete kao i rododendron - kiselo tlo - treset, relativno vlažno i lagana sjena. Ako ga ostaviš ovako u tegli mislim da bi ga trebalo zaštititi preko zime od smrzavanja.
|
|||||||||||||
Donata
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Shasha prekrasna je
|
|||||||||||||
maria
Novo sjeme Pridružen: 28 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 12 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Lijep pozdrav nakon dužeg vremena svim forumašima.Moje pitanje je slijedeće:da li je nekome poznat cvijet Piers japonika.Lončanica je ali mislim da se može saditi i na otvoreno.Htjela bih znati nešto više o njoj.Unaprijed hvala svima koji nešto jave.
|
|||||||||||||
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Pozdrav Maria!
Ne mogu ti previše pomoći jer ni ja nisam nešto puno saznala o njoj.Imam je godinu dana. Navodno se može saditi van na otvoreno no ,kao mlada biljka, ne podnosi jako niske temperature pa bi je prvih par godina trebalo zaštiti. Ja sam,u strahu od smrzavanja,nju ostavali u tegli.Bila je na terasi preko zime,no zaklonjena od snijega(natkriveni dio) i ok joj je bilo.Sad sam je stavila na sunčani dio terase i vrhovi su joj se počeli crveniti.(to bi trebalo značiti da je ok)
Ja ću je ipak još ove godine držati ko lončanicu.
Eto,ne znam jesam li ti pomogla no ni ja nisam nešto znala o njoj pa je ovo samo moje iskustvo.
|
|||||||||||||
dada28
Trajnica Pridružen: 06 Lipanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2265 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Tekst s interneta:
Pieris je vazdazelen grm koji nas u svako godišnje doba očarava svojom ljepotom, posebno je dragocjen u periodu mirovanja vegetacije jer od ljeta do kasne jeseni očarava svojim plodovima, a u kasnu zimu i rano proljeće svojim cvijetom. Pripada porodici Ericace, a pradomovina su mu zemlje dalekog istoka: Japan, Tajvan, Istočna Kina. Krase ga eliptični nazubljeni listovi, dugi oko 10 cm. Dok su mladi, bakrenocrvene su boje, a kasnije postanu srebrnozeleni. Cvatovi su grozdasti bijele ili ružičaste boje, a nakon cvatnje, krase ga plodovi poredani u niti. Za dobar rast pieris traži dobro drenirano, ali ipak vlažno tlo, poželjno je da se supstrat oko biljke nikada ne isuši do kraja. Tlo mora biti kiselo i slabo opskrbljeno humusom pa možemo reći da ima slične zahtjeve kao kamelije i rododendroni. Pieris cvate na prošlogodišnjim mladicama pa se stoga orezuje tek nakon cvatnje u proljeće, nikako prije, jer bi u tom slučaju ona izostala. Razmnožava se zelenim reznicama u proljeće ili odrvenjelima (ključićima) u jesen. Ovaj zimzeleni grm traži polusjenu, osobito mu odgovara ona četinjača (bor, smreka, jela) , jer iglice koje padnu na tlo zakiseljuju supstrat. Niži kultivari se koriste za kamenjare i žardinjere, a oni najmanji za bonsai. U hladnijim krajevima kasni mrazevi mu mogu naštetiti, ali se biljka obnovi. |
|||||||||||||
Sometimes you want to go where everybody knows your name and they're always glad you came..
|
|||||||||||||
Palmark
Nedavno posijan Pridružen: 06 Veljača 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 46 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Evo mog pierisa,prvo prolece mu je kod mene,nadamse da ce mu biti dobro!
|
|||||||||||||
USDA zone: 7b/8a
|
|||||||||||||
Božikovine
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Piers japonika je krasna biljka no treba imati na umu da su listovi Piers japonike otrovni za životinje i ljude !!!
|
|||||||||||||
dada28
Trajnica Pridružen: 06 Lipanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2265 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Popriličan broj biljaka je jako otrovan za ljude i za životinje, ali mislim da ne treba oko toga dizati veliku prašinu. Velika većina ljudi je toga itekako svjesna, a što se životinja tiče, čini mi se da one imaju instinkt ili tako nešto. Naravno, posebno treba paziti na dječicu jer oni ne mogu prepoznati opasnost koja im prijeti od otrovnog bilja, ali zato smo mi tu da ih zaštitimo!
|
|||||||||||||
Sometimes you want to go where everybody knows your name and they're always glad you came..
|
|||||||||||||
Lavandablue
Mladi grm Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Lepa i dekorativna biljka.
Malo slika:
|
|||||||||||||
Jasenka
Mladi grm Pridružen: 24 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 505 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||||||||
Pardon kaj izvlačim ovu temu iz zaborava... danas u Pevcu našla ovaj grmić na sniženju i nisam mogla odoljeti
Shasha, s obzirom da ga ti imaš već godinu i pol, može malo savjeta? Planiram ga posaditi ispod borova (kad ionako drugdje nemrem ), pa me zanima jel pametno saditi ga sada ili čekati proljeće? Velik je cca 20-ak cm i zdravo izgleda. |
|||||||||||||
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |