Dendrobium |
Odgovori | Stranica 123 17> |
Korisnik | |
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 02 Veljača 2009 u 18:31 |
Kupila sam predivnu biljku ne znajući da spada u orhideje, saznala sam tek kad sam ukucala ime -dendrobium- na Googlu.
Što sada da radim - pomozite totalnoj neznalici
[IMG]http://www.imagesforme.com/out.php/i335817_P2020002.JPG" />
[IMG]http://www.imagesforme.com/out.php/i335818_P2020003.JPG" />
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Sponzorirani linkovi | |
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo(maznula sam Haninu sliku)još jedne
Sad znaš i tko zna sve o njoj.Hana,naravno
Ako se ne javi ovdje,pitaj je. |
|
baka
Cvjetni guru Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa kako rekoh na kavici: Piše o vlaženju, ne izlaganju jarkom suncu...da je orhideja to vidim i sama, ali ono što me najviše zanima je: presađivanje: kako, kada i sl. |
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bako pogledaj
Dendrobium je rod orhideja kojih ima oko 1200 vrsta.
Ime joj dolazi od grčke riječi dendron (drvo) i bios (život). Dendrobium čini kičmu trgovine orhidejama već godinama. Od svih rodova orhideja ova je najrasprostranjenija. Postoje biljke koje narastu od 5 cm ali i do 2,4 m visine. Neke vrste cvatu samo jedan dan a neke i po osam do deset mjeseci. Pojavljuju se u Aziji, na Filipinima, Berneu, Australiji, Novoj Gvineji i Novom Zelandu. Najviše se uzgaja na Hawajima i u jugoistočnoj Aziji. Orhideje ovog roda često razvijaju pseudogomolje koji završavaju u stabljikama dužine do 30 cm. Kratki ovalni listovi rastu po cijeloj dužini stabljike. Rastu brzo tokom ljeta no uzimaju si dugu pauzu tokom zime. Cvjetni izdanci rastu iz pseudogomolja razvijenog tokom prethodne godine. Stanište:Dovoljno svjetla je bitno za zdrav rast i cvjetanje ali ni Dendrobium ne voli direktnu sunčevu svjetlost. Idealna temperatura prostora u kojem uzgajate orhideje ne je 16°-30° C. Niže temperature bi mogle uzrokovati otpadanje listova.
H2O:Prilikom aktivnog rasta biljke održavati vlažnim no u svakom slučaju između zalijevanja dopustiti da se korijen biljke osuši. Nakon što u potpunosti izrastu cvjetne stapke, vašu biljku zalijevajte manje kako bi potakli cvjetanje. Vlaga zraka koju Dendrobium zahtijeva je između 50 i 60 posto. Redovito vlažiti listove posebice prilikom topla vremena. |
|
Osijek prelijepi grad na Dravi
|
|
baka
Cvjetni guru Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala!
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
[QUOTE=lana2]bako pogledaj ovdje
http://www.orhideje.net/v2_dendrobium.php#den_staniste[/QUOTE]
Lana super je tekst i isprintala sam si tako da mi je stalno na stolu dok se malo moja prva orhideja i ja ne upoznamo.
|
|
RIJEKA
|
Perla
Odrastao grm DONATOR Pridružen: 22 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 1296 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Triša, i ja sam jučer dobila isku orhidejicu kakvu si si ti kupila, samo što ova moja nije u tako dobrom stanju.
Ima tri pupoljka, a jedan e počeo tamniti (već u cvjećarni), izgleda bez namjere da se otvori, već kao da će otpasti. Na koje mjesto si ga ti u stanu stavila. Ja sam sva zdvojna, jer živim u centralnom grijanju. Koliko često ga prskaš vodom. Da li je voda za peglanje OK? Moja kupaonica nema prozor, mogu li je držati u kuhinji? |
|
Zvjezdana
Trajnica DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja sam ju kupila, bijelu nadam se da ce mi kasnije opet procvijetat ;)
ja ju drzim na prozoru zajedno s ostalim orhidejama (dok ne dobijem police koje cekam vec...hm...bar 1,5 god :D ) |
|
Per aspera ad astra.
|
|
Perla
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja orhidejica je ostala na poslijednja dva cvijeta, prekrasna bijela. Dva od 6 pupoljaka su otpala - vjerojatno su povrijeđena u transportu. Jedan cvijet je pao čim sam ga donijela kući, a jedan upravo ocvjetan otpada.
Zanima me što napraviti kad otpadnu, ocvjetaju i ova preostala dva cvijeta. Da li cvjetnu stapku treba odrezati - gdje? Kako dalje tretirati biljku. Mogu li je sada staviti na terasu - da li će spuštanje temperature (sada je u kuhinji i tu joj odgovara) potaknuti rast nove cvjetne stabljike? |
|
tropi
Mladi grm Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
to initiate flower buds after its pseudo bulbs have fully matured in late autumn, dendrobium biggibum needs a dormant rest. it now should be placed at 10-16 °c/50-60 °f with reduced watering and no fertilizing. give only enough to prevent the orchid from shriveling (approx. every 2-3 weeks). when the buds are 1 cm/0.39 inch long, watering can be resumed and it can given back to its old location. |
|
izbalansiranu dijetu čini po jedan kolač u svakoj ruci!
|
|
Perla
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala, pokušati ću osigurati ove uvjete, iako vani (na balkonu) noćne temperature još nisu oko 10.
|
|
Zvjezdana
Trajnica DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hehe evo tjera mi jos grancica par na vrhu i pord mi mladu tjera :) inac ei meni su otpali donji cvjetovi vjerovtno zbog prijevoza jer je dosta visoka a tanka stabljika
|
|
Per aspera ad astra.
|
|
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja još uvijek cvjeta, a požuti joj tu i tamo neki lista, ali cvjetovi prirodno padnu nakon što odcvjetaju svoje - pa mislim da joj je mjesto u kući sasvim u redu.
|
|
RIJEKA
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja je odcvjetala i sad tjera tri mlada izdanka. Odjednom su samo izvirili iz zemlje.
Naravno ja to sva sretna naglas odkomentirala i odmah je bilo zezanje na moj račun jer kako mi se samo tako nešto moglo dogoditi kad barem tri puta dnevno idem u inventuru pa da tako nešto nisam ranije ugledala. |
|
Zvjezdana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hehe ja sam ovu kupila u baumaxu :) na rasprodaji :)
|
|
Per aspera ad astra.
|
|
lana2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dendrobium tjera mlade izdanke
|
|
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Super Lana2, a mojem svako malo požuti neki lista, ali još uvijek cvjeta.
|
|
RIJEKA
|
lana2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne bi smjelo da mu tako žuti lišće, moj i na vrhu sa strane tjera novi izdanak. Probaj ga malo nadohraniti gnojivom, a onda pusti da se malo isuši.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lana,pomagaj jer ako mi ova ljepotica umre i ja bum sa njom.
Dobila sam je neki dan()i sad se bojim da ju ne zeznem.Znam nešto o njima a i ona koja mi ju je donjela mi je rekla šta sa njom no,osim što ću se hvaliti,nije loše ni još pokoje mišljenje čuti.
|
|
lana2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
shasha draga dobila si predivan dendrobium nobile. Nemoj se zabrinjavati kad mu počnu odlaziti cvjetovi jer kod njega ne traju tako dugo kao kod phalenopsisa. Nije previše zahtjevan. Pridržavaj se prema gornjem tekstu i neće biti problema. Važno je da ga sada u vrijeme cvatnje i rasta nadohranjuješ barem jednom u dva tjedna. Nakon zalijevanja svakako pusti da se supstrat osuši.
Uživaj u njegovoj ljepoti
|
|
Odgovori | Stranica 123 17> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |