Divlji kesten,uzgoj |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
Carol
Trajnica 1. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 14 Lipanj 2011 Lokacija: Zagorski breg Status: Offline Bodovi: 2208 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 30 Studeni 2011 u 21:41 |
Molim, ako mi neko može pomoći - kako uzgojiti divlji kesten, crveni. Već sam par puta pokušavala sa ukopavanjem ploda direktno u zemlju, ali bez uspjeha. U Botaničkom vrtu u Zgb. mi je rečeno da može potrajati i 2 god. dok ne potjera, ali meni niti nakon toga.
|
|
Vu plavem trnaci mi hiža stoji
od zelenih veja je videti ni.. |
|
Sponzorirani linkovi | |
gospina trava
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sijanjem
|
|
trava
Mladi grm Pridružen: 08 Kolovoz 2010 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 657 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sjeme divljeg kestena moraš stratificirati,prvenstveno zbog toga da se ne osuši,najjednostavnije je da ga položiš na zemlju u pitar ,kutiju ili već što imaš i odozgor ga pokrij debelim slojem natrulog lišća.Tako utrapljeno sjeme stavi negdje gdje može i kisnuti ali da nije previše izloženo hladnoći.Kad nastupe topliji dani posij ga u rastilo,dovoljno je sjeme samo par cm utisnuti u zemlju,toplota i vlaga bi trebali učiniti ostalo potrebno da proklija.
|
|
Carol
Trajnica 1. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 14 Lipanj 2011 Lokacija: Zagorski breg Status: Offline Bodovi: 2208 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Trava, budem probala i taj način.
|
|
|
medomann
Upravo klijam Pridružen: 16 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 118 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ili krajem zime pokupiti plodove ispod kestena, prirodno strtificiranih. Tako sam ja to radio i klijavost je bila min 70% iste godine.
|
|
GROW!
|
|
trava
Mladi grm Pridružen: 08 Kolovoz 2010 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 657 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako imaš sreće možeš i tako,ja sam ovo proliće isto tako tražio te prirodno stratificirane pa nisam našao nijednog zdravog,vjerojatno jer je kod nas toplije,pa brže propadnu.
|
|
medomann
Upravo klijam Pridružen: 16 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 118 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vjerojatno, ja sam poneke čupao iz zaleđene zemlje ili blata uz cestu, ili u zemlji ispod lišća, također ponegdje zaleđenoj.
|
|
GROW!
|
|
Carol
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala medomann,
Ja bi htjela baš crveni, a tih ima u Zagrebu kod hotela Esplanade, a smetlari su tako revni da jedva ugrabim koji komad, sve odmah pometu, a mislim da ih inače i nema tako puno. Ove godine ništa, moram probati druge jeseni.
|
|
|
medomann
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam ih brao iznad Importanne centra, a ima ih u Klc-u ali mladih, pogledat ću za sjeme pa poslat ako bude. Za vikend sam baš nabrao bijelih, ali nisam se sjetio crvenih.
|
|
GROW!
|
|
Carol
Opcije poruke
Hvala(0)
|
[QUOTE=medomann] Ja sam ih brao iznad Importanne centra, a ima ih u Klc-u ali mladih, pogledat ću za sjeme pa poslat ako bude. Za vikend sam baš nabrao bijelih, ali nisam se sjetio crvenih.
Puno hvala, ali bila sam jučer u Zgb, i uspjela naći 3 kom. iznad Importanne centra (pored Esplanade, gdje je vodoskok). Sad mi samo preostaje ponovno probati saditi.
|
|
|
medomann
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ići ću ja sebi prikupiti malo tog crvenog, vidio sam par mladih stabala pa ako bude pošaljem.
|
|
GROW!
|
|
Carol
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Unapred HVALA ! Ako nekaj bude čujemo se preko PP-a.
|
|
|
the carson
Novo sjeme Pridružen: 21 Prosinac 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
imam bijeli star 6g, i novu mladicu jednogodišnju
|
|
tomislav_zg
Novo sjeme Pridružen: 03 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
a sto se tiče divljeg kestena neznam kak je moguće da ti nije uspjelo, trebaš napraviti dobar kompost najbolje bi bilo od starog ličća, napraviti dobar humus i u to staviti plodove kestena crvenoga...mislim meni je uvijek uspjevalo, cak i kad sami opadnu s drveta rastu i kad ne treba:)
|
|
the carson
Novo sjeme Pridružen: 21 Prosinac 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ma sad ce bit plodova kojisu proklijali na zemlji u parku. dovoljno ih je pokupit
|
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa to je jednostavno. Ja sma kestove pokupila u parku, zatrpala zemljom i prije par dana vidim da su kestovi popucali i da je krenula klica.
|
|
the carson
Opcije poruke
Hvala(0)
|
tako sam napravio sa puno raznih vrsta. imam trenutno oko 100 sadnica, od 5g starosti do jednogodisnjih
|
|
Carol
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nakon vasih savjeta, moram provjeriti, kad jos malo zatopli, da li ima kakvih znakova zivota kod mojih kestena, jel su se barem malo "udebljali".
|
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja bih crveni koji sada krasno cvjeta ali neću saditi, kupit ću mladi ako naletim negdje.
|
|
Rijeka
|
|
svraka
Novo sjeme Pridružen: 28 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 1 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima
Živim u Zaprešiću preko puta Jelačićevih Novih Dvora. Tamo se nalazi prekrasna aleja divljih kestena. S vremenom se srušilo ili osušilo 8-9 komada, a nikako da zasade nove. Budući da sam odlučio da sam posadim mlade sadnice, a nemam baš nekog velikog iskustva, molio bih za par savjeta, tipa: kad je najbolje posaditi, na koji način, gdje uopće mogu kupiti sadnice i drugi savjeti koji mi mogu koristiti. Inače, aleja kestena je predivna, pogotovo kad procvatu, vjerujem da se može vidjeti negdje na netu. Hvala i pozz. |
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |