Aucuba |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
mima
Pustio korijenje Pridružen: 06 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 320 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 09 Prosinac 2007 u 19:41 |
Nisam primijetila da ste pisali o aukubi, a jako je zastupljena pri uređenju javnih površina, dvorišta... Vrlo je zahvalan grm za sjenovita mjesta. |
|
Sponzorirani linkovi | |
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
alkemicar
Odrastao grm Pridružen: 27 Kolovoz 2007 Lokacija: suncani jug :) Status: Offline Bodovi: 1384 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kod mene uglavnom sve u suncu pa se nikada ne bih nekih biljaka (kao što je ova) sjetila
|
|
mimar
Trajnica Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zimzelena (dvodomna) biljka koja dostize visinu i do 3m,sa sjajnim,kozastim listovima,pogodna za polusenovita mesta u vrtu (na jakom suncu "pregore" listovi),voli redovno zalivanje,razmnozava se iz reznica,dobro podnosi zagadjen vazduh,pogodna i za gajenje u saksiji.
Evo je u decembru na temperaturi ispod nule,sveza i zelena kao usred leta
|
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
baka
Cvjetni guru Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobar dan i vama ovdje. Eto ja nova i odmah upadam posvud s pitanjima. Imam 4 grma aucube, veliki, lijepi. Tri su izložena suncu (Rijeka), i svakog ljeta počinje lišće smeđiti, crniti. Pitali smo "vrtlare",pa smo dobivali savjete za špricanje (ne pitajte s čim...)i ništa. Kako je četvrti grm u polusjeni, odnosno nije izložen suncu baš cijeli dan i nema toga, zaključili smo da im smeta jako sunce. Napominjem da su na istom mjestu naizmjence grmovi hortenzija, koji uz dobro zalijevanje sasvim lijepo preživljavaju. Dakle, zna li netko je l' kriv položaj - previše sunca (znači iskopati, presaditi) ili je to neko oboljenje koje se ponavlja.
I kako s orezivanjem. Kako imam popriličan vrt to svako prvo proljetno uređenje, orezivanje učine stručni vrtlari (recimo, stručni!). Jedni kažu prorijediti granje, drugi kažu obrezati samo izvana...
Molim vaša iskustva, kako bi se spremili za slijedeću sezonu. Hvala!
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav baka, vidim da si nova i iz Rijeke, pa te pozdravljam sa dobrodošla susjeda - ja sam na Kozali, nažalost o aucubi nemam pojma.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.....moja isto zna zacrniti, a raste u sjeni.....sunce sigurno smeta, a ovo crnjenje mislim da je ipak bolest....
|
|
baka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala cure ... bit ce ipak bolest ,ali koja hvata ljeti. Jer i na ovoj gore na prvoj slici vidim na nekim listovima pocetak. Inace Kozalčanko ja sam sa suprotnog brijega - Sušak! |
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne mora znaciti da je bolest.Moja se nalazi u blizini hortenzije pa kako hortenziju cesto zalivam pa prsne voda i na aucubu i kada sunce usija listovi ostanu kao sprzeni, smedji.Ima sunca jutarnje.
|
|
baka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne mora se manje, ali je problem sto kada zaljevamo uzmeno kabal sa vodom pa raspali, i po listovima.kada sunce usija onda listove spali. E tako je kod mene.Naravnoo ne treba zemlja da bude suhaa ali njoj manje treba vode nego hortenziji.
|
|
Albicia
Novo sjeme Pridružen: 26 Kolovoz 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Što se aucube tiče listovi crne zbog i isključivo od prejakog sunca. Imamo ih preko 20 godina i listovi nam ljeti crne samo onima na suncu i to listovi najizloženiji suncu, a što se zalijevanja tiče uopće ih ne zalijevamo (visoka zona -nestašica vode i dr. općina Opatija bajna). Veliku aukubu prorjeđujemo po vlastitom nahođenju, male to su one na suncu ne diramo, a spaljeno im lišće uredno svako ljeto odstranimo jer ostala tri godišnja doba su ok, lijepe i dekorativne. Maćehinski odnos je zato što se lako zakorjenjuju u vodi, u zemlji ali uopće ne vole sunce.
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....ali moja nije na suncu, ispod zida i ispod limuna, na nju ne dođe sunce, a bome ni voda jer se ne brinem previše o njoj.... a uvijek ima crnih listova!
|
|
Albicia
Novo sjeme Pridružen: 26 Kolovoz 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam primjetila da na mojima koje jesu u polusjeni neki listovi svejedno budu bar dva tri sata na suncu i oni su crni , odnosno ti grmovi su mi uvijek na vrhu crni samo s lijeve strane na kojoj ih kači direktno sunce ni dva sata i zato ja optužujem sunce. I još nešto ova moja na suncu je ispod trešnji i ispod zida ali zakači ju sunce dok grm koji je visok oko dva metra i jako širok je u totalnom hladu sa svih strana i on je bez crnog lišća i raste u tlu koje je zbog hlada jako vlažno. Aukube na suncu i polusjeni rastu mi puno sporije nego ona u hladu. Nisam stručnjak nije ni moja svekrva koja mi je zbog bolesti dodijelila ogroman vrt sa gomilom vrsta s kojima se već tri godine natežem ali još nisam ništa ubila jednostavno preselim, a što se aukube tiče njih puštam tamo di jesu i eventualno ih razmnožim za negdje drugdje.
|
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
Lantana
Cvjetni guru Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mojoj sunce uvijek sprži listove, zimi je lijepa, ali stalno je nešto jede, mislim da su to skakavci, jer zimi nema ni puževa ni gusjenica.
|
|
život je more
|
|
Belina
Neukroćena biljka ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ove zime,pocrnjeli listovi aucube,
sve porezala,a sada ima mlado lišče. EB,tvoja je lijepa i zdrava, Što će biti ovo ljeto,draga Lantana,ako ne bude iole malo kiše?kukci će nam sve pojesti!?
|
|
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aukuba je biljka za polusjenovite i sjenovite položaje koji su zaštićeni od hladnog vjetra. Dosta dobro podnosi jutarnje sunce, ali joj podnevno redovito sprži listove. To su dvodomne biljke - ženska biljka ima neugledne sitne cvjetiće koji (ako ih oplodi partner muška biljka) stvaraju crvene bobice pa biljka kroz cijelu zimu vrlo dekorativno izgleda. |
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam moju sa prethodne slike posadila za zaštićeni položaj upravo zbog sunca lijepo mi je napredovala ali ova zima ju je dosta uništila, listovi pocrnili, orezala sam ju ali mislim da je ona preosjetljiva za moje podneblje što jedne godine potjera druge moram orezati i nikako na zelenu granu
|
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pronađi joj zaštićen položaj. Ona minuse dosta dobro podnosi, ali ju hladni zimski vjetar "sredi". |
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |