Smilje - Helichrysum arenarium |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
Mikica
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 21 Kolovoz 2008 u 21:46 |
E sada kada sam saznala da je ono srebrnkasto smilje kamo da ga stavim,tj. posadim.Mogu li ga staviti u vrt i šta sa njim preko zime?Kod mene u Primorju zna biti i snijega i oštre zime pa može li smilje biti vani jer je do sada bilo preko zime u verandi u loncu.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mikica,moje smilje je vani u kamenjaru cijele godine i ništa mu nije.Znači da i kod tebe može biti jer ne vjerujem da su tamo zime jače nego u Vž.I ,koliko sam primjetila po svojima,puno ljepše rastu vani u zemlji nego u lončanici nekoj.
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
No bravo ja, sad sam skužila da i ja imam smilje na vrtu, dobila sam ga od Shashe , smatrala sam ga ukrasnim grmićem. Baš sam ga otišla danas pogledati, čak je i cvao, malim žutim cvjetićima.
|
|
Mikica
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro onda stavljam smilje u moj vrt,pa šta bude!
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Smilje ima na vrhu grančica žute cvjetove u skupinama, grozdaste, (jeli se tako kaže? ) a santolina male žute pojedinačne cvjetove.
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....hm... možda ali grozdaste ja koristim za formaciju koja je slična grozdu ( menta najčešće) ...ali ovu ja nazivam štitasti cvatovi iako je glavočok... zbog oblika cvata... to je meni ono kad izgleda cvat kao šaka sa prema gore dignutim prstima a na vrhu svakog prsta cvjtena glavica..
|
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo slike Griva, molim dijagnozu:
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...eeee...moram priznati da ne znan.... ja bih rekla da je...to ono što ja smatram smiljem i berem kao takvo... :O))..... ali bih ipak da stavite još koju sliku ako može, oblik cijelog grmića ( likanog i položaja bliže zemlje postranično ... i možda jednu gornje trećine biljke.... ovako mo moglo biti..po meni...ali nisam sigurna jer je premali dio biljke na slici .....ali da, to ja zovem štitaste cvjetove :O))....
...mislim da bih vam i fermna daza mogla pomoći jer sam svojevremeno sa njom vodila razgovor oko smilja...pa čak ja za jednu slku santoline mislila da je smilje...ali bila mutna i nejasna ..... ...daklem još 3-4 fotke slikane iz malo daljega , da se vidi oblik grmića i gornja trećina..,... |
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Smilje nema takve cvjetove i ne cvate sada.
Krivo sam se izrazila da ima "grozdaste" cvjetove.Smilje ima cvjetove u gronjama.Čim pođem u prirodu slikat ću, ali to su sad osušeni cvjetovi. No, svejedno će se dobro vidjeti da to nije to. |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
<>http://commons.wikimedia.org/wiki/Helichrysum_arenarium
no, ne znam dal će ovo kopiranje linka upaliti...... kao što rekoh nisam sigurna jer se ne vidi herba...a niti list.... no to ako cvate sada ne mora značiti... toplo je i neke biljke koje cvatu u rano ljeto sad ponovo zbog temperatura imaju drugi cvat..... a kakav je položaj glavica u rožici..to opet zavisi o svašta nešto... |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...no da, kad se stranica otvori treba stisnuti na onu malu sličicu smilja dolje desno i povećati ju..
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod nas sigurno više ne cvijeta.Još po ovoj suši.Dobro će biti ako ga uopće nađem živa, a poći ću ga sutra slikati.
Na tom linku ima nekoliko varijeteta.Lijepo se vidi da nisu svi isti ali cvijet jest onaj o kome ja govorim. |
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
... ja baš jučer pričala sa prijateljicom sa Krka, ovih dana ide u berbu smilja, rascvao je kaže potpuno al ga bere da joj ljepo misri cijelu zimu kuća...ako joj se pridruži, poslikam ga malo....suholjav je i suhi cvat dosta dugo ostaje na stapki....
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Valjda kod nas cvijeta ranije jer smo na jugu ili se radi o različitim vrstama.
Svakako slikaj da vidimo. |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...sad i ja znam koji je to grm...im ga puno na stijenama poviše mora....davno je cvjetao, a sad su mu suhe glavice....baš njih svake god uberem za suhi buketić.....kada miriše i kakav je miris ?
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da to je to.Čak mu se te cvjetne glavice malo sjaje, zato je tako lijep u suhom aranžmanu.
Miriše kad cvijeta.Miris mu je lijep, svjež ali ne preintezivan.
|
|
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
... ne pitajte...u ormaru sa biljem iskopala ovaj suhi buketić smilja ...nerasčetvoren čak... a od kad je ne znam... :o((((..no eve ga....
daklem, imajte na umu da je suha biljka ko barut!! :O))) |
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa da ,to je to.
|
|
Fermina-Daza
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A sad pogledajte ovaj grm smilja.Preživio je bez kapi kiše 3 mjeseca i još u ovakvim surovim uvjetima,raste u samom kamenu:
|
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |