Brusnica |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
Nimloth
Nedavno posijan Pridružen: 24 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 34 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 28 Siječanj 2008 u 15:43 |
Još nitko nije pisao o brusnici, mom najdražem (zapravo jednom od) voću.
Htjela bih je uzgojiti, ali dobro bi mi došli savjeti iskusnijih na tom području.
|
|
El adhe Alqualonde
|
|
Sponzorirani linkovi | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Brusnica treba jako vlažne - mocvarne uvijete, bez vapnenca u tlu i u vodi.
Najbolje ju je saditi u blizini rijeke ili jezera da ima stalnu vlagu, te na suncanom mjestu, iako podnosi i polusjenu
Treba ju saditi na razmak od nekih 60-90cm. i to uda se prvo stavi sloj kamenja i onda na to stavi debeli sloj humusnog, bogatog tesetom kiselog tla.
Naravno moze se uzgajati i u posudama!!!!
U vecu posudu stavite mjesavinu treseta, pijeska i trtulog lisca! I treba biljku redovito i obilno zalijevati sa kisnicom ili kiselom vodom!!!
|
|
Nimloth
Nedavno posijan Pridružen: 24 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 34 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo nešto više o brusnici:
To je ljekovita biljka čiji su plodovi vrlo bogati vitaminima, a uništavaju stetne mikroorganizme u čovjekovu tijelu. Dolazi iz sjeverne Amerike.
Puzavac je, a izdanci su dugi do 2.5 m. Dozreli u rujnu. Čula sam da ju je najblje saditi u ožujku i da bi zemlja trebala biti kisela.
Evo slika:
|
|
El adhe Alqualonde
|
|
Nimloth
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zanima me bi li se mogla uzgojiti i iz sjemenki sušenih brusnica (iz dućana)?
Naime, nisam još vidjela u prodaji svježe brusnice...
|
|
El adhe Alqualonde
|
|
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne bi ju uspjela tak uzgojiti jer je ta brusnica malo prerađena. Američka brusnica baš i ne bi uspjevala kod nas, ali ima srodna i kod nas na kontinentu (Europa) , ali se ne mogu sjetiti gdje sam to pročitala.
|
|
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nista te ne kosta probati -to sa brusnicom. Ja tako npr dobijem cili papricice iz kupovnih zacina mada su osuseni i ko zna sta im radjeno-proklija mi sjeme (Kotany)
|
|
Nimloth
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ok, probam. Inače, europska brusnica cvate dvaput godišnje, a američka samo jednom. Za druge razlike ne znam.
|
|
El adhe Alqualonde
|
|
miha-m
Odrastao grm Pridružen: 20 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1099 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima li kod nas negdje za kupiti sadnice ili moram po njih u sloveniju (brežice)?
|
|
...štihača je zakon...
|
|
salel
Nedavno posijan Pridružen: 09 Prosinac 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 44 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ima u vvv centru u zagrebu,mislim da ima fragaria,a ima i kod mene,doduše za sada samo sorta "coral",ali ona i je najbolja.vrlo se lako razmnožava vršnim reznicama,tako da od jedne sadnice možete za 2-3 godine napraviti pravu malu plantažu.Problem u uzgoju je održavanje stalne vlažnosti tla i najvažnije Ph vrijednosti,najbolje oko 4.5-4.8
Meni svježi plodovi nisu jestivi,ali zato prerađeni u sok ili pekmez nemaju premca.Prošle godine sam prvi puta brao brusnice i borovnice i sa borovnicama sam oduševljen,tako su ukusne...
|
|
tkošto
|
|
miha-m
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na odgovoru, javim ti se.
|
|
...štihača je zakon...
|
|
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znam da je americka brusnica ima jako veliki plod i zbog toga sa polica istiskuje samonikle plodove koji se beru po Bosni. |
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Preferiram samonikle plodove. Sve postaje biznis.
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Litru vode pomiješajte sa 2 l crnog vina, litrom borovnica (očišćenih od peteljki) i 4 vanilin šećera te zakuhajte. Pustite da se ohladi te na kraju dodajte 1 l ruma. |
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Opa Ivane, 2 l crnog vina i 1 l ruma, dobri su i bez brusnica - mala šala, samo tako napred. Pročitam sve tvoje obavezno, možda uvijek ne odgovorim, ali pratim te budnim okom i bravo za tebe.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pa to je za posebne prigode: vjenčanje, rođenje, godišnjicu .... i naravno, umjereno... srk po srk, inače bi to trebalo ići na recept i na kapaljku, .. jeste, jako je ali treba znati gustirati...
|
|
miha-m
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kak da vagnem litru??? Da ih uguram u flašu ili...? |
|
...štihača je zakon...
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pitaj Šefleru zemeš jen lonac od litru i pol i vu nju deneš litru
A sad ozbiljno: uzme se posuda, lonac, lončić, posuda koja ila široki otvor i koja sadrži litru... dakle ne kilogram nego litru.. kaj se ti ne griješ na drva? ni isto kubik i metar, to znaš, tak je i to |
|
vule
Pustio korijenje Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ima je i u Gramineinim dučanima ,ali neznam jel su pretjerali s cjenom 98 kn |
|
Nimloth
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jel itko od vas ikad vidio u prodaji svježe brusnice? Mislim, ima kivija, manga, avokada i raznog egzotičnog voća, samo brusnica nema..
|
|
El adhe Alqualonde
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |