Sjemenke - slike |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 02 Rujan 2009 u 10:45 |
Sjemenke se sakupljaju kad su dozrele na biljki, za suhog i sunčanog vremena. Još se malo prosuše na zraku i zatim spremaju do sijanja , najbolje u papirnate vrećice sa imenima biljke. Čuvaju se na suhom mjestu.
A gdje se skrivaju sjemenke? Možda ove sličice nekome pomognu lantane - sjemenke moraju pocrniti i smežurati se gailardia - kad ocvate - sjemenke su bijelo sive gazanija - sjemenke su bijelo-sive, izgledaju kao paučina kadifice - kad se cvijet posuši - sjemenke su dugoljaste kao iglice ukrasni grah - lablab, mahuna se mora posušiti, unutra su lijepe crno-bijele sjemenke vodenike - sjemenke su u ovim čahuricama, treba paziti jer se zrele čahure na dodir rasprsnu, pa sjemenke "pobjegnu" impatiens - lijepi dečko - isto kao i kod vodenika cleome - sjemenke su u mahunama, čekati da mahune dozriju, ali paziti da se mahuna ne rasprsne lagerstroemija - sjemenke su u ovim kuglicama suncokret - kad se posuši cvijet tu je čitava hrpa sjemenki datura - sjemenke su u čahurama koje se formiraju nakon što otpadne cvijet |
|
Sponzorirani linkovi | |
kontesaa
Cvjetni guru Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Otok, odlična tema, još sve potkrepljeno slikama
|
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
Anaida
Cvjetni guru Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cure, molim vas pomoć. Susujeda mi ima mnoštvo cinija ali sad sam vidjela da ih je napala pepelnica, lišće im je bijelo i loše izgleda. Cvjetovi su ok, neki su već i ocvali, pa me zanima da li smijem uzeti to sjeme?? Ili bolje da ne riskiram, zar ne???
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odlična tema, evo da stavim i ja neku sličicu
kalistemon, u svakoj "kuglici" postoje tri komore sa veoma sitnim braonkastim semenkama. Pri sazrevanju semenke same ispadaju iz čahura ploda kod pasiflora seme je smešteno u čaurama, jajolikog ili okruglastog oblika |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Albicija ima semenke u mahunama
Hippeastrumi, amarilisi, sprekelije... semenke su u čaurama koje pucaju pri sazrevanju |
|
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pelargonije formiraju izdužene plodove u čijoj osnovi se nalaze izdužene semenke
Plodovi cikasa Convalaria majalis ili đurđevak ima crvene bobice koje su veoma otrovne |
|
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pitaja ili Dragon fruit - Hylocereus undatus ima krupne plodove sa veoma sitnim crnim semenkama
Chlorophytum nakon cvetanja formira trodelne čahure u kojima je okruglasto, spljošteno crno seme Gloriosa nakon cvetanja formira izdužene čaure sa crvenim okruglastim semenom |
|
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Plodovi ricinusa io semenke
Klivija - plod i semenke |
|
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Clerodendrum trichotomum u sredini crvenih čašičnih listića formira plod u obliku crne bobice. u jednom plodu ima 2-3-4 semenke
Pitosporum tobira ima trodelni plod sa mnoštvom semenki Diospyros kaki ili japanska jabuka ima krupne semenke |
|
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Carissa ima crvene plodove slične šljivi sa crvenkastim okruglastim i spljoštenim semenkama u plodu
Clitoria ternatea ima mahune sa tamnim semnkama |
|
|
|
53rijeka
Trajnica Pridružen: 16 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 2310 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.... koja super tema .....
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slike semenki nekih vrsta banana
|
|
|
|
Tija
Cvjetni guru Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da baš si stavio "neku" sličicu........hvala na na ovome svemu.
A sad pitanje (zar si sumnjao da neću pitati) ; moja pasiflora ima jednu jedinu "lopticu" ploda i sad je već naranđaste boje jel je to zrelo za pobrati sjemenke? Mislila sam je do subote čuvati da je pregledaš.
I ove sjemenke banana mi liče ko mali meteoriti.
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
seme strelicije
plod ciklame |
|
|
|
vanja
Neukroćena biljka Pridružen: 19 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 4968 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Suuuuuuper je ova tema
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Clarkija ima izdužene mnogosemene plodove koji se sami otvaraju pri sazrevanju, seme je sitno braonkaste boje.
Turnera ulmifolia ima okruglaste plodove koji se sami otvaraju dok su zelene boje pa treba voditi računa da se seme ne prospe. semenke su svetlo smeđe, izdužene. Dianthus caryophyllus i D. chinensis (karanfili) imaju izdužene plodove sa crnim semenkama Platycodon ima crne semenke, okruglaste i dosta sitne, nakon precvetavanja krunica vene i ostaje na biljci prekrivajući plodnik. Plod asarine |
|
|
|
Tija
Cvjetni guru Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To znači da češ ipak na licu mjesta mi reči što da radim?
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Agapanthus ima semenke slične amarilisu, nešto uže i izdužene
|
|
|
|
sunceeee
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Lokacija: Hrv. zagorje Status: Offline Bodovi: 1634 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav! Mene zanima kada posijati lantanu i gdje ju držati preko zime s obzirom da sam iz zagorja?
|
|
Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega! Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
|
|
anči39
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 3042 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odlično dosta sam toga naučila |
|
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |