Paprika - Capsicum annuum |
Odgovori | Stranica 123 9> |
Korisnik | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 29 Lipanj 2007 u 17:39 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Poreklo vodi iz centralne i južne Amerike (Meksiko, Brazil, Gvatamela). Plod paprike bogat je ugljenim hidratima i vitaminom C. Ukus paprici daje kapsicin koji se nalazi u semenu i žilicama ploda.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
život je bajka koju sami pišemo...
|
Sponzorirani linkovi | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa kad je već riječ o paprici da ne ostane na dva reda.Ipak znamo,ili ćemo saznati,više o njoj.
Gore navedena paprika je iz skupine grossum.
Jednogodišnja grmolika biljka visine do 75 cm.a širine od 45-60cm.
Plodovi su večinom duguljasti od 3-7cm.Kako dozrijeva,boja paprike se mijenja od zelene do crvene,žute ili tamno ljubičaste.Kako se boja mijenja tako i okus paprike pa je crvena tako slatkasta.
Sadnju znamo pa o tome ne treba.
Kako je ova paprika skupina grossum,tako je
čili-skupina longum
ova vrsta ima šiljate plodove do9 cm.Uzgaja se ko i paprika samo što malo bolje podnosi vrućine. Beru se u bilo kojem stupnju razvoja,od zelenih do crvenih,no bitno da se prije prvih mrazeva poveru.
Ljutina se pojačava sazrijevanjem,tako je zelena blaža dok je crvena.Ljutina dolazi iz sjemenki pa kako one sazrijevaju tako je čili ljući.Ako je preljut izvade se prije sjemenke.
I treći rod paprike su
ljute paprike ili feferoni(capsicum frutescens)
grmolika jednogodišnja biljka koja narste i do 1.5m sa malim uskimplodovima.Ovisno o kultivaru plod visi sa biljke ili raste uspravno.Boja je od zelenih,narančastih,žutih do crvenih.
Plodove treba ostaviti da sasvim dozre prije berbe.
moj mali doprinos rodu paprika
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moje ljute papricice probeharale
znaci bice sjemena evo i slikice |
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Šta ti sve nemaš na balkonu,DinaJesu to one malene papričice?
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam i ja male ljute papričice na balkonu
Već i prolaze pomalo...napravila sam od njih ono ljuto ulje za politi po pizzi...u malu bočicu ulila mješavinu maslinovog i sojinog ulja, stavila desetak papričica, papar u zrnu i grančicu ruzmarina...pikantno! |
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Frida,ja bi možda još samo malo bosiljka dodala,tako mi se nekako čini da uz ovo sve i on ide.Moram to probati napraviti iako mislim da ću bez sojinog ulja,samo maslinovo
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moram najprije uzgojiti bosiljak da imam svježe listiće...zašto ne, u to ulje može svašta...
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jesu shasha one male ljute papricice sad se brinem gdje da ih sklonim pocele su da crvene ali je ovdje ujutro i po noci hladno pa se bojim da mi se ne uniste |
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ako ih uspijem sacuvati bice sjemena
|
koga ,kome i šta... |
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
koga ,kome i šta... |
pomme dor
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Već proklijao Pridružen: 07 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 158 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo da i ja pridonesem ovoj temi.
Naime postoji tablica Scoville jačine paprika i feferona. Na stranicama wikipedije ćete ju sigurno pronaći, a evo ovdje vam stavljam njenu pojednostavljenu verziju. Linkovi su nažalost prema francuskim stranicama wikipedije ali zato imate linkove prema drugim jezicima.
Naravno opis jačine je subjektivan, ono što je nekome jako nekom drugom će biti eksplozivno. Potpuna tablica ide i preko 100 000 jedinica Scoville sve do čistog capiscuma koji ima vrijednost od 15 000 000 - 16 000 000 jedinica Scoville (da 15-16 miliona). Ono što stavljaju u sprejeve za samoodbranu ima vrijednos 2 000 000 - 5 300 000 jedinica (PA SI VI SAD MISLITE). I dobar tek Ažurirao pomme dor - 05 Siječanj 2008 u 22:55 |
Pomme
http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice. |
pomme dor
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ah zaboravila sam dodati
Tablicu Scoville je izmislio 1912 farmakolog Wilbur Scoville za potrebe svog rada u firmi Parke Davis u Ditroitu. Da bi ustanovio svoju tablicu Wilbur je pripremio "napitak" od pirea svježih paprika i feferona pomiješanih sa zašećerenom vodom. Pet različitih osoba je testiralo svaki napitak. Svaki bi napitak bio razrjeđivan onoliko puta koliko je trebalo da se izgubio ljuti okus. Vrijednos razrijeđivanja je korištena za određivanje jačine feferona. Na primjer : vrijednost 300 000 znači da je napitak bio razrjeđivan 300 000 puta da bi se došlo do potpuno neutralnog rezultata bez ljutog okusa. Nekima stvarno jedanput nije dosta. |
Pomme
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na ovome!!!
Stvarno zanimljivo i interesantno!!!
|
pomme dor
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo kako sam i obečala mekoliko slika ljutih papričica koje sam imala prošle godine u vrtu.
CAMBUCCI Ovaj feferon ili ljuta papričica je zanimljaiva jer cijeli plod nije ljut. Krilca su slatka, a što se više približavamo sredini ploda to je on ljuči. BRESSE Papričice odlično uspijevaju u lončanicama i daju dosta plodova. HUNGARIAN HOT WAX Wax je tip ljute papričice, a ima ih više sorti. Ova sorta koja je na slici još nije zrela. Zreli plodovi su crvene boje. Isto tako sam ju imala u lončanici. |
Pomme
Zvjezdana
Trajnica DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sve ima moj tata... Ova prva mi je pogotovo lijepa zbog oblika... Imaš nešto egzotičnije?
Ažurirao Zvjezdana - 09 Siječanj 2008 u 19:38 |
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prva je prekrasna. Sadila bi je samo da je gledam.
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cambucci još nisam vidio, stvarno je vrlo neobicna!!! Može i u aranžmane umjesto cvijeca!!! |
pomme dor
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vidim da ima i znalaca. Evo moje liste onih mako originalnijih ljutih papričica : STARFISH mala crvena ljuta papričica (3-5 cm). Nemam svoju sliku pa sam stavila onu sa sita gdje sam kupila sjemenke. ROCOTO ŽUTI (nemam fotografiju ploda ali će biti ovog ljeta). To je sorta žutih ljutih papričica koje imaju crne sjemenke što ih čini posebnima. Cvijet im je ljubičast. BLACK PEAR Lišče ove sorte je jako tamno gtovo crne boje (u početku zelene i s vremenom potamne). Plodovi su na kraju zrijanja crvene boje. Može ih se jesti ali su strahovito ljuti. Ja sam ih naručila više u dekorativne svrhe. CHERRY BOMB ili SATAN KISS Plodovi su veliki kao lopta za golf. Može se sušiti, marinirati, okus im je slatkast i jako ljut. Imam još i TABASCO HABANERO MINI WHITE CHINCHI a vjerojatno i još koji, morala bih provjeriti vrečice i kutije sa sjemenkama. |
Pomme
Odgovori | Stranica 123 9> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |