Afričke ljubičice - Saintpaulia |
Odgovori | Stranica 123 82> |
Korisnik | |
hana
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 09 Srpanj 2007 u 20:25 |
Na ovoj temi razmjenjivati ćemo iskustva o uzgoju afričkih ljubičica sa ponekom slikom...
a više fotografija naših ljubičica možete vidjeti ovdje: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1479 |
|
"Chi pianta un giardino semina la felicità"
Amelia,It |
|
Sponzorirani linkovi | |
nbjelovu
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Odgovor Opcije poruke Hvala(0) |
Desert Rose, super! Jako si lijepo sredila bebice iz rodilišta.
Međutim, bilo bi puno, puno bolje da imaš taj prokleti perlit, i da si zamiješala pola-pola.Ovo što vidim je ona teška, kupovna zemlja. Ako su ti i one stare u toj zemlji, onda nisi ništa kriva za njihovo loše stanje, jer ta zemlja drži vlagu ne danima, nego tjednima, i korijen lagano u njoj istrune.
Kad već nemaš perlit, onda ove nove zalijevaj doslovce na kapaljku, neka ti posudica bude uvijek lagašna, tako da se osjeti na težini da na dnu nema puno mokre zemlje, a vodu sipaj samo po površini, malo. Ta će se voda rasporediti po dijelu zemlje gdje je dno peteljke.
Ove moje vrste sam kupila od jedne Čehinje, i kad mi je ona slala slike svojih, vidjela sam da joj je zemlja puna mahovine, one šumske, koja se prodaje oko Božica. Ni to nije loša ideja, ako se nema perlit. Naravno da ta mahovina trune i vremenom i ona postaje zemlja, ali sigurno da barem nekoliko mjeseci čini zemlju laganom i prozračnom. Ja s njom nisam nikad radila, ali pretpostavljam da bi je trebalo malo raščepusati, i onda pomiješati sa zemljom, možda isto pola-pola kako ja radim s perlitom. Tada bi isto dobila jednu super-laganu mješavinu. Ako možeš doći do te mahovine, možda da probaš.
|
|
Arwen
Odrastao grm Pridružen: 02 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 1192 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pozdrav svima!
htjela bih razmnožit moju ljubicu, može malo savjeta? pliz... jednom sam probala s nekoliko listova i sve je propalo kakvu zemlju koristit? koliko duboko stavit list u zemlju? gdje smjestit biljčicu? kako često zalijevat?i otprilike kad mogu očekivat rezultat? thx! |
|
hana
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja ti stavim list u vodu i čekam korjenčiće pa onda sadim. Kupim običnu zemlju u nekom centru ili čak dučanu i stavim ih na prozor (ja na bilo koji osim na južni) i nemam nekih problema. Probaj,možda uspije. Ma bude sigurno........
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Možeš staviti u vodu a možeš i odmah u zemlju.Pazi samo da se zemlja ne osuši i niknut će.Možda mu tamo treba malo duže al sve dok je list zelen znači da je sve u redu.
|
|
Arwen
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ekipa fala na savjetu, probat ću već sutra. nadam se da ću ovaj put imat više sreće. javim rezultate...........
a ove sličice gore? nemam riječi osim........PREKRASNOOO!!! u životu još nisam vidila takve boje! |
|
Arwen
Opcije poruke
Hvala(0)
|
još jedno pitanjce, da li da stavim do lista ili može i na pola peteljke?
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Neidu mi odoka centimetri,no stavi (to pitaš za sadnju u zemlju) jednu četvrtinu,samo vrh.Zavisi koliko je dugačak list oko 1cm.Ma računaj četvrtinu.Mlade će niknuti ne od lista nego od ruba stapke(tamo di je odrezano) tako da ako jako duboko posadiš,možda nikne,no dok izbiju listići van trebat će im barem3 mjeseca.
|
|
Arwen
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo, stavih jedan list u vodu, a jedan u zemlju............držite mi fige!
|
|
Arwen
Opcije poruke
Hvala(0)
|
malo sam tražila po netu i naišla na stranicu koju vam preporučam pogledat, posebno zaljubljenicima u ovaj cvijetak
http://www.avsa.org/Photographs.asp?Photos=A genijalne su! Ažurirao Arwen - 03 Listopad 2007 u 15:12 |
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ajme ispale mi Koliko bi mi trebalo prozora da barem dio poslažem
|
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
čarolija boja i oblika...latica...lista ...FANTAZIJA
lana mislim da nema ravnodušnih.... |
|
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Arwen
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ekipa, ludilo su vam ljubice!!!
kad će moja opet procvitat? |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Arwen,poima nemam,meni nekad neke cijelu godinu cvatu,nekad imaju period mirovanja od 1-2 mjeseca.Ne prihranjujem ih ničim
|
|
Arwen
Opcije poruke
Hvala(0)
|
opet ja s pitanjem
negje sam pročitala da je za poticanje cvatnje dobro uklanjati male listove u središtu rozete, a negdje da je dobro uklanjati stare, velike listove pa sam u dilemi kakva su vaša iskustva? |
|
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa obićno uklanjam stare i velike listove...nisam čula za ovo drugo... |
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sklanjam velike listove
i osusene cvjetove i onda ona skoro stalno cvjeta |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sklanjam samo osušene listove,nikada nisam zdravi list maknula.Osim kad sam pelcala
|
|
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja i ja.... |
|
nbjelovu
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Netko je trazio savjet za razmnozavanje listicima, Evo nekih cakica koje sam ja naucila uzgajajuci ih:
__Bolje je saditi direktno u zemlju, ne stavljati u vodu,zato jer ljubicica u vodi razvija malo drugaciji korijen nego u zemlji, pa kad se iz vode prebaci u zemlju, onda ima malo problema sa prilagodjavanjem
__ Mjesavina u koju se sadi mora biti ekstra lagana, najbolje je staviti pola zemlje, pola perlita (perlit se kupuje u poljoprivrednim apotekama)
---Drskicu treba zabiti u zemlju tek oko 1 cm, jer mlade tako lakse i brze izadju van (mislim da je sasha to vec i objasnila), Ako je drska preduga, skratite je, ili poduprite listic sa necim da ne pada, jer je samo 1 cm u zemlji.
-- Jedno dva tjedna treba listic drzati poklopljen sa plasticnom vrecicom ili necim slicnim, da ima dosta vlage u zraku, onda se to postepeno skida.
-- Zalije se obavezno sa fungicidom prije stavaljanja najlon vrecice.
-- I odrasle i listici na zakorjenjivanju ne vole da im ostavljate vodu u podlosku po nekoliko dana.
__
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
Odgovori | Stranica 123 82> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |