Podranea-Pandorea |
Odgovori | Stranica 123 19> |
Korisnik | |
Duda-Lave
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 09 Rujan 2008 u 22:14 |
neznam ime cvijetića..navodno je puzavica..čekala sam da procvijeta pa da ga uslikam,urasadniku mi žena nije znala reći kako se zove ..dobila je sjeme iz Švicarske..
|
|
Sponzorirani linkovi | |
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.....u svakom slučaju nešto krasno!!!!
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
duda ja sam nedavno kupila nešto jaaako slično, usudila bi se reći istu biljku
zove se bignonia "kontesa sara" kažu roza tekoma, ali nisam 100 % sigurna u to moram pronaći više podataka o njoj jer ne znam kako je treba čuvati i njegovati |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....baš sad gledam list...potpuno isti kao u narančaste tekome....to sam uočila prije nego što sam pročitala natalijin tekst....
....mislim na list na natalijinoj slici...
|
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jako liči na tecomu....možda i je
|
|
Duda-Lave
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Natalija,vrlo su slične ali moja ne miriši(neznam da li tvoja?)lišće je dosta kožnato,deblje i vrh je nekako zaobljeniji i žile na lišću se nevide kao kod tvoje.Neznam možda zbog uslova držanja ova moja je donedavno bila u plasteniku.Ma moram ja žensku pričepit da vidi kako se zove.
Neznam da li sliči tekomi ja ju nemam pa ju nemogu direktno usporediti(iščupala ju bila ZS |
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
joooj ta tvoja ZS
sad kad bolje pogledam listove natalijina mi izgleda kao tecoma ali listovi na tvom cvijetu ipak ne liče...drugačiji su
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
da jako sliče, ali se i razlikuju i po listu i po cvijetu...
moja ne miriše i iako sam dobila savjet da ju posadim u zemlju, mislim da ću je ovu zimu ostaviti u pitaru... što je sigurno sigurno je |
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mislim da je definitivno iz porodice bignonia, a koja točno... ne znam
evo jedne slike na webu http://www.kgftourism.org/index_files/images%5Cbignonia1.jpg iste su zar ne? |
|
iris
Opcije poruke
Hvala(0)
|
istina....jako liči....pa valjda je onda to to
|
|
Duda-Lave
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
je Natalija mislim da si našla moju biljčicu mislim da je to
|
|
hana
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
meni se čini da je biljka od Dude Pandorea jasminoides a od Natalije Podranea. Malo si pogledajte
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Je li to možda u natalije ova:
Podranea ricasliana, što ju je meni hana identificirala. Naraste ogromna, agresivna.Napravi ogromnu odrinu za 2 godine. Osjetljiva na mraz.U mene propala na -4-5°C. Ali opet u proljeće krenula. |
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da je riječ o Pandorei - penjačica iz tropskih i suptropskih predjela Australije. U uzgoju se dvije vrste od osam postojećih, Pandorea jasminoides i P. pandorana s nešto sitnijim cvijetom. . Obje se mogu uzgajati na sunčanom, zaklonjenom mjestu, najbolje uz topli zid uz odgovarajuću potporu i to od svibnja do listopada. Zemlja hranjiva i vlažna. Nakon cvatnje drastično porezati i ostaviti u svijetlom i hladnom prostoru da prezimi (najniža temperatura 5 st.C). U proljeće se razmnožava sjemenom, a ljeti povaljenicama i reznicama.
|
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moju sam kupila pod imenom bignonia kontesa sara, tako mi je rekla žena u rasadniku i to ime je bilo na računu
a sad da li je to točno i kakve veze ima s podraneom stvarno ne znam |
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ne sumnjajući u stručnost bake bee i hane malo sam guglala i evo
http://www.hear.org/starr/plants/images/species/?q=podranea+ricasoliana podranea je podvrsta bignonie još jednom za njihovo znanje |
|
Duda-Lave
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
cure baš ste si dale truda..super..al ja Vas nemrem toliko hvatat sa ovim podvrstama pa ak se ne ljutite ja ću svoju zvat bijela bignonia ...usput dolaze novi cvijetići juupppiii
|
|
hana
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ma zovi ti nju kak hočeš samo nek je zdrava i lijepa i nek cvate do zime i preko nje
|
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Duda-Lave, svoju biljku slobodno zovi Pandorea jasminoides jer ona to zaista je. To što spada u familiju Bignoniacea, ne znači da je Bignonija. Bignonia jasminoides joj je samo sinonim.
Jedan mali primjer zašto je potrebno znati pravi naziv biljke. Npr. Tecoma koju svi jako dobro znamo također spada u Familiju Bignonia, a znamo da za razliku od Pandoree jako dobro podnosi negativne temperature.
|
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ma baš tako duda super što opet pravi pupoljke, moja je definitivno odcvjetala svoje za ovu godinu ni naznake pupoljaka, napravila je 1 mahunicu pa sad vrebam sjeme |
|
Odgovori | Stranica 123 19> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |