Živica od lavande |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
mimoza
Nedavno posijan Pridružen: 09 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 31 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 17 Travanj 2008 u 14:25 |
molim pompć, dali je netko sadio lavandu kao živicu i dali netko zna nešto o tpme. hvala
|
|
Sponzorirani linkovi | |
mima
Pustio korijenje Pridružen: 06 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 320 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo, ja naizmjenično posadila lavandu i ružmarin i redovito održavam kao živicu... slikat ću kad lavanda bude cvala |
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vratila si se mima, e baš mi je drago, a živica ti izgleda kao da je park-prekrasno i ja obožavam ružmarin i lavandu.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
mimoza
Nedavno posijan Pridružen: 09 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 31 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mima živica ti je super, kad si je posadila, ja sam danas posadila lavandu na razmak od 30cm, jeli to dosta.
|
|
ivna
Trajnica Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ljetos sam bila u Šimunima na otoku Pagu i oduševile su me živice od lavande i ružmarina.Proljetos sam posadila brdo lavande uz stazu u dvorištu i molim Boga da se dobro zakorijenila i da na proljeće pokušam formirati bar malenu živicu.Jedino je problem što je ovo ipak Zagorje,hm...
|
|
zagorka
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Mladi grm Pridružen: 12 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 688 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ivna ništ se ne brini, lavandi ti je super u Zagorju, kod mene raste ko u prići kad krene u cvatnju, otkidaj pupoljke tako da ti se više koncentrira na rast i druge godine češ imati velike lijepe grmove
|
|
ivna
Opcije poruke
Hvala(0)
|
,thanks.Imam ja lavande stare jedno 3-4 god. koja raste u grmovima i predivna je ali ja hoću živicu,bar malu ,malecku.O jesam tvrdoglava kao ...
Ako ju sjećem sa strana i okidam listove,logično bi bilo da ide u visinu ili? |
|
zagorka
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Mladi grm Pridružen: 12 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 688 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
trebala bi, da. pogotovo ako je gusto posadiš pa neće imati puno mjesta za ići u širinu... ak češ otkidati bočne grančice budi oprezna da je ne ogoliš previše jer ti sam grm neće lijepo izgledati. najljepša je kad cvate al moraš misliti i na ostatak godine... donje se grane znaju posušiti pa ponekad ne izgleda privlačno. moj ti je savjet da osim tako u živicu posadiš još par njih negdje drugdje pa ako ti bude koja loša da je možeš zamjeniti
sretno |
|
ivna
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E ovdje se stvarno ne čeka dugo na odgovor. od "lavandoljupke" !
Šta mogu , jednostavno ju obožavam (MM mi kaže u šali da se ne bi iznenadio da ju nađe i u spavaćoj sobi koliko ju volim). |
|
sonja50
Pustio korijenje Pridružen: 17 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 256 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
30 cm je premalo. Posadi je na 70-90 cm. Ako hoćeš živicu koja će te štititi od pogleda, lavanda ti ne može biti izbor. Tokom rasta, donje grane lavande ( i ružmarina) odrvene i ružno izgledaju, zato je najbolje lavandu kositi na način na koji to rade uzgajivači radi prerade u ulje. Onda ona svake godine fino raste i cvjeta. Ja obožavam cvijet pa se ne pridržavam toga pravila. Pokosim je tek na jesen, tako da uvijek moram odsjeći i dio odrvenjenih grana iz koji neće niknuti nove. Evo moje "živice" jesenas, nakon orezivanja. |
|
ivna
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moram priznati da je jedan dio moje živice gušći a jedan koji je u sjeni puno rijeđi.Nažalost nisam opremljena da šaljem fotke . Isto sam ju posadila uz stazu od stare cigle.Ne mora ona biti visoka ali bih ipak malo geometrije .
|
|
Neven1
Novo sjeme Pridružen: 20 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kako doci do sjemena lavande, potpuni sam laik sto se nje tice..i kako se sije.?
Odnekud sam cuo da se u onim mirisnim platnenim kesicama sto se u njima nalazi lavanda (mirisne ukrasne) moze iskoristiti pa se usijati, imal tu istine...hvala |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
neven dobrodošao na forum
nisam sigurna, ali mislim da sam sjeme vidjela u konzumu - na stalaži sa ostalim sjemenom ali ne znam, zašto želiš sijati lavandu - stvarno ne znam kako ide sa sijanjem (koliko je isplativo i zahtjevno) ...kada možeš užicati ili ubrati granu lavande (u susjeda, u prolazu...) i u posudice nasaditi "brdo" sadnica sigurno se neće svaka primiti, ali one se relativno lako i brzo ukorijene pa će nešto i ostati (pomiješaš vrtnu zemlju sa pijeskom i u početku paziš na zalijevanje - iako kao odrasle biljke u zemlji ne trebaju puno vlage dok su male i pogotovo ako su u posudi - ne smije se presušiti zemlja; kad primjetiš da pušta nove listiće znači da si uspio sa zakorjenjivanjem) a da ne spominjem da je inače sa reznicama sve puno brže nego sa sijanjem imaš i temu o lavandi na začinskom, a imaš i savjete o zakorjenjivanju biljaka |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
a evo i dio foruma sa savjetima o razmnožavanju biljaka
http://www.cvijet.info/forum/forum_topics.asp?FID=28 |
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
a što se tiče lavande - od velike grane kidaš samo vrhove - da su otprilike do10ak cma dužine, može i manje, ali ne duže
skineš par donjih listova i zabodeš u posudicu sa mješavinom zemlje i pijeska (lavande ne trebaju hranjivu, bogatu crnu zemlju) staviš negdje u polusjenu prvih par tjedana (ako si u unutrašnjosti i ima još opasnosti od mraza možeš ih skloniti u zatvoreno ali negrijano) zalijevaš po potrebi - ne smiju plivati u vodi i biti natopljene, ali ne smiju ni ostati bez vode dok se ne prime kako treba kad krenu s novim listićima možeš s njima na sunce, ali i dalje paziš da ne presuše jer iako lavande vole sunčana i suša mjesta dok su u posudi ne podnose nedostatak vlage ako si na obali - pogotovo u dalmaciji i nema više opasnosti od mraza grančice možeš zabosti direktno u zemlju na željeno mjesto i naravno - povremeno zaliti - ovisno o kiši itd. ja sam ovako radila i meni ide, vjerovatno će se javiti još netko sa svojim iskustvom nadam se da ćeš imati uspjeha sa sjemenom ili reznicama - za što se već odlučiš |
|
Neven1
Novo sjeme Pridružen: 20 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Natalija na lijepim savjetima..posto sam iz Bihaca nigdje jos nisam primjetio da je neko uzgajao lavandu u vrtu, pa sam morao potraziti pomoc ovdje.
a za lavandu sam se odlucio zbog njenog mirisa i boje jer mi prelijepo izgleda kad je u cvatu, a nadam se da cu i ja dozivjeti da i moja bude takva.. potpuni sam laik sto se nje tice, ali tvoji savjeti ce mi dobro doci, i gore pomenuti link o lavandi.. jos jednom zahvaljujem. |
|
lucy
Trajnica ZLATNI DONATOR Pridružen: 02 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2541 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Živica od lavande i ružmarina mi se jako sviđa. Ove sam godine i ja posadila naizmjenično nekoliko grmova lavande i ružmarina uz prilazni put. Jasno mi je kako ću orezivati lavandu, ali za orezivanje ružmarina mi treba savjet. Kada se to radi i na koji način?
|
|
Lantana
Cvjetni guru Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lucy ružmarin se puno lakše i ljepše oblikuje od lavande, nju treba dobro skratiti da joj ne odrvene grane. Ružmarin imam kao živicu i šišam ga u kocku, a vidjela sam kod nas da ga šišaju i u kugle, treba ga šišati najmanje dva puta godišnje u proljeće i u ranu jesen (barem tu kod mene).
Ako želiš nisku živicu onda ćeš ih moći ujednačiti, ali ako želiš malo višu onda će biti teže rezati na istu visinu. Ružmarin šišamo (MM) onom električnom šišalicom. |
|
život je more
|
|
gospina trava
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Molila bi da miodgovorite, ako netko zan da li bi lavanda uspjevala da ju zasadim uz zimzelenu živicu. Naime na jedan pojas će ići zimzelena živica, aostaje dio prazan gdje bi zasadila na svakih nekoliko metara jednu lavandu, da malo razbije monotoniju, pa me interesira da li bi lavanda uspjevala.
Unaprijed hvala na odgovoru. |
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |