Bosiljak - Ocimum basilicum |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | ||
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 16 Lipanj 2007 u 00:20 |
|
Dobila sam bosiljak tamnocrvenih listova, dali se i on može upotrebljavati kao začin?
|
||
Sponzorirani linkovi | ||
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
||
andrea01
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
A, kako da pripremim lijek??? Ažurirao andrea01 - 21 Lipanj 2007 u 13:21 |
||
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Bosiljak se može koristiti kao insekticid, za liječenje bradavica, emfizema,glavobolje,visokog krvnog tlaka.
Bosiljak (Ocimum basilicum) pomaže kod ujeda zmija, škorpiona, očnih bolesti,a zgnječeno lišće polaže se na zglobove kod reumatizma. Čaj od bosiljka se koristi za liječenje slabih živaca, glavobolje i opće slabosti, protiv vjetrova, nadimanja i tegoba u probavnom sustavu, kod nekih crijevnih parazita, zajedno sa bijelim lukom, jača mokrenje i otvara apetit, za uređivanje menstruacije. Koristi se i kao začin, jer su jela ukusnija.
Beru se nadzemni dijelovi biljke u cvatu, i suše u hladu, na propuhu. Odmah se sprema po sušenju u staklenke ili limene kutije da ne izgubi miris .
Sakuplja(bere se) u srpnju i kolovozu kada cvate. Za lijek se koristi i sjeme.
Ružina voda, u kojoj se 18 sati močene sjemenke bosiljka zacjeljuju brzo rane na grudnim bradavicama.
Sok iscjeđen iz svježeg lišća bosiljka nakapan u u ho liječi od upale uha, a stavljen u nos odstranjuje hunjavicu.
Za reguliranje stolice : u 1 l. bijelog vina stavi se 1 šaka čitave biljke imoči 10 sati, zatim se procjeđeno pije 3 x dnevno po mala čašica, poslije jela. Ovo vino, pomješano sa jednakim dijelovima stolnog ulja, pije se 3-4 žlice dnevno kao lijek kod najtvrdokornijih zatvora stolice.
(za ostale informacije, koga zanima, neka pita .)
|
||
andrea01
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Uh, koliko stvari o ovoj biljci nisam znala, uvijek sam ga koristila samo u kombinacijama sa paradajzom. A gle ti ovo??? Smatrala sam ga samo začinskom biljkom! |
||
angi
Odrastao grm Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ivane ,
bitna stvar;
koja je razlika između bosiljka ubranog u ''prirodi-vrt'' i uzgojenog u tegli- na balkonu ???
općenito je to pitanje i za ostalo začinsko bilje ??? Ažurirao angi - 26 Lipanj 2007 u 14:32 |
||
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
||
angi
Odrastao grm Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ivane, hvala
|
||
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ivane
|
||
batata
Nedavno posijan Pridružen: 02 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 70 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
molim za savjete u vezi razmnožavanja bosiljka
kupila sam bosiljak, posadila ga u vrt, (bas sam ga danas u kajgani jela.... genijalan je! ) i izrasli su mu mali bijeli cvjetići... Ima li itko iskustva s razmnožavanjem ove multipraktične biljke?? I koliko uopće živi?? zahvaljujem na bilo kakvom savjetu da ne bi bilo bez slike |
||
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ostavi cvetove i nakon precvetavanja da sazri seme. Jednogodišnja je biljka i u proleće zasij seme i imaćeš opet predivnih biljčica. Ja imam bosiljak i sa zelenim i sa ljubičastim listovima, upravo sada cvetaju u bašti. Sijem seme početkom 5. meseca i rasad posadim u baštu. U jesen kada se osuše biljke počupam ih i ostavim do proleća na mesto gde neće kisnuti. U proleće izvadiš semenke i posiješ.
|
||
život je bajka koju sami pišemo...
|
||
batata
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
puno hvala voki!!
a jel imaš možda sliku tog bosiljka sa ljubičastim listovima?? zanima me kako to izgleda, prvi put čujem za to! |
||
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Da, najbolje je nasijati iz sjemena, no bosiljak se može preko zime i očuvati svijež. Ja sam tri biljke kupljene prošlog ljeta preko zime držao na prozoru u kuhinji i imao čitavo to vrijeme sviježi bosiljak. Isti sam na proljeće zasadio u vrt gdje i sada raste, a na jesen ću ga ponovo u teglu pa na prozor.
|
||
aglaja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Voki sije bosiljak tek pocetkom maja. Pretpostavljam da ga sije na otvorenom, jer proslih godina, u to vreme, vec sam kupovala rasad na pijaci. To znaci da je u topla klijalista sijan tokom marta i aprila.
Ove godine se sam zasijao. Nikao je u saksiji u kojoj sam ga uzgajala. Nickless, pretpostavljam da si mu zakidao vrhove. Jesi li? |
||
Aglaja
|
||
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
A možeš sijati kad hoćeš i gdje hoćeš ako su ispunjeni uvjeti za klijanje. Trenutno mi u vrtu raste par biljčica bosiljka koji su zasijani u kući u 3, mjesecu kao i oni zasijani direktno u vrtnu zemlju u 5. mjesecu.
Vrhove je poželjno povremeno otkinuti da se potakne grananje, to zapravo radim kad se razvije nekoliko većih listova na vrhu pa uzmem za upotrebu.
|
||
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
a listovi se mogu pobrati i zalediti u nekoj posudi ili kesici (tako ja napravim) i uvijek imas "svjez" bosiljak
|
||
Nickless
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Moj je svježiji
|
||
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
zato i je u navodnicima , ali svjeziji je od osusenog
|
||
batata
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
hvala na svim savjetima!
budem i zamrznula, i pokupila sjemenje, a probat ći i zasadit dio u teglicu, pa šta bude, bude, glavno da će bit bosiljka do daljnjega |
||
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Batata, ostah ti dužan slike bosiljka sa ljubičastim listovima
Evo obični zeleni bosiljak: Evo sa ljubičastim listovima: A evo i šareni |
||
život je bajka koju sami pišemo...
|
||
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |