Orezivanje biljke - drvo života |
Odgovori |
Korisnik | |
Sasha K.
Novo sjeme Pridružen: 16 Siječanj 2013 Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 16 Siječanj 2013 u 14:44 |
Lijepi pozdrav svima,
ja sam novi član i moram priznat da nisam čitala sva vaša pitanja i komentare, tako da se možda i ponavljam ali bi mi vaš savjet dobro došao tj. spasio bi moju biljku ili moj plafon . Imam drvo života koje je dosta visoko, odnosno naraslo mi je skroz do plafona i tu sad nastaje problem. Kako ga točno trebam rezat, skratit i što nakon toga? Da li to radim s nožem ili? Čula sam priče da se zelena grana reže na koso točno na onom mjestu gdje raste iz drveta. Također sam čula da je na to mjesto potrebno staviti neki cvijećarski vosak kako biljka ne bi uginula. Tražila sam po cvjećarnama taj vosak ali ga nigdje nisam našla. Šta trebam radit s odrezanom granom ( u zemlju ili u vodu)?? Da li će mi iz tog drveta rasti nove grane? Nisam nikad presađivala, rezala niti pelcala biljke ( što god to već značilo ) tako da vas lijepo molim za detaljno objašnjenje i unaprijed se zahvaljujem na vašoj velikoj pomoći. Čim stignem stavit ću slikice a dotle vas lijepo molim ako mi netko može odgovoriti. |
|
Sponzorirani linkovi | |
Fiki
Trajnica Pridružen: 11 Prosinac 2011 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2792 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imaš upute sve ....doslovno objašnjeno! !
|
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fiki daj Sashi link da ne mora tražiti ako znaš gdj je napisano :o))
|
|
Fiki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
http://www.youtube.com/watch_popup?v=dAw9Sif6aNM
|
|
Sasha K.
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čim stignem stavit ću slikice a dotle vas lijepo molim ako mi netko može odgovoriti.
|
|
Fiki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moje mišljenje je....odreži je na koso...i premaži poljoprivrednim voskom...to imaš kupiti u svakoj Poljoprivrednoj apoteci...i učini kao što si mislila....ali ja nema baš iskustava sa time...pa čekaj nekoga iskusnijega!
|
|
Sasha K.
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Puno ti hvala na odgovoru
|
|
dmirce12
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako se tu radi o kalsičnom drvu života onda je moj savjet ovakav.Skrati jednostavno grane na visinu koju želiš.Znači od starog panja pa naviše 10-tak centimetara ili koliko hočeš nije važno sve zavisi o tebi kako želiš novo drvo.Grane možeš osječi i ravno i netreba im nikakav vosak,a ostale odsječene slobodno stavi u vodu dok nepotjeraju žile e onda ih možeš posaditii to ako te volja jer mogu dosta dugo živjeti u vodi.Mislim da neče biti problema,ako ima još nejasnoča pitaj,a sad bi bilo dobro da vidimo slikicu da zanamo o kakvom se divnom života radi.Sretno.
|
|
Sasha K.
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijepi pozdrav svima, ja sam novi član i moram priznat da nisam čitala sva vaša pitanja i komentare, tako da se možda i ponavljam ali bi mi vaš savjet dobro došao tj. spasio bi moju biljku ili moj plafon . Imam drvo života koje je dosta visoko, odnosno naraslo mi je skroz do plafona i tu sad nastaje problem. Kako ga točno trebam rezat, skratit i što nakon toga? Da li to radim s nožem ili? Čula sam priče da se zelena grana reže na koso točno na onom mjestu gdje raste iz drveta. Također sam čula da je na to mjesto potrebno staviti neki cvijećarski vosak kako biljka ne bi uginula. Tražila sam po cvjećarnama taj vosak ali ga nigdje nisam našla. Šta trebam radit s odrezanom granom ( u zemlju ili u vodu)?? Da li će mi iz tog drveta rasti nove grane? Nisam nikad presađivala, rezala niti pelcala biljke ( što god to već značilo ) tako da vas lijepo molim za detaljno objašnjenje i unaprijed se zahvaljujem na vašoj velikoj pomoći. Čim stignem stavit ću slikice a dotle vas lijepo molim ako mi netko može odgovoriti. Hvala na pomoći, evo stižu slikice. |
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hajde da se i ja upletem u priču jer ga i ja imam, dobila sam ga odrezanog.
Evo ga sada i još je malo veći Zove se Drvo zivota ili (yucca elephantipes) dakle ponaša se kao jucca .. Dobila sam dio odrezan od vrha i samo zabola u zemlju a prije toga u prah za zakorjenjivanje ( skinula sam par donjih listova). Mislim da ništa posebno ne trebaš raditi, skrati ga ( oštrim nožem, ravno) tako da odrezani vrh biljke ima najmanje 2-4 para listova ( znači od tog dijela napravi više mladica) zaštititi ranu, rez, voskom ( u svim centrima ga ima, vtlarijama, to je vosak za kalemljenje) i u vodu sa njim ili kao ja u zemlju, makar se preporuča u vodu.. Ono sporo pušta žile, raste pa se naoružaj strpljenjem ali ga nećeš izgubiti. Ja bih tvojoj biljci odrezala samo onaj najviši dio biljke i sve ovo napravila. Ostale dvije grane neka rastu dok ne dođu do stropa pa opet ponoviti postupak sa najvišim. Evo i ovo sam našla: Novu biljku možemo uzgojiti reznicama i to odsijecanjem vrha stabljike kojeg držimo u vodi, ne mijenja se voda već samo doljeva isparena količina vode, dok ne pusti žile, a potom se sadi u pitar. I ovo: Ukoliko postoji dio stabla koji je bez listova i on se moze iskoristiti. od njega se moze napraviti vise djelova, ali tako da svaki dio ima najmanje jedno okce-mali pup ( dio iz kojeg klija nova biljka). Kod sadnje je narocito vazno da se biljka posadi u zemlju u istom smjeru kao sto je rasla i da se okce okrene prema svjetlu.Ovako posadjenu biljku treba dobro zaliti i pokriti sa prozirnom plasticnom folijom - kesom, koja se, da bi stajala uspravno i da ne pritisce cvijet moze zakaciti na pomocne stapove koje prije pokrivanja zabodemo u zemlju pored biljke. Plastiku dobro zavezati da unutra ne dolazi zrak. Ova metoda pospjesuje stvaranje korjena, jer se kao u stakleniku stvara "napregnuti zrak" i sprjecava da biljka koja jos nema korjen izgubi previse vlaznosti. Ovako pripremljene sadnice treba ostaviti na toplo ( pored radijatora, peci ) mjesto. Pod ispod saksija ne smije biti hladan, jer u ovom cijelom postupku toplina igra veoma vaznu ulogu. Cim se vidi da je biljka isklijala, ili, ona sa listovima , pocela da dobija novi list, treba plasticnu foliju pazljivo odstraniti, prvo dodati samo malo zraka, pa malo vise, a nakon nekoliko dana potpuno ( da bi se biljka postepeno privikla na nove uslove). |
|
Rijeka
|
|
Sasha K.
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bok svima,
skratilas sam svoje drvo života, i za sad je sve ok, ali me brine onaj odrezani dio. Onu odrezanu dugu granu sam prerezala na dva dijela i oba sam stavila u vodu. To traje već dobrih mjesec dana i još uvijek ne vidim nikakvo korijenje da raste tj. biljci ne rastu nikakve žile. Da li je to normalno? Koliko dugo joj treba da proklija? Inače su obe grane na vrhu skroz u redu, ne suše se, izgledaju potpuno normalno. |
|
jankić
Upravo klijam Pridružen: 14 Studeni 2012 Status: Offline Bodovi: 105 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Budu pustile dok se najmanje budeš nadala,ne brini.Treba vremena...
|
|
uživaj u mladosti,nikada nećeš biti mlađi nego što si danas
|
|
goran44
Upravo klijam Pridružen: 18 Listopad 2012 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 128 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |