Tratincica- Bellis perennis |
Odgovori |
Korisnik | |
maslacak7
*Moderator Foruma DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 14 Ožujak 2012 u 12:16 |
Nema tko nezna ovu biljcicu i kad smo bile male trgali latice brojeci voli me- ne voli me
Ima je svuda oko nas i najavljuje je da je proljece stiglo. Nazivi su razni od bijelika,gospodicna, ovcica,krasuljak,tratincica. Trajnica visine od 3-15cm kako joj pase staniste. Cvate skoro cijelu godinu sto isto zavisi od klime gdje raste. Miris joj je slab ali ugodan,meni nesto izmedu kamilice i margareta. Okus je gorak,kiseo i lagano trpak. Ljekoviti dijelovi biljke su cvijetovi koji se beru najvise u proljece iako je moguce skroz do kolovoza. Nije bas na popisu poznatih ljekovitih biljaka iako je odavno isprobana kao lijek koji rastvara, hladi, lagano otvara, smiruje bolove i grceve a vanjskom upotrebom pomaze cak i kao lijek protiv osipa ili sporozacjeljujucih rana. Izmedu ostalog izvrsno je sredstvo prociscenja krvi i obicno se preporucuje u ovim proljetnim kurama. Svjezi sok tratincice koja je u cvatu pomijesan sa medom kucni je lijek kod oboljenja organa za disanje. Djelotvorna je mast protiv bolova u zglobovima a priprema se... listovi tratincice se zgnjece i doda polovina kolicine listova crnog sljeza te se dobro preprzi na neslanom maslacu ili masti . Jos vruca mast se procijedi kroz krpuu posudicu u kojoj cemo ju cuvati . Mast se trlja 2-3 puta dnevno gdje nas zglobovi bole. Navedene kolicine nisu u strogim mjerama jer sve ovisi koliko cete toga raditi. Postoje i recepti za caj koji pomaze kod prehlada, oboljenja zeluca i crijeva, bolesti burega i sl.. 1-2 Cajne zlice biljke u cvatu preliti sa salicom prokuhane vode,ostaviti da odstoji 5-10 min procijediti i piti. |
|
Sponzorirani linkovi | |
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |