Chamaecyparis - Chamaecyparis obtusa Nana Gracilis |
Odgovori |
Korisnik | |
Pinus
Neukroćena biljka Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 06 Lipanj 2010 u 17:28 |
Chamaecyparis obtusa Nana Gracilis
Najpopularniji i najpoznatiji patuljasti Chamaecyparis (Lažni čempres). Chamaecyparis obtusa Nana Gracilis ima nepravilni loptasti oblik kao mlada biljka. Kako raste poprima nepravilni piramidalni oblik. Raste vrlo sporo ( 5 cm/god – super patuljak). Spori rast znači da debeli, sjajni, tamno zeleni listovi ne zahtijevaju obrezivanje. Chamaecyparis obtusa Nana Gracilis preferira blago kisela tla, može rasti i u neutralnima. Odgovaraju joj vlažna, dobro drenirana humusna tla i sunčani do polusjenoviti položaj. Odličan je izbor za kamenjar. Listovi su izuzetno lijepi, debeli, konusni u obliku školjke. Tokom godine mijenjaju boju od smaragdno žučkastozelene (zima) do crnozelene boje novog rasta (proljeće). Chamaecyparis obtusa svojom elegancijom i estetikom izdaje svoje japansko porijeklo. Raste u klimatskim zonama USDA 5 – 8. Razmnožava se sa poludrvenim reznicama sa petom. Najbolji rezultati vegetativnog razmnožavanja se postižu sa reznicama uzetim u Kolovozu. Kako raste tako joj se suši lišče uz centralno stablo. Samo bez brige to je normalna pojava. Lišće uz centralno stablo je najstarije i svake godine biljka odbaci određenu količinu starog lišća, uostalom kao i sve druge četinjače. Ja svoju preko zime očistim od tog suhog lišća i „Nana“ me nagradi novim svježim zdravim izgledom svako proljeće. . . . |
|
Sponzorirani linkovi | |
matilda
Mladi grm Pridružen: 20 Siječanj 2010 Lokacija: Krapina Status: Offline Bodovi: 540 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prekrasan čempres. prvi puta čujem za njega.stvarno je poseban.
|
|
TaTjana43
Odrastao grm Pridružen: 12 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 1520 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prekrasan, a ime mu je za polomit jezik. svaka čast!
|
|
Andina
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prema tvojoj preporuci, lutah bespućima interneta u potrazi za podatcima o ovoj biljci, i, naravno, naletjeh baš na tvoju! Krasan je ovaj lažni čempres, naročito kad je ovako osamljen! Bojim se da u bliskom susjedstvu s cvjetnicama ne bi došla do izražaja ljepota njegove krošnje. Ili se varam? Je li ovaj tvoj još uvijek usamljen? Koliko je narastao u zadnje tri i pol godine?
|
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I sam sam pretraživao Pinusove riječi u njegovom vrtu i nabasao na ovu ljepoticu.
A ono što volim kod foruma je da mogu vidjeti kao biljke napraduju i rastu u vrtovima.
Pinus ajd ako ti nije problem stavi koju sliku da vidimo promjene nakon 3 godine i da li je narastao tih 15 cm ili nešto pak više
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slika govori više od tisuću riječi. Na slici
je tri godine starija. Koliko je narasla procijenite sami. Puno nije. Možda je
malo punija. Slikao sam prije par minuta. Ipak je kraj jeseni, magla, mraz. Kada ju krajem zime malo uredim biti će
ljepša. Andina, zbog njezine tamno zelene boje i sporog rasta mislim da bi se
dala iskoristiti i kao strukturna biljka u kombinaciji sa cvjetnicama.
|
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
lucy
Trajnica ZLATNI DONATOR Pridružen: 02 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2541 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Wau, predivan je! Toliko je lijep da mu društvo drugih cvjetnica i ne treba.
|
|
Sutra je novi dan.
|
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zaista je predivna.
|
|
rajski vrtovi
Odrastao grm Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovaj čupavko je stvarno priča za sebe i kako se onda ne zaljubiti u četinjače !
|
|
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
|
Thommo
Novo sjeme Pridružen: 01 Rujan 2014 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Super ti izgleda, Pinus! Koliko je stara? Meni daleko najljepši četinar.
U rasadniku u Rijeci imaju ih lijep izbor, ali nisu jeftine. Manje, oko 40-tak cm su 155 kuna, nešto veće su 290 kn. Planiram u rano proljeće posaditi jednu, u kut zelene okućnice, kao neki mali kamenjar. Koji bi još spororastući četinar dobro izgledao uz N. Gracilis? Možda Pinus Mugo? |
|
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pretpostavlja da ima više od 10 god. a koliko
točno neznam. Od toga je kod mene provela 5 god.
Spororastuće četinjače nisu jeftine.
Uvijek gutam knedle kada ih kupujem. Uz Nanu
gracilis zbog kontrasta možda neki sporo rastući zlatni bor npr. pinus mugo
winter gold ?
|
|
Thommo
Novo sjeme Pridružen: 01 Rujan 2014 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nane Gracilis u rasadniku riječke firme Parkovi Plus.
|
|
rajski vrtovi
Odrastao grm Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijepi jesu primjerci, ali i prilično skupi. Al svejedno ćeš pronaći 101 razlog da ju kupiš jer je neodoljiva.
|
|
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |