Zimski jasmin-jasminum nudiflorum |
Odgovori |
Korisnik | |
SlavujVk
Cvjetni guru Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Opcije poruke
Hvala(1)
Objavljeno: 06 Veljača 2014 u 22:43 |
Zimski jasmin - jasminum nudiflorum
Zimski jasmin je grm, povijuša koji cvjeta zimi. Moje dugogodišnje iskustvo je da se nikada ne zna kada će procvjetati jer otvaranje cvjetnih pupova, koji se stvaraju u jesen u pazušcima listova, ovise o pojavi mraza. Vrlo niske temperature mu smrzavaju procvjetale cvjetove koji za nekoliko dana pobijele i osuše se. Neki pupoljci, nakon niskih temperatura opstanu a neki se smrznu. Zimski jasmin se može oblikovati kao grm i kao penjačica koja se mora vezati za oslonac. Ako se oblikuje kao grm, naraste do 1,20 i kada dostigne tu visinu, sve će grane poviti prema zemlji, jer je tako rastao u Kini, gdje mu je domovina. Ako se želi odgojiti kao penjačica, grane, koje mu mogu narasti preko 3 m, je potrebno vezati za oslonac. Odgovaraju mu sunčani položaji ili polusjena, suho i siromašno tlo. Razmnožava se reznicama i granama koje se snažno zakorjenjuju u dodiru sa tlom. prve dvije godine jako sporo raste i rijetko cvjeta. Kada se dobro prilagodi tlu i položaju postaje invazivan i treba ga redovito orezivati, što mu neće omesti cvatnju jer cvjeta na starim granama. orezuje se u proljeće nakon cvatnje. Ostarjeli grm kojemu grane postaju drvenaste i slabije cvjetaju, mogu se orezati do zemlje, ubrzo će se pomladiti i potjerati mnoštvo grana iz korjena. "zimski jasmin posadite na mjesto gdje zimi često prolazite! osušeni cvjetovi i poneki pupoljak nakon niskih temperatura |
|
Sponzorirani linkovi | |
frenky
Upravo klijam Pridružen: 04 Veljača 2014 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 103 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
krasna biljka
|
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zanimljiva biljka koja na prvi pogled asocira na forziciju.
|
|
zdenka 39
Novo sjeme Pridružen: 25 Ožujak 2014 Lokacija: šibenik Status: Offline Bodovi: 11 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
baš mi je drago da sam našla ovaj članak jer sam je baš zasadila u dvorište uz ogradu i nisam ništa znala o njoj.
|
|
SlavujVk
Cvjetni guru Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ako te još nešto zanima u vezi zimskog jasmina, možeš pitati, jer ga ja u vrtu imam 10 godina i mislim da sam ga dobro upoznala. |
|
Aco
Već proklijao Pridružen: 29 Srpanj 2018 Lokacija: Trenutna, ili? Status: Offline Bodovi: 226 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo mene zanima kad i kako je najbolje uzeti reznicu zimskog jasmina? Sad vidim kako postoje dvije vrste te biljke, jedna(grmolik) koji cvate sad, i drvo koje cvate kasnije. A posto tako ljepo mirisi, moram ga imat u dvoristu.
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |