Viseći lotus - Lotus Berthelotii |
Odgovori | Stranica <1 234 |
Korisnik | |
Glikica
Cvjetni guru Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo ga moj lotus, dosta je veliki, trebao bi cvasti, samo kad će i kako da ga navedem da procvate ?
|
|
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|
Sponzorirani linkovi | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
to zna biti dosta komplicirano i dosta težak zadatak.
Ja sam ga uzgajao dosta dugo za prodaju ali smo odustali jer je bio isti problem, jako ga je tesko nagovoriti da procvijeta. |
|
Glikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Admine, baš si me "utješio " , ma biljčica je i ovako lijepa, ali kad sam vidjela kako cvate, oduševila sam se, tako da bih ipak voljela imati i cvijet.
|
|
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Citam ovu temu i vidim da imate problema sa ovom biljkom, pa da vam kazem svoje iskustvo. Ja sam na Hvaru. Lotus je posadjen na mjesto gdje ima sunce cijeli cjelcati dan, uz samo more, gdje ga bije jugo i posolica. Nema ljepse biljke u cijelom selu, od negdje sredine siječnja pa do svibnja. Toliko cvate onim svojim cvjeticima koji su kao mali plamenovi, da je nalik na zapaljeni slap. Nesto nevjerojatno, toliko nevjerojatno da mi ga svi cupkaju kako prodju.
Dakle, sunce sigurno voli. U zemlji je, a sjecam se da sam ga u pocetku imala u pitaru, i da mi se stalno zasusivao, dakle hoce i vode ako je u pitaru. Ovako u zemlji mu treba manje nego nekim drugim biljkama, npr. verbenama.
Takodjer, treba ga cesto pincirati, jer samo kada se dobro razgrana onda ima guste, guste cvjetice. (Tu meni pomazu susjedi!). On mora biti toliko gust tako da se od lista ne vidi zemlja.
U Dalmaciji je mnogo bolji posadjen u vrtu nego u pitaru.
Cvate samo u rano proljece, nekad procvate ponovo i u jesen, ali manje obilno.
Ne trazi apsolutno nikakvu njegu, nisam ga nikad prihranila, u vrlo losoj je zemlji.
E sad, vi koji ste na kontinentu, ako mozete nesto od ovoga primijeniti u svojim uvjetima....
ciao, Nina
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
Glikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odlično nina, hvala ti na ovome, meni znači mnogo.
|
|
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nina taj tvoj je viošegodišnji? pretpostavljam da i zimi ostaje vani, ako je tako
do prije par dana sam mislila da je to jednogodišnja, sezonska biljka a onda sam u jednom rasadniku vidjela biljku koja ima "deblo" prst debljine, a iz njega idu grančice s cvjetovima nema šanse da je tek ove godine uzgojena jednom sam ga i ja imala, bio je u tegli, na suncu i nije mi dugo potrajao |
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Je, visegodisnja. Posadjen u vrt.
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
Glikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Krasno, a kamo ću ja s njim preko zime ?
|
|
|
|
stefica.n
Odrastao grm Pridružen: 09 Ožujak 2012 Lokacija: Sl.Brod Status: Offline Bodovi: 1443 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Glikice,koji problemi oko jednog cvijeta,pa stavi ga sa kaktusima,ako oni ne smrznu neće ni on kad već moze ostati vani na moru bit će mu dobro na polici sa bodljikavcima
|
|
moon
administrator Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam uspjela pročitati nigdje koliku najnižu temperaturu podnosi, možda mi je i promaklo, pa sam proguglala i pronašla da preživljava do -6°C, da li j to netko isprobao ?
|
|
Glikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Štefice meni se jako sviđa pa ga ne bih htjela izgubiti, kužiš ? Negdje piše da ga se treba ošišati do ruba tegle pred zimovanje i u podrum, tako će i biti.
Moon, tnx. |
|
|
|
stefica.n
Odrastao grm Pridružen: 09 Ožujak 2012 Lokacija: Sl.Brod Status: Offline Bodovi: 1443 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Glikice nabavit cemo novi ako taj ne prezivi
|
|
brunda
Novo sjeme Pridružen: 05 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 44 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ovakav je bio kada sam ga kupila sredinom 5. mjeseca
a ovakav nakon nepunih mjesec dana kod mene na balkonu na cjelodnevnom suncu nažalost, nije preživio moj godišnji iako ga je susjeda zalijevala. no dva dana je preskočila (tako kaže) i sasvim se osušio. prije nego sam otišla na godišnji sačuvala sam sjemenke pa me zanima može li ga posijati, kada i kako. ima li itko da je probao i da mu je uspjelo? |
|
Glikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo ga danas, bio je cijelo vrijeme na prohladnoj verandi, što sad s njim ?
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
vesna277
Upravo klijam Pridružen: 01 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 134 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Nestati ne znači i izgubiti
|
|
stefica.n
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Glikice,dali je tvoj još živ?
|
|
Glikica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Štefice, kao da je. Ja sam njega ošišala do ruba tegle, povremeno mu dam malo vode, za sad još nije povenuo, samo su mu oni sićušni listići otpali. Glavne grane su još čvrste.
|
|
|
|
dea78
Mladi grm Pridružen: 17 Ožujak 2014 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 661 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
da malo podignemo temu.Viseci lotus jos zovu papagajev kljun,potjece sa Kanarskih otoka,pripada porodici Fabaceae.Vrlo dekorativno izgleda u vis.teglama ali moze biti i kao piokrivac tla.voli suncana mjesta ali podnasa i polusjenu.Za ovu je biljku vrlo vazno da ima dobro drenirano tlo,ali i vrlo pazljivo zaljevanje,jer je osjetljiv na veliku vlagu.trazi redovno zaljevanje ali izmedu njih treba zemlja da se malo prosusi.Previse ili premalo zaljevanja =otpadanje listica.Tokom zime ide unutra i zemlja se odrzava jedva vlaznom,u proljece kada se iznese treba se orezati.Povremeno otkinuti vrhove da se potakne cvatnja cjelog ljeta.Razmnozava se sjemenom ili reznicama.Biljke uzgojene sjemenom ne cvatu prve godine prihranjivati ih 1 u 2 tjedna.Reznice uzimati krajem ljeta i oziljavati ih pri temp od 7-13 C na jakoj svjetlosti i uz smanjeno zaljevanje.AKO se REZNICA uzme sa CVIJETNE grane oziljena biljka cvate iste godine.SJEME se sije iste godine.Podaci sa internetne stranice drugog foruma.
mozda sad shvatimo di smo pogrijesili kad smo ih spremali. |
|
Pozdrav iz Zagreba!
|
|
Odgovori | Stranica <1 234 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |