Močvarne perunike |
Odgovori | Stranica <12 |
Korisnik | |
dado_84
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I. pseudacorus odlicno uspjeva i cvate u polusjeni. Na suncu cvijetovi manje traju i brzo izbljed.
|
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
Sponzorirani linkovi | |
emka
Nedavno posijan Pridružen: 07 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 82 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobila sam rizome bijele perunike, da li je moguća sadnja sada u ovo vrijeme. Negdje sam pročitala da je osim proljeća moguće i u ranu jesen. Hvala i pozdrav.
|
|
dado_84
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kakva bijela perunika? Vrsta? malo je informacija za odgovor. Za mocvarne perunike je odavno vec previse kasno.
|
|
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Iris ensata Dado, |
|
Rijeka
|
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisi, I. ensata nikako nije. Ona ima tanjurasti cvijet. Potraži pod I. sibirica, pa procijeni.
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Baka Bea, puno hvala! Znala sam da je močvarna ali koja vrsta... teško mi je bilo odrediti. Zato imamo Vas Nešto sam i naučila ... da nužno ne moraju biti uz vodu i ako se zovu močvarne pa ih još više volim. Jesam li ja dobro vidjela da ih ima u žutoj, bijeloj, roza boji?
|
|
Rijeka
|
|
dado_84
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tako je Mira, mogu lijepo rasti i u obicnoj zemlji ako se redovito zalijevaju. Od suse se stite tako da odbace lisce ali onda ponovno krenu kad stigne voda. Hibrida I. sibirica ima u tim bojama koje si navela. Kod I. ensata zuta boja nije uobicajena. Zadnjih godina zuta se pokusala ubaciti krizanjem I. ensata sa I. pseudacorus (nasa domaca zuta mocvarna perunika). Srecom nastali su jako lijepi hibridi zvani "Eye shadow irises" (prevedeno bi bilo maskara hibridi). Takva krizanja pokusavam i ja izvesti zadnje dvije godine. Prva tura sadnica iz takvog krizanja je posdena pa sad treba cekati da procvijetaju :) i nadati se da je uspijelo.
|
|
|
|
OSica
Odrastao grm Pridružen: 30 Svibanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1105 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dado 84,mogu li pitati za savjet.Imam potok uz moju zemlju u Lici i jako bi volila oplemeniti obalu uz njega.drveće koje je iznad je jasen,bukva ,hrast i grab.Može li u takvim uvjetima vodeni iris uspijevati.Ima li on lukovice ili rizome.Inače sam u Slavoniji i imam u vrtu perunike,kako mi kažemo.Tvoje fotke ne mogu otvoriti pa neznam koja je razlika.
|
|
dado_84
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Osica ne znam da li je to prema zakonu moguce uraditi, pogotovo jer se radi o vedenoj povrsini koje stite mnoge konvencije. To sta ti zelis napraviti je kao reintrodukcija biljaka u prirodu, a za to trebaju dozvole :/. a i treba viditi da li je tvoja zemlja i s druge strane obale :) No mislim da nebi trebalo biti vecih problema ako posadis iskljucivo autohtone mocvarne vrste, poput zute mocvarne perunike (ili sibirske perunike). Ona uspjeva i u laganoj sjeni samo puno manje cvate a inace raste iz rizoma. Perunike koje se inace sade u vrt vole suhu zemlju (pogotovo preko ljeta) a uz obale potoka bi istrunule o previse vlage. Velika razlika je i u cvijetu; vrtne perunike imaju dlakavu bradu u sredini latica dok vrste koje vole vodu to nemaju nego imaju signale raznih boja (smeđa, zlatna, zuta, bijela) Uz obale jezera mogu rasti I. pseudacorus, I. laevigata, I .ensata, I. versicolor, I. virginica, I. fulva itd. Slike su nestale zato sto je drugi server poceo naplacivati skladistenje slika :)
|
|
|
|
OSica
Odrastao grm Pridružen: 30 Svibanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1105 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dado 84 hvala na odgovoru.
|
|
Odgovori | Stranica <12 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |