Medvjeđi dlan (mečja šapa) - Heracleum sphondylium |
Odgovori |
Korisnik | |
afrata
Novo sjeme Pridružen: 18 Studeni 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 18 Studeni 2012 u 11:40 |
Ima li netko iskustva s ovom biljkom?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Matko
Već proklijao Pridružen: 15 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 181 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Opis biljke: To je više od 1 m visoka, dvogodišnja ili višegodišnja biljka, uspravne, kratko dlakave stabljike. Donji, oko 60 cm dugački listovi krpasti su, duboko urezani, a prema gore sve manji. Bijelo-zelenkasti cvjetovi prave kišobranaste štitice, sa oko 20 peteljki. Obodni su cvjetovi veći od unutarnjih. Cvijet je vrlo sličan cvijetu angelike. Stabljika je šuđlja. Prerezana ima gorak okus i miris po mrkvi.
Raste po livadama uz živice na vlažnim mjestima, uz potoke, rubove šuma i puteva, kao korov u obliku žbuna.
Sadrži: arginin, glutamin, galakten, araben, holin, sterol, kumarinske heterozide, a u plodovima ima dosta eteričnog ulja.
Cvate ljeti, kad se i bere. Upotrebljava se korijen i nadzemni dio biljke. |
|
tko rano rani..... ne čini proljeće!!!
|
|
afrata
Novo sjeme Pridružen: 18 Studeni 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma kod mene je ima, raste u šumi.
Nego, vidio sam da ima zanimljivo djelovanje, vrlo slično ginsengu i drugim adaptogenima pa me zanimalo kako djeluje, al čini se da ću morat sam isprobat. Nije baš popularna (komercijalizirana) biljka. Inače, pročitao sam da su jednu srodnu vrstu sj. am. indijanci dosta koristili. |
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
iako nije komercijalizirana ne znači da nije dobra. jako puno biljki je korisno i ne zna se o njima puno, samo zato što to netko nije unovčio i nije dobro izreklamirao ( nažalost je tako)
ja nisam neki stručnjak oko ljekovitog bilja ali vijerujem u njihova djelovanja i korisim ih kad god mogu...
priroda uvijek prije kemije
|
|
rrorion
Upravo klijam Pridružen: 15 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 118 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Biće da je to ova biljka, snimljeno blizu Zaprešiča
|
|
rrorion
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Na ovoj stranici su odlične slike
http://www.bvo.zadweb.biz.hr/pages/biljke/biljke%20-%20livadna%20sapika_sme.htm |
|
rrorion
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A i mene bi zanimalo dali netko ima iskustava, pa da napiše
Inače zanimljivi podaci o biljci Medvjeđli dlan ili mečja šapa se koristi za pospješenje apetita, za liječenje proljeva, katara crijeva i dr. probavnih tegoba. Vraća spolnu potenciju oslabljenu zbog nervoze, premorenosti radom ili opće istrošenosti. Također se koristi kod padavice (epilepsije). Prema stranom izvoru podataka Djelovanje: sedativ, sredstvo za blago iskašljavanje, tonik, snižava krvni tlak, afrodizijak. Primjena: laringitis, bronhitis, iscrpljenost (oslabljenost). Povijesna upotreba: glavobolja, slabo pamćenje, melankolija. Sjeme i korijen se kuhaju u ulju i utrljaju na glavu onih koji se nalaze u ludilu. Korijen se koristio kod kašlja, epilepsije, žutice te za uklanjanje tvrde kože koja pokriva apsces. Sjevernoamerički indijanci su ju primjenjivali za ublažavanje boli. U raznim dijelovima svijeta se lišče i stabljike koriste za prehranu. |
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |