Slike gljiva radi ljepote. |
Odgovori | Stranica <1 567 |
Korisnik | |||
akva
Već proklijao Pridružen: 05 Srpanj 2014 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 190 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Priroda je izvor života
|
|||
Sponzorirani linkovi | |||
temzi
Odrastao grm Pridružen: 01 Travanj 2013 Lokacija: Zagreb,Croatia Status: Offline Bodovi: 1316 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Prekrasne slike gljivica!
|
|||
|
|||
Retriver Sara
Cvjetni guru Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
slažem se sa temzi, slike su krasne!
|
|||
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|||
Retriver Sara
Cvjetni guru Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
...nisam ih nikada sušila...ajde, molim te, reci kako ih sušiti u stanu, ne znam kako krenuti |
|||
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|||
limun
Nedavno posijan Pridružen: 07 Svibanj 2010 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 97 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Ja vrganje očistim, narežem na 2-3 mm tanke ploške, stavim na rešetku, ili u tepsiju na papir za pečenje, pa u pećnicu na najnižu temperaturu. Ako ima ventilator još bolje. Pećnicu nemoj skroz zatvoriti. Možeš umetnuti drvenu kuhaču. Staviš li ih u tepsiju okreni ih koji puta. Ako ti se ne troši struja možeš ih sušiti na suncu (ove godine teško) ili pričekaj sezonu grijanja, pa na radijator. Meni su oni kasnojesenski sa radijatora najbolji
|
|||
Retriver Sara
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
hvala koka |
|||
zagreb |
|||
akva
Već proklijao Pridružen: 05 Srpanj 2014 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 190 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
|
|||
Priroda je izvor života
|
|||
akva
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
sušene crne trubače |
|||
Priroda je izvor života
|
|||
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Ja sam vrganje sušila vani na suncu. Inox mi je napravio veeeliku mrežicu u drvenom okviru na koju mi stane po nekoliko kilograma na ploškice izrezanih vrganja. Mrežicu bih stavila na oko 1 m visoke nosače, preko mrežice stavim tanku tkaninu (nešto kao gaza) i preko nje rasporedim na tanke ploškice izrezane vrganje. Držim ih cijeli dan na suncu. Miris im se kod sušenja jako pojača tako da je cijeli brijeg mirišao po vrganjima. Po noći bi ih spremila u kuću, pa sutradan opet na sunce. Zavisi od jačine sunca, sušila sam ih po 2 - 3 dana. Bili bi tako suhi da su se mogli mrviti. Tako sam i činila - dio sam ih smrvila za raditi krem juhe i umake.
Interesantno je to da pri izlaganju suncu iz vrganja pobjegne svaki crvić (ako se uspio kod čišćenja slučajno sakriti) što je meni izuzetno bitno jer se grozim pri pomisli na kakvog crva. Zbog toga od kumica ne kupujem sušene vrganje jer one suše sve one koje ne mogu inače prodati, a među njima bude jako puno crvljivih. Zato su ti njihovi sušeni komadići puni rupica koje su bili napravili crvi. Sama sam ubrala jako malo vrganja, a za sušenje ih kupim kod nas na placu. Izaberem period kada ih ima najviše i kada su najjeftiniji. Znala sam kupiti i osušiti do desetak kilograma i to bi mi onda bilo dosta do slijedeće godine. Jedne godine sam kupila par kilograma vrganja, ali nažalost nije bilo sunca pa sam ih morala sušiti u pećnici. Iako imam super pećnicu sa ventilatorom, sušenje je trajalo jako dugo, bilo je puno petljancije (jer se nije radilo o samo nekoliko vrganja) pa sam rekla da ću ubuduće prije kupnje vrganja dobro paziti na prognozu i da ću ih jedino na suncu sušiti. Ranijih godina sam vrganje, lisičke i sunčanice stavljala i u škrinju za duboko zamrzavanje. Ne bi ih prala već samo sa četkicom pažljivo očistila. Sunčanice sam slagala jednu na drugu odvajajući ih sa alu folijom. Ove godine nisam niti sušila niti zamrzavala gljive. Morat ćemo jesti dućanske šampinjone, bukovače i šitake - a i Ledo ima dobru mješavinu gljiva... |
|||
Retriver Sara
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
akva, ovo izgleda i zvuči predobro, ali, nemam taj uređaj
|
|||
zagreb |
|||
Retriver Sara
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
...da Cimi, sjećam se da ih je i moja mama tako sušila na suncu, u dvorištu...
...ja dvorišta nemam, a nema više ni sunca...ovo u stanu mi je dosta komplicirano, a nije ni toplo, nemre mi se ni veš posušiti... ...i ja zamrzavam gljive, ali voljela bih imati malo osušenih, jer takve imaju intenzivniji okus i miris...hvala što si se uključila u razgovor |
|||
zagreb |
|||
NinettA
Odrastao grm Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Prošlogodišnja berba, ovogodišnja .... zakazala u slikanju...
|
|||
akva
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Priroda je izvor života
|
|||
NinettA
Odrastao grm Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
|
|||
Gajtana
Pustio korijenje Pridružen: 08 Srpanj 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 261 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Vidim da i ovdje ima zaljubljenika u gljive što me neizmjerno veseli.
Ja sam zaluđeni gljivar. Obožavam slikati i učiti o gljivama. Članica sam gljivarskog društva Sunčanica-Samobor.
Evo nekoliko meni draži slika ( nisu nove ) i molim vas da me zaustavite jer bi ih mogla staviti na stotine
Nepoznata ljepotica
Prosenjak - Hydnum repandum
Oudemansiella mucida - Ledenka
Hypholoma sublateritium - Crvenkasta panjevčica
Hypholoma fasciculare -Sumporača
Boletus ponicola- Borov vrganj
|
|||
Gajtana
Pustio korijenje Pridružen: 08 Srpanj 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 261 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Amanita caesarea - Blagva
Amanita rubescens - Biserka
Cortinarius violaceus - Ljubičasta koprenka
Boletus Regius - Kraljevka
Imam slika da boli glava, ako bude zainteresiranih za raspravu ... tu sam
|
|||
Gajtana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
I ja sušim vrganje na suncu. Kad vrijeme bude vlažno i oblačno onda se poslužim sušilicom za voče. Dobro posluži dok se ne pojavi sunce. Preporučam.
|
|||
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Gajtana, prekrasne su gljive. Kao što volim cvijeće, tako volim i gljive - njihovu ljepotu, boje i raznolikost oblika. Baš su kao posebna vrsta cvijeća koje je priroda stvorila, a na nama je da tu ljepotu uočimo i u njoj uživamo.
A ako se usudimo, možemo od nekih i finu klopicu napraviti. |
|||
Gajtana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Bokić
Gljive su jako ukusne za jesti, ali treba biti jako oprezan s njima. Ako čovjek nije 101% siguran ... bolje NE!!!
Imamo isto mišljenje, gljive su poput cvijeća predivne kreacije prirode!!!
|
|||
limun
Nedavno posijan Pridružen: 07 Svibanj 2010 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 97 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||
Gajtana prekrasne fotografije Baš sam uživala.
|
|||
Odgovori | Stranica <1 567 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |