Moja kolekcija najljućih papričica (puno slika)
Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Povrće
Opis foruma: Sve o povrću
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3627
Datum ispisa: 01 Studeni 2024 u 19:43 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Moja kolekcija najljućih papričica (puno slika)
Objavio: Andrej
Tema: Moja kolekcija najljućih papričica (puno slika)
Datum objave: 31 Srpanj 2009 u 23:48
Ovo mi je prva sezona uzgoja iskljucivo u kantama od 20 litara pa sam posadio gotovo tridesetak raznih sorti da bih stekao osnove uzgoja, a i probao razne okuse i nivoe ljutine
Evo slika sorti koje su do sada rodile:
Black Pearl
Prekrasna ukrasna biljka s crnim i tamno ljubicastim listovima, te plodovima koji iz crne prelaze u zarko crvenu. Prilicno ljuta ali bez gotovo bez ikakvog okusa.
Jamaican Red
Atraktivni, mesnati i ugodno ljuti plodovi uz odlican ukus. Cesto se koriste za kiseljenje ili salate.
Nepali Orange
Prilicno ljuti plodovi koji zapocinju sa zutom pa kroz nekoliko transformacija dolaze do kranje crvene. Malcice gorkasti.
Purrira
Savrsena papricica za razne gulase i slicna jela, fenomenalna i izrazito jaka aroma paprike uz jaku ljutinu. Osim arome ima i zanimljiv tok rasta - krene sa svijetlo zutim plodovima koji dozrijevanjem poprimaju ljubicaste tockaste fleke koje na prvi pogled djeluju kao neka bolest da bi doslovno preko noci pocrvenili. Opcenito favorit po pitanju okusa.
Fatali
Kao sto i njen naziv zorno govori - fatalno ljuta Krasni i veliki zuti plodovi sa specificnim kiselkasto-vocnim okusom ali brutalno ljuta.
Zimbabwe Bird
Grmolika stabiljka sa stotinama malih papricica koje prelaze iz duboko zelene do zarko crvene. Tipican predstavnik "divlje" sorte i u ovom slucaju najljuca africka papricica. Gadno ljuta ali botovo bez ikakve arome.
Caribbean Red Habanero
Plodovima treba jos koji dan do zarko crvene boje ali me fascinira kolicinom plodova. Tipican predstavnik habanerosa ali uz opaku ljutinu i odlican vocni okus. Znam da cu zazaliti ali ih jedva cekam
Explosive Ember
Vizualno prekrasna grmolika i ukrasna papricica ali uz umjerenu ljutinu i bez okusa. Ali dobro izgleda.
Confetti
Jos jedna ukrasna bez nekog okusa i s umjerenom ljutinom, ali fantasticnih boja plodova koji iz inicijalno ljubicaste preko bijele i zute prelaze u duboko crvenu.
Naga Morich ili Bhut Jolokia
Sam naziv "zmijski ugriz" govori vise nego dovoljno. Najljuca poznata papricica koja silnom ljutinom udara gotovo trenutno i drzi dobrih pola sata sto god pokusavali, a nakon toga i najhrabriji moraju malo prileci i odmoriti :) Doista izuva iz cipela i definitivno je vrijedi probati iako je gotovo bez okusa ali uz koncetriranu ljutinu
1 kg otrova
Najbolji primjerci prije susenja
U prva dva redas gornje strane Jamaican Red, pa Fatali, cetiri Nage, pa opet jedan Jamaican i na kraju Purrira.
Eto, imam jos dvadesetak raznih uglavnom habanerosa cije vrijeme tek dolazi pa o njima kad dozriju
|
Odgovori:
Objavio: shasha
Datum objave: 01 Kolovoz 2009 u 09:07
Andrej,kao prvo,svaka čast na ovakvom opširnom i slikovitom opisu.
Nakon ovoga,ko nebi poželio neku"ljuticu" i sam zasaditi.
Mene,naravno,najviše ipak fascinira ljepota i šarenilo cijele biljke .
Gdje ti nabavljaš tolike sorte? Mislim,kod ovog sad sam ostala a onda još napišeš-dvadesetak njih koje nisi uslikao!!!!!!
|
Objavio: iris
Datum objave: 01 Kolovoz 2009 u 09:15
jela ih ne bi sigurno ali da su jako lijepe..stvarno jesu
-------------
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 05 Kolovoz 2009 u 12:26
shasha napisao:
Andrej,kao prvo,svaka čast na ovakvom opširnom i slikovitom opisu.
Nakon ovoga,ko nebi poželio neku"ljuticu" i sam zasaditi.
Mene,naravno,najviše ipak fascinira ljepota i šarenilo cijele biljke . |
Izostavljen je najbitniji dio - totalna nezahtjevnost po pitanju uzgoja, najvise treba paziti s vodom jer ih je vrlo lako utopiti
Gdje ti nabavljaš tolike sorte? Mislim,kod ovog sad sam ostala a onda još napišeš-dvadesetak njih koje nisi uslikao!!!!!! |
Uzgoj chilli papricica je u zadnjih par godina postao uzasno popularan i na netu postoji barem desetak kvalitetnih foruma i jos veca hrpa trgovina sjemenjem, tako da ih kupujem po raznim webshopovima ili eBayu. Najveci je problem sto se jako rado medusobno krizaju razne sorte pa je tesko naci pouzdan izvor autenticnog sjemenja. Upravo iz tih razloga jedna sjemenka Bhut Jolokie cesto prelazi cijenu i 1,5 EUR/kom. a sto se tice ostatka tek sad dolaze najljepsi Habanerosi kojima uvijek treba malo vise vremena ------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 05 Kolovoz 2009 u 12:27
iris napisao:
jela ih ne bi sigurno ali da su jako lijepe..stvarno jesu |
Niti ja ih ne jedem Osim sto sam probao Nagu Morich jer je ipak red probati najljucu ljudima poznatu biljku i to je bilo gadno..jako gadno
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: shasha
Datum objave: 05 Kolovoz 2009 u 16:23
Svaka ti čast,prekrasna kolekcija.Jedva čekam nastavak
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 05 Kolovoz 2009 u 21:46
Danasnji urod ubran sa samo jedne ali vrlo produktivne Naga Morich stabiljke:
Ovako izgleda kad profesionalac ( poznati uzgajivac ) http://www.youtube.com/watch?v=COOJ4dyCndw - degustira jednu
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: shasha
Datum objave: 05 Kolovoz 2009 u 23:11
Isuse Božeeeeeeeee,kaj si i ti takav bio??????
E da,ne čujem ga,nema mi snimka tona!?
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 05 Kolovoz 2009 u 23:25
shasha napisao:
Isuse Božeeeeeeeee,kaj si i ti takav bio??????
E da,ne čujem ga,nema mi snimka tona!? |
Ponekad zna Youtube zastekati tako da ces vjerojatno nakon reseta cuti njegove vapaje
On je za razliku od mene temeljito prozvakao ali i znatno je otporniji posto ih konzumira svakodnevno - dugotrajnim konzumiranjem capsaicin otupljuje osjet okusa pa nekima koji su dovoljno uporni vise nista nije previse ljuto, ali vidis kako i takvi nalete
Neizdrziva vrucina pocne nakon desetak sekundi i toliko dere da se jednostavno prestrasis jer imas prokleti osjecaj da neces moci podnjeti tu navalu i pocne opaka panika, srce pocne lupati, prosuzis na oci i surlu te su svi osjecaji fokusirani iskljucivo na taj plamen koji se siri iz usta do zeluca
Obavezno pri ruci imati nesto za zvakanje poput hrpe kruha, sira, pirea ili jabuke ali je i to problem jer te i slina pece Od tekucina mlijeko, paradajz ili nesto drugo sto ima u sebi masnoce posto se capsaicin veze uz njih, dok je voda/sok/pivo najgori moguci izbor posto ce samo razbacati ljutinu po celjusti
Nakon 5-10 minuta prestaje ta paljba u ustima ali osjecas zarenje u korijenu jezika sto je jos gore, a onda dolazi stucanje koje ti polako vraca vrucinu u usta. Nakon sve zajedno 15 minuta vise nema posljedica ali sam biospreman za spavanac od pola sata Zanimljivo da nema niti zelucanih niti probavnih smetnji.
Svakako treba napomenuti da su sve posljedice prolazne, svo to zarenje nakon prestanka ne ostavlja apsolutno nikakve posljedice.
Ako zelis probati lako ti posaljem jednu
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: shasha
Datum objave: 05 Kolovoz 2009 u 23:31
Auuuuuuuuu,jedino kaj mi još pada na pamet je WC.Šta poslije,kad treba ić na WC,obično od ljtog,kad se konzumira više,to jako peče(ne znam no tak vele)
Joj,baš ti hvala,gledajući ovaj video,ko da sam je probala,pa nebi "opet"
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 12 Kolovoz 2009 u 19:50
Ovo s WC-om nije pretjerano problematicno kod svjezih koje uglavnom produ bez fenomena "burn on return", ali kao preventiva dobro dode rola WC papira u hladnjaku
Veci je problem kad se narezani komadici diraju golim rukama sto i nakon dva-tri dana temeljitog pranja ruku zna gadno iznenaditi kad se gurne prst u oko ili nos - ovo se pak naziva "Hunan hand"
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Mamaa
Datum objave: 12 Kolovoz 2009 u 22:51
Objavio: Andrej
Datum objave: 12 Kolovoz 2009 u 23:25
Objavio: Mamaa
Datum objave: 13 Kolovoz 2009 u 13:34
Objavio: Andrej
Datum objave: 13 Kolovoz 2009 u 21:37
Prema mojim iskustvima najbolji ali ujedno i najfer nacin je iskreno reci sto je to i obvezno napomenuti da se radi o najljucoj papricici i vecina ljubitelja ljutog sto iz radoznalosti sto iz ponosa gricne - jos nitko nije odbio, ali isto tako nitko nije trazio niti dodatnu dozu
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 14 Kolovoz 2009 u 16:26
Caribbean Red
Fatalii
Naga Morich
Purrira
Harold's St Barts
Fatalii x Peruvian
Orange Habanero
Red Habanero
Scotch Bonnet
Trinidad Congo
Mustard Habanero
Congo Black
Chocolate Habanero
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Perla
Datum objave: 14 Kolovoz 2009 u 17:44
Pregledala sam tvoje papričice i video sa svojim teenegerom! Uočili smo da imaš sve one ''vatrene'' uključujući i 'ubojicu'. Klinac se oduševio!!!!!!!!! Izgleda da vama muškarcima bolje leže biljke s pričom nego one s laticama. Razmijem tvoju kolekcionarsku strast i nadam se da ćeš si uspjeti nabaviti sjemenčice koje te zanimaju. Usput pitanje: zar papričice i feferoni nisu isto?
|
Objavio: Mamaa
Datum objave: 14 Kolovoz 2009 u 18:13
Objavio: Andrej
Datum objave: 14 Kolovoz 2009 u 20:21
Perla napisao:
Izgleda da vama muškarcima bolje leže biljke s pričom nego one s laticama. Razmijem tvoju kolekcionarsku strast i nadam se da ćeš si uspjeti nabaviti sjemenčice koje te zanimaju. Usput pitanje: zar papričice i feferoni nisu isto?
|
Hvala
S chillijem sam zavrsio pricu s ovom sezonom jer mi vise nisu izazov niti ih jedem, tako da cu sljedece godine nastaviti samo s Nagom kao statusni simbolom te bezbroj ludih sorti paradajza koji me sada vise interesiraju.
Koliko znam feferoni i chilli papricice spadaju u istu porodicu, tako da se moze reci kako su isti.
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 14 Kolovoz 2009 u 20:24
Objavio: OTOK
Datum objave: 14 Kolovoz 2009 u 20:30
Dakle, ovo je zaista zadivljujuća kolekcija, svaka čast
|
Objavio: Mamaa
Datum objave: 14 Kolovoz 2009 u 20:38
hvala na objašnjenju za feferon i paprčice
------------- Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
|
Objavio: Mamaa
Datum objave: 19 Kolovoz 2009 u 11:10
Hvala Andrej- stigle su mi Nage .
To moraš biti opaljen 100 na sat da nešto takvo probaš jesti...prepustiti ću mužu da otvara vrečicu...i nakon mog iskustva...nisam sigurna da želim da ih jede...ali poznavajući muške..nikad se ne zna...javljati ću razvoj događaja.
------------- Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 19 Kolovoz 2009 u 21:21
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 29 Kolovoz 2009 u 19:27
Mustard Habanero
Kako se moze vidjeti na prethodnim slikama u toku rasta ima po sebi krasne ljubicaste tockice pa mi nije bilo jasno zbog cega se naziva mustard ( semf ) ali nakon ove slike vise nema dileme
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Mamaa
Datum objave: 30 Kolovoz 2009 u 18:07
Kako je fascinantan Iako moram priznati- pomalo mi nedostaje ona lijepa ljubičasta boja
------------- Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 01 Rujan 2009 u 13:51
Slazem se, ne mogu se odluciti koji mi je ljepsi on ili Fatalii ali stvarno fenomenalno izgleda.
Iako sam tvrdio da cu sljedece godine uzgajati svega par stabiljki Nage i Fatalii sada se lista jos malo proudljila , a kako vise nemam njegovih sjemenki budem ovog isklonirao u velikim kolicinama pa ce ih biti i za diobu zainteresiranima
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 01 Rujan 2009 u 14:12
Red Peter Pepper
Kao i vecina ukrasnih sorti Red Peter nema dobar okus ( iako je solidno ljut ) ali se masnovno uzgaja zbog zanimljivog anatomskog izgleda zahvaljujuci kojem je vrlo cesta sadnja prema neomiljenim susjedima
Kako je zbog dobrih rezultata na tom polju postala iznimno trazena tako se pojavile i crne ili zute varijante da bi se savrseno uklopile u okolinu i poslale odgovarajucu poruku.
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Mamaa
Datum objave: 02 Rujan 2009 u 14:46
Totalni zakon a ponajviše anatomski oblik....ima li dovoljno sjemenki za otprilike jedan špalir???
------------- Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
|
Objavio: domingo
Datum objave: 05 Rujan 2009 u 18:46
Andrej Andrej.....odmah si me osvojio svojim ljutim paprićicama. Sigurno znaš kako se muški hvale kako su jeli najljuće feferonke ili kako pričaju da svaki dan pojedu 10 tak komada.
Volio bih u to ima zamoliti te na nekoliko sorti - sjemenki feferonki, paprićica. Zanimala bi me i sorta koja posjeduje mnogo sijemenki a da je ipak ljuta. Unaprijed hvala.
|
Objavio: marin108
Datum objave: 09 Rujan 2009 u 18:42
oduševljen sam !!! Inače nisam uzgajivač, ali sam veliki ljubitelj ljutoga. Danas sam baš s frendom raspravljao kako bi bilo super nabaviti sjeme nekih egzotičnih vrsta pa da sami uzgojimo, samo ne znam koliko je to teško, u stanu recimo...
Inače treniramo ljutinu već jedno godinu i pol, i recimo da tabasco više i ne osjećamo ... trenutno smo na ultimate insenity umacima koji su prilično ljuti, ali ne spadaju u razred najljućih tako da su mi tvoje papričice posebno zanimljive, posebno Bhut jolokia ..
Inače. doma draga i ja radimo ljuto maslinovo ulje tako da unutra utrpamo začina i ljutih paprika, ali ove domaće jednostavno nisu više dosta ljute pa ako imaš viška Jolokie rado bi napravio jedno otrovno ulje.. mogu i za tebe jednu bočicu , a i da iznenadim frendove...
Sada, koliko komplicirano je bilo uzgojiti sve te papričice i koliko su osjetljive? To pita totalni amater u uzgoju, samo da se zna ...
Fotke su također fantastične :)...
|
Objavio: marin108
Datum objave: 09 Rujan 2009 u 18:44
Inače, pročitao sam po raznim forumima, da sušenjem papričice gube dobar dio ljutine... da li je to istina?
|
Objavio: rekmi
Datum objave: 13 Rujan 2009 u 21:09
Ma ovo je predobrooo! Andrej poslo sam ti poruku na pp za neke sjemenke....8)
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 13 Rujan 2009 u 22:56
Mamaa napisao:
Totalni zakon a ponajviše anatomski oblik....ima li dovoljno sjemenki za otprilike jedan špalir???
|
Idealna zamjena za zivu ogradu prema neomiljenom susjedu, nema jasnije poruke od ove
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 13 Rujan 2009 u 23:05
domingo napisao:
Andrej Andrej.....odmah si me osvojio svojim ljutim paprićicama. Sigurno znaš kako se muški hvale kako su jeli najljuće feferonke ili kako pričaju da svaki dan pojedu 10 tak komada. |
Iskustvo na solidnom uzorku je pokazalo da je s papricicama kao i u svemu ostalom - barem pola od "hrabrih" se nije usudilo gricnuti, a oni koji su imali toliko hrabrosti se bas i nisu proslavili
domingo napisao:
Volio bih u to ima zamoliti te na nekoliko sorti - sjemenki feferonki, paprićica. Zanimala bi me i sorta koja posjeduje mnogo sijemenki a da je ipak ljuta. Unaprijed hvala.
|
Sjemenki na zalost gotovo da i nemam jer se opakije sorte prodaju po svega par komada tako da sam ih uglavnom i potrosio, ovo moje sto sam uzgajao je preblizu pa se medusobno iskrizalo tako da su njihove gotovo neupotrebljive, a sto je najzanimljivije - one najljuce u pravilu imaju vrlo malo sjemenki, iz vecine Nagi sam znao izvuci svega dvije ili tri.
Ali nije sve tako strasno kako izgleda Odvojio sam par najboljih Nagi ( zbog enormne ljutine ), Fatalii ( solidan kompromis ljutine i arome ), Purriru ( vrlo bogat urod uz solidnu ljutinu ) te Mustard Habanero ( jednostavno prekrasan ) koje cu odrzavati na zivotu kroz ovu zimu i "stancati" klonove tako da ce biti kvalitetnih sadnica u izobilju.
Naravno da cu pravovremeno o kloniranju otvoriti prikladnu temu kroz koju cu prezentirati sve faze i napredak
Za sve ostalo postoji PP
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 13 Rujan 2009 u 23:12
marin108 napisao:
oduševljen sam !!! Inače nisam uzgajivač, ali sam veliki ljubitelj ljutoga. Danas sam baš s frendom raspravljao kako bi bilo super nabaviti sjeme nekih egzotičnih vrsta pa da sami uzgojimo, samo ne znam koliko je to teško, u stanu recimo... |
Virni malo pricu iz pocetka, sve sam objasnio vise nego dovoljno puta
U osnovi - kante od 15-20 litara i osuncani balkon su vise nego dovoljni.
marin108 napisao:
Inače treniramo ljutinu već jedno godinu i pol, i recimo da tabasco više i ne osjećamo ... trenutno smo na ultimate insenity umacima koji su prilično ljuti, ali ne spadaju u razred najljućih tako da su mi tvoje papričice posebno zanimljive, posebno Bhut jolokia .. |
Kako rece onaj mali u reklami - "...nemate vi pojma..." Inace od komercijalnih proizvoda svakako preporucam Mad Dog Revenge gdje je u jedan dcl naguran koncetrat 10 kg opako ljutih - par kapi u bocicu Tabasca i sve postaje jako zanimljivo
Inače. doma draga i ja radimo ljuto maslinovo ulje tako da unutra utrpamo začina i ljutih paprika, ali ove domaće jednostavno nisu više dosta ljute pa ako imaš viška Jolokie rado bi napravio jedno otrovno ulje.. mogu i za tebe jednu bočicu , a i da iznenadim frendove... |
Neki dan provjereno - jedna Naga razrezana na osam dijelova i ubacena u teglu s tri kg slatkih feferona. Par dana kasnije nisu jestivi
Za sve ostalo PP
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 13 Rujan 2009 u 23:17
marin108 napisao:
Inače, pročitao sam po raznim forumima, da sušenjem papričice gube dobar dio ljutine... da li je to istina?
|
Susenjem izgube jedan malen dio lakih ulja koje je zasluzno za onaj miris od kog peku oci ili prvobitni udarac, ali ona sama glavnina je vise nego prisutna i jednako lupa u glavu
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Perla
Datum objave: 13 Rujan 2009 u 23:43
Nemaš pojma kako sam sada znatiželjna u vezi s tvojim narednim uzgojem. Slijedi godina paradajza. Ludnica!
|
Objavio: Mamaa
Datum objave: 14 Rujan 2009 u 08:45
vjerujte andreju- moj "fan ljutog" još nije odlučio isprobati papričice još uvijek se gledaju i odmjeravaju snage- za sad papričice vode
------------- Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 14 Rujan 2009 u 20:38
Perla napisao:
Nemaš pojma kako sam sada znatiželjna u vezi s tvojim narednim uzgojem. Slijedi godina paradajza. Ludnica!
|
Hvala, sezona paradajza je vec dovano zapocela i nastavlja se korz zimu Vise u http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=266&PN=2 - ovoj temi
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 14 Rujan 2009 u 20:39
Mamaa napisao:
vjerujte andreju- moj "fan ljutog" još nije odlučio isprobati papričice još uvijek se gledaju i odmjeravaju snage- za sad papričice vode
|
Nije on jedini, solidan broj njih je jednako zavrsio
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Božikovine
Datum objave: 16 Rujan 2009 u 11:30
Zaanima nas način na koji misliš klonirati papričice?
-------------
|
Objavio: Božikovine
Datum objave: 17 Rujan 2009 u 10:51
Paala je i druga papričica i još smo živi no moramo priznati da nije bilo lako.
-------------
|
Objavio: Božikovine
Datum objave: 23 Rujan 2009 u 13:28
Isprobali smo papričice koje si nam poslao u jednom recepti i dobili smo pravu vitaminsku bimbu.
-------------
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 18 Ožujak 2010 u 12:40
Posto su dvije biljcice vec pocele patiti u premaloj posudi (0,5L) i kako je u najavi toplije vrijeme, uspio odvojiti malo vremena pa zapoceo sezonu :)
Uzeo dvije 80 litarske tegle koje sam koristio prosle godine i koje su zimu provele na otvorenom i posto recikliram istrosenu zemlju malo je "ozivio" s par litara odstajalog komposta, glistenjaka, akvarijskim talogom i s jos par dodatka kako bi obogatio zemlju s korisnim tvarima.
Nakon pripreme i dobrog mijesanja konacno dosao trenutak sadnje, a ovu sezonu cu iskoristiti i za jedan eksperiment:
U prvoj tegli utisnuo rupu u koju cu smjestiti sadnicu i na dno stavio jednu jusnu zlicu sporootpustajuceg gnojiva koje bi trebalo osigurati dovoljno hranjivih tvari kroz cijelu sezonu, tako da mi ostaje samo povremeno zaljevanje
Drugu nakon jednake pripreme i sadnje namjeravam kroz sezonu gnojiti sa specijaliziranim Chilli Focus tekucim gnojivom bas za papricice, tako da mogu usporediti konacan rezultat jer ce biljke rastu u apsolutno jednakim uvjetima i rezimima zaljevanja s jedinom rezlikom u gnojenju:
Nakon pola sata prtljanja i pazljivog zaljevanja evo i konacnog rezultata, a u pozadini su vidljive dvije proslogodisnje Nage koje su vrlo uspjesno prezimile uz minimalno zaljevanje uz prozor
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: proljeće
Datum objave: 18 Ožujak 2010 u 13:15
S nestrpljenjem očekujem nastavak.
|
Objavio: Triša
Datum objave: 18 Ožujak 2010 u 14:29
Ja sam skoro umrla sijajući te ljute papričice. Iako su me upozorili da su paprike po "Ljutini" u Gunesovoj knjizi nisam baš ozbiljno shvatila-kihnula sam valjda 100 puta u sat vremena, pekle su me oči obrazi, ruke, nos, uglavnom nisam mogla doć k sebi cjelo popodne.
No posijane su pred mjesec dana i još nisu niknule.
------------- RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 18 Ožujak 2010 u 19:42
Objavio: Andrej
Datum objave: 20 Ožujak 2010 u 22:33
Danas zahvaljujuci toplom danu odlucio gotovo sve papricice preseliti van pa evo i zadnje prilike da uslikam Nage i Fatalii koje su uspjesno prezilile u toploj prostoriji i uz dnevno svjetlo, a kao dokaz da bas i nisu jednogodisnje biljke
Na kraju sezone temeljito i jednako obrezao stabiljku i korijen (koliko je ostalo gore toliko dole), dodao svjezu zemlju i minimalno zaljevao, ove u velikim kantama cak niit jednom od presadivanja:
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 22 Ožujak 2010 u 12:39
Jucer je bio poprilicno naporan dan, posebno zbog vjetra ali sam uspjesno zavrsio sezonu sadnje za ovu godinu i samo peostaje zaljevanje, povremeno gnojenje i naravno - berba plodova :D
Iako je mrvicu prehladno za njih pa ih preko noci pokrivam, rastu naocigled i to sa najbolje vidi na primjeru prve dvije koje su u odnosu na petak kada su presadene u 60 litara narasle gotovo 50%
Lijevo je klon kojeg sam napravio od reznica pocetkom sijecnja, a desno najkvalitetnija Naga uzgojena iz sjemenja krajem prosle godine. Zanimljivo, zar ne ?
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: anči39
Datum objave: 27 Ožujak 2010 u 21:32
prekrasno
------------- "pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 16 Travanj 2010 u 02:27
Za ljubitelje egzoticnih ljutih paprika evo link gdje mogu naruciti chocolate bhut jolokia
http://www.superhotchiles.com - http://www.superhotchiles.com
|
Objavio: icaros
Datum objave: 09 Lipanj 2010 u 14:43
zanimljiva i divna kolekcija.svaka čast. jel te mogu hamoliti ukoliko imaš sjemenke za crvene habanerose i jalapeno?
|
Objavio: ivo76
Datum objave: 09 Lipanj 2010 u 23:09
Andrej jedno pitanje za tebe.
Gdje nabavljaš sjeme? Može li se iz vani naručiti on line?
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 20 Lipanj 2010 u 21:57
Ivo, pokusaj naci sjeme na ebay a evo ti nekoliko web stranica gdje mi narucivamo sjeme
http://www.burnmegood.com/store/view/cart/item_category.cfm?CategoryID=47 - http://www.burnmegood.com/store/view/cart/item_category.cfm?CategoryID=47
http://www.thehippyseedcompany.com/ - http://www.thehippyseedcompany.com/
http://www.refiningfirechiles.com/ - http://www.refiningfirechiles.com/
Ove web prodavnice su provjerene i sigurne za kupovinu. Jim, koji je vlasnik Refining Chilles,Neil vlasnik The Hippy Seeds Co. su profesionalci i sa suradjivati sa njima za nas je bilo veliko zadovoljstvo. Vlasnici Burn me good prodavnice su malo spori za slanje narudzbi ali im je roba kvalitetna. :))))))))))
Nazalost nemogu postaviti slike svojih ljutih paprika, a ima id jako mnogo ukljucujuci i one do kojih je tesko doci kao sto su Chocolate 7 Pod, Chocolate Scorpion. Naime, pokaziva mi se Error kad kliknem na Images i pise da je pristup dozvoljen samo ovlastenim clanovima. Molim za pomoc oko ovog problema.
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 20 Lipanj 2010 u 22:17
Chocolate Habanero se nalazi na prvoj slici.
Chocolate 7 Pod ( trenutno najtrazenija ljuta paprika na svijetu) - do sjemena smo jedva dosli, dobili smo 4 sjemenke i od toga su samo dvije nikle.
Bolivian Tepin- prelijepog ljubicastog ploda i dosta ljutog.
Naga Morich
Bhut Jolokia
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 20 Lipanj 2010 u 22:30
Ili je nesto ne stima sa forumom, jer imam problema sa postavljanjem slika, ili sam ja izasla iz forme? Bit ce da je ovo drugo upitanju
Carribean Red
Devils Tongue
Sretna sadnja
|
Objavio: baki381
Datum objave: 23 Srpanj 2010 u 19:52
Andrej,
zamolio bih te za jedan savet.
Posadio sam tri sadnice Habanero, (dobio sam ih iz Meksika)
Posle 6 meseci stabljike lepo izgledaju,razgranale su se ali nema nikakvih cvetova još uvek. Može li se desiti da ih uopšte i ne bude?
Moja Habanero paprika izgleda kao na gornjoj slici (Carribean Red)ali jedno tri do četri puta veća.
Koliko vremena treba da prodje da bi Habanero procvetao i dao plod?
Hvala
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 25 Srpanj 2010 u 22:11
baki381 napisao:
Andrej,
zamolio bih te za jedan savet.
Posadio sam tri sadnice Habanero, (dobio sam ih iz Meksika)
Posle 6 meseci stabljike lepo izgledaju,razgranale su se ali nema nikakvih cvetova još uvek. Može li se desiti da ih uopšte i ne bude?
Moja Habanero paprika izgleda kao na gornjoj slici (Carribean Red)ali jedno tri do četri puta veća.
Koliko vremena treba da prodje da bi Habanero procvetao i dao plod?
Hvala |
Ove godine je vrijeme totalno podivljalo pa ovih dana tek pocinju dozrijevati prve Nage dok prethodnih godina u ovo vrijeme nisam znao kamo s njima
Moze biti nekoliko uzroka: - Habanerosi su izrazito spori pa sam s biljkama koje su bile posijane negdje u prvom mjesecu pocetne plodove dobio tek sredinom kolovoza - presadivanje male sadnice u veliku posudu cesto rezultira da biljka trosi "vrijeme" na razvoj korijena i stabiljke, tako da je uvijek pozeljno barem nekoliko koraka izmedu (citaj posuda) - previse gnojiva (citaj dusika) obicno rezultira s krasnom i bujnom biljkom ali bez plodova sto mislim da se dogodilo i u tvom slucaju
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 27 Srpanj 2010 u 18:00
Kako se vrijeme malcice unormalilo (niti prevelika vrucina ne odgovara zametanju plodova) tako se konacno ukazao i pokoji polu-zreli plod:
Cijela Naga/Jolokia ekipa na okupu
Tipican Naga/Jolokia plod koji samo sto nije poceo dobivati boju:
I dnevni "ulov":
Odokativnom usporedbom proslogodisnjih i ovogodisnjih slika dolazim do zakljucka da ova sezona kasni cca- 2-3 tjedna sto jos nije zabrinjavajuce i Nage/Jolokie te Fatalii stignu krasno uroditi ali se bojim da s raznim Habanerosima ove godine nece biti srece.
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: mememe
Datum objave: 30 Srpanj 2010 u 20:11
Poštovani Andrej, znam da Vas često pitaju za sjeme, ali probat ću ne biti dosadan i zamoliti Vas za koju sjemenku Naga i Fatalii kad budete imali dovoljno :)
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 09 Kolovoz 2010 u 04:36
Andrej, jako mi se dopada tvoja, ovogodisnja, kolekcija egzoticnih paprika. Na pocetku sezone, zbog loseg vremena, smo imali problema oko presadjivanja nasih paprika u vrt, gdje smo izgubili dosta bhut jolokia, devil's tounge, black stinger i african red devil sadnica. Uspjeli smo nekako spasiti ostatak sadnica i evo su polako pocele da donose prve plodove.
Prilazem slike nekoliko nasih sadnica.
Prelijepa sadnica Caribbean Red paprika
Bolivian Tepin
Chocolate Habanero
Fatali
Douglah - jedva cekam da vidim prve plodove na ovoj sadnici
7 Pot ( 7 Pod )
Chocolate Bhut Jolokia
Bhut Jolokia
Orange Habanero
Nedavno smo imali jaku kisu sa dosta tuce i mnogi listovi na sadnicama su osteceni.Nakon tog nevremena pojavile su se smedje pjege na listovima sadnica. Cak ni sprej protiv fungusa nije bio toliko ucinkovit. Tuca je bila dosta krupna, tako da je velika sreca da su sve ove sadnice uopste i prezivjele.
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 29 Kolovoz 2010 u 07:07
Pošto sam uz paradajz (glavno povrće) počeo i sa feferonima evo jedan moj komentar i slika:
Dobra ljuta paprika se prepoznaje po vrisku iz WC-a.
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 06 Rujan 2010 u 20:26
Sabur, svaka cast. Imas lijepu kolekciju.
Evo novijih fotkica iz naseg "nuklearno ljutog" vrta.
Caribbean red ( cvrena karibska )
Chocolate Bhut Jolokia ( smedja Bhut Jolokia)
Bhut Jolokias nuklearke
Yellow Fatali
Douglah - Najtrazenija ljuta paprika,do sjemena smo jedva dosli, i ako rodi ove godine ima da vristim od srece.
Trinidad Scorpion
Naga Morich
Chocolate Habanero
Chocolate Bhut Jolokia
Bhut Jolokia - dugih plodova
Trenutno imamo tri vrste Bhut Jolokia paprika ( okrugle, duguljaste i smedje).
Nisu mogle sve stati u kadar.
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 06 Rujan 2010 u 22:25
Ela13
jel ti ovo prodaješ (mislim na plodove) ili šta već radiš sa ovim? Ne vjerujem, da ovo ide za "kućne potrebe".
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 06 Rujan 2010 u 23:55
Sabur,
vjerovao ili ne skoro sve ide u kucne potrebe:duboko zamrzavaje, pravljenje soseva i salse i susenje. Ostatak podijelimo prijateljima, sto u formi ploda i sjemena ,sto u formi kakvog novo smuckanog ljutog sosa. Mi svi volimo dosta ljutu hranu tako da su nam ljute paprike sastavni dio svega sem sladoleda i kolaca.
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 07 Rujan 2010 u 06:32
Ela13
svaka časta ako je ovo za kućne potrebe, bar po slikama mogli bi reći da možeš pola Bosne podmiriti sa ovim.
De mi reci na koji način siješ/sadiš: 1. Da li pikiraš (prvo u male lončiće od npr. jogurta pa onda u velike) ili direkt u velike posude ubaciš sjeme? 2. Koju zemlju koristiš u posudama za sijanje a koju za sađenje? Da li kupuješ ili ...?
lp Sabur
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 08 Rujan 2010 u 04:23
Sabur,
Moja rodbina i prijatelji su se "navukli" na ove paprike pa ih je sad strah izac u grad da ih murija nebi upitala zasto nosaju u dzepovima male plasticne posude sa "sumnjivim" prahom kad jedu u restoranima. Kazu da je sve moja krivica i kad me vide ima da me po propisu.
1. postupak klijanja i sadnje koju mi primijenjivamo imas ovdje http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=267&PN=3 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=267&PN=3 Sve u slici i rijeci i ako treba jos pojasniti tu sam da pomognem.
2. Sjeme kad proklije posadim ga u 5x5x5 cm cetvrtaste posude i tada iskljucivo koristim ovu vrstu zemlje http://www.hardwarestore.com/media/product/451666_front200.jpg - http://www.hardwarestore.com/media/product/451666_front200.jpg U njoj nema minerala i hrane ali je lagana i paprike lakse niknu ako ih posadim u ovoj zemlji. Cim paprika nikne iz zemlje dodam joj ovu organsku hranu http://www.gardeners.com/Seedling-Fertilizer/11727,default,pd.html - http://www.gardeners.com/Seedling-Fertilizer/11727,default,pd.html . Kad paprikama izraste i treci set listova prebacivam ih u cetvrtaste posude 15x15x25 cm i tada koristim ovu vrstu zemlje http://www.stanleylawnandgarden.com/images/soil2.jpg - http://www.stanleylawnandgarden.com/images/soil2.jpg i u tim ih posudama drzim dok ne dodje vrijeme da ih presadim u zemlju ili u saksije od 20 L. Najboljih 100 sadnica ide u saksije a ostale presadjivam direktno u vrt. Nikad ne recikliram zemlju, uvijek je kupujem, jer mi se desilo prije nekoliko godina da sam kupila sjeme paprika koje je bilo zarazeno bakterijama pa su se te bakterije prenijele i na ostale paprike. Duga prica, al' da skratim, te smo godine izvisili sa paprikama. Od tada se ne igram sa reciklazom zemlje kad se radi o egzoticnim paprikama. Zemlju u vrtu dobro nagnojim sa organiskim stajskim (kravljim)djubrivom i u etapama sadnicama dodajem ekstra organske hrane. Cim ih presadim u velike saksije ili direktno u vrt svake druge sedmice im dodam po saku ovog organskog suvog djubriva http://www.biconet.com/soil/GIFs/progro.jpg - http://www.biconet.com/soil/GIFs/progro.jpg . Kad im stabljika ojaca,ukinem ovo prvo djubrivo, a onda im svake druge sedmice dodajem ovo suvo organsko djubrivo http://www.fertrell.com/super323.htm - http://www.fertrell.com/super323.htm . Cim se pojave prvi cvjetovi pocnem im dodavati ovu hranu http://advanced-garden.com/wp2/wp-content/uploads/2009/06/AG-Botanicare05.jpg - http://advanced-garden.com/wp2/wp-content/uploads/2009/06/AG-Botanicare05.jpg i onda cekam da se pojave prvi plodovi.
Nas prijatelj, koji je glavni krivac sto smo se mi "navukli" na ljute paprike, cesto zna reci da su najvece dvije greske, koje mozemo napraviti prilikom uzgoja ovih paprika, da ih previse volimo i previse zalijevamo. Od 780 sadnica, koliko smo imali na pocetku sezone, prezivjelo je oko 600 a mislili smo da je smak svijeta kad su se neke od njih smrzle. Uglavnom, ova vrsta paprika ne voli temperature nize od 16 C i vece od 28 C.
Nadam se da sam ti barem malo pomogla oko postupka klijanja i sadnje egzoticnih paprika. Za nas je najtezi dio uzgoja njihovo prenosenje iz staklenika u vrt. Tada nam tek pocinju glavobolje jer su ove paprike jako osjetljive na vremenske promjene i sa njihovim presadjivanjem u vrt treba biti pazljiv. Do sada smo jedino imali problema sa klijanjem Chocolate Bhut Jolokia, sjeme ima jako tvrdu opnu.U sali sam nedavno napomenula jednom prijatelju da sjeme lupi malo macolom prije nego sto ga pripremi za klijanje.
Ode sad u krpe, vrijeme mi je.
Lijep pozdrav i tebi
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 08 Rujan 2010 u 06:47
Ela
hvala na ovako detaljnom objašnjenju. Moram priznati da niti jednu ovu zemlju ili hranu za biljke koju si dala kroz linkove nisam vidio. Kako vidim lokacija ti je BiH pa me zanima gdje tu zemlju i kako nabavljaš? Neka lokalna trgovina?
Ja lično ne sadim u posude al kontam, da bi naredne godine mada sam u oskudici sa prostorom. Grad je grad.
A brojka od 780 sadnica je vrijedna spomena. Ja sam ove godine imao 71 sadnicu i brojao se u TOP proizvođače.
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 10 Rujan 2010 u 04:03
Sabur,
71 sadnica u ovoj godini Svaka cast. Sad lijepo zasuci rukave i pripremi se za novu sezonu.
Tek sam maloprije vidjela da mi je u korisnickom profilu pisalo BiH lokacija. Nazalost, nisam tamo, vec sam negdje drugdje, a kako i zasto je u mom profilu prikazana BiH kao lokacija, stvarno neznam. Izvinjavam se zbog nastale konfuzije.
Evo ti par savjeta kako bi mogao sam napraviti organsku ( laganu) zemlju za sadnju ljutih paprika. Naime, ove ljute paprike vole pjeskovitu zemlju u kojoj je dodano zrelo organsko kravlje djubrivo. Slabo uspijevaju u teskoj zemlji koja nije rastresita. Ako pogledas moje slike primijetit ces da je zemlja u vrtu dosta sitna i pjeskovita. Jedini problem koji mi imamo sa ovom zemljom je taj sto sva voda zacas prodje kroz nju i za zalijevanje povrca iskljucivo koristimo drip hose system i to otprilike izgleda ovako http://www.mzungudays.com/Images/Chapters/sisterp/irrigation.JPG - http://www.mzungudays.com/Images/Chapters/sisterp/irrigation.JPG
Trenutno nemam niti jednu sliku naseg irigacionog sistema u vrtu al cu nastojati da to slikam ovih dana i postavim slike na forum. Moja tetka je doskocila zemlji ilovaci, i svake godine ode na planinu u okolini gdje zivi i dovuce sumske crnice koju pomijesa sa pijeskom,sitnim bijelim kamencicima i stajskim djubrivom i sa tom smjesom puni velike posude u kojima gaji ove ljute paprike. Kad sam bila tamo prosle godine vidjela sam da je imala nekoliko sadnica posadjenih diretkno u vrtu. Kaze da je napokon dobila bitku sa ilovacom, a da su zbog toga najvise profitirali lokalni autoprevoznici koji su je dobro izuli za dostavu crnice sa planine.
Kad se radi o sadnji povrca u gradu evo malo informacija o nacinu uzgajanja i prodaje povrca i bobicastog voca u vecim gradovima koji oskudijevaju na prostoru za uzgajanje. Nedavno smo bili u poslovnoj posjeti jednoj metropoli i dok smo sjedili u basti restorana za oko mi je zapeo presaren kamion sa velikim zvucnicima na krovu iz kojih je trestala disko muzika. Dvojica mladjih poslovnih ljudi, obucenih u sorceve i polupoderane majice kruze gradom u kamionu na cijoj je karoseriji zasadjen cijeli mali vrt i tako prodaju po ulicama grada organsko tek ubrano povrce. Kad sam zavirila na karoseriju odusevila sam se kad sam vidjela da su na njoj bile zasadjene salata, mladi luk,mrkva, persun, zacinsko bilje,mahune i jos svasta nesta. Eto ti ideje kako da prosiris svoj prostor za sadnju A to bi izgledalo ovako nekako http://1.bp.blogspot.com/_VMTswN1XPEk/Sndl_jrl8PI/AAAAAAAAAFg/1xHmb07QT3I/s320/truck+garden+planted+small+from+wicked+delicate - http://1.bp.blogspot.com/_VMTswN1XPEk/Sndl_jrl8PI/AAAAAAAAAFg/1xHmb07QT3I/s320/truck+garden+planted+small+from+wicked+delicate
Ako se das u avanturu sadnje ovih paprika moj ti je savjet da ih startujes odmah iza Nove godine, jer mnogima treba najmanje 80 dana da sazriju od dana prebacivanja u velike saksije ili direktno u zemlju.
Sretno sa novom avanturom uzgoja ljutih paprika.
|
Objavio: mememe
Datum objave: 14 Rujan 2010 u 12:55
Dragi forumaši, vidim da vas ima koji uzgajate dosta "bijesnih" sorti papričica i svaka čast na uspijehu. Zanima me, kako u Hrvatskoj i okolici doći do tog sjemenja, ako se može, osim kupnjom preko interneta? Već više godina uzgajam chili, ali radi se o nekim uobičajenim vrstama tipa tabasco, jalapeno, itd. Tako da zanima me kako doći do fatalii, nage i inih sorti?
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 14 Rujan 2010 u 16:47
member_profile.asp?PF=4328&FID=16 - mememe
pošto već imaš pojedine sorte najbolje da napišeš koje tačno sorte bi volio i neka se jave. Ja na žalost imam sve neke "no name" kojima pokušavam dokučiti ime.
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 15 Rujan 2010 u 00:47
Sabur, hajde sad postavi slike tih svojih paprika pa da polako odgonetamo koje su koje.
Na tvojoj slici paprika one crvene mi lice na Thai peppers http://siamspices.com/images/Thai_peppers.jpg - http://siamspices.com/images/Thai_peppers.jpg porijeklom su iz indokine i nisu lose za konzumaciju. Ne bi ih svrstala u nuklearno ljutu sortu, kao Bhut Jolokia ili Naga, ali su jako popularne u kineskoj kuhinji.
Okrugla zelena paprika se ovdje zove Red cherry bomb i u sebi ima jako mnooooooooogoooooooooo sjemenki. Ja ih zbog toga i ne koristim u prehrani, jer mi je dodijalo da pljuckam stalno sjemenke. Ovdje se najvise koriste za zimnicu.
mememe, mi smo dobili od porodicnog prijatelja sjemenke 5 vrsta ljutih paprika, a ostalo smo kupili na internetu. Prije nekoliko godina smo kupili sjeme na e-bay-u koje je bilo zarazeno bakterijama i imali smo velikih problema da ih se rijesimo. Od tada, iskljucivo, kupujem sjeme paprika koje nemam u posjedu od ova dva uzgajivaca : http://www.refiningfirechiles.com/ - http://www.refiningfirechiles.com/
http://www.thehippyseedcompany.com/ - http://www.thehippyseedcompany.com/
Sa sigurnoscu znam da prodaju i salju sirom svijeta sjemenke.
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 15 Rujan 2010 u 10:05
Ela
eno poslao sam ti PM. Ovo u vezi Thai peppers imam jednu dilemu: još nisam doživio da pocrvene. Da nisu zelena verzija kao na pakovanju (to sam dobio orignal pakovanje iz Taiwana).
|
Objavio: mememe
Datum objave: 15 Rujan 2010 u 12:26
Ela13 i Sabur, hvala vam na savjetima. Za http://www.thehippyseedcompany.com/ već sam čuo, ima na youtube dosta videa di lik isprobava sve te papričice, prejak je. @Sabur, slažem se sa Elom oko Thai i Cherry sorte, a ona svijetla papričica sa ljubičastim flekicama mogla bi biti purirra (mislim da se tako zove).
Eto, ako je tko u mogućnosti što poslati (i razmjeniti), htio bi doći do sjemena fatalii i naga/bhut jolokia. Isto ako ima tko kakve habanere (osim bijelih), bio bih zahvalan.
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 15 Rujan 2010 u 12:34
Za Thai Peppers i Cherry bomb nije problem jer sam i sam skontao (za 1. imam orginal pakovanje, za 2. je stalna sorta). Zanimaju me i ostale. Već sam pisao Eli.
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 15 Rujan 2010 u 13:04
Sabur, evo me jos uvijek krmeljam i vec sam ti sa poluotvorenim ocima "nabocala" privatnu poruku. Mememe, trenutno sam u procesu vadjenja sjemena za nasu upotrebu, tako da ti u ovom trenutku ne mogu reci koje cemo sorte sjemena moci poslati prijateljima. Sad za sad, sa sigurnoscu znam, da 7 pot, fatali, devils tongue, duglah, scorpion, black stinger, naga morich su nam dosta podbacili tako da svo sjemenje cemo zadrzati za sebe za iducu godinu. Za ostale ti javim za koji dan.
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 15 Rujan 2010 u 14:11
Evo nekoliko linkova koji vam mogu malo pomoci oko raspoznavanja paprika
http://missvickie.com/howto/spices/peppers/peppersdict.html - http://missvickie.com/howto/spices/peppers/peppersdict.html
http://www.armadillopeppers.com/types-of-hot-peppers.html - http://www.armadillopeppers.com/types-of-hot-peppers.html
http://www.chetbacon.com/peppers/Hotpeppers.html - http://www.chetbacon.com/peppers/Hotpeppers.html
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 15 Rujan 2010 u 14:54
Pitanje:
koliko dugo su sjemena kaljiva nakon što se izvade iz paprika?
sabur
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 15 Rujan 2010 u 22:34
Kaljivo? Hajde ti to prevedi da znam o cemu ti. Ako si mislio koliko dugo sjeme moze stajati ako se odmah ne posadi,kazu moze stajati 3 godine. Mada, kada se radi o paprikama, ja u to ne vjerujem. Ostavim sjeme za 2 g i uvijek ga rotiram.
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 16 Rujan 2010 u 06:36
kaljivost bi preveli kao sposobnost sjemena da ponovno nikne tj. da se može sijati. Imali ko bolji termin?
Znači samo 3 godine, za paradajz sam čuo ako je fermentirano kako treba onda može i do 7 godina.
lp Sabur
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 16 Rujan 2010 u 07:10
i 2. pitanje:
da li ko od vas ljute paprike stavlja u zamrzivač kao zamjena sušenju, posebno onih zelenih, koje su malo čudne kad ih sušiš.
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 16 Rujan 2010 u 14:09
Kaljivost= plodnost, je l' moze ovako?
U zamrzivac stavljam vakum pakirane paprike i to samo one koje su suplje iznutra,npr. nage, jamaican, habanero, jolokie. Kad se odmrznu nemaju u sebi vode kao sto to imaju jalapeno ili cayen. Zamrznute paprike jedino koristim za spravljanje variva i kao posip na pizzi. U zamrzivac pohranjivam iskljucivo najvece i najbolje paprike. Srednje velicine koristim kad pravim soseve i poneke za susenje a one najmanje iskljucivo koristim za susenje.
Prosle sam godine po prvi puta susila zelene Nage i bile su jako lijepe kao posip za rostiljsko meso.
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 16 Rujan 2010 u 16:39
kaljivost = plodnost? To je kao kad dijete kaže kravi ili ovci da je trudna.
U Bosni to zovemo klijanje ili kaljivost a o plodnosti govorimo više za žene u najboljim godinama.
Helem nejse. Kako vakumiraš paprike, da li samo u vrećke od zamrzivača ili ih još sa onim strojem za vakumsko pakovanje?
Može jedan recep za sos
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 17 Rujan 2010 u 01:03
Sabur napisao:
kaljivost = plodnost? To je kao kad dijete kaže kravi ili ovci da je trudna.
U Bosni to zovemo klijanje ili kaljivost a o plodnosti govorimo više za žene u najboljim godinama. |
Evo se crvenim od smijeha ovamo zbog "plodnosti"
Cime vakumiram kese za zamrzavanje? Pa na slamcicu.
Sad ozbiljno. Vakumiram ih sa ovom spravom: http://www.cookinglittle.com/blog/food%20saver%20image%201.jpeg - http://www.cookinglittle.com/blog/food%20saver%20image%201.jpeg
Probala sam da zamrzavam paprike u regularnim kesama za zamrzivac ali nije to to. Aparat za vakum pakovanje odradi jako dobar posao tako da sam vise nego zadovoljna sa krajnjim rezultatom. Ne samo sto sacuva hranu od ostecenja, vec ustedi i na prostoru u zamrzivacu, jer je ovako pakovana hrana dobro upakovana.
Recept cu ti poslati via email. Ipak je ovo tema o uzgoju ljutih paprika i nebih da uzurpiram prostor na temi koju je pokrenuo Andrej sa ciljem da razmijenimo svoja iskustva o uzgoju ljutih paprika. Nisam upoznata sa uslovima koristenja ovog foruma i da li bi se mogla otvoriti tema o upotrebi ljutih paprika u kulinarstvu, gdje bi mogli razmijeniti savjete i recepte iz domena kulinarstva? Nadam se da ce administrator vidjeti ove moje napisane redove i iznijeti svoje misljenje po ovom pitanju.
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 17 Rujan 2010 u 09:47
Zanima me nakoji način vi sadite paprike da li po 1 ili po 2 sadnice skupa. Mene su učili da paradajz bolje po 1 sadnicu a paprike mogu po 2 skupa jedna uz drugu.
Vaša iskustva?
|
Objavio: mememe
Datum objave: 26 Rujan 2010 u 22:18
Palo mi napamet, kako se feferon zove na engleskom?
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 26 Rujan 2010 u 22:22
chili
|
Objavio: mememe
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 11:54
Sabur napisao:
chili
|
Hahaha, i google prevede na taj način :D mislio sam na sortu koja se pod tim imenom kod nas prodaje ukiseljena, ima li svoj naziv na eng?
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 27 Rujan 2010 u 12:07
Feferonima se kaže chili ili "chili peppers". A kako se kaže uložene na engleskom, nek nam Ela kaže jer je to sa njenog terena. Mislim da koriste termin pickling chili.
Zanimljivo je to što mi pod pojam feferoni u 95% primjera mislimo na uložene tj. ukiseljene. :)
|
Objavio: jaru
Datum objave: 16 Listopad 2010 u 15:39
Pozdrav , čitam Vaše prepiske o ljutim paprikama .
Imam i ja kući paprike donesene bukvalno iz celog sveta ali ni jedna nije extremno ljuta.Ako ste zainteresovani za menjanje semenki potvrdite mi to.Ja ću najatraktivnije da uslikam i poslaću Vam a za ostalo se dogovaramo kasnije.
pozdrav.
JAN , iz Stare Pazove.
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 08 Prosinac 2010 u 16:39
I kad počinjene sa sijanjem chilija? Ja kontam krajem januara, početak februara.
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 07 Siječanj 2011 u 16:06
Eeeeeeeeeeeeeeeeee,evo i mene nakon poduzeg izbivanja. Malo se vise radilo pa se nije moglo skitati po internetu. Ja sam vec posadila 32 sadnice Chocolate Bhut Jolokia i 32 sadnice Congo Black.Krajem ovog mjeseca cemo zasaditi ostatak sa liste, koja se drasticno prosirila za ovu godinu. Sabur, hvala ti od srca na sjemenu za paradajz. Sa ljubavlju cu ga sadit i izvesti ga za buduce sadjenje. I njih cu saditi krajem ovog mjeseca.
Evo i nase nove liste sorti koje cemo saditi ove godine.
King Naga Morich Naga Morich Dorset Naga Bhut Jolokia Yellow Bhut Jolokia Chocolate Bhut Jolokia Black Naga Nagabon TS TS Morouga Satans Strain Red TS Morouga D Strain Red TS Morouga Red TS Morouga Yellow TS Yellow TS Yellow SR TS Yellow Cardi 7 Pot Brain Strain 7 Pot Barrackpore 7 Pot Trinidad 7 Pot Jonah 7 Pot Yellow 7 Pot Douglah Gronong Congo Black Black Stinger Congo Red Congo Yellow Jamaican Chocolate Devil's Tongue Red Devil's Tongue Yellow West Indies Red Red Savina Fatalii Red Fatalii Yellow Orange Habanero Caribbean Red Scotch Bonnet Yellow Scotch Bonnet Red Pinquita-De-Mono Thai #1
Izgleda da cemo imati interesantnu sezonu u vrtu, samo da nas posluzi lijepo vrijeme jer ovim parpikama treba dosta sunca i topline.
Ujedno cemo saditi i slatke paprike koje su specificne za nas balkanski kraj. Donijela sam nesto sjemena iz starog kraja pa cu vidjeti kako ce to uspjeti ovdje.
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 07 Siječanj 2011 u 20:38
Objavio: Ela13
Datum objave: 07 Siječanj 2011 u 22:06
Sabur vidi se da te zena lijepo vaspitala,citaj: istrenirala, cim me ovako lijepo citiras.
Cim posadim ostatak paprika,paradajza,hrastike i prase ( poriluka) postavit cu slicice u etapama rasta,da ti sta ne promakne.
Iz naseg kraja sam donijela malo sjemena babura a prijateljica mi je, na srecu, poslala i malo sjemena ajvarki i,kako ih ona zove ,tursijara. Navodno su dobre za zimnicu. Sreca da me ona spasi inace bi u vrtu imali kakvih slatkih paprika koje oblikom i velicinom podjecaju na nogometnu loptu a ne na papriku. Lijepo je imati tako virtualnog druga sa kojim mozes razmijeniti iskustvo,znanje i sjemena. Zahvalna sam joj na tome isto kao sto sam i tebi. Danas je tesko susresti nekog u stvarnom zivotu, a kamo li u virtualnom, ko je fer, iskren i susretljiv. Nemoj da se sad tamo zbog iskrenog komplimenta i javne zahvale.
Velicinu vrta cemo,naravno,prosiriti a ja u sali kazem kako smo se rasirili ko prozorske store,od jedne parcele do druge.
A do slicica sadnica evo ti jedna da malo odmoris dusu i naparis oci. Svjeze fotkano na -20 i kusur C.
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 07 Siječanj 2011 u 22:43
Objavio: tpipp
Datum objave: 10 Siječanj 2011 u 00:44
Pozdrav svima koji volite ljute papričice
moje ime je Tomaž i dolazim iz Slovenije.
Imam web trgovinu i mislim, da bi vas interesovala moja ponuda (skoro 30 vrsti sjemenki čilija, feferona....itd)
Posjetite nas na http://www.kupicili.si/ - http://www.kupicili.si
sve što vas zanima možete pitati na mailto:info@kupicili.si - info@kupicili.si
nadam se, da se admin neče naljutiti, jer sam napravio malo reklame.
Pozdrav svima,
Tomaž
p.s. več sam par puta slao na Hrvatsku, poštarina za sjemenka nije skupa i kroz carinu ide bez problema jer su sjemenke u pismu.
|
Objavio: Alan
Datum objave: 16 Veljača 2011 u 10:39
Pozdrav ljudi! Ima već par dana da se vrtim po ovim stranicama pa sam se odlučio i registrirati. I naravno, imam jedno pitanje :). Imam sjemenke Bhut Jolokia i chocolate Habanero pa me zanima kakvu zemlju one vole? Pomalo već klijaju u papirnatom ručniku (jeeee) pa bi ih uskoro premjestio u lončić.
Gledam te forume pa ljudi pišu da nikako ne u treset, da ih to ubija, a ja baš imam crnog treseta. Jel mogu treset pomiješati sa perlitom i običnom zemljom iz vrta?
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 16 Veljača 2011 u 22:46
Sabur napisao:
] Prava zimska idila. Da mi je samo vidjeti kako si kakav jelić skresala dok si pokušavala zakočiti i ustaviti skije.
|
Samo ti zezaj dok ja jos uvijek lijecim modrice i uboje od mojih skijaskih vratolomija.
Nekoliko slicica sistema klijanja nasih bezobrazno ljutih paprika
Dokopali smo se i nove sorte paprika, INFINITY je nas
|
Objavio: Ela13
Datum objave: 16 Veljača 2011 u 22:55
|