Otpadni Bio Enzim - Novi život za vaše biljke
Web: Cvijet.info
Kategorija: Vrt - Forum o vrtovima
Ime foruma: Moj povrtnjak
Opis foruma: Moj vrt u povrću
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=7910
Datum ispisa: 01 Studeni 2024 u 23:07 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Otpadni Bio Enzim - Novi život za vaše biljke
Objavio: monstera
Tema: Otpadni Bio Enzim - Novi život za vaše biljke
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 18:02
Dakle otvaram ovu temu isključivo vezanu za naslov teme koji sam kaže, Otpadni bio Enzim. Kako sam se prva upustila u taj eksperiment, prva dobila povratne informacije od koga drugoga nego od svojih biljaka, tako sada samo mogu reći Hvala dr. Joean Oon koja je ipak najviše zaslužna za to vrlo korisno otkriće.
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Odgovori:
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 18:10
http://www.magicus.info/pr2.php?id=94924" rel="nofollow - http://www.magicus.info/pr2.php?id=94924 Evo nadam se da će ovaj link biti vidljiv svima.. Čisto da se malo podsjetimo o čemu se radi...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 18:15
Naravno dobro je da se i slikice prilože ovdje..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 18:24
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 18:42
Uz sve ovo prenosim i pozitivne učinke na cvijeću moje mame koja kaže da joj je bijeli božićni kaktus, otkako ga zalijeva Enzimom već treći puta cvjetao...nažalost nisam bila tamo, pa ne mogu priložiti slikice, ostaje samo da mi povjerujete na riječ.
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: ajama
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 19:01
drago mi je da si otvorila ovu temu.danas sam prvi puta zalila sobne biljke enzimom iz ''monsterine kuhinje''.nadam se napretku.
------------- -poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 19:41
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: moon
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 19:58
Upravo sam pročitala tekst koji si linkala. Čini se nevjerojatno, tako jednostavno s toliko mogućnosti. Valjalo bi isprobati. Taman ima toliko vremena da se napravi prvi otpadni bio enzim do proljeća.
|
Objavio: administrator
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 20:04
Prepisujem Moon i kažem čini se nevjerojatnim i svakako vrijedno za isprobati.
------------- http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=8422&title=najljepi-vrtovi-u-2018" rel="nofollow - >>>PRIJAVI SE<<< Najljepši vrtovi 2018 >>>POGLEDAJ DRUGE VRTOVE<<<
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 20:24
Šefe, Moon ja ću vam samo reći ne isprobati, nego se odmah baciti na posao i napraviti...Zar vam treba još dokaza, ja još moje biljke nisam ubila....eno ih napreduju, neke sporije , neke brže, vjerojatno kako kojoj treba vremena.. Nije ovo nikakav trik, ni reklama, ovo je stvarno život za biljke, probajte, ništa ne košta, trud je minimalan, a rezultati će itekako biti vidljivi... Naravno očekujem vas ovdje s izvješćem !
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 20:31
moon napisao:
Upravo sam pročitala tekst koji si linkala. Čini se nevjerojatno, tako jednostavno s toliko mogućnosti. Valjalo bi isprobati. Taman ima toliko vremena da se napravi prvi otpadni bio enzim do proljeća. |
Neki dan sa spremila već 4. turu . Jedna je već potrošena, druga sad nedavno istekla ( rok odstajanja ) treća je namjenjena za piće, četvrta je spomenuta ( napravljena nedavno )...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: ajama
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 20:59
nakon što sam danas upotrijebila enzim na sobnim biljkama osjetila sam nekakav kiselkasti miris.šutjela sam da ukućani ne komentiraju.srećom nemaju tako dobar nos kao ja.sada nakon nekoliko sati cijela kuća miriši na nekakvu svježinu i miris je vrlo ugodan
------------- -poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 21:00
Spomenut ću još nešto...slobodno možete koristiti bijeli šećer, jer smeđi šećer je isto što i bijeli, nema nikakvu veću nutritivnu vrijednost, ni kvalitetu, niti je zdraviji, ima samo veću cijenu, a u biti je obični obojani šećer.....Osim ako baš stvarno ne želite kupiti neki skupi smeđi šećer ( šećerna trska ) od provjerenih Bio i Bio trgovina gdje ćete platiti 1kg možda nekih 50-60kn ili možda i više.
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 21:10
U pravu si za "smedji" secer.I moji su ured gotovi za manje od mjeseca i spremni ua vrt.
------------- Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.
Seneka
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 21:17
Da Ajči, to je taj miris, mora mirisati na voćnu ili povrtnu kiselinu, jer kad je pokvaren miriše na pokvarena jaja, što nažalost govori da nije ispravan...ali ima lijek i za njega. Ne baca se već mu se dodaje naknadno kila šećera i produžuje proces na još mjesec dana....tada se tekućina oporavlja i vraća joj se povrtni ili voćni miris ( octena kiselina ) Ne znam da li si pročitala jer dok zalijevaš svoje biljke s njim, zapravo radiš veliku korist i sebi, cijeloj svojoj obitelji i napravila si veliki korak za naš planet....Zalijevajući biljke, generira se Ozon ( O3 ) i otpušta se ogromna količina kisika u atmosferu..
Također čišćenje kućanstva, pranje rublja i sl. istim, ima istu namjenu,a kuća će odisati prozračnošću i svježinom. Odjeća će postati mekša, a ako se dodaje u gelove i šampone poništava sve kemijske otrove u istima...također vrijedi i za kupljeno voće i povrće, opere se Enzimom i nema straha od otrova..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Miranda
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 21:40
Odlučila sam na proljeće obradovati svoje biljke enzimom. Sad prikupljam informacije i tražim kantu s dobrim poklopcem. Imam i par pitanja. Može "obična" voda iz vodovoda ili destilirana? Jel problem ako se koristi ovo voće iz trgovina,pristiglo tko zna od kud i tretirano tko zna čime?
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 21:45
Miranda draga, običnih 10l vode, 3kg otpada ( naravno voćnog ili povrtnog sastava ili može oboje, ništa ne smeta ) i 1kg šećera. Ako baš nemaš ništa domaće ( iako bi bilo bolje) od voća ili povrća, poslužit će ti i kupovno, ionako Enzim štetne kemikalije poništava.
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Miranda
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 21:56
Ok draga,hvala! Proučila sam recept,jedino ove dvije stvari mi nisu bile baš jasne. Jedino domaće što mogu nabavit su jabučice s "podstanarima". Nema veze, dodatni proteini!
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 22:18
He,he,he smješni su mi ti " podstanari " ma nije bitno da li s njima ili bez njih, bitno je da sadržaj koji ćeš staviti stajati nije truo...inače ne bude dobro..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: gute Fee
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 23:08
Procitala sam sve - od slova do slova ! Draga Monsti , imam ipak pitanje o seceru : ja sam prije neki dan kupila ovdje smedji secer ali ne obojeni nego pravi od secerne trske (mi ga stavljamo u caj) . Da li on ipak ima neko vece znacenje nego obican secer ?
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 23:14
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: gute Fee
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 23:18
Ja cu svakako , kad se budem vracala , uzeti 1 kilu za tebe da isprobas . Ili da ti odmah posaljem postom ?
|
Objavio: moon
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 23:20
gute Fee napisao:
Procitala sam sve - od slova do slova ! Draga Monsti , imam ipak pitanje o seceru : ja sam prije neki dan kupila ovdje smedji secer ali ne obojeni nego pravi od secerne trske (mi ga stavljamo u caj) . Da li on ipak ima neko vece znacenje nego obican secer ? |
gute Fee - razlika između smeđeg šećera (pravog dobivenog od šećerne trske) i bijelog šećera je u količini minerala. Naime, smeđi sadrži puno više minerala i zato je preporuka da se on koristi.
|
Objavio: moon
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 23:24
Evo recept
za pripremu otpadnog enzima, za brzi podsjetnik pa kad zatreba da ne lutamo
previše: Treba nam 1 dio
smeđeg šećera, 3 dijela kuhinjskih otpadaka (voća, povrća) i 10 dijelova vode.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 23:28
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 23:30
gute Fee napisao:
Ja cu svakako , kad se budem vracala , uzeti 1 kilu za tebe da isprobas . Ili da ti odmah posaljem postom ? |
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: gute Fee
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 23:40
Ne vjerujem da je skupo , normalna postarina , pogotovo sad kad smo zemlja clanica a osim toga za to se netrebas sramiti , ja sam ti ponudila .
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 23:43
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: moon
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 23:47
Uh, evo ovo veče sam posvetila otpadnom enzimu, pročitala što sam uspjela pronaći i sad samo ostaje da napravim. Jedino ja nemam toliko otkadaka u jednoj turi, a ako skupljam onda će truliti - jel' tako? A opet ne da mi se tako neku beznačajno malu količinu napraviti (omjeri su: 1 (šećer) : 3 (otpatci voća i/ili povrća) : 10 (voda), ...hm....u tom slučaju mislim da ću staviti i koji cijeli lodić - naravno prije ga narezati.
Privlači me više voćna varijanta, pogotovo citrusna, ako mije za uporabu u kući - zbog mirisa.
Mons, vidjela sam na tvojim stranicama da si radila baš voćni - kakav je miris? btw mogla si staviti koju sličicu sa svojim pripravcima
|
Objavio: monstera
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 23:53
Draga Moon ima sličica, samo ih vi slabo zagledate..ima u mojoj temi obje vrste, a i jedna stoji u oglasima...radila sam i voćni i povrtni, mogu reći ne znam koji mi se miris više sviđa....povrtni možda je malo čudan ispočetka ( kiseli kupus ) ali kasnije mi se više svidio nego voćni ( vuče na voćnu octenu kiselinu, u početku također malo čudan miris, no čim duže stoji bolji je )..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: moon
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 23:57
Znam da ima, ako se ne javim - ne znači da nisam bila i vidjela, nego kad je već ovdje tema, zgodno je imati i vizualni prikaz, recimo zgodno se vidi onaj u kupaonici ili u onoj tamnoj kantici?!
Hvala na opisu mirisa
|
Objavio: gute Fee
Datum objave: 09 Siječanj 2014 u 23:57
monstera napisao:
|
Jao meni draga , oprosti , krivo sam se izrazila ! Ispalo je drugacije nego kak sam ja to mislila ! Zao mi je jako !
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 00:00
Opet sam zaboravila...Enzim čim duže stoji ( ako je to uopće moguće.. ) cijepa se na sve manje atome i tako još bolje i više djeluje na biljke, zapravo stajanjem postaje još dragocjenija tekućina... Ako s edobro napravi može stajati i nekih 20g. a da se pri tome ne pokvari...No ipak oprez, ako je skroz otvoren, jako je hlapljiv! A ako je skroz zatvoren bit će Buuuum ! Stoga samo lagano odšarafljen čep...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 00:01
gute Fee napisao:
monstera napisao:
|
Jao meni draga , oprosti , krivo sam se izrazila ! Ispalo je drugacije nego kak sam ja to mislila ! Zao mi je jako !
|
Sve 5 draga !
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 00:07
moon napisao:
Znam da ima, ako se ne javim - ne znači da nisam bila i vidjela, nego kad je već ovdje tema, zgodno je imati i vizualni prikaz, recimo zgodno se vidi onaj u kupaonici ili u onoj tamnoj kantici?!
Hvala na opisu mirisa |
Hm ? Kako da ti opišem to " zgodno " ? Zapravo trebaš najprije odrediti za što će ti služiti Enzim....Ako je za biljke, smije i trebao bi biti gust, recimo kao onaj kašasti gusti sok...Ako ti ipak služi za čišćenje ili higijenu tada trebaš dobiti dosta bistriju tekućinu ( naravno da nećeš prati suđe ili kosu s gustišem, nego ćeš to sve lijepo procijediti ako treba i nekoliko puta sve dok ne dobiješ lijepu bistru tekućinu....Gustiš naravno ne bacaš nego spremiš u neku plastičnu kutijicu ( emulzija) pa ponudiš kome? opet biljkama ( naravno opet rijediš s vodom )..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: moon
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 00:13
Nekako smo polupale lončiće mislila sam - "vizualno zgodno" u smisli da staviš sliku svog gotovog enzima i ovdje. Čitala sam o omjerima i razrijeđivanjima za različite uporabe, npr. koliko razrijediti za zalijevanje, koliko recimo za tuširanje, pranje poda, sanitarija, rublja i sl.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 00:14
Ha,ha,ha evo sad sam te tek skužila....Oprosti stvarno sam ko muha, svugdje lutam i pokušavam sve " pohvatati " pa sam već u zbunjoli...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: moon
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 00:17
ma sve ok, neće škoditi malo
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 00:18
Idem potražiti slikice .....
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 00:21
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/povrce_i_vrt/bio_enzim_od_voca/65935.aspx" rel="nofollow">
Evo ga, ovaj je pretežno od voćne baze...... još se moram cerekati.....
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 00:23
Ne izgleda baš lijepo, zar ne? Ali čini čuda... Uostalom zar ona sva kemijska umjetna gnojiva izgledaju lijepo Hm? možda... ali jedno je sigurno, nisu zdrava....
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: moon
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 00:27
Meni baš dobro izgleda, bolje od umjetnih
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 00:28
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/povrce_i_vrt/vocni_bio_enzim/65936.aspx" rel="nofollow">
Ovaj je namjenjen biljkama....
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 00:29
Također, voćnog sastava..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 00:33
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/povrce_i_vrt/_enzim/65643.aspx" rel="nofollow">
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: enrikova nona
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 11:13
upravo sam napravila pola mjere, odnosno 5l vode, 05 kg šečera i 1,5 kg jabuka, ljuske od krompira, mrkve i celera , naime nisam imala veću posudu sa poklopcem i stavila na hladno , nadam se za 3 mjeseca bio enzimu , hvala ti monstera na ovom receptu
------------- <ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 11:29
E. Nona jako drago mi je da vas ima sve više koji me slijedite i što mi vjerujete.. Sve si dobro napravila, ( osim što ja nisam koristila krumpir, tj. ljuske od krumpira ali vjerojatno nisi ništa loše učinila, jer ionako se sve razgrađuje, ako sam pronašla da se sirovi krumpir može koristiti u neke ljekovite svrhe, zašto onda ne bi mogao ići u Enzim..) Samo nipošto nemoj to držati negdje na hladnom sad u ovo vrijeme ( ja probala ovu moju drugu turu i bome nije lijepo mirisala, pa sam naknadno dodala 1kg šećera, smjestila na toplije i produžila još mjesec dana..i eno ga sad je super, proces završen s početka ovog mjeseca..)
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 11:38
Dragi moji svakako mi je u interesu podijeliti s vama sve korisno do čega dođem, nisam sebična što se toga tiče, jer ako bi svatko zadržavao samo za sebe ono što zna, kako može očekivati da se nešto pokrene i korisno učini za Zemlju i njezine stanovnike ako ti isti nemaju nikakvih saznanja i nitko ih nije ni na što potaknuo.....
A zar nije ljepše da se svi zajedno uključimo, pokrenemo nešto na bolje i doprinosimo zajedno očuvanju okoliša i života na Zemlji kakvu poznajemo....što se može učiniti danas, ne treba odgađati za sutra, jer već sutra može biti prekasno...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: enrikova nona
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 13:49
odmah prebacujem na toplije
------------- <ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 13:53
Da, bilo bi bolje, jer kao što sam rekla, moje je bilo na početku na hladnijem pa se nije baš dobro počeo dobro odvijati proces. Nije smrdilo po pokvarenim jajima, ali niti je mirisalo onako kako bi trebalo..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 18:16
Mons dobar ti natpis,tako jak i ispravano znacenje.
------------- Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.
Seneka
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 19:39
http://smayliki.ru/smilie-1214864967.html" rel="nofollow"> Pustilka !
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: desert rose
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 19:48
Ne znam zašto to još nisam probala napraviti!? Moram!
------------- Ne vjerujem u duhove, ali vjerujem u snove, a ponekad i u bajke... http://www.cosgan.de/smilie.php" rel="nofollow">
|
Objavio: ajama
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 19:53
pustika se odlučila za zdravi život-s obzirom na avatar.onda treba probati i enzim
------------- -poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 19:56
Još stigneš, do početka sezone ti taman izađe rok odstajanja....Eto, provjereno i dokazano da se Enzim može praviti tokom cijele godine....najbolje čim se s jednim završi, odmah spremiti drugi i tako u krug, imaš ga stalno i nikad ti ne pofali.
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: desert rose
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 20:00
Sada nemam svojeg svježeg povrća ili voća pa moram napraviti od kupljenog. Ali zato će mi ljeto i jesen dati ono pravo...
------------- Ne vjerujem u duhove, ali vjerujem u snove, a ponekad i u bajke... http://www.cosgan.de/smilie.php" rel="nofollow">
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 20:21
Nema veze ako je kupljeno , pročitala si valjda da se to ionako sve ragradi i svi kemijski otrovi se poništavaju..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 20:23
ajama napisao:
pustika se odlučila za zdravi život-s obzirom na avatar.onda treba probati i enzim |
Moja tura za piće se već namače....
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 21:01
ajama napisao:
pustika se odlučila za zdravi život-s obzirom na avatar.onda treba probati i enzim | Ja sam to vec ured dovela pri kraju dvije ture,a avatar se moze odnositi na nesto sasvim drugo.primjer posaditi citruse ovdje gdje ja zivim je uzaludna misija.
------------- Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.
Seneka
|
Objavio: monstera
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 21:21
Pustili ima citruse u avataru zato što zna da ih ja obožavam !
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: anabistrica
Datum objave: 10 Siječanj 2014 u 23:33
Zainteresirala si i mene pa sam pročitala upute i odlučila napraviti enzim za biljke. Mislim ga upotrebljavati u vrtu, valjda će biti koristi od njega. Samo trebam kupiti nekog voća jer sad nemam ničega.
------------- Lepe ti je Zagorje zelene
|
Objavio: monstera
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 11:07
Draga moja Ana, ne "valjda će biti koristi od njega" nego sigurno da hoće...ja sam svoj češnjak već zalila pri završetku sadnje, poslije više nisam zalijevala jer preko zime se ionako ništa ne zalijeva....ali čim krene proljeće, vjerojatno ću sve, i cvijeće i povrće zalijevati s njim...osim baš onda ako mi ponestane.... Jer kad trošim na cvijeće puno, mogu misliti koliko toga će mi trebati za povrće..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: huskybucka
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 15:38
Ja cu svoj cesnjak probati spricati bio enzimom pa cemo vidjeti kako ce ispasti pretpostavljam da mu nece smetati jer zapravo biljke kroz list puno prije iskoriste gnojivo... Tako da ako nam cesnjak bude velicine krompira to je od bio enzima
|
Objavio: moon
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 15:48
huskybucka kad sam pretraživala internet i čitala upute i članke o bio enzimu, baš se i preporuča špricanje otopinom (1 žlica na 1 litru) po biljkama, tj listovima
|
Objavio: monstera
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 18:13
Buckić , slobodno ga špricaj . I ja ću svoj češnjak špricati, iako ga ja nemam puno kao ti, no svejedno volim i to malo da mi bude kvalitetno. Samo ako ga misliš špricati, morat ćeš Enzim dobro procijediti kroz cjedilo i još preko neke guste gaze ( čisto da se ne bi dizna od šprice zaštopala ) ono gusto, naravo opet iskoristiš, dodaš u vodu, pa zaliješ biljke s tim..
Moon ja bih rekla da je jedna žlica malo na jednu litru...Evo ja sam koristila tako kako je pisalo ( 1dcl na 10l vode, a moja mama se usudila vodi dodati više ( 2-3dcl, ako ne i više ) a kao što sam rekla rezultati su takvi da joj je božićni bijeli kaktus već treći puta cvjetao...ako se ne varam neki dan mi je rekla da se opet sprema cvjetati...
Kad već pišem toliko o tome, spomenut ću još nešto...s hrpom reznica Vanhuteove suručice uzela sam i neku jadnu deblju ofucanu grančicu, bocnula je u zemlju i pomislila, " ma vraga ćeš se ti takva otrcana primiti ," izgledala ja kao da je suha, još joj je i vrh bio strgan...pred samo par dana vidila sma da se pupovi na njoj bude, a danas pogledan tjera mladicu iz zemlje...MM kaže, čekaj malo još je rano govoriti za bilo što jer ne znaš što se u zemlji događa ( možda su to samo pupovi lažnjaci ) ne usudim se još ništa brljati ni dirati, treba imati stpljenja, ali budući da se već dosta dugo drže, rekla bih da nisu lažnjaci, jer kad su lažni uglavnom brzo potjeraju i još brže otpadnu...
Eee da , a kako neke suručice uglavnom prije imaju cvijet nego list, moje grančice upravo spremaju i cvjetne pupove...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Camellia
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 18:37
Hvala ti na svemu ovome što si podijelila sa nama.Ja krećem odmah u proizvodnju.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 19:04
Draga Camellia, evo dovoljan je ovaj citat u mom potpisu kojim samo mogu potvrditi da će i dalje biti tako. Sve što je u interesu nas biljkoljubaca, cvjećara ili povrtlara, totalno nebitno, interes nam je svima isti, održati svoje biljke zdravima, bez puno ulaganja i skupih gnojiva. A naravno rezultati se ne mogu vidjeti odmah preko noći, ali nije potrebo ni dugo čekati da bi se uočile velike promjene na biljkama.
Ako ćemo šutjeti i ljubomorno čuvati ovakva korisna saznanja, pitam se kako onda da svi zajedno spasimo ovaj lijepi zeleni planet? Da je i dr. Oon mislila tako, vjerojatno ne bih o ovome nigdje govorila i ne bi poticala ljude, ne bi imali male radionice i edukativna predavanja..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 19:33
Sjetite se samo da prilikom svakog zalijevanja ogromna količina kisika odlazi u atmosferu. Prilikom svakog zalijevanja, sjetite se da ste možda vi baš zaslužni da se komadić teške metalne zavjese makne s neba... Našla sam nešto jako zgodno ne sjećam se ni otkud, ni gdje ali kaže ovako : " Oblaci bi opet trebali biti lijepi, prozračni, lagani poput perja i bijeli, nebo i rijeke bi trebali biti plavi, a travnjaci i šume zeleni. No već jako dugo toga vidjeli nismo, jer teška metalna zavjesa nebo skriva, oblaci su teški i sivi, nebo i rijeke su zbog zagađenosti obojani u sivo, a šume i travnjaci su žuti i suhi..." - dragi moji i sad recite da to nije istina? Ja već jako dugo nisam vidila lijepo plavo nebo i bijele lagane oblake, niti plavo nebu, niti plave rijeke, nit šume zelene, kud god se okrenem sve je teško i sivo... Ni Sunce ne sija kao prije, nisu to one zlatne zrake kao nekad, to je isprani sjaj...
Pokrenimo se svi zajedno, učinimo nešto korisno već danas jer sutra bi već moglo biti kasno !
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 20:51
ajama napisao:
drago mi je da si otvorila ovu temu.danas sam prvi puta zalila sobne biljke enzimom iz ''monsterine kuhinje''.nadam se napretku. |
Sad sam se nečega sjetila i smijem se ko bedak sama sebi. Ajči kaže iz " monsterine kuhinje" ha,ha,ha pošto imamo onu Tv emisiju " Jadrankine kućne čarolije " onda i meni ovo baš pristaje...... http://smayliki.ru/smilie-1237551015.html" rel="nofollow"> http://smayliki.ru/smilie-933495879.html" rel="nofollow"> http://smayliki.ru/smilie-48533031.html" rel="nofollow">
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: @kaktus
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 21:26
a zašto ne?, mi od tebe puno naučimo, ti si kao škrinja s blagom puno znaš i dijeliš to znanje okolo
------------- Razum nam može reći što trebamo izbjegavati, ali samo nam srce kaže što moramo učiniti.(Joubert)
|
Objavio: monstera
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 21:51
Kaktusiću http://smayliki.ru/smilie-1214864967.html" rel="nofollow"> drago mi je da tako misliš ! Hvala draga!
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: @kaktus
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 21:55
samo sam napisala ono što mislim
------------- Razum nam može reći što trebamo izbjegavati, ali samo nam srce kaže što moramo učiniti.(Joubert)
|
Objavio: monstera
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 21:57
Sad da baš nešto prepuno znam i nije tako, ali odvažim se bez predrasuda upustiti u nešto što možda ni sama ne znam kako funkcionira, to sigurno ! Tu sam prva....
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: @kaktus
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 21:59
Pa netko mora i to, uvijek ima svuda pionira pa zašto to nebi i ti bila....
------------- Razum nam može reći što trebamo izbjegavati, ali samo nam srce kaže što moramo učiniti.(Joubert)
|
Objavio: monstera
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 22:13
Da !
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: moon
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 22:30
monstera napisao:
.............
Moon ja bih rekla da je jedna žlica malo na jednu litru...Evo ja sam koristila tako kako je pisalo ( 1dcl na 10l vode, a moja mama se usudila vodi dodati više ( 2-3dcl, ako ne i više ) a kao što sam rekla rezultati su takvi da joj je božićni bijeli kaktus već treći puta cvjetao...ako se ne varam neki dan mi je rekla da se opet sprema cvjetati...
...........
|
1 dcl na 10 l je isto što i 1 žlica (10 ml) na 1 l (omjeri su isti ) samo što ne ide u zaljevaču nego u prskalicu pa je omjer smanjen 10 puta.
Eto tvoja mama je u praksi pokazala da može i veći omjer, no da li je potrebno? to ne znamo, ali očito ne škodi. Držala sam se preporuke iz linkanog teksta
|
Objavio: moon
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 22:34
i još nešto, pronašla sam odgovarajuću plastičnu bocu pa mogu krenuti s prvom turom i priključiti se u monsin bio enzim klub
|
Objavio: monstera
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 22:41
Moon to što je moja mama saznala idealno je možda za one biljke koje dugo stagniraju, čisto da se čim prije pokrenu s mrtve točke, ima nešto i u tome.. Mislim da bi ih to moglo ubrzati da se čim prije "probude iz mrtvih."
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 22:43
moon napisao:
i još nešto, pronašla sam odgovarajuću plastičnu bocu pa mogu krenuti s prvom turom i priključiti se u monsin bio enzim klub |
Misliš da će ti boca biti dovoljna? ne bih baš mogla to reći.....
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: laural
Datum objave: 11 Siječanj 2014 u 23:18
Objavio: monstera
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 00:01
Hvala Laural !
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: laural
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 00:14
monstera napisao:
Hvala Laural !
|
------------- Pozdrav Vedran
|
Objavio: moon
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 01:12
monstera napisao:
moon napisao:
i još nešto, pronašla sam odgovarajuću plastičnu bocu pa mogu krenuti s prvom turom i priključiti se u monsin bio enzim klub |
Misliš da će ti boca biti dovoljna? ne bih baš mogla to reći.....
|
Mislim da hoće, ona boca od 10 lilara destilirane vode. Mislila sam ovaj mjesec početi s njom, idući samo dodam još jednu takvu bocu i tako svaki naredni mjesec. Nakon 3 mj imat ću prvih par litara, za 4 mj drugih par litara itd pa dok mi se bude dalo
|
Objavio: Andina
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 01:17
Pravila sam danas savijaču od jabuka i oguljenu koru iskoristila za
pravljenje bio enzima. Tome sam dodala i koru banane. Radila sam po
receptu (1:3:10) i sve stavila u petlitrenu plastičnu bocu. Sad ostaje
samo čekati rezultate. Međutim, zbunjuje me tekst u linkanom časopisu:
na jednom mjestu piše da se boca čvrsto zatvori i ne otvara mjesec dana,
a na drugom piše da treba svakodnevno ispustiti plin koji se stvara
fermentacijom. Što je točno?
------------- “Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”. Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)
|
Objavio: moon
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 02:12
Andina napisao:
Pravila sam danas savijaču od jabuka i oguljenu koru iskoristila za pravljenje bio enzima. Tome sam dodala i koru banane. Radila sam po receptu (1:3:10) i sve stavila u petlitrenu plastičnu bocu. Sad ostaje samo čekati rezultate. Međutim, zbunjuje me tekst u linkanom časopisu: na jednom mjestu piše da se boca čvrsto zatvori i ne otvara mjesec dana, a na drugom piše da treba svakodnevno ispustiti plin koji se stvara fermentacijom. Što je točno?
|
Evo malo c/p Izvor: SVJETLOST:
Tijekom postupka pravljenja enzima otpuštat će se vrlo
jaki plinovi, stoga se savjetuje upotreba plastičnih posuda. treba,
podrazumjeva se, koristiti čistu vodu. Otpadni enzim veoma je lako napraviti:
treba nam 1 dio smeđeg šećera, 3 dijela kuhinjskih otpadaka i 10 djelova vode.
Dr. Rosukon naglašava da je bolje koristiti smeđi šećer
umjesto bijelog jer sadržava mnoštvo minerala. koristiti li više povrća od voća
otopina će mirisati poput ukiseljenog povrća, ali ako koristite više kora od
voća imat će vrlo ugodan miris. Zapišite si datum "proizvodnje".
Poslije 3 mjeseca otpadni enzim će biti spreman za
upotrebu.
U prvih mejsec dana zatvarač posude će trebati
svakodnevno otvarati zbog nakupljenog plina koji se stvara za vrijeme
fermentacije. Sigurnosti radi, preporuča se da se koriste plastične posude.
tijekom prvog mjeseca fermentacije otpuštat će se alkohol, pa kad otvorite
posudu osjetit ćete miris alkohola. u drugom mjestu osjetit ćete kiselkast
miris, karakterističan za ocetenu kiselinu. Uz mnoge spojeve minerala i
vitamina, sastojci će se nastaviti razgrađivati i prirodno će naposljetku
nastati otpadni enzim. Upravo zbog toga dr. Rosukon kaže da spravljenje
treba trajati 3 mjeseca. Kad ste enzim napravili ne morate ga odmah
iskoristiti. Možete ga držati godinama. godinu, dvije, tri ili čak i 10,20
godina.
Što je dulje razdoblje, to molekule postaju manje jer
smjesa nastavlja fermentirati i razgrađivati se.
Kad su molekule manje imaju bolju sposobnost
prodiranja. Mi zagovaramo upotrebu otpadnog enzima jer se nadamo da ljudi mogu
smanjiti količinu svojih kuhinjskih otpadaka tako da ih pretvore u nešto
korisno, iskoristivo u svakodnevnom životu. Kao što smo naveli, postupak je
više nego jednostavan. Ako taj enzim napravite kod kuće žohari, muhe i komarci
zaobilazit će vas u širokom luku.
ŠTO JE POTREBNO UČINITI AKO ENZIMSKA OTOPINA NE FERMENTIRA
KAKO TREBA?
Otpadni enzim nikad se ne može pokvariti, ma
koliko dugo stajao. Kvari se jedino ako nisu zadovoljavajući uvjeti u kojima
se enzim priprema ili je pogrešan postupak njegova spravljanja. U tom slučaju
kako popraviti stvar?
Ako vaš enzim počne jako zaudarati, poput trulih
jaja ili izmeta, kako tomu doskočiti?
Vrlo jednostavno: dodajte jedan dio smeđeg šećera.
- Na primjer, u bocu koja sadrži 1 litru vode, treba
brzo dodati 100 g šećera. Smjesu dobro promiješajte, a poklopac zatim čvrsto
zatvorite. nakon što ste bocu hermetički zapečatili više je ne otvarajte.
mjesec dana kasnije, kad je otvorite vidjet ćete da se otopina "oporavila".
U enzimskoj otopini ponekad se mogu naći crvi. Kako se to
dogodilo? - Glavni razlog je taj što poklopac nije bio čvrsto
zatvoren. kad je poklopac čvrsto zatvoren crva neće biti.
Što ako se pojavi plijesan?
- Dr. Rosukon kaže da
je to samo ostatak mrtvih bakterija. Prije korištenja fermentirane enzimske
otopine taj ostatak treba filtrirati, tak oda ostane samo enzimska otopina.
Izdvojeni ostatak treba baciti u slivnik kako bi se pročistio otpadni sustav
ili ga se može osušiti i koristiti kao gnojivo.
Osim toga, otopinu otpadnog
enzima dr.Oon preporuča kao izuzetno djelotvorno sredstvo za čišćenje. Ona
predlaže da se enzim razrijedi i pomješa s proizvodima za čišćenje kućanstva
kako bi se povećala njihova djelotvornost. Također preporuča korištenje te
otopine kao sredstvo za čišćenje povrća, kuhinjskih i zahodskih površina jer,
kako kaže ona ima antibakterijska svojstva a odstranjuje i neugodne mirise i
prljavštinu. Otpadni enzim ne samo da pomaže našem okolišu već je djelotvoran i
u čišćenju masnih kuhinjskih podova i rublja zato što uklanja masne mrlje i
nečistoće.
Također s njim možete čistiti voće i povrće. Dvije žlice tog enzima ubacite u korito
sudopera ili posudu sa vodom i natapajte voće i povrće barem 30 minuta. Enzim
će ukloniti sve pesticide i kemijske supstance. Otopina otpadnog enzima može se koristiti i kao gnojivo budući da obogaćuje tlo.
Poželite li koristiti taj enzim kao gnojivo jednostavno dodajte žlicu otopine na
1L vode te pošpricajte vaše biljke i tlo. Tako će se tlo prirodno pognojiti.
Bogato će tlo privući gliste. Uz prisutnost glista vaše će biljke prirodno
rasti i bujati. Sve je vrlo jednostavno i ne trebate trošiti novac na kupovinu
skupih kemijskih gnojiva.
Neka od testiranja otpadnog enzima:
- farmeri i uzgajivači V&P umjesto kemijskih
gnojiva koriste otpadni enzim. Uočili su povećan urod, plodovi su ukusniji, a
bilježe i mnogo manje slučajeva bakterijskih bolesti kakve inače napadaju usjeve.
- pojava biljnih bolesti opada
- poboljšana kvaliteta tla
-teški metali itoksini poput oni iz kemijskih
gnojiva se razgrađuju
-poboljšala se kvaliteta zraka
|
Objavio: Andina
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 09:51
Aha, dakle, ne otvara se mjesec dana jedino u slučaju kada se otopina popravlja! Očito nisam pažljivo čitala. Hvala, Moon.
------------- “Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”. Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)
|
Objavio: monstera
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 11:23
Moram vam reći, za vrijeme ljetnih dana, primjetila sam samo dosta mušica, nije da smetaju, ali dosadne su, a pogotovo ako ih nađete uginule na površini enzima jer one ma kako nešto bilo zatvoreno, uvjek će naći rupu kroz koju će se uvući ...Inače nema nikakve štete od njih, ionako se sve procjeđuje...ali mene su tada užasno naživcirale...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Davorka1969
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 11:50
Pozdrav, interesantna tema. Ja sam danas počela fermentirati jabuku i limetu sa smedjim šećerom. Moja "boca" je staklena tegla sa gumom i metalnim zatvaračem, kao za spremanje zimnice. Na zaj način mogu plinovi iz boce, ali kisik ne u bocu ( ne moram otvarati/zatvarati). Tako ja fermentiram zimnicu ( kiseli kupus, jabučni ocat i sl.). Mene ta otopina zanima kao zaštita povrća od pepelnice i drugih oboljenja. Do sada sam s uspjehom koristila sirutku i jogurt u istu svrhu, a negdje sam pročitala da ovaj enzim pomaze i protiv mravi. Njih imam dosta u vrtu, a oni brane lisne uši. Prve rezultate mogu očekivati tek za par mjeseci, a do onda imam dovoljno vremena napraviti zalihu enzima. Usporedo s tim sam nekidan započela i bokashi. Uskoro se moram "preseliti" u podrum, pomalo mi ponestaje mjesta u kuhinji Davorka
|
Objavio: monstera
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 13:25
Prije svega Davorka Dobro došla na ovaj naš cvjetni forum ! Eto, lijepo je znati da su se za ovo zainteresirali i da nam se pridružuju i neki novi članovi ! A ovo što kažeš za bocu, idealno je samo za manje količine...za veće mislim da ne postoji tako velika boca... ( šalim se naravno, nemoj mi uzeti za zlo ) za mrave i ostalu napast, rekla bih da si 100% u pravu...ni mravi,ni uši, niti muhe ne vole miris kiseline, iako se za mrave može reći da proizvode mravlju kiselinu, no to je opet drugo. Ovakav miris povrtno ili voćno octene kiseline ih odbija..jedino što mene muči, kako će puževi reagirati na to, ako uzmemo u obzir da puževa ima samo tamo gdje su dosta kisela tla.....E sad, to pitanje ostaje visiti u zraku sve dok se nešto i o tome ne sazna ili dok se ne uvjerimo sami kakve će se reakcije odvijati na tlu i u tlu....reći ću samo da bi svakako trebalo pratiti sva zapažanja i sve promjene i ono što se događa... I naravno svoja iskustva podijeliti ovdje s nama, ako je voljan...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Davorka1969
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 13:38
Za puzeve se ne brinem - prošlog ljeta sam slučajno pronašla dvije genijalne metode. Prva- potočnice. Svagdje gdje su rasle, su biljke bile neoštećene (hosta itd.). Drugo- otopina kalijevog sapuna. To djeluje 200% Još pitanja Davorka
Detalji na pdf o puževima u vrtu na temi Prirodni vrt
|
Objavio: moon
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 13:56
Andina napisao:
Aha, dakle, ne otvara se mjesec dana jedino u slučaju kada se otopina popravlja! Očito nisam pažljivo čitala. Hvala, Moon.
|
|
Objavio: moon
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 14:23
Davorka 1969, dobro nam došla
Super da si s nama podijelila ovo sa staklenkom i čepom s gumicom, potpuno sam zaboravila na tu mogućnost
Vidim da imaš još mnogo savjeta koje želiš podijeliti s nama, no ovo je tema o bio enzimu, a o puževima možemo nastaviti savjetovanja na temi koja obrađuje tu problematiku Puževi u vrtu http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=5993&KW=pu%C5%BEevi&PN=3&title=puevi-u-vrtu" rel="nofollow - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=5993&KW=pu%C5%BEevi&PN=3&title=puevi-u-vrtu ili Puževi - upomoć http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1396&KW=pu%C5%BEevi&PN=3&title=puevi-upomo" rel="nofollow - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1396&KW=pu%C5%BEevi&PN=3&title=puevi-upomo
Molim i ostale članove foruma da se prisjete i pridržavaju Pravila foruma http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3611&FID=1&PR=3&title=pravila-foruma" rel="nofollow - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3611&FID=1&PR=3&title=pravila-foruma te da ne nastavljaju rasprave na temi koja nije predviđena za tu problematiku
Postovi o savjetima vezanim za puževe bit će premješteni.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 14:30
Hvala ti na ovim informacijama za puževe, eto nama zapravo nikad dosta nekih novih saznanja i lijepo je da uvjek ima nekoga tko će donijeti nešto novo, ne kaže se uzalud "svi ljudi sve znaju.... " Sad vidim da je to stvarno tako... No dobro, sad sam otišla malo u druge vode, ali nadam se da se nitko neće ljutiti jer ovakve teme mogu samo koristiti , ne štetiti ...Ionako je opet sve vezano za Enzim, kiselost tla ili možda ne? nakon toga....i sl.
Ja bih se čak usudila reći, velika vjerojatnost je da će ta kiselina ionako brzo ishlapiti, kisik će otići u atmosferu, a korisne hranjive tvari će ostati u tlu sve dok ih biljke ne iscrpe i ne iskoriste do maksimuma...a tada naravno valja opet sve ponoviti ( špricanje, zalijevanje...)
|
Objavio: monstera
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 14:38
Ima još nešto što sam zaboravila reći. Za vrijeme ljetnih mjeseci, na mojem enzimu se pojavila kao neka opna ( gljiva, kultura, slično kao Kombucha, no mekanog sadržaja i lako lomljiva ) na kraju sam shvatila da se to stvorio sloj koji štiti tekućinu od vanjskih utjecaja, vjerojatno mušice i sl...jer sam ih uglavnom mogla naći na površini te opne, a tekućina je ostala čista, tek tu i tamo poneka zalutala mušica.
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Davorka1969
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 15:22
Ha,ha,ha ! To je mormalno. Cijeli proces fermentacije od početka do kraja je gotovo isti kao i kod vina,tj. octa. Prvo je alkoholno vrenje - zato u svim upitama za enzim piše "ne otvarati bocu". Poslije tri mjeseca kad se pretoči, već u tom momentu dodje u kontakt sa zrakom / kisikom. Svaki puta kad se otvori boca udje i malo zraka. U tim momentima se počnu stvarati octene bakterije. Ta gljiva je samo znak da su kulture stabilne. Nju se moze bez problema kompostirati.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 17:40
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Davorka1969
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 18:20
Vjerovatno zbog toga što alkoholna fermentacija nije 100% završena poslije tri mjeseca. To ne mozeš spriječiti od danas na sutra. Ja to poznam od pravljenja octa. S obzirom na prilično veliku količinu šećera na početku, treba vremena dok se sav preradi. Jer šećer ne sluzi zato da to bude slatko, nego da hrani alkoholne bakterije (što više šećera, to je jači alkohol). Zato je smedji šećer preporučljiviji od bijeloga. U Aziji se često koristi melasa, a smedji šećer je zamjena. Ako svi pričaju o tome kako ta otopina miriši kiselo, to sve zvuči na jak ocat od otpada. Ni jabučni ocat ne miriši odmah na ocat nego prvo na jabučno vino, pa malo po malo na ocat. Zato postoje razne varijante ovog enzima, neke se koriste za čišćenje i za vrt, a neke mogu za kozmetiku ili za piti. Sve valjda ovisi o sastojcima. Ja baš ne bih pila onaj od smeća, ili? Ja sam jako znatizeljna što će za tri mjeseca biti u mojoj tegli, ali koliko se razumijem u fermentaciju, vjerovatno jako koncentriran ocat. Kad je on potpuno gotov, onda ima smisla zatvoriti bocu, jer se inače pravi ta glijva. Ali to tako funkcionira. Zato je kupovni (prirodan) ocat najčešće pasteriziran, ali onda je i mrtav. To je ovdje kontraproduktivno. Ja sam uzela teglu sa gumom koju ne moram svaki dan otvarati, samo lagano protresti da se sve dobro promiješa. Kako miriši onima koji svaki dan odšarafe bocu da izadje plin?
|
Objavio: monstera
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 18:52
Imaš pravo sa svime ovim što si rekla, no probaj i nakon fermentacije zatvoriti bocu, pa ćeš vidjeti što će se dogoditi..... ja baš ne bih rekla da to presatje raditi i da se zatvara, čisto iz razloga zato što se to stalno cijepa ( znači radi ) na sve manje atome i zapravo čim duže stoji, tim je još bolje....Ako sam dobro sve čitala ( a mislim da jesam) mislim da se nipošto ne smije jako zatvarati ni nakon odrađene fermentacije...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Davorka1969
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 18:59
Nije šala nego istina. Kakvih sve pitanja ima u vezi toga . . . Za tri mjeseca znam više, to je sigurno. Pretpostavljam da je cilj "ne zatvoriti bocu" baš taj, da se napravi ocat - enzim, a za njega treba kisik.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 12 Siječanj 2014 u 18:59
Dobro pitanja , kako miriše dok se otšarafi da izađe plin....Ja mogu reći, u početku ne baš lijepo bez obzira da li je voćnog ili povrtnog sastava.....isto kao kad se stavlja zelje kiseliti ili voće kad stoji npr. za pečenje rakije ( kom )..kasnije kako vrijeme odmiče, sve više se osjeti kiselkasti miris....da bi na kraju mirisalo na voćni ili povrtni ocat i naravno ako se s njim čisti kućanstvo npr. osjati se odmah velika prozračnost i svježina.
Što se tiče smeđeg šećera, ne koristim ga jer pitanje je da li kod nas uopće ima pravog smeđeg šećera i na tu ogromnu količinu koja meni treba, neću trošiti novac na obični bijeli obojeni šećer u smeđe jer to me dođe samo skuplje, a kvaliteta je ista...osim da baš ima negdje pravog smeđeg šećera ( šećerna trska ) i da je jeftin, eeeee onda bi to bila druga priča....
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|