Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Dunja

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Voće
Opis foruma: Sve o voćkama.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2188
Datum ispisa: 10 Studeni 2024 u 23:33
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Dunja
Objavio: monna-1
Tema: Dunja
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 21:38

Evo nešto o mirisnim i slatkim dunjama.

 

Dunja je bila popularna još kod starih Grka, koji su je pripremali tako da bi je izdubili, napunili medom, stavili u pleh i ispekli, dok su je u našim krajevima cijenili Dubrovčani koji su od nje radili voćni sir, popularnu kotunjatu

Dunja potječe iz jugozapadne Azije, odnosno iz Perzije i Anatolije, a samoniklu je nalazimo i u srednjoj Europi. Poznata je i pod nazivom sidonijska kruška. Drvo dunje može narasti i do sedam metara, a često raste u obliku grma. Plod je oblika jabuke ili kruške, nepravilno je grbav, zlatnožute do crvene boje, te pokriven dlačicama koje se lako skidaju. Ugodnog je mirisa, a sirovo meso je tvrdo i trpko-kiselog okusa.
Ova namirnica bila je popularna kod starih Grka, koji su je pripremali tako da bi je izdubili, napunili medom, stavili u pleh i ispekli, a u grčkoj mitologiji simbolizirala je ljubav i sreću. Rimljani su iz dunje dobivali eterična ulja koja su koristili u parfumerijama. U Francuskoj je poznata već stoljećima, a koristi se ne samo u kuhinji već i u kozmetičke svrhe te u medicini.
Dunja koju mi poznajemo razlikuje se od dunje iz zapadne Azije i tropskih područja, gdje je mekša i sočnija. U područjima hladnije klime, ovo voće je privlačnog oblika, bogate žute boje kad je zrelo, i ima jak, pomalo težak miris.
Ako se odlučujete na uzgoj dunje, imajte na umu da njezina stabla vole zasjenjeno, ali ne potpuno zaklonjeno mjesto na neutralnom tlu. Traže dosta malčiranja i zalijevanja dok su mlada. Također ih lagano valja obrezivati kako biste im omogućili cirkulaciju zraka. Ako ipak dođe do loše cirkulacije zraka ili izlaganja hladnoći, dunjino lišće će dobiti crvene i žute mrlje, a zatim će se početi kovrčati i smežurati. Ako je problem tek u začetku, uklonite sve takvo lišće, a ako ga ima previše, poslužite se ipak fungicidima.

Vitaminska bomba
Sirova, ova ?zlatna jabuka? u 100 grama ima 57 kcal/ 238 kJ, od čega 0,40 posto proteina, 0,1 posto masti, 15,3 posto ugljikohidrata. Bogata je dijetalnim vlaknima i bakrom, i sadrži puno taninskih tvari.
Dobar je izvor vitamina C (15 mg, što je 18,8 posto preporučenog dnevnog unosa). Sjemenke sadrže 15 posto ulja i proteina, uz mali udio amigdalina. Glavni sastojak sjemenke je sluz, koje ima 10 posto u omotaču, dok pulpa dunje sadrži 3-3,5 posto jabučne kiseline. Sadrži i betakaroten u količini od 33 ľg.
Zbog prisutnog pektina, od ovog voća pripremaju se ukusne marmelade i želei.
Plodovi se ubiru od sredine rujna do kraja listopada, što ovisi o klimatskim uvjetima staništa na kojem se dunja uzgaja, a lišće se, prema potrebi, sabire od sredine svibnja do sredine rujna.
Dunje uglavnom nisu dostupne u trgovinama, ali se u posljednje vrijeme mogu naći i na tržnicama. Možete ih pronaći u vrtovima ili voćnjacima. Oblikom poput jabuke ili kruške, odaberite dunje koje nisu premekane i imaju jednoličnu zlatnožutu boju. Tijekom godine dostupne su od listopada do prosinca.

Čuvanje u vrećama
Dunje čuvajte u zatvorenoj, plastičnoj vrećici do dva mjeseca ili ih stavite u zdjelu za voće i čuvajte na sobnoj temperaturi, a u tom će slučaju prostor poprimiti njihov raskošan miris.
Dunje se ne mogu konzumirati sirove, već kuhane ili pečene. Zbog velike količine pektina u njezinoj kori, dunje se kuhaju i koriste za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica. Inače, riječ ?marmelada? potječe od portugalske riječi za dunju - marmelo.
U Španjolskoj se dunja kuha zajedno sa šećerom kako bi se dobila voćna poslastica (sir od dunja) membrillo, koja se zatim hladi i reže na ploške te poslužuje samostalno kao slastica ili uz mekane sireve. Inačica ove poslastice postoji u Francuskoj, ali i kod nas, u Dalmaciji, posebice u Dubrovniku gdje se naziva kotunjata.


KOTUNJATA

Voćni sir od dunja Dubrovčani su nazvali kotunjata, a mi vam donosimo recept za njegovu pripremu.
Sastojci: 2 kg očišćenih dunja, 600 g šećera, 1 limun
Za premazivanje kalupa: ulje
Priprema:
1. Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju.
2. Kuhane dunje propasirajte i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
3. Umiješajte limunov sok, šećer i nastavite kuhati uz neprekidno miješanje još 30-ak minuta.
4. Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće kalupe koje ste prethodno premazali uljem.
5. Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite.
Kotunjatu poslužite uz očišćene polovice oraha.

tekst: Mila BULIMBAŠIĆ-BOTTERI




Odgovori:
Objavio: griva1978
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 22:47
... ja o dunji znam da je ljekovita kod proljeva i to ne samo plod već i list, i to ne samo suhi već i svjež... kad je potreba, otrčati, ubrat jedan, ubaciti u količinu šalice vode, prokuhati par min i spasiti se :O))...

...negdje u primozgu mi i da se od dunja radi neka dobra rakijica i moja baka super pekmez...smile50smile72


Objavio: monna-1
Datum objave: 20 Rujan 2008 u 12:37
Pekmez od dunja je mljac, ja ga svake godine radim!kao i kompot.


Objavio: leonarda
Datum objave: 20 Rujan 2008 u 14:19
moj tata pece rakiju od dunja.......mama radi slatko i pekmez.....smile50
mljaci mljaci


-------------
The best an most beautiful things in the world cannot be seen or even touched. They must be felt with the heart. by leon@rda


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 18 Svibanj 2011 u 10:44
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/dunja/25130.aspx"> ovo je moja mlada u cvijetu

-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 10 Rujan 2012 u 12:35
evo moje danas
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/novosti/49936.aspx">



-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: Ksan
Datum objave: 10 Rujan 2012 u 13:08
Nisam je vidjela već dugo dugo, ali njegog mirisa uvijek se rado sjetim

-------------
''Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol.'' - IVAN CANKAR


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 11 Studeni 2012 u 20:17
jesen je stigla dunja moja
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/novosti/52244.aspx">


-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: anabistrica
Datum objave: 13 Studeni 2012 u 19:55
I u Zagrebu su nekada domaćice radile sir od dunja, a zvali smo ga "kitnkes".  Još uvijek volim kitnkes pa ga sad radim sama. A volim dunju i sirovu jesti, narezanu na jako tanke šnitice. Zato sam si i ja posadila u vrt jednu dunjicu koja donosi lijepe plodove makar je još mala. S obzirom da dunja voli pjeskovito i rahlo plodno tlo, na glinenom tlu sporije napreduje, a plodovi nisu dugotrajni ko u Slavoniji, tak da naše dunje ne mogu stajati dugo na ormaru. Svejedno, volim svoju dunjicu i ne znam kad mi je ljepša - kad cvate velikim bijelim cvjetovima ili kad ima prekrasne žute plodove.

-------------
Lepe ti je Zagorje zelene


Objavio: gospina trava
Datum objave: 13 Studeni 2012 u 20:19
i ja sam da napravila


-------------
Vrbovec, grade moj dragi:

http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related



Objavio: enrikova nona
Datum objave: 02 Svibanj 2013 u 21:26
bit će dunja
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/dunja/57609.aspx">



-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 04 Listopad 2013 u 15:54
moja kasna
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/novosti/64108.aspx" rel="nofollow">

-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: Sabi
Datum objave: 05 Listopad 2013 u 17:59
prekrasna vam je dunja

ali zašto dunje više ne miriše kao nekada? nedavno sam dobila dvije krasne krupne, ali mirisa nema 


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 05 Listopad 2013 u 19:31
u pravu si i ova moja baš nešte ne miriše a i dosta je kasna što mi se isto ne sviđa, kupili smo gotovu sadnicu, divlju dunju imamo na placu roditelja mm i ona je sad već zrela i miriše , moram ju slikat i pokazat


-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: Sabi
Datum objave: 06 Listopad 2013 u 08:32
Sjećam se kao mala kad smo išli na selo kod rodbine imali su dunju, ali to je bilo starinsko drvo ogromno, kad je bila zrela cjelo imanje je mirisalo na nju
Ove nove uzgojne vrste su izgleda sve bez mirisa


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 20 Listopad 2013 u 12:14
moja još uvijek zelena
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/novosti/64612.aspx" rel="nofollow">


-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: pčelica7
Datum objave: 20 Listopad 2013 u 12:27
EN jel miriši?

-------------
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)


Objavio: Sabi
Datum objave: 20 Listopad 2013 u 17:17
Krasna je, najavljuju i dalje lijepo vrijeme bude ona dozrela, taman kad nebude ničeg drugog u vrtu pa će biti još veći gušt
Danas sam dobila punu vrecicu, sad tražim recept od sira da ga napravim


Objavio: milica7
Datum objave: 20 Listopad 2013 u 21:33
Sabi, ja sam pravila po ovome receptu.... http://www.coolinarika.com/recept/sir-od-dunja-8211-8220kitnkez-8221/" rel="nofollow - http://www.coolinarika.com/recept/sir-od-dunja-8211-8220kitnkez-8221/


-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: Fiki
Datum objave: 21 Listopad 2013 u 01:18
Imam ih podosta,,,ali neznam što s njima?Geek

-------------


Objavio: monstera
Datum objave: 21 Listopad 2013 u 01:21
  Fiki, a svježi sokić od dunja? Smile




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Fiki
Datum objave: 21 Listopad 2013 u 01:22
imaš recept?smile55

-------------


Objavio: monstera
Datum objave: 21 Listopad 2013 u 01:26
 
  Isto ko i s tikvama. Ja još nisam probala, ali hoću..Imam nekoliko lijepih dunja s mladog stabla ( prvi puta rodi ) ....Uzet ću dunje, oguliti i izribati ih, dodati malčice šećera, vode i dobro ožmikati, iscjediti pola ili cijeli limun ili limetu i eto, ukusan sokić je začas gotov...EmbarrassedSmile




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Fiki
Datum objave: 21 Listopad 2013 u 01:27
Tnx,srce si!!! smile55smile79Embarrassed

-------------


Objavio: monstera
Datum objave: 21 Listopad 2013 u 01:31
 
   Ma nisam, samo želim biti od koristi i sebi i drugima....Embarrassed


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: milica7
Datum objave: 21 Listopad 2013 u 09:30
Fiki, možeš napraviti odličan pekmez,kompot u teglicama , sok-sirup za zimu a isto tako očišćene  zamrznuti pa u zimi skuhati uz malo šećera odličan kompot....možeš napraviti liker..... ima puno mogućnosti.....


-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: monstera
Datum objave: 21 Listopad 2013 u 09:34
 
Milice,sad kad si spomenula liker i ja sam ga radila prošle godine, bila je neka kombinacija dunja, limuna i limete, moram priznati bio je prefin ! EmbarrassedHeart




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 21 Listopad 2013 u 16:12
Originalno poslano od člana pčelica7 pčelica7 napisao:

EN jel miriši?

miriši ali manje od samoniklih, od njih sam već napravila pekmez ali sam miješala sa jabukama i šljivama kad su same dunje bude mi pretvrd, često kuham kompot isto sa jabukama onako za odmah pojesti a planiram praviti i kitnkez


-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 16 Travanj 2014 u 13:04
moja dunja
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/moj_vrt/68481.aspx" rel="nofollow">


-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: NinettA
Datum objave: 22 Svibanj 2016 u 00:09
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/rozice/87184.aspx" rel="nofollow">

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/rozice/87186.aspx" rel="nofollow">


-------------
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk