Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Mala Herbateka - Jednostavni recepti iz prirode

Web: Cvijet.info
Kategorija: Vrt - Forum o vrtovima
Ime foruma: Moj povrtnjak
Opis foruma: Moj vrt u povrću
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=7935
Datum ispisa: 13 Srpanj 2024 u 07:29
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Mala Herbateka - Jednostavni recepti iz prirode
Objavio: monstera
Tema: Mala Herbateka - Jednostavni recepti iz prirode
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 13:51
  Prije svega , evo nekoliko riječi o ovoj temi...Naime da ne pomislite odmah kako se ovdje radi samo o lijekovima i sličnim receptima iz prirode...Zapravo želim da ova tema bude svestrana i dostupna svima koji je žele čitati, nešto prokomentirati ili jednostavno nešto iz vlastitog iskustva dodati. Kao što sam rekla ova tema bi obuhvaća neke korisne savjete i informacije, širokog spektra od lijekova, samopomoći, do održavanja vlastite higijene i čistoće vlastitog doma....

 Kao što možete naslutiti, često puta posežemo za nekim skupim preparatima za ovo, za ono, a da pri tom nismo ni svjesni da možda takve ili bolje stvarčice imamo doma , nadohvat ruke ili u svojem okruženju samo im možda često ne pridajemo nikavu vrijednost ni važnost.....a trebali bi, itekako bi trebali..Osim što  su zdravije i korisnije, često puta možda nismo ni svjesni da baš te naizgled  " bezvrijedne " sitnice iz kuhinjskog ormarića mogu spasiti nečiji život...

  Evo počet ću s ovim iako to već imamo ....


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.



Odgovori:
Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 13:54

 Tko bi rekao, ha ?  Da jedna žličica običnih malih ljutilica može spasiti nečiji život ? SmileEmbarrassedThumbs Up






-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 13:55

NAJBOLJA PRIRODNA SREDSTVA

Iznenadit će vas što sve možete koristiti protiv strija

Bez obzira jeste li ih dobili u trudnoći, uslijed naglog debljanja i mršavljena, ili ste jednostavno genetski predodređeni, strije su vrlo česta pojava na koži. No, umjesto trošenja velike količine novca na skupe kreme za prevenciju i njihovo ublažavanje, postoje i neke uobičajene namirnice za koje nikada ne biste rekli da mogu biti toliko učinkovite.



Sok od krumpira

Sok od krumpira odličan je lijek za strije, jer potiče rast i obnavlja stanice kože. Narežite krumpir i trljajte komade po strijama nekoliko minuta, tako da obuhvatite cijelo zahvaćeno područje. Nakon nekoliko minuta isperite mlakom vodom.

Vitamin C i šećer

Šećer možete koristiti za piling kože. Pomiješajte jednu žlicu šećera, dodajte malo bademovog ulja i nekoliko kapi limunovog soka. Dobro pomiješajte i nanesite na strije. Masirajte oko 10 minuta na koži prije nego se istuširate.

Kakao maslac

Kakao maslac najbolje djeluje na strijama koje se javljaju nakon trudnoće. Nanesite ga na bokove, bedra, stražnjicu i trbuh, ujutro i prije spavanja.

Pire od mrkve

Napravite pire od kuhane mrkve i nanesite na strije te držite što je dulje moguće, a potom isperite mlakom vodom. (Oprez: Kod svjetlije puti može doći do privremenog bojanja kože u narančasto).

Aloe vera

Aloe vera je korisna za brojne probleme s kožom, ima bitne hranjive i aktivne tvari koje se mogu koristiti za tretiranje manjih opeklina. Zahvaljujući ljekovitim i blagotvornim svojstvima dobra je i za strije. Izravno utrljajte gel aloe vere na zahvaćeno područje i ostavite nekoliko minuta da se osuši, a potom isperite mlakom vodom.

Maslinovo ulje

Bogato je hranjivim tvarima i antioksidansima koji pomažu poboljšati različite kožne probleme, uključujući i strije. Umočite pamučnu lopticu ili mekanu krpicu u maslinovo ulje i nanesite na strije, tako ćete poboljšati cirkulaciju i smanjiti strije u velikoj mjeri. Možete ga ostaviti na koži da se potpuno upije, i tako dopustiti koži da pokupi vitamine A, D i E. Možete pomiješati maslinovo ulje s vodom i octom te koristiti kao noću kremu za hidratiziranje kože.

Grožđe

Grožđe je jedno od najboljih sredstava za hidrataciju kože, njegovi sastojci štite i proljepšavaju kožu. Možete ga nanijeti kao masku, ostavite da djeluje 20-30 minuta i potom isperite mlakom vodom. Ublažit će postojeće strije i spriječiti nastajanje novih.

Ulje čajevca

Jedno od najboljih ulja za kožu je ulje čajevca. Čajevac ima nevjerojatna antibiotska, antivirusna, antiupalna svojstva što ga čini učinkovitim za brojne probleme s kožom. Možete ga nanositi jednom dnevno. Ima jak medicinski miris što nekim ljudima ne odgovara, ali miris se nakon nekog vremena ublaži.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 14:07
                
     ČETIRI NAMIRNICE ZA ZDRAVIJU KOŽU, KOSU I NOKTE

Zdrava ishrana može da poboljša izgled više nego bilo kakva šminka ili plastična kirurgija. Umjesto trošenja novca na profesionalne šminkere ili razne operacije, probajte ove besplatne i zdrave metode tako što ćete u svoju ishranu uključiti namirnice koje podmlađuju. Zdravlje kože i noktiju nije samo važno da biste lijepo izgledali, već prikazuje kvalitet cjelokupnog zdravlja.

Za sjajniju kosu, ljepšu kožu i jače nokte pokušajte da unosite više ove 4 namirnice:

Mahunarke

Mahunarke kao što su grah i razna variva su bogate biotinom, željezom, cinkom i proteinima. Ako vam se kosa lako lomi, mahunarke mogu da pomognu. Lomljiva kosa je simptom nedostatka biotina koji može da se nadomjesti jedenjem mahunarki. Čak i ako ne postoji nedostatak, pokazalo se da unos biotina poboljšava zdravlje noktiju tako što jača tkivo noktiju i sprečava njihovo lomljenje. Biotin, takođe, utječe na brži rast zdrave kose.

Orasi

Orasi su možda i najbolji za sjajnu kosu. Brazilski orah je jedan od najbogatijih izvora selena, minerala koji je odgovoran za cjelokupno zdravlje kože glave. Orasi sadrže alfa-lenoleninsku kiselinu i omega-3 masne kiseline koje poboljšavaju opće stanje sjajne kose.


Mrkva

Mrkva je bogata vitaminom A, koji ne samo da poboljšava zdravlje kože glave, već i poboljšava vid. Jedenje mrkve u salati ili pijenje soka od mrkve može da bude odlična metoda u borbi protiv suhe kože glave i suhe kose.

Banane

Pored toga što su odličan ukusan dodatak bilo kojem voćnom obroku, banane obezbjeđuju veliku količinu silicijuma. Silicijum je važan za debljinu vlasi, što dovodi do toga da kosa postane jača i izdržljivija.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 14:12

   Da ne bi bilo da je ova tema suviše stroga.....LOLLOLLOL




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 14:32


Čudotvorna mješavina meda i cimeta


BOLESTI SRCA

Pomiješajte med i cimet, namažite na kruh i jedite redovito za doručak. Tako se smanjuje kolesterol u arterijama i sprečava srčani udar. Oni koji su već preživjeli srčani udar umanjit rizik za novi. Olakšat disanje i pojačati otkucaje srca.

OPADANJE KOSE

Protiv opadanja kose pripremite smjesu od vrućeg maslinovog ulja, žlice meda i žličice cimeta. Prije pranja smjesu držite 15 minuta na kosi, a zatim je isperite.

INFEKCIJE MJEHURA

Popijte dvije žlice cimeta pomiješane s žličicom meda u čaši mlake vode. Ovaj rastvor uništava bakterije u mjehuru.

ZUBOBOLJA

Napravite smjesu od žličice cimetovog praha i pet žličica meda i stavite na bolni zub. Radite tako 3 puta dnevno, sve dok zub ne prestane da boli.

KOLESTEROL

Dvije žlice meda i tri male žlice cimetovog praha pomiješajte s 4,5 dl čaja. Ovom mješavinom ćete smanjiti razinu kolesterola u krvi za 10% u roku od 2 sata. Ako ovo uzimate 3 puta dnevno, možete izliječite bilo koje kronično povišenje kolesterola.

NAZEB

Kod uobičajenih ili ozbiljnih nazeba trebalo bi 3 dana uzimati po žličicu mlakog meda sa 1 čajne žličice cimetovog praha dnevno. Tako ćete izliječiti kronični kašalj, prehladu i pročistićete sinuse.

PROBAVA

Za bolju probavu prije jela uzmite dvije žličice meda posute cimetovim prahom. To smanjuje kiselinu i olakšava probavu čak i “najtežih” jela.

PROTIV STARENJA

4 žlice meda, žlica cimeta u prahu i 3 šalice vode prokuhajte i napravite čaj. Popijte 1 šalice 0,3 do 4 puta dnevno. Ovo održava kožu svježom i nježnom te sprječava starenje.

LOŠ ZADAH

Ujutro ispirite grlo žličicom meda i cimeta koje ste rastvorili u toploj vodi. Dah će vam biti svjež tijekom cijelog dana.

LIJEK ZA ARTRITIS
Pomiješajte jedan dio meda s dva dijela mlake vode i dodajte čajnu žličicu cimetovog praha. Tom masom nježno masirajte zglobove. Bol se smanjuje poslije jednog do dva minuta.

Osobe oboljele od artritisa mogu ujutro i navečer piti jednu šalicu vruće vode s dvije žličice meda i jednom čajnom žličicom cimeta. Ako ovo pijete redovito, čak i kronični artritis možete izliječite ili bar ublažite.

ZA MRŠAVLJENJE

Svakog jutra, pola sata prije doručka, i navečer, prije spavanja popijte med i cimetov prahprokuhan u šalici vode. Tako ćete spriječiti masnoće da se nagomilavaju u tijelu.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 14:40

Napitci od raznog voća i povrća jačaju imunitet

Tijelu je poslije jake hrane neophodno čišćenje od nagomilanih toksina. Napitci od raznog voća i povrća jačaju imunitet i sprečavaju pojavu nekih bolesti.



Brojna slavlja, ali i jača hrana koju tijekom zime češće jedemo, mogu opterete organizam. Da bismo malo pročistili organe za probavu, počastite ih u narednom periodu svježe ceđenim sokovima iz voća i povrća. Ovi napici oslobađaju organizam od nagomilanih toksina i regeneriraju ga, a ujedno jačaju imunitet i, u nekim slučajevima, mogu preduhitriti nastanak kancera.

MRKVA

Sadrži betakaroten, folnu kiselinu, vitamine C, B i E, kalij, fosfor, magnezij i kalcij, i idealan je pomoćnik u očuvanju ljepote kože, noktiju i kose. Vitamin A potiče rast stanica i zato se preporučuje djeci. Sok od mrkve stimulira diobu i rast stanica, normalizira razmjenu materija i kemijsku ravnotežu u organizmu, povećava imunitet i oštrinu vida. Ima dosta prirodnog šećera, pa treba da se razrijedi s vodom u odnosu 1:1. Preporučuje se da se 150 ml svježe cijeđenog soka od mrkve pije ujutro prije doručka. Kako ovaj napitak uništava bakterije, svaki gutljaj može malo da se zadržati u ustima.

Za osvježenje: u sokovniku iscijediti 2 mrkve, jabuku i komad celera.

Za jačanje: u sokovniku iscijediti 2 mrkve 0,2 cikle, limun. Dodati malo peršinovog lista, žličicu sezama i žličicu matične mliječi.

JABUKA

vlaknima jabuke nalazi pektin koji čisti jetru i crijeva i obnavlja crijevnu floru. Apsorbira otrove iz crijeva što olakšava čišćenje krvi i kože, a poboljšava i izlučivanje mokraćne kiseline. Zahvaljujući obilju vitamina i minerala, čuva srce i krvne žile, a pomaže i da se snizi visoku razinu kolesterola.

PARADAJZ

Ima dosta likopena koji štiti od raka i bolesti srca, a preporučuje se i onima koji žele preveniraju loše učinke UV zračenja na kožu. Potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad gušterače pa je koristan osobama koje pate od anemije i opet dijabetičarima. Obiluje kalijem i vitaminima C i E, pa utječe na pravilan rad srca, organe za disanje a pravi je melem i za nerve. Kada se pije tijekom dijete razrjeđuje se u odnosu 1:2 (1 dl soka 0,2 dl vode). Za skidanje viška kilograma preporučuje se kombinacija jabukom, tikvicama i limunom, u odnosu 2:4:2:1.

CIKLA

Ovaj sok oslobađa organizam otrovnih materija. Bogat je vitaminima i mineralima, prije svega fosforom, kalijem i sumporom, koji su značajni za proizvodnju eritrocita. Ima dosta magnezija, jača živčani sustav i otklanja nesanicu i nervozu. Povoljno utječe iu slučajevima poremećaja menstruacije, visokog krvnog tlaka, reumatizma i tegoba koje se javljaju u klimaksu. Prija ako se pije u kombinaciji sa sokom od jabuke i limuna i to u odnosu 1:3:1. Preporučuje se da se dnevno pije čaša soka od cikle, najbolje navečer.

Za čišćenje organizma: u sokovniku iscijediti po jednu ciklu, mrkvu, paradajz, limun i dodajte šaku listova špinata.

ZELENI SOK OD ŽITA

Sok od žita jača imunitet, olakšava probleme s probavom, obavlja temeljnu detoksikaciju organizma, uništava štetne a vraća snagu korisnim bakterijama, povećava vitalnost, pomaže u rješavanju problema sa suvišnim kilogramima. Sadrži vitamine A, C, E, K i B, ali i vitamin B17 koji dokazano uništava stanice raka. Starijima otklanja karakteristično usporeno kretanje i povećava stabilnost, smanjuje bolove u mišićima i zglobovima zbog promjene vremena, povećava fizičku snagu i vitalnost.

KUPUS

Listovi kupusa sadrže kalij, kalcij, sumpor, željezo i selen, koji štite od raka, a povoljno utječu na sluznicu želuca i crijeva i sprječavaju nastanak čira. Kupus obiluje i vitaminima C, B, E i provitaminom A. Sok od kupusa ima jak okus, pa se preporuča da se uzima sa sokom od jabuke i mrkve.

Napomena: Ako nemate kupus možete napraviti sok od kelja koji ima sličan sastav i djelovanje.

KRUMPIR

Sok od sirovog krumpira obiluje vitaminima C, B i K, kalcijem, kalijem, željezom i magnezijem. Povoljno djeluje na probavne organe, naročito u kombinaciji sa sokom od mrkve. Umiruje čir na želucu, kronični gastritis, žgaravicu, plinove, zatvor, kolitis. Može se pije samo sok od krumpira ili u kombinaciji s mrkvom i kupusom.

Napomena: ovaj sok se može piti od srpnja do veljače, jer se kasnije u klicama i zelenoj ljusci nagomilava otrovna materija solanin.

CELER

Sok od celera sadrži vitamine A, C, B1, B2, B6 i C kao i kalij, folnu kiselinu, kalcij, magnezij, željezo, fosfor, natrij i esencijalne aminokiseline Ovaj napitak povećava tonus, poboljšava apetit, povoljno utječe na normalizaciju temperature tijela i ima diuretički i laksativni efekt. U kombinaciji sa sokom od mrkve sudjeluje u obnavljanju živaca. Posebno se preporuča osobama s viškom kilograma koje imaju poremećenu izmjenu tvari u organizmu, ali i onima koji se brzo zamaraju. Preventivno treba uzimati jednu do dvije žličice soka od celera, tri puta dnevno pola sata prije jela.

SAMO SVJEŽE

* Prednost u pripremanju sokova imaju kvalitetni svježi plodovi, a najbolji su oni koji rastu u našem podneblju

* Namirnice ne morate ljuštite, jer se najviše dragocjenih tvari nalazi upravo u ljusci

* Iscijedite samo toliko voća, koliko ćete u tom trenutku popiti (iznimka je sok od cikle)

* Iscijeđeni sok odmah upotrijebite, ne spremajte u hladnjak





-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 14:51
 
Moram priznati ovo sam već malo, pomalo počela primjenjivati, a sad samo nadopunjavati listu voća i povrća za sok...SmileThumbs Up




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: bugicaza5
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 14:59

monstera, svaka čast, ti si prava enciklopedija smile62 i teme su ti za čistu peticu!

Izgleda mi da me, nažalost, neće biti na forumu par dana - rikava mi monitor, upravo dogovaram kupnju novog, ali nadoknaditi ću ja sve smile138 



Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 15:04
 Ma draga nije sad da i ja baš sve ovo znam ( o nečemu znam malo više, o nečemu malo manje ) ali uglavnom neke stvari su mi već dosta dugo poznate jer ih i sama koristim...Ovo što donosim možda ima malo više info, uglavnom je pokupljeno od ljudi koji dijele iste ili slične stavove kao i ja...

  Tebi velika smile79smile86 I nadam se ćeš se ubrzo vratiti...




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 15:15
 
Moram se vratiti malo na početak teme..izgleda da nisam fulala što se tiče tih malih ljutilica, papričica...sad sam samo još više dobila volju za njima pa će ih se stoga naći malo više u mojem povrtnjaku....Ooooo jeeeeee ! smile126 Inače znate li da su dobre kod gripe, prehlade,  kod reume kostiju i naravno kapsaicin pomaže kod smanjenja apetita, znači pomaže kod mršavljenja ( iako ja to baš  nešto i nisam primjetila  smile42 )  No svakako Oprez ! 

       Previše ljutine šteti bubrezima...








-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 16:29
 Kako je sad sve češća tema Soda Bikarbona, reći ću vam nešto i o njoj što možda niste....ili ipak jeste znali ? GeekErmm

 Neke  " recepte" i sama već otkada primjenjujem, za neke sam tek saznala, ali znate što je zanimljivo....Svi do jednog pale ! ( provjereno )




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 16:37

 Pretpostavljam da su se mnogi od vas često puta sretali s masnom, začinjenom hranom.....Možda se ispočetka ni ne obraća pažnja, pogotovo kad nam je nešto fino.....No ono što poslije slijedi,  priznajte  nije nimalo ugodno ( žgaravice, mučnina u želucu, osjećaj kao da ćete svakog trena povratiti )  Eee soda je tu kao najbrža Prva Pomoć !  Mala žličica sode razmućene u jedan dcl ili malo više vode, sve dobro izmješati i popiti.... i za nekoliko trenutaka nestaju svi problemi koji su vas mučili...Smile

 Isto vrijedi kod prevelikog lučenja želučane kiseline...






-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 16:39

      Još ću se malo zadržati kod Sode Bikarbone...Smile






-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: bugicaza5
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 18:30
Originalno poslano od člana monstera monstera napisao:


 Pretpostavljam da su se mnogi od vas često puta sretali s masnom, začinjenom hranom.....Možda se ispočetka ni ne obraća pažnja, pogotovo kad nam je nešto fino.....No ono što poslije slijedi,  priznajte  nije nimalo ugodno ( žgaravice, mučnina u želucu, osjećaj kao da ćete svakog trena povratiti )  Eee soda je tu kao najbrža Prva Pomoć !  Mala žličica sode razmućene u jedan dcl ili malo više vode, sve dobro izmješati i popiti.... i za nekoliko trenutaka nestaju svi problemi koji su vas mučili...Smile

 Isto vrijedi kod prevelikog lučenja želučane kiseline...





Potpisujem te, što se tiče sode bikarbone i žgaravice. Provjereno dobro djeluje. 

Želimo li jesti zdravije kolače (bez E-ova) i bar tu ih izbjeći, umjesto praška za pecivo- stavimo malo sode. Na E-ove je prisutan popriličan broj alergija.




Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 20:00
 Jeeeee draga !  http://smayliki.ru/smilie-1214864967.html" rel="nofollow">smile78smile84   Hvala ti za ovo s kolačima, to sam potpuno zaboravila ( nadam se da mi nitko neće zamjeriti, ali znam za ovo )  

Također  odmah ću reći, ako znate bilo što, a da je korisno i jednostavno, slobodno podijelite svoja iskustva s nama i dodajte ih ovdje....EmbarrassedHeart










-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 20:36


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 20:43
  Još malo o Sodi Bikarboni......Embarrassed  Sigurna sam da većina vas ponekad ima doista neugodnu bol u nogama ili rukama...Poznat vam je onaj umor u kostima, a da pri tome niste bolesni od gripe ili viroze, jednostavno vas nekakav umor sputava i usporava.....Onda ću vam reći, sigurno imate višak kiseline u kostima koaj izaziva umor i iznenadnu neobjašnjivu bol......Riješenje je jednostavno da ne može biti jednostavnije...Dakako, opet je tu Prva Pomoć zvana soda bikarbona....Jedna žličica sode u čaši vode i začas ćete biti ko novi....Ovo je naročito dobro kod onog poznatog proljetnog umora..kad se krene s radovima na vrtu, a imate osjećaj da vam ne ide, da ste teški i umorni.....




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 20:47
http://smayliki.ru/smilie-876451815.html" rel="nofollow"> http://smayliki.ru/smilie-251783463.html" rel="nofollow">


              


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 21:33

Drevni kineski lijek staje na kraj ćelavljenju



Uvažena znanstvenica iz SAD-a uništava mit o lijeku za ćelavost
img1

Nedavno je znanstveni svijet bio teško uzdrman nenadanom viješću koja je proizišla iz desetljeća dugog dubinskog istraživanja -  http://www.healthycounselor.com/hr2BVnCaD/fulfix.php" rel="nofollow - SADA POSTOJI LIJEK ZA ĆELAVOST!

Doktorica A. Chan je Kineskinja rođena u SAD-u koja je diplomirala dermatologiju u Školi medicine Sveučilišta u Stanfordu. Nakon stjecanja počasne diplome, dr. Chan provela je više od 20 godina radeći kao nadglednik dermatoloških ispitivanja koja su bila usmjerena pronalasku lijeka za brojne kožne boljke koje se smatralo neizlječivima. Jedna od tih boljki bila je i ćelavost - djelomičan ili potpun nedostatak rasta kose.

Nakon desetljeća testiranja efekata različitih spojeva koji stimuliraju rast kose, dr. Chan je napokon otkrila jedini sastojak koji je nedostajao kako bi se upotpunio moćan lijek koji je bio tajna više od 2 desetljeća. Taj sastojak krajnje je rijetka biljka koja raste na tek nekoliko posebnih mjesta na svijetu i do sada je njena upotreba i distribucija bila rigorozno ograničena. "Kada se pomiješa s ostalim ljekovitim elementima, ova biljka doslovno izvede neku vrstu  http://www.healthycounselor.com/hr2BVnCaD/fulfix.php" rel="nofollow - čarolije na vlasištu – pokriva ga novoizraslom kosom! ", objasnila je dr. Chan jučer tijekom medicinske konferencije s kolegama u Chicagu, SAD.
Nakon 20 godina istraživanja i kliničkih ispitivanja, dr. Chan je napokon patentirala jedinstveni lijek za ćelavost. Njen fenomenalni proizvod prošao je 16 ispitivanja, i prema znanstvenim procjenama pokazuje  http://www.healthycounselor.com/hr2BVnCaD/fulfix.php" rel="nofollow - 98.7% uspješnosti u liječenju ćelavosti i rijetke kose  . Nadalje, ovo rješenje ne samo da "vraća život kosi ", već i neizmjerno poboljšava kvalitetu tako što njeguje vlasište i u potpunosti rekonstruira folikule kose, tako da kosa raste gušća i trostruko brže.

Čuvena znanstvenica pristala je na intervju s našom glavnom izvjestiteljicom Myom Allen.

Evo što nam je rekla.

img2

Gđica. Allen: Zdravo, profesorice Chan, kako ste?

Dr. Chan: Zdravo! Veoma sam uzbuđena! Ne morate mi se obraćati s "profesorice". (smijeh)

Gđica. Allen: Oh, u redu. Dr. Chan, možete li nam reći nešto više o svom otkriću koje je riješilo zagonetku ćelavosti i prorjeđivanja kose?

Dr. Chan: Da, naravno, to je zanimljiva priča. Kao moderna znanstvenica, zanimanje sam obavljala uglavnom u SAD-u i Europi. Bila sam navikla na pomisao da ako oprema visoke tehnologije i kemijski spojevi ne pomognu, ništa drugo neće pomoći...Ali što se ovoga tiče bila sam u krivu. Nikad nisam mislila da će odgovor na moja istraživanja biti u Aziji...
Prije deset mjeseci bila sam u posjetu drevnom selu u Kini s majkom i ostalim članovima obitelji. To selo je rodno mjesto mog pradjeda - kakva slučajnost, zar ne? (smijeh) Uočila sam jednu stvar kod ljudi u selu koja me neizmjerno šokirala - nitko, ali baš nitko, nije imao sijedu kosu niti je ćelavio! Niti jedna osoba, a bilo je tamo ljudi starijih od 90 godina! Svi su imali  http://www.healthycounselor.com/hr2BVnCaD/fulfix.php" rel="nofollow - gustu, zdravu, tamnu kosu bez znaka ćelavljenja!
Počela sam istraživati tu pojavu, i nakon nekoliko dana otkrila sam da postoji poseban lijek koji oni koriste kako bi učinili svoju kosu - kako bih rekla - prekrasnom i otpornom na prolazak vremena. Taj lijek bio je neka vrsta tamno-zelenog, gustog sirupa kojeg su nanosili utrljavanjem u korijen kose. Zapravo je izgledalo odvratno! (smijeh)

Gđica. Allen: Kako se zove ta biljka i zašto ju se dosad nije koristilo u medicini?

Dr. Chan: Pa, vidite, nije ju se koristilo u zapadnjačkoj medicini. U Kini se već stoljećima ekstraktima te sasušene biljke liječe rane, kožne upale i ćelavost. Rekli su mi da se biljka zove  http://www.healthycounselor.com/hr2BVnCaD/fulfix.php" rel="nofollow - He Shou Wu, što znači “lijek za svaku boljku” . Njeno latinsko ime je Fallopia multiflora. Drevni liječnici su je držali tajnom, a to su namjeravali i dalje činiti dok se nisam pojavila ja i počela postavljati pitanja!

Gđica. Allen: Dr. Chan, što ih je natjeralo da Vam dopuste da biljku izvozite iz Azije?

Dr. Chan: Vjerovali su mi jer, vidite, ja sam Kineskinja (pokazuje na svoje lice osmjehujući se). Vjerovali su mi zato što sam liječnica. I za kraj, pristali su zato jer sam im objasnila koliko će ljudi diljem svijeta biti izliječeno od groznog i neugodnog stanja za koje je zapadna medicina mislila da je neizlječivo. Htjeli su pomoći, i naravno, moj institut im je sukladno tome i platio za biljku, ali se zbilja isplatilo!

Gđica. Allen: Dr. Chan, postoje li stvarni ljudi koji su već imali koristi od Vaše otopine biljne mješavine i koji su njeni praktični efekti na ćelavost?

Dr. Chan: Da, postoji više od 1000 ljudi, muškaraca i žena, koji su dobrovoljno sudjelovali u kliničkim ispitivanjima proizvoda koja su ukupno trajala više od pola godine. Svi su oni patili od nekog oblika ćelavosti, ili su imali oštećenu i suhu kosu. Mi bismo na njihovu kosu primijenili otopinu 2 puta tjedno - na opranu kosu. Već nakon 2 mjeseca smo ostali zapanjeni kada smo primijetili da je  http://www.healthycounselor.com/hr2BVnCaD/fulfix.php" rel="nofollow - 98.7% sudionika počela rasti nova kosa na tjemenu!  Neki od njih bili su toliko osupnuti, plakali su... Ženama je njihova duga, ali oštećena ili rijetka kosa rekonstruirana, te je postala snažna, meka, bujna i voluminozna kao kod TV modela, stvarno. Rezultati su bili spektakularni, 98.7% uspješnosti – to je skoro potpun uspjeh u liječenju ćelavosti i tanke kose...To je jako rijedak znanstveni pomak.

Gđica. Allen: Zadnje pitanje, dr. Chan – je li Vaš proizvod već na tržištu i kako mu je ime?

Dr. Chan: Moj tim i ja primili smo patent za ovaj proizvod, tako da je naš laboratorij jedini u svijetu koji ga može proizvoditi. Nije ga tako lako pronaći. Zbog ograničenih količina biljke He Shou Wu, možemo proizvesti samo ograničen broj bočica raspršivača. Ne možete pronaći ovaj proizvod u ljekarnama, bio-trgovinama, ili supermarketima. Možete ga naručiti online na  http://www.healthycounselor.com/hr2BVnCaD/fulfix.php" rel="nofollow - službenoj stranici , i ako imate sreće, kupnja će Vam biti potvrđena i proizvod će Vam biti dostavljen na vrata u roku od nekoliko dana. Nazvala sam proizvod FulFix (full - potpuno, fix - riješiti), zato jer je to ono što on čini– rješava sve Vaše probleme s kosom. Ovo je jedini prirodan način za prijelaz iz ćelavosti do zdrave, guste i sjajne nove kose. To je obećanje koje je dala i održala Priroda. To je postignuće dosad neviđeno u polju uspješnog liječenja problema s kosom.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: gute Fee
Datum objave: 03 Veljača 2014 u 22:55
Monsti , draga , ti si fenomen ! Zelim ti reci da recept med&cimet je
vec 1 i pol godinu moj pratitelj (srce) i od onda mi je puno bolje !

Slikice ovih cudesnih biljaka su nesto posebno , gdje si ih samo "iskopala"    


Objavio: gostovic
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 10:33
super tema, monstera, ja već duže vrijeme pokušavam u život uvesti što više prirodnih sredstava za čišćenje i pranje, od sode bikarbone i octa pa nadalje, a i jako volim eterična ulja, naročito eterično ulje čajevca..malo ima miris na pastu za cipele, ali s njim obavezno operem daske za meso jer ne volim plastične daske (prirodno je prirodno) jer ima antibakterijska svojstva.  
Ovih dana se spremam napraviti svoj omekšivač za pranje veša i šampon za kosu..


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 10:35
                           
                                      He Shou Wu
                        ( Fallopia Multiflora )

Ovo je nevjerojatno rijetka kineska biljka poznata kao “lijek za svaku boljku”. Ona sadrži mnogo antioksidansa i ljekovitih sastavnica. Mnogo objavljenih kliničkih istraživanja je do sada podržalo tradicionalan način korištenja He Shou Wu-a u liječenju gubitka kose i njenog sporog rasta. Prema rezultatima kliničkih istraživanja, više od 93% ljudi koji su patili od gubitka kose iskusilo je ponovni rast kose unutar 2 mjeseca nakon primjene He Shou Wu-a na vlasište.


   
                                   


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 10:56
   Hvala Gostović ! smile78smile84 Cilj i je potaknuti ljude da se okrenu oko sebe i potraže  jednostavnija riješenja nadohvat ruke, koja možda jesu jeftinija, ali i daleko zdravija. Mislim da smo se već puno prije trebali osvjestiti i tražiti racionalnija i zdravija riješenja, ali još uvjek nije kasno, još uvjek se može nešto promjeniti i prihvatiti zdraviji način života za sebe i svoju obitelj.


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 11:19


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 11:21
ČAJ OD HRASTOVE KORE - čaj od mlade hrastove kore(40 g a 1/2 l vode kuhati pola sata)zbog sadržaja velike količine tanina se koristi za grgotanje kod upale grla ili kad oteknu vratne žlijezde,protiv promuklosti ili guše.Uz grgotanj stavljaju se obloge oko vrata od istog čaja i mijenjaju svakih 20-30 minuta.Čaj od hrastove kore pomaže kod niza bolesti :- proširenja vena,,krvarenja,hemeroidi,ispucana koža,ekcemi,gnojne rane,čirevi i potkožni čirevi,lapus(tuberkoloza kože),angina,upal ždrijela,čir nas želucu i crijevima,upala sluznice želuca i crijeva,proljev,povraćanje ili ispljuvavanje krvi,ispadanje čmara i fistule u tom dijelu crijeva,pomaže zadržavanju mokraće,veže otrove i pomaže njihovo izbacivanje iz tijela,pa se koristi kod ujeda zmija i otrovnih insekata. ČAJ :- jedna velika žlica hrastove kore kuhamo 10 minuta u 1/2 l vode.Taj čaj pijemo tokom dana kao lijek protiv navedenih unutarnjih i vanjskih bolesti,a posebno protiv krvarenja,želučanog i crijevnog čira,ujeda zmija i otrovnih insekata. ČAJ :- 1 žlica  hrastove kore prelijemo s 1 šalicom vrele vode i ostavimo 10 minuta.Dnevno se piju 2 šalice kroz 3 sedmice,kao izvanredan lijek kod teških proljeva,krvarenja,naročito unutarnjeg te kod izbacivanja krvi i sluzi.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151636989059364&set=a.308532424363.122034.292103539363&type=1" rel="nofollow">
ČAJ OD HRASTOVE KORE ;- čaj od  mlade hrastove kore(40 g a 1/2 l  vode kuhati pola sata)zbog sadržaja velike količine tanina se   koristi  za grgotanje kod upale  grla ili kad oteknu vratne žlijezde,protiv promuklosti ili guše.Uz grgotanj stavljaju se obloge oko vrata od istog čaja i mijenjaju svakih 20-30 minuta.Čaj od hrastove kore pomaže kod niza bolesti :- proširenja vena,,krvarenja,hemeroidi,ispucana koža,ekcemi,gnojne rane,čirevi i potkožni čirevi,lapus(tuberkoloza kože),angina,upal ždrijela,čir nas želucz i crijevima,upala sluznice želuca i crijeva,proljev,povraćanje ili ispljuvavanje krvi,ispadanje čmara i fistule u tom dijelu crijeva,pomaže zadržavanju mokraće,veže otrove i pomaže njihovo izbacivanje iz tijela,pa se koristi kod ujeda  zmija i otrovnih insekata.  ČAJ :- jedna velika kašika,hrastove kore kuhamo 10  minuta u 1/2 l  vode.Taj čaj pijemo tokom dana kao lijek protiv navedenih unutarnjih i vanjskih bolesti,a posebno protiv krvarenja,želučanog i crijevnog čira,ujeda zmija i otrovnih insekata. ČAJ :- 1 kašika  hrastove kore prelijemo s 1 šoljom  vrele vode i ostavimo 10 minuta.Dnevno se piju 2 šolje,kroz 3  sedmice,kao izvanredan lijek kod teških proljeva,krvarenja,naručito unutarnjeg te kod izbacivanja krvi i sluzi.


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 11:24

Biljni anksiolitici bolji od farmaceutskih

5 biljaka protiv nesanice i anksioznosti


  Farmaceutska sredstva za smirenje – anksiolitici i sedativi – mogu biti učinkovita u prvim danima uzimanja.

Međutim, ovi lijekovi uzrokuju brojne nuspojave i ovisnost.

S vremenom njihova djelotvornost opada te za jednak učinak postaju potrebne sve veće doze.

Čim duže ih uzimate tim će vam biti teže odviknuti se od njih zbog apstinencijske krize koja nastupa po prekidu uzimanja.

Mnoge biljke imaju umirujuće djelovanje, a uz to puno bolje se podnose i ne izazivaju nuspojave.

Najcjenjenije su valerijana, kava kava, pasiflora i matičnjak, a od koristi može biti i gospina trava.


1. Kava kava


Porijeklom iz Oceanije, Kava kava (lat. Piper methysticum) kraljica je prirodnih sredstava za smirenje.

Kava kava nema nikakve veze s popularnim napitkom. Dapače, ima sasvim suprotan učinak od kave.

Korijen kava kave bogat je kavalaktonima, skupinom spojeva sa psihoaktivnim svojstvima.

Neki od kavalaktona djeluju smirujuće, drugi podižu raspoloženje, a treći jačaju otpornost na stres.

Sva su navedena svojstva vrlo značajna za suzbijanje raznih aspekata anksioznosti – napetosti, nesanice, uznemirenosti i zabrinutosti.

Zahvaljujući kavalaktonima, kava kava je učinkovita skoro kao lijekovi iz klase benzodiazepina, ali se bolje podnosi i ne stvara ovisnost.

Iako oceanijski domoroci uzimaju kava kavu u obliku čaja, u Europi i Americi ona se prodaje u tabletama ili kapsulama.

Djelotvorna dnevna doza varira od 100 do 250 miligrama. Ne preporučuje se uzimanje kava-kave duže od tri mjeseca uzastopno.


2.Valerijana


Korijen valerijane (lat. Valeriana officinalis) pruža olakšanje od visokog stresa i napetosti svojstvenih anksioznosti.

Valerijanin ekstrakt, dobiven prosušivanjem podanaka i korijena biljke, koristi se preko tisuću godina protiv niza poremećaja.

Među njima prednjače nesanica, anksioznost i probavne smetnje uzrokovane anksioznošću.

Znanstvenici pretpostavljaju da su za anksiolitička svojstva ove biljke zaslužni linarin i valerenska kiselina.

Molekula ekstrakta valerijane ublažuje tjeskobu i nesanicu zato što je slična molekuli prirodne moždane kemikalije smirujućeg djelovanja.

Valerijana se uzima u kapsulama ili tabletama, a dostupna je i u obliku tinkture.

Kod nesanice, preporučujuće se jedna doza od 400 do 900 mg ekstrakta pola sata prije spavanja.

Trpite li od anksioznosti, uzmite valerijanu triput dnevno u dozama od 220 mg.

Ne savjetuje se uzimati valerijanu dugo vremena bez stanke, a ukupna dnevna doza ne smije prekoračiti 1800 mg.

Valerijana se vrlo dobro podnosi i ne izaziva nuspojave.

No, dok uzimate valerijanu, nemojte piti alkohol, jer njihova kombinacija može uzrokovati preveliku sediranost.


3.Pasiflora


Pasifloru (lat. Passiflora incarnata) neki smatraju blažom verzijom kava kave.

Istraživanja su pokazala da i ona djeluje smirujuće, ali ne toliko snažno kao kava kava.

Posegnite za pasiflorom ako imate blagu tjeskobu, no ako je ona kod vas umjerena do jaka, vjerojatno će vam trebati moćnije sredstvo.

Pasiflora, što doslovno znači cvijet patnje ili cvijet strasti (od lat. passio – patnja i flos - cvijet) ublažuje i psihičku i mišićnu napetost.

Djeluje blagotvorno i kod nesanice uzrokovane tjeskobom.

Istraživanja su utvrdila da su za opuštajući i smirujući učinak pasiflore odgovorni flavonoidi.

Europski farmakolozi preporučuju pripravke pasiflore s najmanje 0,8 posto flavonoida.

Preporučena dnevna doza je jedna do dvije kapsule s 200 mg suhog ekstrakta.

Možete napraviti i čaj tako da na svaka dva decilitra vrele vode dodate dva do pet grama sušene pasiflore.

Pasiflora je dostupna i kao tinktura – uzimajte je prema uputama na bočici.

Uspješno se kombinira s valerijanom, matičnjakom i drugim biljkama sedativnih karakteristika.


4.Matičnjak


Matičnjak (Melissa officinalis) biljka je srodna metvici.

Još je u Srednjem vijeku korišten za ublažavanje stresa i anksioznosti, uspavljivanje, poboljšavanje apetita i probave.

Jedna je studija pokazala da 600 mg ekstrakta matičnjaka podiže raspoloženje, osjećaj spokoja i koncentraciju.

Nekoliko je istraživanja potvrdilo da matičnjak najbolje djeluje u kombinaciji s drugim biljnim sredstvima, konkretno s valerijanom, pasiflorom i kamilicom.

Tako je u jednom istraživanju 81 posto pacijenata bolje spavalo nakon uzimanja kombinacije matičnjaka i valerijane u usporedbi s pacijentima kojima je davan placebo.

I studije koje su se bavile anksioznošću utvrdile su djelotvornost smjese matičnjaka i drugih biljaka s umirujućim djelovanjem.

Preporučene doze za nesanicu i anksioznost su 300 do 500 mg suhog ekstrakta dva do tri puta na dan ili 60 kapi tinkture dnevno.


5.Gospina trava


Gospina trava (Hypericum perforatum) prije svega je antidepresiv, no djeluje i protiv anksioznosti.

Ove su dvije bolesti blisko povezane pa je anksioznost prisutna kod dvije trećine oboljelih od depresije.

Antidepresivno i anksiolitičko djelovanje gospine trave utvrđeno je u velikom broju istraživanja, a njena se učinkovitost pripisuje sastojcima hipericinu i hiperforinu.

Pretpostavlja se da aktivne tvari iz ekstrakta gospine trave sprečavaju razgradnju serotonina, dopamina i noradrenalina, čija je prisutnost nužna za dobro raspoloženje i spokoj.

Protiv depresije i anksioznosti gospina trava uzima se u kapsulama ili tabletama sa suhim ekstraktom biljke.

Uobičajena doza gospine trave je 900 mg ekstrakta dnevno podijeljeno u tri doze po 300 mg, najbolje u vrijeme obroka.

Neki travari dopuštaju i veće doze, do 1800 mg dnevno.

Gospina trava izuzetno se dobro podnosi. Vrlo je rijetko praćena nuspojavama, kao što su preosjetljivost na sunčevo svjetlo, suha usta i blaže probavne tegobe.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 11:27
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151584114224364&set=a.308532424363.122034.292103539363&type=1" rel="nofollow">
ULJE OD BIJELOG  LUKA- glavicu bijelog  luka prosječne veličine očistimo i napravimo od nje kašicu,staviti u staklenu teglu i preliti čistom čašom nerafiniranog suncokretovog ulja ili maslinovog,a  zatim staviti u hladnjak.Sledećeg dana iscijediti kašičicu za kafu limunovog soka i dodati isto toliko ulja od bijelog luka i pomiješati.Piti tri puta  dnevno pola sata prije jela.Kura traje 1-3 mjeseca,a poslije jednomjesečne pauze može se ponoviti.Otklanja  spazam krvnih  sudova,mozga,spazam srca,otežano disanje,propisuje se kod skleroze,Odlično je sredstvo za širenje krvnih sudova.
ULJE OD BIJELOG LUKA- glavicu bijelog luka prosječne veličine očistimo i napravimo od nje kašicu,staviti u staklenu teglu i preliti čistom čašom nerafiniranog suncokretovog ulja ili maslinovog,a zatim staviti u hladnjak.Sljedećeg dana iscijediti žličicu za kavu limunovog soka i dodati isto toliko ulja od bijelog luka i pomiješati.Piti tri puta dnevno pola sata prije jela.Kura traje 1-3 mjeseca,a poslije jednomjesečne pauze može se ponoviti.Otklanja spazam krvnih žila,mozga,spazam srca,otežano disanje,propisuje se kod skleroze,Odlično je sredstvo za širenje krvnih žila.


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 12:00
Originalno poslano od člana gute Fee gute Fee napisao:

Monsti , draga , ti si fenomen ! Zelim ti reci da recept med&cimet je
vec 1 i pol godinu moj pratitelj (srce) i od onda mi je puno bolje !

Slikice ovih cudesnih biljaka su nesto posebno , gdje si ih samo "iskopala"    

                      Embarrassedsmile79smile86




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 16:30
  
                       Biljka  Kava kava  ( Piper methysticum )


Kava kava


Porijeklom iz Oceanije, Kava kava (lat. Piper methysticum) kraljica je prirodnih sredstava za smirenje.

Kava kava nema nikakve veze s popularnim napitkom. Dapače, ima sasvim suprotan učinak od kave.

Korijen kava kave bogat je kavalaktonima, skupinom spojeva sa psihoaktivnim svojstvima.

Neki od kavalaktona djeluju smirujuće, drugi podižu raspoloženje, a treći jačaju otpornost na stres.

Sva su navedena svojstva vrlo značajna za suzbijanje raznih aspekata anksioznosti – napetosti, nesanice, uznemirenosti i zabrinutosti.

Zahvaljujući kavalaktonima, kava kava je učinkovita skoro kao lijekovi iz klase benzodiazepina, ali se bolje podnosi i ne stvara ovisnost.

Iako oceanijski domoroci uzimaju kava kavu u obliku čaja, u Europi i Americi ona se prodaje u tabletama ili kapsulama.

Djelotvorna dnevna doza varira od 100 do 250 miligrama. Ne preporučuje se uzimanje kava-kave duže od tri mjeseca uzastopno.


                


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Karli
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 18:32
Monstera, bravo ti si prava hodajuća enciklopedija. Uživancija je ovo čitati. Da svatko od nas primjeni 10% svega što si napisala bili bi jači i zdraviji. Neznam gdje sve ovo skupiš ali  smile55za sve što si ovdje napisala. Tvoja tema je svaka bolja od one prve.


-------------
"Tuga gleda unatrag, briga gleda oko sebe, a vjera gleda gore"


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 19:29
 Hvala vam curke moje dragesmile79  i svima koji me pratite, zapravo vi ste taj kamen koji pokreće moj mlin ( znam šašavo zvuči, ali istinito je ) da nema ovo tko čitati i da bar,  pa makar i malu grupicu ljudi ovo ne zanima, ne bih se puno ni trudila pisati nešto i donositi nešto " u prazno."  smile78smile84 Istina dosta ovih stvari su mi poznate, ali isto tako s nekima se susrećem po prvi puta, isto tako slijedeći i dobivajući informacije od dobrih ljudi koji dijele isto ili slično mišljenje kao i ja.




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 19:42
  Opet ću se malo vratiti Sodi Bikarboni, zapravo ona ima toliki širok spektar namjene da kad bih pisala sve što znam i što još uvjek saznajem, ne znam gdje bi mi bio kraj....

Ovako ću vam reći, netko bi rekao soda ko soda, ista je bilo gdje da je kupljena, no to nije točno...Nije isto soda kupljena u trgovini i ona iz ljekarne....A znate zašto nije isto ? GeekQuestion 


   Zato jer soda iz trgovina, bez obzira čija je i tko ju pakira prepuna je aluminija ( ako ste nekad probali popiti sodu razmućenu u čaši vode, sigurno ste osjetili okus aluminija u ustima ? ) Eee dragi moji, MM je upravo kupio sodu u ljekarni ili apoteci kako tko hoće. Pitao je apotekarku da li njihova soda sadrži aluminij, žena mu je lijepo rekla da u njihovoj sodi nema aluminija...Naravno znma da će danas svatko reći sve najbolje o svom proizvodu...No kad ju je donio kući moram reći da sam ja tip osobe koji ne pada na "prodavanje magle" pa sam ju evo sad išla probati...Mogu vam reći, apotekarka je u pravu, stvarno, ženi svaka čast...Soda uopće nema miris na aluminij, a uz sve još nije ni tako skupa ( nekih 500g. dođe oko 20kn )  Uglavnom, ja sam zadovoljna jer vidim da nije samo dobar marketinški trik...( daj što daš, samo da prodaš ). Inače, imam dosta istančana osjetila i ne može me nitko baš tako lako " preveslati "...LOLLOL





-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 19:50
  
Isti ili sličan slučaj je s cimetom...Znam da mnogi među vama znaju, ali evo nešto za one koji ne znaju....Cimet koji se kod nas prodaje nije onaj pravi koji služi u razne svrhe ljekovitosti ili što se tiče onih mali milijun napisa o tome kako se od cimeta mršavi....kako liječi gripu i sl.....Da, sve ovo kod nas je djelomično istina, ali još kad taj cimet  ne bi bio Cassia nego Zeylon ( cejlonski ) onda bi sve ovo što se o njemu piše bilo potpuno istinito.. Nažalost kod nas pravog cimeta nema. Sve što ćete naći u našim trgovinama su samo patvorine cimeta ili kao što sam rekla ovaj Cassia cimet.  velika razlika u tima dviejma vrstama je ta, što je Cassia uz to što je malo ljutkast, dosta i sladak, dok je pravi, cejlonski cimet malo više ljut pa samim time ima bolje antibakterijsko djelovanje.








-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 19:53

              Cimet



     10 dobrobiti cimeta


cimetCimet je jedan od najstarijih začina.

Zbog svojih ljekovitih svojstava koristio se u mnogim medicinskim tradicijama svijeta, posebno u  http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/tutorials/vodic/ayurveda" rel="nofollow - ayurvedi .

Cimet se spominje i u Starom zavjetu.

Zabilješke o njemu postoje u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima.

Moderna znanstvena istraživanja potvrđuju da cimet ima pozitivan učinak kod mnogih bolesti.

Ovaj začin može pomoći kod gastritisa, dijabetesa, povišenog kolesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija i mnogih drugih bolesti.


Cejlonski i kineski cimet
 

Cimet je začin koji se dobiva od cimetovca, malog grmolikog drva iz porodice lovora. Kora i lišće su aromatični, a cvjetovi imaju neugodan miris.

Mlade se grane režu i guli im se kora, a unutarnja kora se suši i oblikuje u štapiće crvenkasto-smeđe boje. Najmanji štapići umeću se u veće, a zatim se jednoliko režu.

Danas se njegov grm uzgaja u gotovo svim tropskim regijama u svijetu.

Ipak, treba napomenuti da nije svaki cimet ljekovit.

Ljekoviti se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, koja potječe sa Šri Lanke (cejlonski cimet).

Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume, porijeklom iz Burme. On se najčešće prodaje u našim trgovinama, ali nije ljekovit kao cejlonski cimet.


Ljekovita svojstva cimeta


U prošlosti se cimet uvelike koristio kao prirodan lijek za mnoge tegobe, a i moderni znanstvenici dokazali su njegovo blagotvorno djelovanje.

Potvrđeno je da cimet...

  1. pomaže kod upala i infekcija
  2. suzbija širenje leukemije i limfoma
  3. ublažava probavne smetnje
  4. regulira količinu šećera u krvi
  5. pomaže u mršavljenju
  6. ublažava reumatske bolove
  7. poboljšava aktivnost mozga
  8. smanjuje količinu lošeg kolesterola
  9. uklanja gljivične infekcije
  10. ublažava menstrualne tegobe


Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod infekcija.

Antioksidansi iz cimeta stabiliziraju razinu šećera u krvi i smanjuju žudnju za ugljikohidratima.

Istraživanja su pokazala da uzimanjem samo pola žličice cimeta na dan možete smanjiti količinu lošeg kolesterola.

Cimet možete koristiti u ublažavanju boli prouzrokovane artritisom.

U istraživanju koje je provelo Sveučilište u Kopenhagenu, pacijenti koji su svako jutro prije doručka uzimali pola čajne žličice cimeta u kombinaciji sa žličicom meda već su nakon tjedan dana osjetili značajno smanjenje boli uzrokovane artritisom, a nakon mjesec dana mogli su hodati bez boli.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici u Američkom institutu za poljoprivredu dokazuje da cimet suzbija širenje leukemije i kancerogenih stanica limfoma.

Cimet ima zadivljujući učinak na uporne gljivične infekcije, koje su često otporne na lijekove.

Istraživači na Kanzaškom sveučilištu ustanovili su da je cimet djelotvoran protiv bakterije E. coli.

Zbog njegovih baktericidnih svojstava možete ga koristiti i kao prirodni konzervans.

Dodajte ga hrani, a on će svojim djelovanjem spriječiti njezino kvarenje i stvaranje bakterija.

Cimet se često koristi u žvakaćim gumama, jer je dobar osvježivač i uklanja loš zadah, koji je također najčešće uzrokovan bakterijama.

Istraživanje na Sveučilištu u SAD je pokazalo da miris cimeta stimulira aktivnost mozga.

Dokazano je da cimet pomaže kod stresa i gubitka pamćenja. Mirisanjem cimeta možete poboljšati moždane funkcije i raspoloženje. U ove svrhe najbolje je koristiti eterično ulje cimeta.

Ukoliko želite izgubiti suvišne kilograme, isprobajte kombinaciju meda i cimeta.

Pomiješajte žličicu meda s pola žličice cimeta. Mješavinu prokuhajte u količini vode koja odgovara jednoj šalici kave.

Napitak podijelite u dva dijela: prvi dio popijte ujutro natašte, pola sata prije doručka, a drugi pola sata prije odlaska na spavanje.

Rezultat ćete primijetiti već nakon dva tjedna.


Kako koristiti cimet


Cimet na našem tržištu dostupan je u obliku praha ili štapića. Možete ga dodavati kolačima, voćnim salatama, umacima, napitcima i kompotima.

Ovaj začin možete koristiti i kao dodatak prehrani, uzimajući kapsule s prahom cimeta.

Posebna mješavina cimeta i meda koristi se kao lijek za srčane bolesti, artritis i prehladu. Više o tome pročitajte  http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/med-cimet/" rel="nofollow - ovdje .



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 20:02
  
Za one koje zanima cejlonski cimet, ima ga na Ebay-u...različita pakiranja i naravno različite cijene..osim mljevenog praha, dostupan je i u štapićima ( priznajem ja bih uvjek radije birala štapiće jer kako i svaki drugi začin tako i  cimet,   mljevenjem i stajanjem gubi na kvaliteti i hlapi, oksidira i gubi na kvaliteti, a time gubi i sva vrijedna svojstva koja posjeduje. )






-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 20:22

   Sad bih malo obratila pažnju na njih. Da dobro vidite, ovo su papirnati  ručnici koji su nam tako prijeko potrebni i neophodni u kuhinji....Smile




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 20:31
 Noooooo, da li itko od nas na tren zastane i razmisli? ErmmQuestion

 Ja sam upravo zastala i zapitala se koliko je stabala platilo životom za ovu rolu papira? UnhappyDisapprove Što je najgore, otkinemo komad papira, obrišemo ruke i samo u jednom trenu taj isti papir završi u kanti za smeće.....A ako zapitamo svoju savijest, koliko godina jedno drvo treba rasti da postane lijepo veliko i jako stablo????  CryCryCry Koliko god istina bila bolna, još je bolnija spoznaja da je i svako drvo živa biljka i da boli kad ga posijeku, još gore boli kad ga jedno brisanje ruku bezvrijedno baci u kantu za smeće....Strašnoooooo !  Odluka kod mene je pala,  prvom prilikom kupujem i šivam platnene ubruse i salvete...




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 20:40

                    Kako pobijediti viruse?



virus  Virusi su uzročnici raznih oštećenja stanica i upalnih procesa u organizmu, a koliko su opasni nabolje govori podatak da još uvijek nije otkriven preparat koji bi uspio da ih pobijedi. Međutim, postoji nekoliko biljaka koje mogu da zaustave širenje virusa i potaknu njihovo eliminiranje iz organizma.

 

List masline

Za protuvirusno djelovanje masline, ‘odgovorna’ je elenolna kiselina koja koči stvaranje transkriptaze i proteaze, enzima koje pojedinim vrstama pomažu da prodru u zdrave stanice. Usporavajući razmnožavanje virusa, organizam dobiva više vremena da organizira napad. Međutim, list masline ne treba koristiti istovremeno sa antibioticima jer može ometati njihovo djelovanje.

Čaj pripremate na sljedeći način: Staviti 10 g listova masline u 2 l ključale vode i kuhali tri do četiri minute. Zatim skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta. Procijediti i piti tijekom dana umjesto vode.

Bobice zove

Naučnici su otkrili da bobice zove sprječavaju razmnožavanje virusa i njihovo prodiranje u stanice. Zova pomaže i u slučaju herpesa simpleksa i smanjuje razinu oksidacijskog stresa. Međutim, sve ovo važi samo za zrele bobice zove, jer su nezrele otrovne.

http://biljke-kao-lijek.blogspot.com/2013/05/najpoznatiji-ljekoviti-pripravci-od.html" rel="nofollow - Tahebo

Tahebo važi za jednu od najmoćnijih ljekovitih biljaka sa protubakterijskim, antivirusnim i protugljivičnim djelovanjem, a pritom i jača imunološki sistem. Može se naći u obliku čaja, tinkture, kapsula i tableta. Primjenjuje se i u slučaju sindroma kroničnog umora, bronhitisa, anemije, pa čak i infekcije HIV-om.

Čaj se priprema po receptu: Kašičicu taheba staviti u neoštećenu emajliranu posudu i preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 20 minuta, a zatim procijediti kroz plastičnu cjediljku i piti u gutljajima dvije do tri šalice tijekom dana.

Ehinacea

http://biljke-kao-lijek.blogspot.com/2013/06/za-jaci-imunitet.html" rel="nofollow - Ehinacea stimulira aktivnost stanica imunološkog sistema koje su glavno oružje protiv infekcija. Također, potiče proizvodnju interferona, supstance koju organizam luči u slučaju virusnih infekcija.

Čaj od ehinacee se priprema kako je opisano: Preliti žličicu sitno isjeckane ehinacee sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procijediti i piti dvije do tri šalice čaja dnevno.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 20:45
  
Sad znate zašto mi treba Ehinacea...SmileEmbarrassed  Pitam se zašto ne imati svoje biljke za čaj ?  Neke sam sijala, neke ću tek sijati..zasad ih nemam puno, ali trudim se, cilj mi je uzgojiti ih dovoljno za čaj u zimskim mjesecima..






-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 20:50





SMOLA (crnogorična) :-očistiti smolu od primjesa.Ako je gusta ostaviti u 90% alkoholu.Smola se stavi u staklenu teglu i prelije alkoholom tako da on prelazi nivo smole za 1 cm.Za nekoliko dana smola se rastvara.Jedan dio smole na 2 dijela svinjskog sala.Sve to pretopimo i kada se ohladi do 60*C dodati med najbolje lipov.Sve dobro promiješati i uzimati po jednu žličicu tri puta dnevno.Vrijeme liječenja 3-6 mjeseci.Smatra se za veoma dobro sredstvo kod tuberkoloze,bronhitisa,pleuritisa.




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 20:54


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 21:02

               http://smayliki.ru/smilie-876451815.html" rel="nofollow"> http://smayliki.ru/smilie-1251521895.html" rel="nofollow">




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 21:13
                    
                                 Sok od koprive ( žare) 



Kopriva je jedna od najzdravijih biljaka i ima višestruke dobre učinke za zdravlje ljudskog organizma. Od koprive najčešće spravljamo čaj ili sok. Donosimo vam jedan recept kako spremiti dobar sok od koprive.


Priprema
1 uberite 30 vrhova mlade koprive (pod vrhom se podrazumijeva vrhić i 3-4 lista ispod)
2 dobro operite naranče, limun i koprivu
3 u vodu stavite koprive i narezane agrume
4 ostavite da odstoji 24 sata
5 rukama dobro izgnječite sastojke pa procijedite
6 ugrijati do vrenja i sipati u čiste flaše (nije obavezno)

Posluživanje
Koprive nastojite brati na mjestima gdje nema baš ispušnih plinova, znači u prirodi i u rukavicama:) Ukoliko sok imate namjeru brzo popiti (što se u principu dogodi i bez namjere jer je odličan) onda ga ne morate zagrijavati. Tada je i aroma koprive intenzivnija. Količina šećera može varirati. Gotovi proizvod se čuva na hladnom mjestu.

Sastojci
30 vrhova mladih kopriva 3 kom naranče 2 kom limuna 3 l vode 5 dkg limunske kiseline (nije nužno ako se brzo popije) 70 dkg šećera (može i više, ali i manje – po želji)

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Mari,5510
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 21:42
sve je zdravo što je prirodno, ipak...s biljkama treba biti oprezan, jer.. trava je drogaWink


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 21:53
 Točno tako draga Mari, svaka trava može biti i lijek i otrov..Smile


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 04 Veljača 2014 u 22:04


BIJELI LUK ili ČEŠNJAK 100 PUTA JE JAČI OD POPULARNIH ANTIBIOTIKA

Istraživanje na Univerzitetu  (Washington University) pokazuje da je bijeli luk 100 puta jači od dva popularna antibiotika eritromicina i ciprofloksacina u borbi protiv bakterije Campylobacter jejuni, koja je jedan od glavnih izazivača trovanja hranom.

Istraživački tim, koji je predvodio Sjaonan Lu (Xiaonan Lu) je istraživao djelovanje bijelog luka na bakteriju Campylobacter jejuni, a rezultate je objavio u prestižnom časopisu „Journal of Antimicrobial Chemotherapy“. Ovo istraživanje je nastavak prethodnog istraživanja istog tima o djelovanju bijelog luka, objavljenom u časopisu „Applied and Environmental Microbiology“, koje takođe potvrđuje snagu bijelog luka u suzbijanju ove bakterije.

Kampilobakter je jedan od najčešćih uzroka bakterijskog trovanja hranom u SAD i drugdje u svijetu. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti (U.S. Center for Disease Control and Prevention), svake godine se ovom bakterijom zarazi 2,4 miliona Amerikanaca, sa simptomima koji uključuju dijareju, grčeve, bol u trbuhu i groznicu. Ova bakterija izaziva i pokretanje blizu trećine slučajeva rijetkog paralizirajućeg poremećaja poznatog kao Žilijen-Bareov sindrom (Guillain-Barre syndrome).

Istraživački tim je krenuo od poznatih činjenica da bijeli luk povećava ukupan nivo antioksidansa u tijelu. Naučno poznat kao Allium sativa, bijeli luk je poznat u povijesti zbog svoje sposobnosti da se bori protiv virusa i bakterija. Luj Paster je još 1858. zabilježio da bi bakterije uginule kada bi ih posuli bijelim lukom. Od srednjeg vjeka pa na dalje, bijeli luk se koristi za liječenje rana tako što se samljeven ili isječen stavi direktno na ranu kako bi spriječio širenje infekcije. U Rusiji smatraju bijeli luk svojim penicilinom.

Dialil-sulfid – moćno oružje protiv bakterija

Istraživanje Luovog tima je ustanovilo da snažno antibakterijsko djelovanje bijelog luka potiče od kemijskog spoja dialil-sulfid, koji se izdvaja u toku raspadanja alicina, koji se oslobađa drobljenjem bijelog luka.

Lu i njegovi kolege su smatrali sposobnost dialil-sulfida da ubije bakteriju kada je zaštićena posebnim biofilmom, koji čini da ona bude 1.000 puta otpornija na djelovanje antibiotika od običnih bakterijskih ćelija. Oni su otkrili da ovaj kemijski spoj može lako da prodre kroz zaštitni biofilm i ubije ćelije bakterija, tako što se veže za jedan enzim bakterije koji sadrži sumpor. Vezujući se za taj enzim, dialil-sulfid mjenja njegovu funkciju i gasi metabolizam bakterije.

Istraživači su otkrili da je dialil-sulfid 100 puta jači od antibiotika eritromicina i ciprofloksacina i često počinje da djeluje za vrlo kratko vrijeme.

Prethodna dva rada koje su Lu i kolege objavili 2011. godine u časopisima „Applied and Environmental Microbiology“ i „Analytical Chemistry“ su otkrila da dialil-sulfid i drugi organski spojevi sumpora efikasno ubijaju patogene mikro-organizme koji se prenose hranom, kao što su Listeria monocytogenes i Escherichia coli O157:H7.

„Ovo je za mene veoma uzbudljivo, zato što pokazuje da ovaj kemijski spoj ima potencijal da smanji oboljenja prouzrokovana bakterijom u našem okruženju i zalihama hrane“, rekao je Lu.

„Dialil-sulfid može biti koristan u smanjenju nivoa kampilobaktera u životnoj sredini i za čišćenje industrijske opreme za preradu hrane“, rekao je dr. Michael Konkel, jedan od članova istraživačkog tima.

„Dialil-sulfid ima sposobnost djelovanja da mnoga hrana bude sigurnija za jelo“, rekla je  Barbara Rasco, koautor u svim trima radovima i Luov savjetnik u oblasti ishrane. „Može da se upotrebljava za čišćenje površina na kojima se priprema hrana i kao konzervans u zapakiranoj hrani. Ne bi se samo produžio rok trajanja, već bi, također, smanjio rast potencijalno loših bakterija“.

Istraživači posebno ističu da je dialil-sulfid prirodna supstanca koja se može lako dobiti, bez upotrebe kemikalija, i bez smanjenja njene sposobnosti da uništava bakterije.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: gostovic
Datum objave: 05 Veljača 2014 u 09:51
i ja ove godine obavezno sijem kamilicu, melisu i metvicu za moj omiljeni čaj, sušit ću i koprivu, naručila sam si sadnice šipka jer baš nigdje u blizini nemam šipka za branje i tako..malo po malo sve što mogu imati svoje - nastojati ću i imati, i zbog zdravlja, a i financijska korist nije zanemariva. 
Hvala monstera za informaciju o sodi -bikarboni iz ljekarne jer ja uvijek kupujem u dućanu, nisam uopće obraćala pažnju na aluminij jer nigdje nije naveden.


Objavio: monstera
Datum objave: 05 Veljača 2014 u 13:04
  I ja do nedavno nisam obraćala baš pažnju na sodu, sve dok nisam počela dobivati sve više info o tome da soda kupljena u trgovini i u lejkarni nisu iste...Eto sad sam se i uvjerila...Smile  Znala sam da je ova iz trgovina puna aluminija, jer baš tako i smrdi dok se popije, osjeti se okus aluminija u ustima...dok se kod ove iz ljekarne ne osjeti nikakav ni okus, ni miris po aluminiju...




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 05 Veljača 2014 u 13:06
  
Vidiš, dobro si me potsjetila..čim bude ljepše vrijeme, odoh s MM iskopati si sadnice šipka, ima ih prekrasnih kod nas uz prugu....Smile Melissu i metvicu imam, samo je još više razmnožiti, također i kadulju, majčinu dušicu, a planiram još posijati sikavicu i crni sljez....još negdje iskopati gospinu travu i stolisnik donijeti kući i posaditi..Istina stolisnika ima baš svugdje, ali na neočišćenim mjestima...stoga ga valja presaditi na neko mjesto gdje nije toliko zagađeno..








-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: bugicaza5
Datum objave: 05 Veljača 2014 u 13:17
Originalno poslano od člana monstera monstera napisao:

  
Vidiš, dobro si me potsjetila..čim bude ljepše vrijeme, odoh s MM iskopati si sadnice šipka, ima ih prekrasnih kod nas uz prugu....Smile Melissu i metvicu imam, samo je još više razmnožiti, također i kadulju, majčinu dušicu, a planiram još posijati sikavicu i crni sljez....još negdje iskopati gospinu travu i stolisnik donijeti kući i posaditi..Istina stolisnika ima baš svugdje, ali na neočišćenim mjestima...stoga ga valja presaditi na neko mjesto gdje nije toliko zagađeno..




Tako i ja planiram presaditi gavez kod sebe u vrt. I pčele ga vole... a trebaju mi za oprašivanje, pogotovo kad krene cvasti trešnja. Inače, imam kremu od gaveza i odlična je za razne svrbeže kože, pliće posjekotine i ranice, i još puno stvari - obnavlja oštećenu kožu!


Objavio: gostovic
Datum objave: 05 Veljača 2014 u 13:22
ja sam si nabavila sjeme gaveza, međutim, on treba hlad i puno vode, a ja to momentalno na svom vrtu nemam..moram za gavez prvo stvoriti uvjete, a onda ga razmnožiti na sve strane. Jednom me je tako strašno boljelo rame i to nekoliko mjeseci bez prestanka da sam mislila da ću svisnuti, a onda mi je jedna stara gospođa dala rakiju u kojoj je bio korijen gaveza, to je sve skupa stajalo dva tjedna na tamnijem mjestu, nakon samo dva mazanja tom rakijom bol je bila "k'o rukom odnešena". Od onda patim za gavezom..  


Objavio: monstera
Datum objave: 05 Veljača 2014 u 13:56
 
Ja sam ga imala u hladu po dtrešnjom, ali mi je nestao...ili ga je nešto pojelo..ili je uginuo...OuchUnhappy






-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: anabistrica
Datum objave: 05 Veljača 2014 u 15:47
Zavirila sam u temu i vidla puno korisnih savjeta. Hvala Monstera, ideja ti je izvrsna.
I da dodam: na livadu gdje berem gavez sunce piči cijeli dan. Zato ga probajte saditi na sunčani položaj.

-------------
Lepe ti je Zagorje zelene


Objavio: gostovic
Datum objave: 05 Veljača 2014 u 15:57
super anabistrica, a meni su rekli da mora biti hlad i jako vlažno jer on voli takvo mjesto, a kod mene fakat sunce piči cijeli dan, a zaljevala bih ga tek jednom tjedno...svakako ću ga posijati ovo proljeće da vidim da li će mi uspjeti


Objavio: bugicaza5
Datum objave: 05 Veljača 2014 u 16:12
Ne bih se složila da gavez mora biti posađen u hladu smile60 . Kod mene raste (na kuminoj livadi) koja je cijeli dan pod žarkim suncem. Doslovce od ujutro pa dok sunce ne zađe. Grmovi su ogromni, cvatu ko ludi, a nitko ih nikada ne zalijeva. Uvijek ga "obrstim" smile96 jer radim gnojivo gavez - kopriva i vrlo brzo bude opet veliki grm. 


Objavio: gostovic
Datum objave: 05 Veljača 2014 u 19:42
odlično, jedva čekam proljeće


Objavio: monstera
Datum objave: 05 Veljača 2014 u 19:46
Originalno poslano od člana anabistrica anabistrica napisao:

Zavirila sam u temu i vidla puno korisnih savjeta. Hvala Monstera, ideja ti je izvrsna.
I da dodam: na livadu gdje berem gavez sunce piči cijeli dan. Zato ga probajte saditi na sunčani položaj.

  Hvala ti draga moja ! smile78smile84 A gavez ću onda i ja,  kad ga nađem, presaditi negdje na sunčani položaj..


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: desert rose
Datum objave: 05 Veljača 2014 u 20:02
Čitam o gavezu i baš sam u dilemi... uopće ne znam da li raste kod mene. Nisam ga uočila, a možda zato jer ga nisam niti tražila!? U svakome slučaju, korisna biljka... 

-------------
Ne vjerujem u duhove, ali vjerujem u snove, a ponekad i u bajke... http://www.cosgan.de/smilie.php" rel="nofollow">


Objavio: bugicaza5
Datum objave: 05 Veljača 2014 u 20:12

Originalno poslano od člana desert rose desert rose napisao:

Čitam o gavezu i baš sam u dilemi... uopće ne znam da li raste kod mene. Nisam ga uočila, a možda zato jer ga nisam niti tražila!? U svakome slučaju, korisna biljka...


Moram reći da ga i kod mene nema svugdje, ima svega par grmova u blizini, dva kod kume na livadi i dva uz cestu kod susjede. Nije baš da raste ko korov, a vrlo je koristan.




Objavio: monstera
Datum objave: 10 Veljača 2014 u 09:54

Najljekovitije biljke svijeta - tamjan


tamjanTamjan je aromatična smola koja se dobiva iz drveta Boswellia koje raste diljem Azije i Afrike.

Većini nas je poznat iz crkvenih obreda kađenja koje se obavlja tako da se komadić bijele aromatične smole stavi na žeravicu.

Tamjan je jedan od najstarijih mirisa.

Njime se trgovalo još prije 5000 godina na Arabijskom poluotoku i u sjevernoj Africi, gdje je bio vrijedan poput zlata.

Put tamjana koji vodi od južne Arabije do Sredozemlja jedan je od najstarijih trgovačkih putova na svijetu.

Zbog svojih svojstava u Egiptu je korišten za balzamiranje mumija.

Tamjan se od davnina koristi u obredima rimokatoličke i pravoslavne crkve zbog vjerovanja da tjera zle duhove.

Tamjan ima svoju primjenu ne samo u aromaterapiji, kozmetici, masaži i religijskom obredima, već i u  liječenju.


Ljekovitost tamjana


U ayurvedskoj medicini Indijski tamjan (boswellia serrata) koristi se već tisućama godina za liječenje artritisa, zacjeljivanje rana, jačanje ženskog hormonalnog sustava i zaštitu od patogenih mikroorganizma.

Prema ayurvedi, svakodnevno kađenje tamjana u kući donosi dobro zdravlje svim ukućanima.

Tamjan se iz davnina koristi na Bliskom istoku za održavanje zdravlja usne šupljine. Tamošnji ljudi imaju običaj žvakati smolu tamjana, koja poboljšava zdravlje zubi i desni - zbog svojih antimikrobnih svojstava tamjan sprječava  infekcije.

Na Zapadu, tamjan je najviše poznat  po svojim antiupalnim svojstvima.

Aktivni ljekoviti sastojci tamjana su seskviterpeni ugljikovodici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline. 

Bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak tamjana. Imaju snažno antiupalno djelovanje i učinkovito ublažavaju bol uzrokovanu artritisom, ali za razliku od konvencionalnih lijekova ne uzrokuju nuspojave.

Tamjan poboljšava cirkulaciju i dotok krvi kroz žile oštećene upalom što dodatno pomaže zglobovima ugroženim artritisom. Njegovo moćno antiupalno djelovanje pomaže i kod Chronove bolesti i cisti.

Neka istraživanja su pokazala da tamjan može pomoći i u liječenju nekolikih vrsta karcinoma - malignih melanoma, raka mjehura i  tumora na mozgu.

Potvrđeno je da ekstrakt tamjana, tamjanov acetat,  smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprječava bolesti krvnih žila i smanjuje loš kolesterol.

U aromaterapiji se tamjan koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije.

Masaža i kupka s uljem od tamjana uvelike pomažu kod menstrualnih bolova i upale mjehura.

Terapija uljem tamjana povoljno djeluje na dišni sustav i olakšava bronhitis, astmu, sinusitis, česte prehlade i alergije.

Nakapajte na ruku par kapi ulja i udiše ih nekoliko puta dnevno ili inhalirajte tinkturu tamjana (1 žličica na litru vruće vode).
 

Zanimljivo: Smatra se da tamjan može zaustaviti hrkanje - u ovu svrhu potrebno je uljem tamjana namazati vrat, prsa i područje oko nosa.

 

Ova biljka je izuzetna i za njegu kože -  pomaže kod akniožiljaka, strija, bora i rana.

Kroz tisućljeća upotrebe tamjana nisu primijećene neke značajnije nuspojave.

Novija toksikološka istraživanja su potvrdila da su ekstrakti tamjana sigurni kako za vanjsku tako i za unutrašnju primjenu.

Nemojte koristiti tamjan ako pijete lijekove za razrjeđivanje krvi, patite od visokog tlaka, ako ste trudni ili dojite.

Ne smije se koristiti čisto ulje tamjana, potrebno ga je razrijediti u baznom ulju ili vodi.


Pripravci od tamjana


Tamjan i proizvodi od njega se danas uvoze iz Indije.  Za liječenje se koristi smola tamjana koja se skuplja tokom čitave godine.

Od smole se pripremaju tinkture, ulja, kreme i dodaci prehrani na bazi tamjana.

Jestivi tamjan mora biti proziran bez crnih ili smeđih točkica. Najčešće je lagano žućkast s primjesom zelenkaste boje, a žvače se poput žvakaće.

Za unutarnju primjenu možete koristiti i tamjan u kapsulama.

Tinkturu bosvelije možete kupiti ili napraviti sami tako da smolu tamjana prelijete 80-postotnim alkoholom.

Za kađenje se koristi smola ili mirisni štapići od tamjana.

Tamjan i njegove pripravke potražite u biljnim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane.

Tamjan je nekoć dat malom Isusu kao poklon. To je poklon koji ne bismo trebali odbacivati. Tisućljetna tradicija korištenja tamjana sama govori u njegovu korist.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: bastovanka
Datum objave: 12 Veljača 2014 u 07:32
Monstera tema ti je super, ustvari sve su ti teme super Smile
Ja koristim knjigu Marije Treben, meni je super. Opisala je biljke s kojim je ona lecila, a sve su biljke koje rastu na nasem podneblju (ima i o gavezu).

http://www.scribd.com/doc/17037837/Treben-Marija-Zdravlje-Iz-Bozje-Apoteke


Objavio: monstera
Datum objave: 12 Veljača 2014 u 10:00
 
Hvala  draga Baštovanka ! smile79smile84 Imam i ja neku prastaru knjigu o liječenju biljem, ali nema veze što je stara, sad ionako ima hrpa toga na netu...Ja sam negdje prije preuzela elektronsku knjigu Nikole Gelenčira.


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 12 Veljača 2014 u 10:22

    http://sr.scribd.com/doc/54566121/Nikola-Gelencir-Prirodno-Lijecenje-Biljem" rel="nofollow - http://sr.scribd.com/doc/54566121/Nikola-Gelencir-Prirodno-Lijecenje-Biljem  

    Evo knjige, ako si netko želi skinuti.Smile





-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 14 Veljača 2014 u 23:11
UKOLIKO VAM SE GNOJE NOKTI

OBLOG ZA NOKAT OD PATLIDŽANA
Ako vas muči urašteni nokat koji se gnoji, nekoliko puta u toku dana stavite na njega plošku patlidžana.

NJEGA URAŠTENOG NOKTA POSLIJE GNOJENJA
1 žlica pšeničnog brašna
2 žlice meda
Brašno i med umiješati u kašu, staviti na komad gaze i previti time nokat. Nakon skidanja obloga, prst isprati čajem od kamilice.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=789119994435051&set=a.631907443489641.1073741828.631904080156644&type=1" rel="nofollow">
UKOLIKO VAM SE GNOJE NOKTI    OBLOG ZA NOKAT OD PATLIDŽANA  Ako vas muči urašteni nokat koji se gnoji, nekoliko puta u toku dana stavite na njega plošku patlidžana.    NJEGA URAŠTENOG NOKTA POSLIJE GNOJENJA  1 žlica pšeničnog brašna  2 žlice meda  Brašno i med umiješati u kašu, staviti na komad gaze i previti time nokat. Nakon skidanja obloga, prst isprati čajem od kamilice.


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 14 Veljača 2014 u 23:13
BEJTURAN,SLATKI PELIN- Artemisia annua
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151651887379364&set=a.308532424363.122034.292103539363&type=1" rel="nofollow">
BEJTURAN,SLATKI PELIN- Artemisia  annua


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 14 Veljača 2014 u 23:15

LJUSKE OD JAJA PROTIV OSTEOPOROZE

Naročito se preporučuje ženama starijim od 40 godina.

Obarite veći broj kokošijih jaja i uzmite njihove ljuske. Skinite sa unutrašnjeg dela ljuske tanku opnu, pa ljuske sameljite u mlinu za kafu, da se pretvore u fini prah. 
Svakog jutra natašte popijte po četvrtinu kafene kašičice ovog praha, zajedno sa sveže isceđenim sokom od limuna ili pomorandže. 
Ovo je odličan izvor organski vezanog kalcijuma, koji naš organizam bolje usvaja, kada se uzima zajedno sa prirodnim vitaminom C iz voća. 
Koristi se za prevenciju osteoporoze, za jačanje kostiju i poboljšanje kvaliteta noktiju i kose.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=788512091162508&set=a.631907443489641.1073741828.631904080156644&type=1" rel="nofollow">
LJUSKE OD JAJA PROTIV OSTEOPOROZE    Naročito se preporučuje ženama starijim od 40 godina.    Obarite veći broj  kokošijih jaja i uzmite njihove ljuske. Skinite sa unutrašnjeg dela ljuske tanku opnu, pa ljuske sameljite u mlinu za kafu, da se pretvore u fini prah.   Svakog jutra natašte popijte po četvrtinu kafene kašičice ovog praha, zajedno sa sveže isceđenim sokom od limuna ili pomorandže.   Ovo je odličan izvor organski vezanog kalcijuma, koji naš organizam bolje usvaja, kada se uzima zajedno sa prirodnim vitaminom C iz voća.   Koristi se za prevenciju osteoporoze, za jačanje kostiju i poboljšanje kvaliteta noktiju i kose.


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 14 Veljača 2014 u 23:18
    
    Ovo je biljka koja liječi rak u samo 16 sati ! 

   Bejturan, Slatki pelin, Artemisia annua

http://img.dnevno.hr/data/2014/1/29/113321/1_219764.jpg


Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je "izbrisati" rak gotovo u potpunosti za 16 sati! 

Lijek za rak postoji, ne samo jedan nego postoji cijeli niz biljnih lijekova koji uspješno liječe rak. No, ova biljka, slatki pelin, zapravo je nevjerojatno otkriće u borbi protiv ove smrtonosne bolesti. Iako je istraživanje tu, pred nama, čisto sumnjamo da će farmaceutska industrija ikada prihvatiti da jedna biljka može ono što tisuće njihovih sintetičkih lijekova nikada neće moći.
Dakle, prema nedavnim istraživanjima koja su objavljena u "Life Science", artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prijevod s engleskog – slatki pelin), a koji je korišten u kineskoj medicini – može ubiti 98 posto stanica raka grudi za manje od 16 sati.

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin  uspio  je "izbrisati" rak gotovo u potpunosti.
Štoviše, na normalne i zdrave stanice grudi nije gotovo uopće bilo utjecaja u ovom istraživanju što je, za razliku od kemoterapije, revolucionarno jer kemoterapija osim što ubija loše rak stanice, ona ubija i zdravo tkivo i tako ozbiljno narušava ljudski organizam.
Artemisinin je u prošlosti bio korišten kao snažno antimalarijsko sredstvo, ali sada je dokazano da je efikasan i protiv raka. Kada je subjektima u objavljenoj studiji dodano i željezo, koje se često nakuplja u tkivu grudi, ali naročito u stanicama zaraženim rakom, artemisinin je selektivno napadao "loše" stanice, dok "dobre" stanice nije dirao.
"Sve zajedno, naši rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju staničnog kruga stanica raka grudi i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontrolira rast reproduktivnih stanica raka", kažu u zaključku istraživanja laboratorija za rak Sveučilišta u Kaliforniji.
Željezo se skuplja u kancerogenim stanicama sa posebnim receptorima koje im pomažu u dijeljenju stanica (zvanim "transferrin" receptori). Normalne stanice vjerojatno imaju ove receptore, ali kancerogene stanice ih imaju u većim količinama, i prema tome, mogu biti ciljane kombinacijom željeza i artemisinina.
Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da artemisinin može efikasno ukloniti bolest u prisutnosti željeza. Taj ekstrakt je u Kini korišten tisućama godina protiv malarije.
Parazit malarije ne može živjeti u prisutnosti artemisinina jer je pun željeza.
Dosad je ovaj ekstrakt bilo teško nabaviti po povoljnijim cijenama, ali s povećanim interesom za ovu biljku i cijena bi mogla biti prihvatljivija.

Francuski proizvođač lijekova "Sanofi" obećao je proizvodnju 50 do 60 tona artemisinina svake godine, nadajući se da će zadovoljiti potražnju svjetskog tržišta. Do tada, potražite pelin koji možete vidjeti na fotografiji i u svome okruženju.


-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: bugicaza5
Datum objave: 15 Veljača 2014 u 12:57
Originalno poslano od člana monstera monstera napisao:

UKOLIKO VAM SE GNOJE NOKTI

OBLOG ZA NOKAT OD PATLIDŽANA
Ako vas muči urašteni nokat koji se gnoji, nekoliko puta u toku dana stavite na njega plošku patlidžana.

NJEGA URAŠTENOG NOKTA POSLIJE GNOJENJA
1 žlica pšeničnog brašna
2 žlice meda
Brašno i med umiješati u kašu, staviti na komad gaze i previti time nokat. Nakon skidanja obloga, prst isprati čajem od kamilice.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=789119994435051&set=a.631907443489641.1073741828.631904080156644&type=1" rel="nofollow">
UKOLIKO VAM SE GNOJE NOKTI    OBLOG ZA NOKAT OD PATLIDŽANA  Ako vas muči urašteni nokat koji se gnoji, nekoliko puta u toku dana stavite na njega plošku patlidžana.    NJEGA URAŠTENOG NOKTA POSLIJE GNOJENJA  1 žlica pšeničnog brašna  2 žlice meda  Brašno i med umiješati u kašu, staviti na komad gaze i previti time nokat. Nakon skidanja obloga, prst isprati čajem od kamilice.


Ovo je nešto za mene, da sam bar prije to znala Cry , bilo bi manje patnje...


Objavio: monstera
Datum objave: 16 Veljača 2014 u 12:13
 Eto, svatko si ovdje može pronaći nešto korisno..Tongue




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 16 Veljača 2014 u 12:14
Drveće liječi - intervju s ruskim znanstvenikom Mihailom Vinogradovim


  Od davnina postoje priče o živoj i mrtvoj vodi, o drveću - darivateljima energije i drveću – kradljivcima energije.

Zasnivaju li se one samo na mašti narodnog kazivača ili ipak imaju realnu osnovu?

Jer, i u starim ljekarskim knjigama neko drveće, na primjer breza, spominje se gotovo kao panacea, lijek protiv svih bolesti. Gdje je mit, a gdje počinje stvarnost?

Koje su to iscjeliteljske osobine drveća? 


- U narodnoj medicini danas postoji čitav pravac – dendroterapija, liječenje drvećem ili uz pomoć drveća, kaže  Mihail Semjonovič Vinogradov na početku našeg razgovora.

Drveće zaista može izliječiti, iscijeliti, očitaviti čovjeka, nahraniti ga energijom. Najbolji u tome su hrast, breza i bor, gotovo isto tako su vrijedni  cedar, bagrem, klen, rjabina (jarebika), jabuka, šljiva... Ali, ima i onih koji čovjeku mogu „ukrasti“ energiju. To su razne vrste topola, poput ruske čerjomuhe (ili američka višnja, kako se još zove kod nas).  

Međutim, nemojte se zavaravati da ih treba iskorijeniti; nikako, jer i ti „kradljivci“ mogu biti vrlo korisni u određenim situacijama, ali o njima ćemo nešto kasnije.


Od kada datiraju prve dendroterapeutske metode i kako su izgledale? 


Znate, postoje zapisi da su još u pretkršćansko doba djevojke  odlazile brezi da bi nakupile pozitivne energije, da im udaja i život budu sretni.

Trudnice su sjedile pod lipom, a ranjene vojnike su stavljali ispod hrasta da od njega dobiju snagu za iscjeljenje rana...

Vidari su preporučivali ne samo sjedenje pored drveća, nego i penjanje po njemu, takozvano drvolaženje, kako bi se snaga drveta što više preuzela, odnosno razmijenila s čovjekovom.

I danas se djeca instinktivno penju na drveće, a mnogi grade kuće u šumi. Kao što vidite, ništa novo pod suncem.


Kakva su pravila komuniciranja s drvećem s ciljem liječenja?


Pravila komuniciranja s drvetom koje daje energiju iscjeljenja su vrlo prirodna i jednostavna: stanite licem prema drvetu-donoru na rastojanju 40 – 60 cm, zatvorite oči i opustite se.

Koncentrirajte se na to da primate njegovu energiju i zamislite da se vašim tijelom odozdo nagore lagano podiže topli val energije.

Poslije opuštanja počnite raditi vježbe disanja, koje će pomoći u raspoređivanju dobivene energije po čitavom tijelu.

Pravilno disanje podrazumijeva udah, zadržavanje zraka u plućima, izdah i period kad su pluća ispražnjena do sljedećeg udaha. Svaka faza traje 4 – 8 sekundi, a moraju se sprovoditi ravnomjerno, bez mučenja i prekida.

Tijekom zadržavanja daha dolazi do „razlijevanja“ energije drveta koja se pretvara u vašu bioenergiju.

Komuniciranje s drvećem ne treba trajati dugo, nekad ne više od nekoliko minuta i to je najbolje raditi predvečer, prije spavanja. I sami znate da se čovjek poslije jedne kraće večernje šetnje po vrtu ili po gradskom parku, osjeća mnogo bolje i pomlađeno...

Najbolje je ako se osamite negdje u prirodi ili kraj „svog“ drveta koje znate i koje vas „poznaje“ od djetinjstva.

Znate, nekada je bio lijep običaj da se, kada se dijete rodi, posadi drvo, na primjer hrast za dječaka i jela, breza ili lipa za djevojčicu. Posebno je zanimljivo gledati kako oboje rastu i razvijaju se.

Dakle, veoma je dobro boraviti u poznatom predjelu, ali i ne mora biti tako.

Dobro je u prirodi srediti misli, preispitati postupke, izgovoriti molitvu Gospodinu, osjetiti povezanost svega što diše pod kapom nebeskom... Najzad, treba znati da dendroterapija pomaže samo ako je provodite redovito, ako vam to postane dobra navika.


A što da radi stanovnik velegrada, koji nema parka u blizini, a o nekom šumarku da i ne govorimo?


Specijalisti predlažu da se koriste tanke ploške koje su narezane od različitih vrsta drva. Iako svatko od nas ima svoje drvo, primijećeno je da se hrast, breza i bor uklapaju u gotovo svačiji „profil“.

Akademik Boris Dodonov je uspio stvoriti univerzalan korektor čovjekova biopolja. To je obična ploška, komad određenog drva, širine 20 – 30 cm, debljine do 10 cm. Ovaj komad ima otvor u sredini i 7 kosih, radijalnih ureza oko tog otvora.


Rekli ste da neko drveće dodaje, a da drugo oduzima životnu energiju. 


Da, drveće - donori, donatori, davaoci energije stvarno imaju osobinu da u sebi akumuliraju veliku količinu kozmičke energije. To su spomenuti hrast, breza, bor, cedar, bagrem, klen...  

Svaki čovjek bi trebalo znati koje je njegovo drvo, koje mu omogućava da se lakše izbori sa životnim teškoćama, s bolestima. Kada to spozna, treba ga zasaditi u svojoj blizini.   


Ali, postoji i takozvana negativna energija. Kako se nje osloboditi? 


E, tu na scenu stupa drveće koje oduzima energiju. Najjače u tom pogledu  su sve vrste topola i iva. Slabiji, ali vrlo korisni su i kestenjelačerjomuha (američka višnja). Oni su izvanredni za liječenje nekih oboljenja.

Ne znam da li znate onu rusku narodnu pjesmu “Ivuška zeljenaja” – o djevojci koja pita ivu pored vode gdje da pronađe svoju ljubav... Vidite, narodna intuicija je milenijima radila besprijekorno.

Kad ste tužni, napeti ili rastrojeni, privijte se uz takvo drvo leđima (duž kičmenog stuba) i dlanovima, kao kad ste igrali skrivača i krili se iza drveća!

To je vrlo dobro da se oslobodite napetosti i razdražljivosti.

Ako imate problema s unutrašnjim organima, jednostavno – zagrlite drvo kao dragog druga. Ali, ne preporučuje se da u tom „zagrljaju“ boravite duže od dvadesetak minuta.

Ne treba naglašavati koliko je bolje da za terapiju koristite živo drvo, a ne njegov komadić, ali u slučaju nužde može i tako.

Bolji su komadi od gornjeg, nego od donjeg dijela drveta. Ne znam je li vam poznato, ali u Rusiji su se oduvijek na ovaj način liječili zubobolja, angina, gastritis ili glavobolja – 5 – 7 minuta držiš daščicu pored bolnog mjesta – i gotovo.

Ove metode ne mogu naštetiti i preporučuju se posebno onim osobama koje pate od spazma velikog mozga ili kardiovaskularnih bolesti.


Dozvolite da Vas, zbog osobnog interesa, upitamo o brezi. Nju su opjevali pjesnici, Jesenjin joj je posvetio mnoge stihove, a u literaturi ima toliko opisa i recepata za liječenje brezinim sokom, lišćem, pupoljcima...


Točno je da je breza najpopularnija, jer ima čitav niz ljekovitih i iscjeljujućih svojstva. Dovoljno bi bilo da jednom tjedno odemo u brezik, izaberemo jedan od većih primjeraka ovog lijepog drveta i da ga zagrlimo i ostanemo uz njega petnaestak minuta.

Spomenuli ste njena ljekovita svojstva: brezovi pupoljci, sok, list, pa čak i gljiva koja na njoj raste – čaga, sve je ljekovito, iznimno bogato biološki aktivnim materijama.

U lišću breze ima eteričnih ulja, vitamina, rutina, karotena, fitoncida, flavonoida... Mlado lišće sadrži i proteine, masti, vitamine. Najbolja je takozvana bradavičasta breza, ona koja je kao posuta mirisnim smolastim „suzicama“.

Aktivni ugljen treba svakako imati u kućnoj ljekarni. Dobar je protiv trovanja i akutnih bubrežnih kolika.

Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog tlaka, a ublažavaju i bolove.  Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju, razgrađuju trombove, i zato se preporučuju kod tromboflebitisa, upala na koži, upale pluća, bronhitisa, bolesti žučne kesice, urinarnih putova i drugih.

Vrlo je korisno da se breza upotrebljava kod bolesti izazvanih radijacijom. Breza ubrzava zarastanje rana, regulira rad jetre i žučnog mjehura. Da bi se ubrzao i intenzivirao proces dendroterapije, specijalisti savjetuju da se svakodnevno bar 50 puta kažiprstom blago masira mjesto u području desnog podrebarja, gdje je smještena jetra.
 
Čajevi od listova i pupoljaka uspješno i bez ožiljaka pomlađuju tkivo, čak i kod dubokih rana. Čajem od brezina lista perite kosu, jer ćete tako imati jaku, svjetliju i gustu kosu kao stari Slaveni. Pijte čajeve od breze i kombinirajte ovaj postupak s boravkom u prirodi i direktnim kontaktom s drvetom.

Kod spazama velikog mozga pijte čaj od listova breze i trave rosopasa, po jednu trećinu čaše triput na dan.

Kod srčane insuficijencije pomaže brezovo lišće i trava kantariona.

Breza također potpomaže koncentraciju, jača pažnju i osnažuje organizam. Ona još i sjajno ionizira zrak.


Kako je s ostalim drvećem?


Hrast također ima izvanredna svojstva, prije svega djeluje kao antistresna terapija. Aktivira cirkulaciju i smanjuje vrijeme ozdravljenja. Jedan je od najboljih generatora pozitivne energije.

Jako je dobro da u domu imamo namještaj od hrastovine, ne samo zato što je dugotrajan i lijep, nego i zato što zrači pozitivnom energijom.

Bor smiruje i eliminira psihičku napetost. Duži boravak u borovoj šumi čovjeka spašava od kašlja, kihanja, bronhitisa i sličnih problema.

Bukva jača otpornost na stres i jača koncentraciju, povoljno djeluje i na cirkulaciju.

Kesten olakšava reumatske tegobe, eliminira nesanicu i, kako kaže narodna mudrost, tjera strah i napetost različitog porijekla.

Dodao bih, također, da mnogo od spomenutog drveća djeluje na jačanje organizma protiv alergije, ali dok alergija traje, najbolje će pomoći komadi drveta o kojima je već bilo riječi, jer, posebno u periodu cvjetanja, direktan kontakt s drvećem može izazvati neželjene reakcije.


I, najzad, je li drveće oko nas neka vrsta pokazatelja kako živimo i kakvo nam je zdravlje?


Da, u pravu ste. Drvo djeluje na prostor u kome raste, ono ga na određen način štiti.

Loše stanje drveća oko kuće je znak vlasniku da nešto nije u redu.

Poruka, dakle, glasi: naučite komunicirati s prirodom, shvatite njezine poruke! To će vam mnogo pomoći.      



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 16 Veljača 2014 u 12:43

Najjači prirodni antibiotik



http://zenstvena.com/wp-content/uploads/2013/09/Origano.jpg" rel="nofollow">Origano Origano je samonikla mediteranska biljka koja važi za jednu od najljekovitijih biljaka svijeta. Naime, vrlo je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobiva od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala svaljekovita svojstva.

Postoji više od 40 vrsta origana, u kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare, ali, najljekovitiji vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90% aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola. Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva, au Srednjem vijeku postalo je popularno u Europi, u kojoj se koristilo za liječenje infekcija.

Ljekovita svojstva ulja origana

Najvrednija ljekovita tvari u ulju origana je karvakrol, sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Britanski znanstvenici su potvrdili da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija, a najviše protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade, varicella, zaušnjaka i ospica. Međutim, zanimljivo je da može zaustaviti bolest već kod pojavljivanja prvih simptoma.

Uništava i tvrdokorne bakterije

Dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Izvrsno djeluje protiv mnogih vrsta bakterija, virusa i gljivica koji mijenjaju oblike i otežavaju liječenje. Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprječavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i tjemenu te atletsko stopalo. Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primjenjivati ??lokalno. U slučaju gljivica na koži glave koje izazivaju perut preporučuje se dodati nekoliko kapi ulja prilikom šamponiranja.

Moguće djelovanje i protiv raka

Ulje origana moglo bi postati dio terapije za liječenje raka. Znanstvenici su testirali djelovanje karvakrola na stanice raka prostate, ispitujući djelovanje origana na maligne stanice. Jedno istraživanje je predstavljeno u travnju 2012. na skupu eksperimentalne biologije u San Diegu i pokazalo je pozitivne rezultate.


Sprečava alergije

Ulje origana sadrži ružmarinska kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E i najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa, tako da već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Usporava starenje

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja stanica. Poznato je da antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, sprječavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane za djelovanje slobodnih radikala.

Prva pomoć kod ujeda

Ulje origana ima moć neutraliziranja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih, a također je korisno i za sprječavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja, piše stranica She.

Pomoć kod sportskih ozljeda

Olakšava grčeve i bol u mišićima, pospješuje zacjeljivanje ozljeda, uganuća, upala tetiva i slično, a njegova protuupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lijekom za artritis. Od svih vrsta origana 0,3 vrste su najljekovitije: Origanum Vulgare, Origanum Onites i Origanum Minutiflorum; prva dva sadrže 30 do 60 posto karvakrola, dok Origanum Minutiflorum sadrži čak 80-90% ovog aktivnog sastojka. Zbog tako visokog sadržaja karvakrola od Origanum Minutiflorum se najčešće i pravi ljekovito ulje.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 16 Veljača 2014 u 17:54

Istina o “zdravom” posuđu s keramičkim premazom



Keramičke “eko” tavice opasnije su od teflonskih


Jeste li pročitavši o štetnosti teflona, odlučili izbaciti iz kuhinje teflonsko posuđe?

Jeste li u potrazi za novim, zdravijim i bezopasnijim posuđem?

Jesu li vam možda zapele za oko one lijepe bijele tave i lonci s “revolucionarnim” keramičkim premazom?

Iako na njima piše da su “green”, “eco” i “healthy”, ove tavice su možda opasnije od teflona.

 

Zašto teflonsko posuđe ne bi trebalo biti u vašoj kuhinji


Ako još niste pročitali o štetnom djelovanju teflona, ukratko  ćemo navesti razloge zbog kojih biste ga trebali izbjegavati:

  • Suprotno od onoga što kažu reklamne poruke, teflon ne podnosi temperature na kojima se priprema hrana.
     
  • Kod zagrijavanja teflonske tave na temperaturi 240-350°C dolazi do raspada teflona i ispuštanja otrovnih para.
     
  • Pri ovim temperaturama oslobađaju se velike količine fluorirane kiseline, tetrafluoretilena i heksafluorpropena te sitnih nanočestica teflona.
     
  • Kod još većih temperatura (koje možete postići, ostavivši praznu tavicu na vatri samo 3 minute), ispuštaju se još štetniji otrovi perfluorizobuten i karbonilfluorid.
     
  • Tetrafluoretilen, perfluoroktanska kiselina i perfluorizobuten su kancerogene tvari i deset puta su toksičnije od konvencionalnoga bojnog otrova fosgena i monofluoroctene kiseline koje mogu uzrokovati smrt i u niskim koncentracijama.
     
  • Teflon je proizvod polimerne industrije koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata upotrebljavan u procesu proizvodnje nuklearne bombe.
     
  • PFC spojevi koji sadrže teflon su otrovni i biološki nerazgradivi pa se s vremenom nakupljaju u okolišu.
     
  • PFC narušava hormonsku ravnotežu u organizmu, može uzrokovati mnoge vrste karcinoma, oštećuje imunosustav i sprečava normalni razvoj fetusa.

 

Pametan je izbor izbaciti teflonsko posuđe iz kuhinje.  Ali čime ga zamijeniti? Koje je posuđe zdravo, a koje nije? A čime tek zamijeniti tavu za palačinke?!!

Danas u supermarketima možemo vidjeti bijele i šarene tave te setove posuđa s keramičkim neprijanjajućim slojem. Izgledaju vrlo privlačno i čine se kao zdrava alternativa teflonskom posuđu.

Na žalost, iako na njima piše da su ekološki prihvatljive i zdrave, ovo je daleko od istine.

 

Zašto su tave s keramičkim premazom loša zamjena za teflon


Tave sa keramičkim neprijanjajućim premazom su se pojavile nedavno na tržištu.

Njihova je izrada moguća zahvaljujući napretku tehnologije.

Radi se o “revolucionarnom” premazu koji se sastoji od nanočestica keramike koje se lijepe na tavu uz pomoć posebnog ljepila

Prvo što zabrinjava je upotreba lijepila.

Pitali smo proizvođače kako se ovo ljepilo ponaša pri visokim temperaturama i ogrebotinama te koje količine toga ljepila se ispuštaju u hranu. Odgovor nismo dobili.

Ali ono što uistinu zabrinjava je upotreba nanočestica.

Problem je u tome što je nanotehnologija sasvim nova grana znanosti. Nanoproizvodi su se počeli prodavati bez provedenih dodatnih istraživanja i nadzora.

Naime, nije u potpunosti jasno kako nanočestice djeluju na naše zdravlje i okoliš.

Počeli smo koristiti perilice rublja, antibakterijske čarape te kozmetiku s nanosrebrom.

Nakon toga smo shvatili da  nanočestice srebra ulaze u okoliš i mijenjaju prirodni balans mikroorganizama u prirodi. Upravo stoga mnogi proizvodi s nanosrebrom užurbano se povlače s tržišta.
 

Proizvođači nanokeramičkih tava bi trebali odgovoriti na sljedeća pitanja: Koliko nanočestica se ispušta u zrak? Koliko ih hranom unesemo u organizam? Kako se oni ponašaju u našem organizmu?

Na žalost, odgovor na ovo pitanje nećete uskoro dobiti jer tehnologija za mjerenje ispuštenih nanočestica još ne postoji!

Rezultati istraživanja o djelovanju nanočestica na ljudski organizam i okoliš zabrinjavaju. Otkriveno je da se nanočestice ponašaju na vrlo agresivan način.

 

Izgleda da su nanočestice još opasnije i toksičnije od drugih materijala zbog njihove male veličine i povećane reaktivnosti. ( http://www.etcgroup.org/en/node/55" rel="nofollow - ETC group )

Nanočestice brzo ulaze u naš organizam. Malene su i pokretljive te ih zbog toga naš imunitet ne prepoznaje.

  • čestice veličine 70 nanometara pohranjuju se duboko u našim plućima,
  • čestice veličine 50 nanometara bez problema ulaze u naše stanice,
  • čestice veličine 30 nanometara prelaze krvno-moždanu barijeru i ulaze u mozak

 

Zvuči li Vam ovo bezopasno?

 

Zdrava alternativa teflonu i nanokeramičkim tavama


Pitanje ostaje: čime zamijeniti teflonsko posuđe?

Posuđe od nehrđajućeg čelika, kvalitetno emajlirano posuđe, stakleno, glineno i keramičko posuđe (ne nano!) odlično i zdravo su posuđe za pripremanje hrane.

Što se tiče pečenja palačinki i drugih ljepljivih namirnica, najbolje su rezultate pokazale tave od lijevanog željeza (gusa) koje ravnomjerno raspoređuju toplinu i omogućuju pripremu hrane bez lijepljenja.

Ove tave se nešto duže zagrijavaju i relativno su teške, ali zato se vrlo lagano peru i zdrave su.

Naša preporuka su tave od lijevanog željeza s emajliranom glazurom od Le Crueseta koje su pokazale odličan rezultat kod pečenja.

Ovo posuđe ima dugačku tradiciju i mnogi profesionalni kuhari ga zasluženo smatraju najboljim, najzdravijim i najpouzdanijim posuđem.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 16 Veljača 2014 u 17:59

Domaći gel za tuširanje sa aktivnim ugljem, za njegovanu i hidriranu kožu



http://uspesnazena.com/wp-content/uploads/2014/02/watermarked-SAM_3335_resize-1.jpg" rel="nofollow">domaći gel za tuširanje sa aktivnim ugljem Aktivni ugalj je vrsta uglja koja se hiljadama godina unazad koristila u medicinske svrhe i za ulepšavanje

 Gel za tuširanje sa aktivnim ugljem ne samo da će savršeno očistiti kožu, nego će je i učiniti negovanom i hidriranom.

Uklanja sve štetne kiseline iz kože i odlično je regeneriše. Predložicu vam odličan recept domaćeg gela-pilinga za tuširanje.

 

Ali, prvo nekoliko činjenica:

- aktivni ugalj je odličan absorbent (upijač) svih štetnih materija u organizmu
- hidrira kožu
- iz kože izvlaci njenu preteranu kiselost- koja izaziva oksidaciju i starenje kože
- ima isti efekat kao slana sauna ili parno kupatilo

A sada recept, koji i sama koristim.

- Isitnite 2-3 tablete aktivnog uglja i dodajte je u svoj gel za tuširanje. Nemojte tabletu isitnjavati previše, neka ostanu male grudvice, koje će delovati na kožu kao piling.

http://uspesnazena.com/wp-content/uploads/2014/02/watermarked-SAM_3337_resize.jpg" rel="nofollow">Domaći gel za tuširanje sa aktivnim ugljem.

- Nemojte sipati u flašu nego u dlan ili u neku šoljicu (za jednu upotrebu) i promešajte.
- Nanesite gel na sunđer i uživajte u tuširanju.

Pena će biti sive boje, ali neće obojiti kožu. Aktivni ugalj veoma se lako ispira.

http://uspesnazena.com/wp-content/uploads/2014/02/watermarked-SAM_3338_resize.jpg" rel="nofollow">Domaći gel za tuširanje sa aktivnim ugljem.

Posle tuširanja, koža postaje veoma glatka, čista. Ako je neko od vas koristio  http://uspesnazena.com/lepota-i-zdravlje/crna-glina-izvor-lepote-zdravlja-i-mladosti/" rel="nofollow - glinenu masku  za telo ili lice, prepoznaće taj osećaj. Efekat je isti, ali ništa se ne prlja i ne treba čekati da se glina suši.

Jeftino, ali veoma efikasno i ne oduzima vremena za pripremu.

Ako aktivni ugalj na isti način dodate u svoj gel za umivanje, dobićete čistu kožu lica bez  http://uspesnazena.com/lepota-i-zdravlje/domaci-losion-za-problematicnu-kozu-lica-leci-akne-bubuljice/" rel="nofollow - mitesera i bubuljca . Odličan je za masnu kožu lica. Ugalj nemojte koristiti učistom obliku, teško se ispira.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: mikica.dm
Datum objave: 16 Veljača 2014 u 20:36
Odlicna tema. Malo bih se nadovezala, ako smijem

http://www.dnevno.hr/zdravlje/114401-evo-sto-vam-taje-uzrok-raka-otkriven-je-1923-i-moze-se-sprijeciti-i-lijeciti


Objavio: bastovanka
Datum objave: 17 Veljača 2014 u 08:32
Evo i jednostavnog recepta za domaci sapun
http://uspesnazena.com/lepota-i-zdravlje/kako-napraviti-domaci-sapun-kod-kuce-koristan-i-zdrav-sapun-za-vasu-kozu/


Objavio: monstera
Datum objave: 17 Veljača 2014 u 10:17
Originalno poslano od člana mikica.dm mikica.dm napisao:

Odlicna tema. Malo bih se nadovezala, ako smijem

 
 Naravno Mikice, zašto se ne bi smjela nadovezati, samo to može ići i ovako..


http://www.dnevno.hr/zdravlje/114401-evo-sto-vam-taje-uzrok-raka-otkriven-je-1923-i-moze-se-sprijeciti-i-lijeciti" rel="nofollow - http://www.dnevno.hr/zdravlje/114401-evo-sto-vam-taje-uzrok-raka-otkriven-je-1923-i-moze-se-sprijeciti-i-lijeciti






-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 17 Veljača 2014 u 10:19


http://uspesnazena.com/lepota-i-zdravlje/kako-napraviti-domaci-sapun-kod-kuce-koristan-i-zdrav-sapun-za-vasu-kozu/%20" rel="nofollow - http://uspesnazena.com/lepota-i-zdravlje/kako-napraviti-domaci-sapun-kod-kuce-koristan-i-zdrav-sapun-za-vasu-kozu/




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 17 Veljača 2014 u 11:03

Sunce - naš prirodni iscjelitelj



Utjecaj sunčevih zraka na zdravlje


  Osjećate li se nakon zime umorno i bezvoljno?

Imate li česte depresije, nesanice i manjak energije?

Uzrok bi se mogao kriti i u nedostatku sunca.

Naime, naše psihofizičko zdravlje uvelike ovisi o sunčevim zrakama, a za vrijeme sumornih zimskih dana taj problem postaje znatno izraženiji.

Iz tog razloga, opaženo je da žitelji zemalja s malo sunčanih dana češće pate od depresije, nesanice i ostalih tegoba povezanih s nedostatkom sunca. 

Na sunce se od davnina gledalo kao na najvećeg čovjekovog prijatelja, no drevna mudrost nažalost je zaboravljena.

Danas ne samo zimi, već tijekom cijele godine, većinom boravimo u zatvorenom prostoru zbog posla i brojnih obaveza koje proizlaze iz suvremenog načina života.

Tako se u konačnici lišavamo mnogih blagodati koje nam nudi sunce – naš prirodni iscjelitelj.

Dodamo li tomu i učestala upozorenja o štetnosti sunčevih zraka, stvari se znatno pogoršavaju.


Vaše zdravlje ovisi o suncu


Sunce nam pruža dragocjeni vitamin D, koji je povezan s mnogim životno važnim procesima u organizmu.

Izbjegavajući izlaganje suncu, ljudi danas obolijevaju od brojnih bolesti povezanih s nedostatkom vitamina D, poput...

  • visokog krvnog tlaka
  • raka dojke, prostate i debelog crijeva
  • bolesti kostiju i zuba
  • slabosti mišićnog sustava
  • pretilosti
  • multiple skleroze
  • depresije
  • pada imuniteta itd.


Naime, odnedavno je poznato da se naš imunološki sustav ne može aktivirati bez vitamina D.

Osim što jača obrambenu sposobnost tijela, D vitamin regulira rast stanica i hormonalnu ravnotežu.

Ima ga u mlijeku i mliječnim proizvodima, žitaricama i kvascu, ali ti izvori su nedostatni.

U skladu s tim, primarni izvor D vitamina nije prehrana, nego izlaganje tijela sunčevim zrakama.


"Sva energija stiže iz sunca"


Albert Szent-Gyorgyi, nobelovac zaslužan za otkriće C vitamina, tvrdio je da "sva energija koju uzimamo u tijelo stiže iz sunca".

Naime, biljke kroz proces fotosinteze upijaju sunčevu energiju i tako životinje i ljudi također se njome posredno hrane.

Dr. Zane Kime, autor knjige "Sunčevo svjetlo", između ostalog istaknuo je utjecaj sunčeve svjetlosti na snižavanje krvnog tlaka, kolesterola i šećera u krvi.

Također, Kime tvrdi da izlaganje suncu smanjuje srčane i dišne probleme, te povećava izdržljivost i jača otpornost na infekcije.

John Ott, koji je na temelju opsežnih istraživanja vezanih uz utjecaj sunčeva svjetla na biljke, životinje i ljude, proglašen počasnim doktorom znanosti Sveučilišta u Chicagu, ustanovio je da organizmi izloženi neprirodnoj svjetlosti ne funkcioniraju kako treba, što se u konačnici loše odražava na njihovo zdravlje i životni vijek.

Primjerice, otkrio je da miševi izloženi neprirodnoj svjetlosti žive dvostruko kraće od miševa izloženih sunčevoj svjetlosti.

Također, u višemjesečnom eksperimentu vršenom u školskim učionicama, ustanovio je da su djeca koja borave pod nezdravom umjetnom rasvjetom znatno nemirnija, te da imaju poteškoća s pamćenjem i koncentracijom.


Sunce je izvor dobrog raspoloženja


Sunčeva svjetlost usko je vezana uz naš biološki ritam i raspoloženje.

Uzmemo li u obzir da stres i depresija pripadaju nekima od najvećih pošasti današnjice, taj segment nipošto nije zanemariv.

Ljudski organizam pravilno funkcionira jedino ako živimo u skladu s prirodnim ritmom izmjene dana i noći.

Svjetlost, koju danju primamo preko očiju, stimulira epifizu koja luči serotonin - hormon odgovaran za pozitivno raspoloženje, staloženost i koncentraciju. 

No, tijekom noći ili pri smanjenom svjetlu, epifiza počinje lučiti hormon melatonin, koji je zaslužen za kvalitetan san tijekom noći.

Drugim riječima, danja svjetlost, osobito sunčeva, odgovorna je za naše mentalno zdravlje i psihičku ravnotežu više nego što bismo to mogli i pomisliti.


Oprez: sunčane naočale i kreme za sunčanje


Dr. Liberman, u svojoj knjizi 'Svjetlost – lijek budućnosti', navodi da prema izvještaju FDA, četrnaest od sedamnaest losiona za sunčanje sadrži supstancu PABA, koja se koristi za blokadu UV zračenja, a pri izlaganju tijela suncu može biti kancerogena.

Iz navedenog, realno je zaključiti da nam preparati za zaštitu od sunca više štete nego koriste.

Ne samo što se obranom od UV zračenja lišavamo dobroti sunčevih zraka, nego usto ugrožavamo vlastito zdravlje.

No, osim preko kože, naš organizam sunčeve zrake prima i preko očiju. Nošenje sunčanih naočala, osim što dodatno ograničava pozitivan utjecaj UV zračenja, nerijetko i šteti.

Naime, pri njihovu nošenju zjenice se automatski šire, i ako naočale ne posjeduju odgovarajuću zaštitu, vid može biti oštećen velikom količinom zračenja koja će neometano prodrijeti u oči. 

Nošenje naočala za sunce većinom je nepotrebno, jer naše zjenice automatski se sužavaju i tako se na prirodan način čuvaju od oštećenja izazvanih jakim sunčevim svjetlom i UV zračenjem.

Dobrobiti sunčevog svjetla su nemjerljive, no naravno, kao i u svemu ostalome, ne valja pretjerivati ni u izlaganju tijela suncu. UV zračenje štetno je jedino ako je prekomjerno.

Nažalost, u novije vrijeme, strah od izlaganja suncu poprima razmjere sveopće paranoje. Vrijeme je da ispravimo tu pogrešku i vratimo sunce u svoj život.

Iskoristite sunčane dane koje uskoro dolaze i boravite na suncu barem 15-20 minuta dnevno, da bi tijelu osigurali dovoljno vitamina D, i u skladu s tim, optimalno zdravlje.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 22 Veljača 2014 u 17:40

Napitak za mršavljenje od zelenog čaja Dr Oz-a


Doktor Oz kojem vjeruje cijela Amerika, ali i mnogi gledatelji njegove emisije diljem svijeta, nebrojeno puno puta hvalio je moć i blagotvorna djelovanja zelenog čaja, posebno za čišćenje organizma i održavanje vitalnosti.

http://zenstvena.com/wp-content/uploads/2014/02/zeleni-%C4%8Daj1.jpg" rel="nofollow">zeleni čaj
Stoga ne čudi da je upravo zeleni čaj baza čarobnog napitka za mršavljenje koji je osmislio ovaj popularni liječnik. Naranča i menta u zelenom čaju recept je za piće koje ubrzava metabolizam i pročišćava organizam pa je idealan za one koji namjeravaju osloboditi viška kilograma.

Kao što smo već spomenuli doktor Oz često ističe kako je samo jedna šalica zelenog čaja dovoljna za čuda-ubrzava metabolizam za 12 posto, regulira šećer u krvi, smanjujerizik od srčanog udara i raznih oblika tumora, podiže imunitet, ali i raspoloženje.

Ako ne volite okus zelenog čaja, ukusni dodaci poput spomenute naranče i mente, pomoći će vam da zavolite ovaj zdravi napitak.

Sastojci:

1l vode

1 naranča

5 vrećica zelenog čaj

šaka svježe mente

Priprema:

U litru vruće vode dodajte pet vrećica zelenog čaja. Ostavite ih tako oko 3 minuta, pa pustite da se ohladi. Jednu naranču izrežite na kriške. Za napitak koristiti neprskanu naranču pa je možete rezati neoguljenu, ili je u protivnom ogulite, ali obavezno ostavite bijeli dio kore. U veliku teglu ili bokal s poklopcem ulijte zeleni čaj pa mu dodajte kriške naranče i šaku svježe mente. Zatvorite teglu i ostavite je preko noći da se sastojci dobro sjedine. Pola litre po osobi dovoljna je količina za jednu osobu tijekom sljedećeg dana.

Dr.Oz preporuča jednu šalicu ovog napitka prije svakog jela i obećava dobijenu bitku sa kilogramima.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Karli
Datum objave: 22 Veljača 2014 u 19:07
smile213Jupi evo našto za nas koji hoćemo koju kilicu skinuti. Ali stvarno, pravi zeleni je baš ružan za piti. Ja ponekad popijem jedan koji je "zeleni za limunom" iz vrećice, taj je ukusan, ali pitanje koliko je kvalitetan.
Sve što napišeš je stvarno odlično. Hvala ti na tome. Ima stvarno pametnih i korisnih stvari. Samo što je problem kad nam treba mi taj čas toga se nemožemo sjetiti i sl.


-------------
"Tuga gleda unatrag, briga gleda oko sebe, a vjera gleda gore"


Objavio: monstera
Datum objave: 22 Veljača 2014 u 20:23

Meni zeleni čaj uopće nije ružan za piti, sve je stvar navike.  Jedno vrijeme sam ga jako dugo i jako puno pila, a onda je opet lijenost uzela maha...LOLThumbs Down  Sad idem opet ispočetka, ali s receptom Dr. Oza...LOLLOL  Dosta mi je bilo " Lio jastuka!" smile96




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 22 Veljača 2014 u 20:31

       Ljekovitost kore od jabuke

Ono što čini jabuku čestom užinom je i činjenica da ju je vrlo lako konzumirati. Sve što trebate učiniti jest da je operete i pojedete. Oni izbirljivi će pak, oljuštiti koru, a to je najgora stvar koju možete uraditi. Evo i zašto!

http://zenstvena.com/wp-content/uploads/2014/02/jabuka-kora.jpg" rel="nofollow">jabuka kora

Većina vlakana je u kori

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.

U kori je i većina vitamina

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Jabuka ublažava probleme s disanjem

Ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utječe na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka tjedno imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina.

Kvercetin utječe i na pamćenje

Studija koja je provedena 2004. godine pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alzheimerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

Borac protiv raka

Tijekom istraživanja koje je provedeno 2007. godine na Cornell Sveučilištu, utvrđeno je kako se u kori jabuke nalazi pregršt spojeva nazvanih triterpenoid. Oni mogu spriječiti ili ubiti stanice raka u laboratorijskim kulturama, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crijevo i stanice raka dojke.

Održava vitku figuru

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorijevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od pretilosti.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 23 Veljača 2014 u 10:50

                             Kava čuva jetru

Dokazano je da kofein sprečava nastanak dijabetesa, bolest koja kada pođe po zlu, može dovesti do teških oboljenja, pa čak i raka jetre.

Ukoliko strahujete od masne jetre ili ciroze ili je netko u vašoj obitelji imao tumor na ovom organu, onda je kava za vas prava stvar. Znanstvenici su dokazali da tri šalice na dan mogu spriječiti rizike od ovih bolesti za čitavih 50 posto. Najnovija talijanska studija pokazala je da redovno pijuckanje kavice može pola smanjiti rizik od raka jetre.

Naše istraživanje pokazalo je da kava uistinu jeste dobra za zdravlje, posebno kada je u pitanju jedan tako važan organ kao što je jetra. Tako dobar učinak kave na sprečavanje raka jetre moguće je da je u izravnoj vezi s ranije dokazanim djelovanjem kofeina na prevenciju ciroze, poremećeno lučenje enzima i dijabetesa, svih glavnih uzročnika raka – rekao je autor studije doktor Karlo La Vehija, direktor epidemiologije na milanskom Institutu za farmaceutska ispitivanja “Mario Negri”.

Tijekom ovog istraživanja proučavani su medicinski dosjei od preko 4.000 pacijenata, sudionika ranijih studija u vezi s rakom i drugim bolestima jetre. Od kancera jetre, inače šestog po učestalosti tumora na svijetu, najčešće oboljevaju oboljeli od hepatitisa B i C, ali i teški alkoholičari, pušači i pretjerano gojazni ljudi, kao i svi drugi skloni dijabetesu tipa dva.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 23 Veljača 2014 u 19:25

Čajevi koji jačaju imunološki sistem


http://zenstvena.com/wp-content/uploads/2013/12/%C4%8Daj-od-%C4%91umbira.jpg" rel="nofollow">čaj od đumbira Vaš imunološki sustav je zaslužan za obranu od bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija koje izazivaju različite bolesti. Slabljenje imunološkog sustava može uzrokovati nastanak različitih simptoma, kao što su umor, slabost u mišićima, sklonosti infekcijama, upale tkiva, usporenozarastanje rana i pogoršanje simptoma alergijskih reakcija.

Neki čajevi mogu ojačati vaši imunološki sustav i smanjiti rizik od nastanka infekcija. Ipak, posavjetujte se s liječnikom prije nego što započnete s svakodnevnom konzumacijom ovih čajeva jer neki mogu utjecati na djelovanje lijekova koje uzimate.

Čaj od maslačka

Biljka koja je nekada bila smatrana korovom ima odlična ljekovita svojstva. Kineska tradicionalna medicina maslačak u ljekovite svrhe koristi više od 1000 godina u svrhu liječenja bolesti desni, bronhitisa, pneumonije, gripe i prehlade.

Spojevi maslačka će potaknuti oslobađanje toksina iz tijela i potaknuti imunološki sustav da se obrani od infekcije. Treba biti oprezan s čajem od maslačka jer ima diuretsko djelovanje, zbog čega može izazvati nastanak dehidracije.

Čaj od kamilice

Kamilica ima dugu povijest korištenja u svrhu liječenja i ublažavanja različitih tegoba. Čaj od kamilice je odličan za jačanje imuniteta. Spojevi kamilice će potaknuti proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koje se bore protiv bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom oko konzumacije čaja od kamilice. Rijetki su, ali postoje slučajevi kada je čaj od kamilice uzrokovao mučninu i povraćanje.

Čaj od ginsenga

Kineska tradicionalna medicina ovaj čaj u svrhu liječenja koristi više od 5000 godina. Drevni Kinezi su vjerovali da ginseng može produžiti život. Znanstvenici se nisu uvjerili u to da produljuje život, ali su otkrili da ginseng zaista ima odlično djelovanje na imunološki sustav.

Čaj od ginsenga će potaknuti proizvodnju bijelih krvnih stanica i smanjiti rizik od nastanka infekcija. Posavjetujte se s liječnikom jer čaj od ginsenga kod nekih ljudi može izazvati nesanicu.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je odličnog okusa i aromatičan. Đumbir će pomoći u ublažavanju začepljenosti dišnog sustava.

Spojevi đumbira će pomoći u borbi protiv virusnih infekcija i ubrzati oporavak kod oboljenja od gripe. Posavjetujte se s liječnikom jer čaj od đumbira može uzrokovati žgaravicu.

Čaj od eukaliptusa

Listovi eukaliptusa mogu pomoći u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Aboridžini su ovu biljku koristili za liječenje groznice. Eukaliptus sadrži spojeve koji će razrijediti sluz i pospješiti njeno iskašljavanje.

Posavjetujte se s liječnikom oko konzumacije čaja od eukaliptusa jer su zabilježeni slučajevi osipa kože.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 23 Veljača 2014 u 19:35

   Hrana za mladolik izgled vaše kože


Pravilna prehrana može značajno poboljšati izgled i mladolikost vašeg lica, tvrde stručnjaci, a naročito ako se radi o svježoj i organskoj hrani. Evo popisa namirnica koje će vam pomoći zadržati svježinu i blistavost svoje kože.

http://zenstvena.com/wp-content/uploads/2014/02/mladolika-ko%C5%BEa.jpg" rel="nofollow">mladolika koža

Lisnato povrće

Špinat, kelj, zelena salata i slično povrće, izvor su luteina, antioksidansa koji smanjuje rizik od ubrzanog starenja kože.

Borovnice

Vrlo korisne u prehrani, jer su bogate antioksidansima, te ne samo da pomlađuju kožu, već čuvaju opće zdravlje organizma.

Brokula

Sadrži kvercetin, važan antioksidans koji djeluje kao prirodno antiupalno sredstvo, a koristi se iu borbi protiv bora.

Žuto i narančasto korjenasto povrće

Mrkva, tikva, tikvica bogate su beta karotenom. U pitanju je super antioksidans koji je blagotvoran za kožu i oči.

Jaja

Bogata proteinima i vitaminom D. Sirova jaja bolje djeluju o prženih ili kuhanih, jer se obradom gube korisni sastojci.

Aloe vera

Znanstveno je dokazano da pomaže u zacjeljivanju kože i njenom obnavljanju. Jedan od uzroka ubrzanog starenja kože su UV zrake i gubitak kolagena. Konzumiranje soka od aloe vere smanjuje se dubina bora i poboljšava elastičnost kože, jer ona potiče proizvodnju kolagena.

Češnjak

Uništava slobodne radikale, koristan je za kožu i imunološki sustav.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 24 Veljača 2014 u 08:55

Poboljšajte metabolizam sa pravilnom ishrano


Vaš metabolizam dijelom je uvjetovan genetikom, ali i sami možete ga poboljšati pravilnom prehranom.

http://zenstvena.com/wp-content/uploads/2013/12/zeleni-%C4%8Daj1.jpg" rel="nofollow">zeleni čaj

1)Bjelanjak

Bjelanjak je bogato aminokiselinama koje potiču metabolizam. Jaja su puna proteina i vitamina D.

2) Nemasno meso

Niskomasna meso je bogato željezom, a nedostatak ovog minerala može usporiti metabolizam. Jedite dnevno dvije do tri porcije hrane bogate željezom, kao što su piletina i obogaćene žitarice.

3) Voda

Ako dehidrirate, metabolizam usporava. Pijte hladnu vodu, koja vaše tijelo navodi da koristi više kalorija koje će ga zagrijati.

4) Ljute paprike

Ljute papričice sadrže kapsaicin, kemijski spoj koji ubrzava metabolizam. Bilo bi dobro da svakog dana ubacite žlicu ljutih papričica u neko jelo koje spremate. Pored toga, ljute papričice su bogate ivitaminom C.

5) Kafa

Jedna skorašnja studija otkrila je da je metabolizam ljudi koji piju kavu s kofeinom 16 puta bolji nego kod onih koji piju kavu bez kofeina.

6) Zeleni čaj

Skuhan, ovaj čaj sadrži spoj koji se naziva epigalokatehin galat, koje poboljšava sagorijevanje masti.

7) Mlijeko

Neke američke studije vršene na Sveučilištu Tennesseeja tvrde da kalcij pomaže metaboliuzmu da brže obrađuje masti.

8) Žitarice

Integralne žitarice pomažu organizmu da brže sagori mast, jer je za njih potreban veći napor da se razbiju nego bijelom kruhu ili tjesteninama. Najbolje je jesti žitarice bogate vlaknima, kao što su smeđa riža i zob.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 24 Veljača 2014 u 08:56

Dobar za cijelo tijelo: 10 razloga zašto biste odmah trebali otići po korpicu kivija!

Uz citruse, kivi je najbolje voće za zimske dane. Bogatiji je vitaminom C od narandže, odličan je za jačanje imuniteta i borbu protiv virusa, a dobar za oči i kožu, antikancerogen i štiti srce!

http://namirnice.ba/wordpress/wp-content/uploads/2013/01/Kivi.jpg" rel="nofollow">Kivi

Kivi ima jačinu od oko 50 kalorija u 100 grama, odnosno u (oko) dva kivija. U istoj količini kivija nalazi se 100mg vitamina C što je više od preporučene dnevne doze. Bogat je vitaminom D, B, E i K, kalijumom i vlaknima, te mnogim drugim spojevima zbog kojih spada u redove supervoća. Evo kako vam kivi može olakšati život:

Borac protiv astme i problema sa disanjem

Istraživanje sprovedeno u Italiji koje je uključilo 18.000 djece u dobi od 6 do 7 godina potvrdilo je teoriju da kivi zaista ima pozitivan efekat na respiratorne organe, da ublažava kašalj, pomaže pri otežanom disanju i sprječava kihanje. Sve to zahvaljujući velikim dozama vitamina C.

Odlična hrana za srce

Jedan kivi svakog jutra ima isti efekat za zdravlje srca kao i jedan aspirin dnevno, ali bez nuspojava. Istraživanje sprovedeno u Norveškoj pokazalo je da oni koji jedu dva do tri kivija dnevno smanjuju šanse za nastanak krvnog ugruška za 18%, kao i nivo trgilicerida za 15%.

Antikancerogen

Kivi obiluje flavonoidima i karotenoidima, fitonutrijentima koji štite naš DNA od raznih oksidativnih oštećenja i tako čuvaju organizam od razvoja raznih oblika tumora.

Dobar za probavu

Kivi je odličan izvor vlakana pa ga to čini odličnom namirnicom za zdravlje crijeva i pravilnu probavu. Zahvaljujući vlaknima naša crijeva bolje rade i lakše se izbacuju toksini iz organizma.

Štiti oči

Kivi je dobar izvor luteina i zeaksantina, spojeva koji se nalaze u ljudskom oku i koji su najzaslužniji za zdravlje očiju.

Regulira krvni pritisak

Kivi je bogat kalijumom, mineralom koji igra važnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska i pravilnog rada srca.

Dobar za kožu i protiv akni

Kivi je dobar izvor vitamina E, antioksidanta koji je odličan za zdravlje i ljepotu kože. Sa druge strane, spojevi u kiviju su dobri (indirektni) borci protiv akni. Naime, loša probava i nedostatak vitamina E može se negativno odraziti na kožu, posebno na kožu lica. Rješenje i za jedan i za drugi problem možete, dakle, naći u kiviju.

Podiže imunitet

Ponovo zahvaljujući vitaminu C ali i ostalim sadržajima, kivi je odlična namirnica za podizanje imuniteta.

Dobar za trudnice

Kivi je voćka koju bi trudnice svakako trebale uvrstiti u svoju prehranu. Naime, kivi je bogat i vitaminima iz B grupe koji pomažu zdravlju i pravilnom razvoju fetusa.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 24 Veljača 2014 u 10:23

5 prirodnih lijekova za bolju probavu


Slaba probava može izazvati nadutost, bol u želucu i crijevima, loše raspoloženje i letargičnost.

Aktiviranjem probavnih sokova možete ponovno potpiriti plamen u želucu i potaknuti probavu da radi punom snagom.

Time ćete podignuti energiju i raspoloženje i vratiti se u akciju u punom zamahu. 


1.Zakiselite si nepce


Kiseli okus pomaže potaknuti proizvodnju želučane kiseline.

Time daje lagan poticaj probavnom sustavu i priprema ga na hranu s kojom ćete početi dan. 

Iscijedite pola limuna u 250 ml tople ili mlake vode i popijte napitak pola sata prije doručka.

Činite to svaki dan da pospješite proizvodnju probavnih sokova.

Još jedna kisela namirnica čini dobro probavi: jabučni ocat!

Nalijte jedan ili dva prsta octa u čašu od 2 dcl, dodajte vodu, nakapajte malo limuna i pijuckajte tijekom dana.


2.Koristite komorač


U Indiji, sjemenke komorača (lat. Foeniculum vulgare) često se poslužuju za poboljšavanje probave poslije jela i za osvježavanje daha.

Dok ih grickate, ove sjemenke oslobađaju tvar zvanu terpenoid anetol.

Ona poboljšava peristaltiku crijeva i zaustavlja gastrointestinalne grčeve. 

Sjemenke djeluju antispazmodično, ublažavaju nadutost, istjeruju plin i smiruju pokvaren želudac.

Kupite sjemenke komorača na odjelu začina vaše trgovine, kratko ih prepecite ili ih sirove posipajte preko jela. 


3.Fermentirana hrana


Ako imate probleme s probavom, iskušajte fermentirano povrće kao što je kiseli kupus.

Fermentirana hrana je puna probiotika, koji potiskuju štetne bakterije iz crijeva.

Stoga mogu olakšati nadutost, vjetrove, proljev, zatvor i druge probavne tegobe. 

Ako niste ranije jeli ovu hranu počnite s niskim dozama. Prvih dana uvedite u dnevni jelovnik žlicu fermentiranog povrća ili organsku juhu od misa prije jela.

Tijekom prvih mjesec dana postepeno podižite dozu do četvrtine šalice.


4.Zaljutite vašu hranu


Glavni aktivni sastojak ljute crvene paprike, kapsaicin, pomaže ljudskom tijelu da bolje probavlja hranu.

To čini tako što potiče želučane sokove i povećava dotok krvi do stijenki želučane sluznice.

Osim što unapređuje probavu, ljuta papričica djeluje antidepresivno, jer kapsaicin potiče neke hormonalne procese koji donose osjećaj ugode.

Ne bojte se začiniti hranu s malo ljute paprike ili iskušati svoj vlastiti slatki umak od čilija.

Sastojci

  • pola šalice jabučnog ili rižinog octa
  • pola žlice praha stevije
  • 1/4 čaše vode
  • režanj češnjaka
  • pola do jedne žlice smrvljenog suhog čilija
  • par zrnaca himalajske soli  
  • jedna žlica kukuruznog škroba prethodno otopljenog u tri žlice hladne vode  


Priprema

Ubacite sve sastojke u tavu, lagano grijte desetak minuta, dodajte kukuruzni škrob i grijte još dvije minute. Pohranite u hladnjaku.

Obratite pažnju da je pola žlice čilija dovoljno za ukus većine. Cijela žlica predviđena je za one koji zaista obožavaju ljuto.

Nemojte koristiti čili ako imate čireve ili refluks želuca (GERB).


5.Đumbir za lakšu probavu


Ljutkasti đumbir prati glas idealnog sredstva za ublažavanje mučnine.

Malo tko zna da je on pravi melem za želudac i crijeva.

Đumbir opušta probavni trakt i dopušta hrani da prolazi kroz njega glatko, bez zadržavanja. Pomaže boljoj asimilaciji i apsorpciji hrane.

http://alternativa-za-vas.com/index.php/tutorials/vodic/ayurveda" rel="nofollow - Ayurveda  smatra da đumbir posjeduje svojstvo otklanjanja nakupljenih toksina iz probavnog trakta. Rasplamsava agni - probavnu vatru.

Grickajte komadić svježeg đumbira prije svakog obroka.

Ili, napravite čaj od korijena đumbira. Trebat će vam 2,5 cm sirovog korijena. Kuhajte ga 30 min u 300 ml vode. Na kraju smijete dodati mrvicu stevije ili meda.

Svježi korijen đumbira možete nabaviti u svim većim trgovinama na odjelu povrća.
 

Temeljito žvačite


Često jedemo dok razgovaramo, čitamo, gledamo tv ili vozimo, nesvjesni onog što stavljamo u usta.

U takvoj situaciji gutamo hranu prije nego što je temeljito sažvakana.

Ako prerano gutate hranu, probavni je proces narušen od samog početka, jer propuštate izložiti ugljikohidrate slini i enzimima, koji ih razgrađuju. 

Stoga prožvačite hranu 15-20 puta po zalogaju tako da bude usitnjena prije gutanja.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 24 Veljača 2014 u 10:24

Najljekovitije biljke svijeta: kadulja


kadulja Kadulja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta.

Njezino latinsko  ime - Salvia officinalis - potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.

U grobnicama faraona ova biljka je bila glavni sastojak smjese za balzamiranje.

Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija.

U vremena Karla Velikog kadulju su sadili u svakom vrtu i smatrali najljekovitijom biljkom.

Koristili su ju za liječenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke.
 

Ljekovito djelovanje kadulje


Kadulja je svakako jedna od biljaka koju bi svi trebali imati u kućnoj apoteci.

Ona ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature.

Kadulja je odlično sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz  organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala.

Istraživanja su pokazala da kadulja može sniziti razinu glukoze u krvi što je čini korisnom kod dijabetesa.

Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti.

Zbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi  se u liječenju afti, neugodnog zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa  i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema - grgljajte čaj od kadulje.


Kadulja je čudesna biljka koja...

  • ima antibakterijsko, antigljivično i antiseptičko djelovanje
  • pročišćava krv
  • ublažava depresiju i stres
  • snižava temperaturu i djeluje protiv bolova
  • smanjuje razinu šećera u krvi
  • pomaže kod krvarenja i upala
  • regulira rad crijeva i želuca
  • pomaže kod migrene i reume


Kadulja djeluje protiv učestalih povraćanja i proljeva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želuca.

Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus rodnice, djeluje antigljivično, pomaže kod reguliranja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprječava tegobe menopauze.

Kadulja pomaže radu bubrega i sprječava nastanak edema.

Ova biljka također ima svoje mjesto i u kozmetici, pa tako predstavlja odlično  sredstvo za potamnjivanje kose i prikrivanje sijede kose.


Uzgoj i primjena kadulje


Postoji mnogo vrsta kadulje, no u liječenju se koristi samo takozvana ljekovita kadulja - salvia officinalis. To je biljka koja raste pod mediteranskim podnebljem, ali se bez problema može uzgajati u lončanicama.

Kadulja voli suhu i sunčanu klimu pa ju treba smjestiti na najtoplije i najsunčanije mjesto. Najbolje uspijeva u siromašnom, pjeskovitom i slabo hranjivom tlu.

Listovi kadulje se beru u proljeće ili ljeto i suše se u hladu.

Kadulja se može koristiti u obliku čaja, ulja, naljeva, uvaraka, vina, losiona i tinktura.

Koristi se i u kuhinji kao začin kod pripreme umaka, juha i jela od povrća.


Čaj od kadulje se priprema tako da se 1-2 žličice kadulje prelije s 2 dcl vruće vode i pusti da odstoji 10 minuta. Čaj je poprilično jakog okusa i može biti  neugodan za piti.
 

Ulje od kadulje možete pripremiti tako da namočite punu šaku suhih cvjetova kadulje u litru kvalitetnog maslinovog ulja i ostavite na suncu mjesec dana. Procijedite i koristite za masažu kod probavnih tegoba i reume.

Kaduljino ulje se može koristiti i u terapiji inhalacijom – za smirenje, poboljšanje pamćenja i koncentracije te kod gripe i prehlade.

Malu količinu ulja kadulja promiješajte s baznim uljem i koristite lokalno kod neplodnosti, problema u menopauzi, za prevenciju infekcija urinarnog trakta,  za opuštanje mišića i ukočenog vrata.

Ulje kadulje blagotvorno djeluje kod proširenih pora, zacjeljivanja rana, psorijaze, dermatitisa i čireva.

Kaduljino ulje je najbolje kombinirati s uljem ružmarina, lavande, limuna i bergamota.

Napomena

Ne preporučuje se dugotrajno uzimanje visokih doza čaja od kadulje.  Kaduljino ulje je snažnog djelovanja, zbog čega se mora oprezno koristiti jer može biti toksično.

Kadulja se ne preporučuje   trudnicama, osobama sklonima epileptičnim napadajima, osobama s visokim tlakom te dojiljama zbog mogućnosti manjeg lučenja mlijeka.



Svježi sir s kaduljom


Kadulja je odlična kao začin jer potiče rad probavnog sustava. Isprobajte ovaj recept s kaduljom:

Sastojci:

  • pola šalice svježe kadulje
  • češanj češnjaka
  • 250 g svježeg sira
  • 3 žličice soka limuna

Ubacite kadulju i češnjak u blender i dobro sameljite. Pomiješajte kadulju i češnjak sa sirom i limunovim sokom. Ostavite da odstoji jedan dan u hladnjaku radi boljeg okusa.

Dobar tek!



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 24 Veljača 2014 u 20:03

     11 prednosti celera za vaše zdravlje


Kad pročitate 11 razloga zbog kojih je dobar za zdravlje, mogao bi postati vaše omiljeno povrće.

http://zenstvena.com/wp-content/uploads/2014/02/celer-list.jpg" rel="nofollow">celer list
Zaboravite špinat, zgrabite celer:

1. Regulira težinu

Jedan veliki celer ima samo 10 kalorija. Zato ga koristiti u salatama i juhama.

2. Pomaže kod upala

Ako imate upalu pluća, astmu ili akne jedite više celera koji će vam pomoći kod liječenja upalnih procesa.

3. Celer smiruje

Ova biljka puna je magnezija i eteričnih ulja koja pomažu kod smirivanja živčanog sustava. Jedan celer prije spavanja pomaže boljem snu.

4. Regulira Ph vrijednost u organizmu

Celer ima dosta minerala koji pomažu kod smanjivanja kiseline u želucu.

5. Pomaže kod probave

Za celer kažu da ima okus kao ‘hrskava voda’ i zbog toga je dobar za probavu. Visoki postotak vode u kombinaciji s vlaknima pomaže kod reguliranja stolice.

6. Sadrži dobre soli

So u celeru je organska, prirodna i neophodna za vaše zdravlje.

7. Dobar je za vid

Jedna stabljika celera sadrži do 10 posto dnevnih potreba tijela za vitaminom A, neophodnim za dobar vid.

8. Celer kontrolira ‘loš kolesterol’

Sastojak biljke, butylphthalide, koji daje specifičan okus celeru, također pomaže i kod smanjivanja količine lošeg kolesterola.

9. Smanjuje krvni tlak

Sirovi celer, znanstveno je dokazano, smanjuje krvni tlak.

10. Djeluje kao afrodizijak

To nisu samo izmišljene priče, znanstveno je dokazano da celer ima sastojke koji pospješuju seksualno uzbuđenje.

11. Pomaže kod raka

Više studija pokazalo je da celer zaustavlja rast malignih stanica, posebno stanica raka gušterače. Druge studije tvrde da sprečava formiranje stanica raka dojke.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 25 Veljača 2014 u 08:47

Koktel od voća i povrća protiv umora

http://zenstvena.com/wp-content/uploads/2013/12/limun.jpg" rel="nofollow">limun Ukoliko ste često malaksali, umorni ili imate lošu krvnu sliku, pripremite ljekovit eliksir od voća i povrća.

Za pripremu ljekovitog napitka koji vraća energiju i poboljšava krvnu sliku vam je potrebno: pola kilograma meda, po jedan kilogram: limuna, jabuka, cikle i mrkve. Sve sastojke osim meda izrendajte u svježem stanju, bez ljuštenja, samo ih prethodno dobro operite. Tako dobivenu smjesu dobro izmiješajte i ostavite da stoji 24 sata.


Nakon toga iz smjese kroz gazu iscijedite gusti sok iu njega dodajte med. Sve dobro promiješajte i čuvajte u hladnjaku.

Preporučuje se po jedna rakijska čašica ujutro prije jela. Ovaj sok je odličan za sve koji su malokrvni i pate od nedostatka energije i umora.





-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 25 Veljača 2014 u 08:53

   Za šta sve vam pomaže kupus?


Kupus sladak, kiseo, kao salata, glavno jelo ili dodatak, s mesom ili bez njega, pored graha i krumpira osnova je naše kuhinje. A na našim područjima koristi se i kao hrana i kao lijek.

http://zenstvena.com/wp-content/uploads/2014/01/glavica-kupusa.jpg" rel="nofollow">glavica kupusa

Pored toga što ima samo 40 kalorija u 100 grama, kupus sadrži znatne količine fosfora, kalcija, kalija i sumpora, željeza, bakra, cinka i magnezija. A posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K. Evo što sve može uspješno izliječiti:

Malokrvnost

Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i klorofilom pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuhanog na pari. Bilo bi dobro da tijekom dana popiju po dvije čaše iscijeđenog soka od kupusa.

Čir na želucu

Tri nepune čaše soka od svježeg kupusa na dan dobar su lijek za čireve na želucu. Liječenje se provodi do ozdravljenja i naravno, uz konzultacije s kompetentnim osobama.

Mamurluk

Može se suzbiti nakon uzimanja dvije velike žlice sirupa od crvenoga kupusa. Sirup možete napraviti tako što ćete soku od kupusa dodati jednaku količinu šećera i kuhati na pari dok se ne zgusne.

Kašalj

Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj. Za sirup je potrebno sitno narendate glavicu crvenog kupusa, dobro izgnječite i procijedite, a zatim blago ugrijete oko 45 do 50 stupnjeva i dodati tri-četiri jušne žlice meda i dva decilitra već pripremljenog čaja od sljeza. Blago pomiješajte smjesu drvenom žlicom. Kada se masa sjedini, prirodno ohladiti i sipati u tamnu bocu i držati na hladnom. Nekoliko puta dnevno popiti jednu žlicu.

Otok i akne

Ukoliko se udarite otok i modrice možete ukloniti uz pomoć starog lijeka. Dovoljno je da dva lista kupusa postavite na udareno mjesto. Akne, lišajevi i neke vrste ekcema ublažavaju se oblozima od listova ili losionom od soka svježeg kupusa.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 26 Veljača 2014 u 09:33

Majčina dušica skoro lijek za sve


majčina-dušica

Poštovanje u narodu i široku primjenu u narodnoj medicini, majčina dušica je svojski zaslužila. Ova biljka nema nijedan štetan, toksični sastojak, pa može piti bez vremenskog ograničenja, iu neograničenim količinama. Poznata je i po nazivima: popovac, materka, tamjanika, divlji bosiljak, vreskovica.

Majčina dušica raste na sunčanim brežuljcima i padinama, po rubovima šuma, a često i na malim livadskim mravinjacima. Samo dvije žličice majčine dušice zadovoljava čak 20 posto dnevnih potreba organizma za željezom, a odličan je izvor i mangana – minerala koji poboljšava funkcioniranje mozga, održava zdravlje kostiju i kože, i potpomaže formiranje hrskavice. Potrebno joj je mnogo topline i sunca, zbog čega se dobro drži na kamenitim površinama, kao i na planinskim pašnjacima kod kojih se iz zemlje oslobađa mnogo topline. Bere se preko cijelog ljeta: po mirnom, toplom i sunčanom vremenu – od 10 sati prije podne do popodnevnih sati, jer je u to vrijeme najmirisnije. Ne čupa se, već se cijela biljka siječe odgovarajućim škarama. Suši se u tankom sloju, na promajnom i toplom mjestu, zaklonjena od sunca i prašine. Povremeno je treba lagano prevrtati, da se što ravnomjernije osuši.

Čaj od majčine dušice ima antiseptično djelovanje, učinkovit je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se s uspjehom primjenjuje protiv kašlja kod djece. Pošto je vrlo ukusan i lijepo miriše, mališani ga rado piju. Osim toga, uspješno djeluje i protiv crijevnih parazita, naročito dječjih glista.

Čajna mješavina

U jednakim dijelovima pomiješana sa bokvicom, majčina dušica je dokazan lijek protiv oboljenja dišnih puteva – posebno protiv prekomjerne sluzi u bronhijama i bronhijalne astme, čak i velikog kašlja. Čaj od mješavine bokvice i timijana se pije što topliji, u gutljajima. Priprema se svjež, četiri do pet puta dnevno. Ako postoji opasnost od upale pluća, treba da se pije na svakih sat vremena.


Jastučić kao “obloga”

Majčina dušica, kamilica i stolisnik – ubrane na suncu i osušene, koriste se za punjenje jastučića koji se koriste kao “obloge” kod različitih bolova (u trbuhu, zglobovima …).

Za ispiranje usta

Ako je vaše dijete malo veće, pa zna da grglja, ovaj rastvor će poslužiti za dezinfekciju usne šupljine, a također ublažava upalu grla, jača desni i osvježava dah. Osim toga, pomaže čišćenje kože. Priprema: pet grama majčine dušice preliti decilitrom mlake vode i ostaviti da odstoji tijekom noći. Ujutro procijediti i grgljati, ili ispirati bolna mjesta u toku dana.

Kupka

U kadu sa toplom vodom dodati oko 100 grama majčine dušice. Poželjno je da dijete bude u kupki oko pola sata prije spavanja. Mnogim mališanima su ovakve kupke vratile zdrav san. Pokušajte!

Priprema čaja od majčine dušice

Važno je zapamtiti dva pravila – nikada ne pripremati čaj u otvorenoj posudi i uzeti dovoljnu količinu biljke. Majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju. Pripremom u otvorenom sudu – oni ispare, pa takav čaj nema ljekovita svojstva. Također ih nema ni ako je količina biljke nedovoljna. Da biste skuhali dobar čaj, žličicu majčine dušice prelijte s dva decilitra kipuće vode, poklopite i nakon pola sata procijedite. Zasladite medom i dajte djetetu da pije tri do četiri šalice čaja na dan. Biće dobro i za vas ako mu se pridružite.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 26 Veljača 2014 u 09:41

    Matičnjak protiv nesanice i migrene

                                                                                     

http://zenstvena.com/wp-content/uploads/2014/01/mati%C4%8Dnjak.jpg" rel="nofollow">matičnjak

Kod nas je matičnjak sporadično rasprostranjen, uglavnom na međama i u okolici sela, a uzgaja se u vrtovima oko košnica (medonosna je) i plantažno. U narodu je poznata i kao limunka, matočina, melisa, čelina trava, pčelarica, majčina ljubičica.

Osušeni listovi matičnjaka (Melissa officinalis L.) sakupljeni pred cvjetanje, djeluju umirujuće, opuštaju glatku muskulaturu i imaju blaga antiseptička svojstva.

Koriste se sami ili u čajnim mješavinama protiv nesanice, nervoze, migrene, ali iu slučaju poremećaja probave, grčeva i nadutosti. Od ekstrakta lista matičnjaka pripremaju se preparati protiv infekcija i groznica izazvanih virusom herpesa.

Eterično ulje, dobiveno destilacijom svježeg lista i herbe, specifičnog je okusa i vrlo karakterističnog mirisa na limun.

Izuzetno je cijenjeno u parfimeriji, primjenjuje se u prehrambenoj, odnosno industriji koncentrata i aroma, medicini, farmaciji, aroma terapiji i proizvodnji likera. Listovi također mirišu na limun, pa se u kulinarstvu koriste slično kao sok i kora ovog voća.

Sitno isjeckanim, svježim lišćem začinjavaju se salate, žele, pudinzi, sladoledi i druge poslastice. Dodaje se i voćnim salatama i napicima, jelima od povrća i divljači.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 26 Veljača 2014 u 09:46

 Sok od banane za vaše zdravlje


Umutite jednu bananu, popijte i onda pročitajte što ste sve dobro učinili za svoje tijelo.

http://zenstvena.com/wp-content/uploads/2014/01/sok-od-banane.jpg" rel="nofollow">sok od banane
Banane sadrže gotovo sve poznate vitamine i minerale koji su potrebni tijelu, a neka istraživanja pokazuju da umanjuju posljedice pušenja. I ne samo to!

1. Čaša soka od banane pomaže u poboljšanju mentalne snage i koncentracije. Popravlja i pamćenje. Neki liječnici preporučuju banane kod određenih bolesti mozga.

2. Banane olakšavaju (neki tvrde i liječi) celijakiju. Osim toga, pomažu i ako imate čir, pokazuju istraživanja.

3. Banane sadrže kalij ali i mnoge druge vitamine i minerale. Zato je bolje popiti čašu soka od banane, nego kavu ili energetske napitke.

4. Pomaže pri mršavljenju jer sadrži visoke količine vlakana.

5. Banane štite i od raka.

6. Odlične su i za osobe sa srčanim problemima povezanima s negativnim emocijama jer kontroliraju razinu kolesterola i imaju dosta kalija.

7. Nakon soka od banane izgledat i osjećat ćete se mlađe. Sadrži vitamine koji usporavaju proces starenja. Štoviše, ako pojedete bananu, to će utjecati i na ten.

Navedene stvari samo su neke od pogodnosti koje možete imati ako pijete sok od banane ili jesti 



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 26 Veljača 2014 u 12:36

     Čaj od mente za vaše zdravlje


Mentol je čest sastojak zubnih pasti i vodica. On pomaže u sprečavanju bolesti desni i lošeg daha, a pijenje čaja od mente pomaže u održavanju oralnog zdravlja.

http://zenstvena.com/wp-content/uploads/2014/01/%C4%8Daj-od-mente.jpg" rel="nofollow">Mojito cocktai

Čaj od metvice

Kašičicu nane prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Ovaj čaj, također, umiruje probavne organe, smanjuje bolove u želucu i crijevima, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine.

Pospješuje mršavljenje, jer ima diuretičko djelovanje, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit.

Jedno od primarnih svojstava nane je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana, od kojeg nastaje serotonin koji podiže raspoloženje.

Također, smanjuje glavobolje i tegobe u želusu uzrokovane stresom. Čaj prije spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite.

Nana u prehrani

Nana ima široku uporabu u prehrani. Odličan je začin u juhama, salatama, jelima od povrća, poslasticama i osvježavajućim pićima. Slaže se s rajčicom, krastavcem, graškom, ananasom, limunom i narančom dinjom.

Ova biljka smanjuje simptome prehlade i suhog kašlja. Oblozi pomažu kod alergijskih osipa, dok inhaliranje čaja smanjuje začepljenost dišnih puteva.

Eterično ulje metvice sadrži vitamine A i C, omega -3 kiseline, minerale željezo, mangan, magnezij, kalcij, kalij i bakar.

Odobreno je u službenoj medicini za liječenje migrena, reumatskih tegoba, svraba kože, alergijske upale kože, nadutosti, iritabilnog debelog crijeva, prehlade i kašlja.

U aromaterapiji, ovo se ulje preporučuje oralno uzimati kod tegoba sa žuči i jetrom.

Povoljno djeluje i kod upaljenih mišića zbog čega se koristi za masažu.

Zasadite metvicu

Metvicu možete sami gajite i znajte da ona voli duboko, humusno i vlažno tlo. Sadnica dobro ih zalijte prilikom postavljanja u zemlju, a ona će se uskoro brzo proširiti. Berite je pred cvatnju, što se događa u različita doba godine. Sušite je u hladu. Sušenu nanu čuvajte u dobro zatvorenim staklenim posudama na tamnom mjestu od 9 do 12 mjeseci.



-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 26 Veljača 2014 u 22:25

Monstera, velika pohvala za ovu temu i tvoju energiju i vrijeme  koje ulažeš pronalazeći i dajući nam razne tekstove koji nam mogu pomoći u provođenju zdravijeg načina života.

Činjenica je da se današnji čovjek udaljio od prirode i zaboravio koristiti prirodne sastojke čija je korisna djelovanja kroz evoluciju naučio. Danas smo svi naučeni koristiti se jedino tableticama, kapsulama i sl. kemijskim pripravcima, a nažalost, službena medicina liječi naše zdravstvene poteškoće jedino na taj način.

Međutim, iako je neosporno da je liječenje biljem vrlo korisno, ipak u mnogim slučajevima to treba biti samo dopunska terapija. Nedovoljno upućeni se nebi trebali sami upuštati u liječenje, već bi se ipak trebali posavjetovati sa liječnikom - naročito ako se radi o korištenju bilja sa jakim djelovanjem ili ako se radi o akutnim infekcijama ili težim oboljenjima.

Imam knjigu (skriptu) moje sestre "Liječenje ljekovitim biljem" pa ću kada stignem objaviti iz nje poneki tekst.


Objavio: monstera
Datum objave: 26 Veljača 2014 u 22:49
 Cimi ! Hugsmile84 Potpisujem sve što si rekla ...i jedino mogu samo dodati da baš i ne koristim te raznorazne tabletice, osim onih klasičnih za glavobolju, temperaturu, bolove u kostima i sl. imam ih samo više kao prvu pomoć.... sve ostalo mi nije potrebno jer iako ne mogu baš reći da sam prezdrava, riješavam čajevima ili ponešto i travaricama ( ono više kao lijek ) osušenim i svježim ljekovitim biljkama i sokovima iz sirovog voća i povrća, naravno kad je to moguće. 

 Zapravo  rijetko kad posjećujem liječnika, jer smatram da mi to nije potrebno... Embarrassed A sve zahvaljujući tome što što uvjek nađem neke inovacije u svojoj svakodnevici. 






-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 26 Veljača 2014 u 22:58
  
 A ovo što kažeš za biljke s jakim djelovanjem i tu imaš pravo...ja se najviše držim onih manje opasnih, a ako baš i želim probati nešto novo, onda gledam da određenu biljku bar donekle upoznam..ako smatram da ju ne poznajem dovoljno i da mi pomalo ulijeva strah, tražim manje opasnu alternativnu zamjenu. Smile




-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk