Izrada eteričnih ulja
Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1491
Datum ispisa: 10 Studeni 2024 u 08:31 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Izrada eteričnih ulja
Objavio: Lavandablue
Tema: Izrada eteričnih ulja
Datum objave: 25 Travanj 2008 u 16:02
Da li neko ima iskustva u pravljenju etericnog ulja od ruzmarina?
Neki korisni linkovi o ovoj predivnoj biljci:
http://www.floraekspres.co.yu/proizvod.php?katbr=7058&type=c - http://www.floraekspres.co.yu/proizvod.php?katbr=7058&type=c
http://www.floridata.com/ref/r/rose_off.cfm - http://www.floridata.com/ref/r/rose_off.cfm
http://www.herbateka.eu/ruzmarin - http://www.herbateka.eu/ruzmarin
|
Odgovori:
Objavio: Ivan
Datum objave: 26 Travanj 2008 u 13:26
Ne bih ti preporučio da sama radiš, jer je ipak malo komplicirano...bolje kupiti gotov proizvod. ne moraš se složiti samnom
-------------
|
Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 26 Travanj 2008 u 13:44
radije si napravi tinkturu od njega ;) ili ga stavi u maslinovo ulje... etericno je ipak teze za napravit
------------- Per aspera ad astra.
|
Objavio: Lavandablue
Datum objave: 26 Travanj 2008 u 18:31
Hm, a ja bih tako volela da napravim sama etericno ulje.
Nabavila bih aparaturu, posudice, jer me jako zanima aromaterapija, a toliko koliko bih ja koristila etarskih ulja ne mogu sebi nabaviti.
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 06 Svibanj 2008 u 12:18
I ja volim sama doma kemijati.Radim tinkture i macerate od mnogih biljaka, za ljkovitu i kozmetičku upotrebu ali me također strašno golica home-made izrada eteričnih ulja.
Stvarno, zna li netko za takvu aparaturu?
Mislim da ljudi na Hvaru sami rade eterična ulja?
|
Objavio: Lavandablue
Datum objave: 06 Svibanj 2008 u 14:01
dobrodosla Fermina-Daza
ja ne odustajem tako lako:)
Saznala sam da je potrebno imati aparaturu kao za pravljenje rakije, i da moze sa tim da se napravi etericno ulje.
Ako si gledala film "Parfem", ili citala knjigu od Patrika Ziskinda (Patrick Süskind) "Parfem", tu se vidi da je moguce u kucnoj varijanti napraviti tako nesto.
Ako si zainteresovana mozemo zajedno da istrazimo kako doci do kompletne aparature i koji je postupak izrade.
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 06 Svibanj 2008 u 23:48
Hvala na dobrodošlici.
Znam kako to izgleda i na kojem principu radi, taj kotao za rakiju ali ja bih nešto manje.
U svakom slučaju istraživat ćemo,nećemo se predati.
|
Objavio: Lavandablue
Datum objave: 07 Svibanj 2008 u 01:52
Fermina-Daza,
I meni je kotao za rakiju veliki jer zivim u stanu.
Treba nesto 'sklepati' za kucnu varijantu da bude poput tog kotla za rakiju.
Moze se raditi sa staklenim posudama (vatrostalnim) ili nekim hemijskim posudama (koje koriste hemicari, apotekari...).
Koliko se secam filma Parfem, dole se greje-lozi vatra (izvor toplote), iznad je posuda sa biljkama koje se ekstrahuju (te biljke se potope u neko ulje odredjeno ulje ili masnocu/mast, ponekad i vodu), od te posude ide neka cev koja ohladjen destilat prenosi u drugu posudu u kojoj se sakuplja destilat-etericno ulje.
Ne izdvajaju se etericna ulja svih biljaka na istoj temperaturi...
To je ono sto ja onako povrsno za sada znam.
Ma uverena sam da se to moze izraditi, samo je potrebna odgovarajuca aparatura.
Mozda ima u nekoj strucnoj literaturi, mozda to znaju apotekari, ili farmaceuti... Ja sam informaticar pa ne znam jer mi to nije struka, ali me jaaako zanima. I posto sam radozmala saznacu kad tad.
U krajnjem slucaju otici cu kod rodjaka na selo koji imaju kotao za rakiju, i ponecu hrpu biljaka za ekstrahovanje, makar da probam i vidim sta ce se dobiti.
p.s. sta su 'macerati'
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 07 Svibanj 2008 u 22:44
Macerat se dobije kad se bilje moči u ulju određeno vrijeme na suncu ili na nekom drugom toplom mjestu.Tinktura je pak ako močimo u alkoholu.
Ja macerate pravim obično u maslinovom ulju jer imam svoje domaće.
Nekad smo imali i kotao i pravili svoju rakiju travaricu.Ali ja tada nisam baš bila za to zainteresirana.
Od ružmarina pravim i tinkturu i macerat.Pospješuje cirkulaciju i fino miriše!
Sretno sa istraživanjem oko aparature
|
Objavio: Lavandablue
Datum objave: 08 Svibanj 2008 u 00:52
Pa da, neke osetljive biljke je potrebno potopiti u ulje ili mast, pa se tek posle odredjenog vremena vrsi destilacija izdvajanja etericnog ulja.
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 09 Svibanj 2008 u 11:47
Nisam na to mislila.
Tinkture i macerati su gotovi proizvodi.Močenje bilja u
alkoholu ili ulju izvuče iz biljke sve vrijedne i ljekovite sastojke pa se tako dobiveni proizvodi koriste kao pomoć u liječenju onih tegoba koje te biljke inače liječe.
Pojednostavljeno:ovim načinom ljekovito bilje "konzerviramo" i spremamo da bi ga imali kad nam god zatreba.
|
Objavio: pompier
Datum objave: 24 Svibanj 2008 u 15:42
Jedna od mogucnosti pravljenja etericnih ulja je ova -stari expres lonac sa onim ficukalom na sredini -komad gumenog crijeva -30 cm otprilike bakrene cijevcice -jedna posuda za hladnu vodu Ficukalo na expres loncu se izvadi stavi se crijevo koje se spoji na bakrenu spiralnu cijevcicu(neka vam ju netko smota)koja se postavlja u posudu sa hladnom vodom).To je to otprilike ako imate nekoga od muskih slozit ce vam bez problema.Ja sam spekao viljamovku rakiju dobio oko 3dcl vrhunske rakije a i probao sam sa ruzinim laticama ali sam dobio par kapi
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 04 Srpanj 2008 u 09:38
...a joj!!! ovo sa espres loncem je totalno super!!! ja imam doma kotao za rakiju ali mi otac ne da da radim "čudne eksperimente" sa njim.... da li je još netko probao ovo sa eks. loncem i kako je prošlo???
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 09 Rujan 2008 u 14:48
femina says: Imam iskustvo sa nekim biljem da se čak tinktura može staviti u kremu.Tijekom kuhanja alkohol ishlapi a aktivne tvari ostanu.
...da donekle je tako, ali ipak ne ostane koncentracija ljekovitih tvari jer one velikim dijelom odputuju u zrak nego talog biljnog materijala, biljna materija....ali opet i tmo ima ljekovitih tvari nešto.....
...daj ako saznaš za manje destilerije javi!! ja svojevremeno kopala al jedino šta uspijla iskopati je da ih u hr nema za kupiti, ako se nabavljaju iz vana rijetko su ispod 10 000 eura a one naše vulgaris za rakiju mogu donekle odraditi posao al šteta biljnog materijala jer dosta toga ne odrade..... zapravo bi- meni- najbolje bilo spojiti onu za rakiju ( to imam) + vrsan inžinjer + vrsan kemičar - zbog montiranja onih posebnih zavojnica i razdjeljivača a za koje ja ne znam kako kemijski adrađuju posao.....
...no jednoć našla negdje na netu da je netko spominjao izradu et ulja preko starog expres lonca, gumenog crijeva i još nečeg..... al to za pra kapi ulja po turi i opet traba ono čudo što razdjeljuje....neko hladilo ...bla....možda je to bilo na oviom forumu, ne znam....
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 09 Rujan 2008 u 22:43
To s expres loncem, bilo je tu negdje, možda na lavandi..
Naravno da sam se za destileriju šalila.
Ipak, sad mi je žao što smo prodali stari kotao za peć rakiju.Sad bi mi možda dobro došao.
Moj sin svašta zna smisliti , možda mi barem osposobi stari expres lonac.
|
Objavio: domingo
Datum objave: 16 Rujan 2008 u 21:51
Svaka čast......pokušaj se spojiti s nekim tko radi u bolnici. Oni znaju imati destilator na skladištu i najčešće im zna nedostajati posuda za vakum. Znači neki neispravan koji bi se mogao popraviti. Javim ti za koji dan ako saznam koliko dođu ovi mali za kučnu upotrebu iz Amerike. Doduše , mislim da sam čuo da je lako napraviti i od expres lonca kako si navela. Jednom sam čuo za jednog koji je pričao da ima mali kazan od 5 litara i da skuplja ljekovite biljke po šumi i zatim sve složi u mali kazan...zalije destiliranom vodom. Istina, kaže da dobije neku masnu vodu...destilat. Možda sam malo pomogao
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 16 Rujan 2008 u 22:04
...treba tu našarafiti i neke zavojnice koje tu nešto rade...i neki uređaj... nemam pojma što al elektronički(?) odvajaju et ulje od vode...jer ako se korisiti kazan za rakiju... on ima samo jednu odvodnu posudu i jedan smjer - gdje ide rakijijica ...a ovdje treba 2 .... neke zaviojnice koje hvataju paru, hlade ju i ....no, para njima ukapa sama u jednu posudu...
|
Objavio: hoya
Datum objave: 30 Rujan 2008 u 20:50
Nekoliko godina radimo ulje od lavande. Dobijemo ga malo, ali nam je zato hidrolat (lavandina vodica) dragocjena.
Evo mog malog "kotla" iz kućne radinosti. To je ritual u kojem uživamo, a cijela ulica miriše.
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 30 Rujan 2008 u 21:00
o Hoya!! gdje ste bili do sad!!! molim vas, opišite kako točno???! ... zašto je potrebna ona ručka na poklopcu ekspres lonca? da li stavite unutra i vodu ili samo cvijet?što je ono tajnovito prekrito???
|
Objavio: hoya
Datum objave: 30 Rujan 2008 u 22:48
Ajmo po redu:
Lonac je na malom električnom kuhalu. Ona ručka nema nikakvu svrhu već je dio starinskih pretis lonaca.
Na dnu lonca je 6-7 cm vode i neki (isto toliko visok) predmet na kojem stoji podloška koju se dobije uz ekspres lonac. Bitno je da lavanda ne leži u vodi.
Obično lavandu spustimo u lonac u gazi. Koristimo samo gornji dio stabljike sa cvijetom,
Kad voda zakuha kroz lavandu probija samo para.
Na poklopcu je utaknuta plastična cijev i stisnuta pri dnu žicom (da je pritisak pare ne izbaci).
Para u cijevi se hladi u vodi u srednjem loncu. Kad se ta voda zagrije zamjenimo je hladnom (ako nije hladna voda kroz cijev počne izlaziti samo para što nije dobro).
Ono tajnovito prekriveno su zdjela i poklopac. U zdjelu izlazi u srednjem loncu ohlađena para - dakle lavandina vodica. Pokrivali smo je mokrom krpom da se i tamo hladi para i pretvara u vodicu.
Svu tu tekućinu uljevali smo u boce gdje se pri vrhu nakon par dana izdvojilo ulje u vrlo maloj količini.
Do prošle godine vodu smo bacali, a onda smo doznali da je ta tekućina - hidrolat lavande.
Odlična je za čišćenje lica (kao tonik), koristi se kod obloga kod glavobolje, može se koristiti kod glačanja ....
I ulje i hidrolat toliko su korisni da je svaka izgubljena kap dragocjena.
A posebna nam je draž - to što je to naš proizvod.
------------- Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 01 Listopad 2008 u 00:07
svaka vam čast! :o)) a vlasiti proizvod je poseban gušt :o))
....uh, to je dakle taj home made način! :o))))....ja čitala o nečem kompliciranijem...neke zavojnice, aparatura.... ...hm, a imam i puno lavande... poneki klasić još cvate ali sad ne bih mogla napuniti lonac...vjerojatno vam je hidrolat jako zasićen ( koncentracija et.ulja u odnosu na uočičajenu...) a baš ovo ljeto gledala kod bake ruže...ima ih divnih, starih mirisavih sorti, a cvijeta.... ma mali ružičnjak.. i mislila kako bi ih bilo dobro estrahirati.... ma šta su bugari i turci spram ruža moje bake!! :o9))))))) mislim da ću sljedeće godine u pohod na ruže :O)) .... taj hidrolat lavande možete dodavati i u kolače, pudinge, u likere, koktele, koristiti kao toaletnu vodu, za kućne ljubimce protiv buha, krpelja ( samo pazite da im ne uđe u oči), možete njime ispirati rane, lišajeve, pa čak i grgljati kod upale grla! :o)) ... čisti hidrolati se i piju kod nesanica ali kod vas povećana zasićenost pa bi možda et. ulje u kapi koje nije pokupljeno ozljedilo spuznicu ždrijela pa bi ga se kod oralne kozumacije ipak trebalo u nečemu izmješati, npr sa šećerom koji će ga upiti i prenjeti......
... samo u svemu tome postoji caka - koja je vrsta lavande?..ako je budrovka onda i nije baš za oralnu upotrebu previše... više kao dodatak ali ne kao samostalna komnzmni pripravak.... ... većina lavande na našoj obali ( pogotovo hvar... je budrovka, hibridna lavanda) .. ali ako znate koja je ili odakle ste ju nabavili ondak ćete znati....
...hm... imam negdje stari ekspres lonac al nema taj dio za unutra možda bi željezno cjedilo/sito moglo poslužiti?...
|
Objavio: hoya
Datum objave: 01 Listopad 2008 u 09:42
Može poslužiti sve kroz što može probijati para. Što više otvora - to bolje !
Od jedne grančice uzete prije 15 godina uzgojla sam kroz ove godine niz od 20-30 metara lavande - a koja je vrsta ne znam. Ako je netko može prepoznati postavit ću sličicu danas popodne.
------------- Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 01 Listopad 2008 u 11:17
hoya napisao:
Može poslužiti sve kroz što može probijati para. Što više otvora - to bolje !
Od jedne grančice uzete prije 15 godina uzgojla sam kroz ove godine niz od 20-30 metara lavande - a koja je vrsta ne znam. Ako je netko može prepoznati postavit ću sličicu danas popodne. |
...onda zaista imate zelenu ruku! :o)))))
... postavite sličicu, može i na "identifikaciju biljaka" ...tamo ima par znalaca, možda netko prepozna.... ja nažalost nisam neki poznavatelj razlika varijateta lavande....
|
Objavio: frida
Datum objave: 02 Listopad 2008 u 08:21
Hoya, svaka cast i hvala ti sto si ovo podijelila s nama...
-------------
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 02 Listopad 2008 u 17:22
..isitn, hvala ti Hoya!!
|
Objavio: sonora
Datum objave: 23 Studeni 2008 u 17:48
ovo je odlično sa lavandom. može li se ovaj postupak primjeniti i na ruzmarin,kadulju i sl.
|
Objavio: hoya
Datum objave: 23 Studeni 2008 u 20:09
Može, samo ne znam koliko se ulja može dobiti iz koje biljke. Od lavande znam da je jako malo ulja, a puno hidrolata. Hidrolat isto korstimo pa smo jako zadovoljni.
------------- Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 23 Studeni 2008 u 23:35
..može, to je starinski oriđiđi postupak destilacije ... za koju se odavna koriste posebni kotlovi i aparature ali prije par stotina i tisuća god se tako koristilo ( no sa nekim drugim poklopcem :))....al doslovan postupak kako su to npr u egiptu radili ...ja ne znam ... :(( ....a l princip je taj.... da se nije hoya pojavila ja bih već išla ne neku lošiju kotao za rakiju varijantu.....
... može s sve bilje tako raditi ali svo daje jako malo eteričnog ulja baš zato je skupocjeno s tim da ga ružmarin, kadulja, labvanda.... daju još i puno naspram nekog zbog velikih količina biljnog materijala ( stotine klograma......koji je potreban bilja- ruža, ylang ylang, neroli, jamin, melisa.... zato su izrazito skupi....
|
Objavio: nuna
Datum objave: 23 Siječanj 2009 u 22:49
Hvala hoya što si podijelila sa nama svoju kućnu čaroliju.Imala sam neke ideje sa staklenom aparaturom za destilaciju ali lonac mi nikada nije pao na pamet.Još kad sam vidjela na internetu koliko treba cvijetnih latica obeshrabrila sam se.Mnogo ,mnogo ti hvala.Probati ću ovog proljeća od mirisne majske ruže izvući malo ulja.Nešto sam malo istraživala na internetu kako napraviti parfem pa ako nešto o tome znaš piši.
|
Objavio: hoya
Datum objave: 24 Siječanj 2009 u 08:20
nuna, vrijedi pokušati. Ja sam se igrala i dobila par kapi ulja. Mislila sam tada što će mi to malo, a to traje i traje - to je koncentrat i koristi se na kapi.
Inače tu na forumu imaš mnogo njih koji će ti o tome puno bolje reći nego ja. Ja ti sve proučim, probam, vidim da znam (ili ne znam) i idem dalje ...
------------- Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
Objavio: nuna
Datum objave: 24 Siječanj 2009 u 19:36
hoya zanima me samo koliko traje jedan ciklus destilacije.Jeli samo toliko dok se ne utroši jednom dodata voda,mislim jeli ta količina vode dovoljna da izvuče sve hlapive materije.
|
Objavio: hoya
Datum objave: 24 Siječanj 2009 u 21:33
nuna, u onom loncu na slici je 7-8 cm vode. Od zatvaranja lonca do iskuhavanja te tekućine (naravno ne do kraja jer nema smisla kuhati kad ne probija dovoljno pare) prođe oko 45 minuta.
------------- Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
Objavio: nuna
Datum objave: 25 Siječanj 2009 u 11:21
hoya napisao:
nuna, u onom loncu na slici je 7-8 cm vode. Od zatvaranja lonca do iskuhavanja te tekućine (naravno ne do kraja jer nema smisla kuhati kad ne probija dovoljno pare) prođe oko 45 minuta. |
Hoya još jednom hvala puno,još samo čekati cvijetiće i eto eteričnog ulja.
|
Objavio: hoya
Datum objave: 25 Siječanj 2009 u 13:14
Samo naprijed !
------------- Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
Objavio: erikalan12
Datum objave: 02 Veljača 2009 u 14:38
pozdrav!i ja bi pokušao to sa expres loncem pa me zanima dali bi se taj proces destilacije produžio kad bi stavio više vode??(jer nekim biljkama treba i do 2 sata destilacije napr.lovor)
------------- igor
|
Objavio: slak
Datum objave: 03 Veljača 2009 u 12:57
Pozdravljam sve !
Evo da i ja nešto pridonesem ovoj raspravi o eteričnim uljima. Iako mi to nije posao već neka vrsta hobija, mislim da mogu reći ponešto o temi.
Prije par godina pomagao sam prijatelju koji se bavi destilacijom bilja , u opremanju destilerije, izradi malog destilatora za ispitivanje uzoraka, pa sam sudjelovao i u procesu proizvodnje eteričnih ulja.
Ugavnom, koliko vidim većinu vas zanimaju kućni destilatori. Ovo sa expres loncem nije loša ideja, ali ima dosta nedostataka (premala količina bilja, nesigurnost...). Treba izbjegavati upotrebu bakrenih djelova zbog onečiščenja ulja. Uglavnom se koristi inox čelik u izradi posude i kondenzatora. Najoptimalnija veličina destilatora za kućnu upotrebu je između 20 i 40 litara. U donji dio posude stavi se par litara vode ( ovisno o veličini ), iznad vode ostavi se par cm slobodnog prostora, zatim dođe rešetka na koju se stavlja bilje za destilaciju, sve se zatvori hermetičkim poklopcem. Na vrhu je cijev koja odvodi paru u kondenzator, a kondenzat ulazi u firentinsku posudu gdje se odvaja ulje od hidrolata. Zagrijavanje vode može biti ugrađenim el. grijačem ili kuhalom bilo koje vrste.
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 03 Veljača 2009 u 13:55
Dobrodošao slak
Lijepo si ti nama ovo objasnio.Ali sam proces dobivanja eteričnog ulja nam nije nepoznanica.
Ono što mi želimo znati je kako doći do takve posude sa rešetkom
i s hermetičkim zatvaranjem kao i do ostalih potrebnih stvari da bi i
mi mogli početi eksperimentirati.
|
Objavio: slak
Datum objave: 03 Veljača 2009 u 15:08
Fermina-Daza napisao:
Dobrodošao slak
Lijepo si ti nama ovo objasnio.Ali sam proces dobivanja eteričnog ulja nam nije nepoznanica. Ono što mi želimo znati je kako doći do takve posude sa rešetkom i s hermetičkim zatvaranjem kao i do ostalih potrebnih stvari da bi i mi mogli početi eksperimentirati.
| Najbolje bi bilo pronaći majstora koji se bavi inox bravarijom. Za njega nebi trebao biti problem izraditi tako nešto, samo da mu se daju neki okvirni nacrti. Imam još jedan mali destilator koji sam napravio za sebe, pa ga mogu poslikati i staviti koju fotku na forum ako netko želi.
|
Objavio: antun007
Datum objave: 03 Veljača 2009 u 15:20
Objavio: slak
Datum objave: 03 Veljača 2009 u 18:21
Evo nekih fotki iz šupe! Ovaj destilator je nešto veći (70 lit ), ima odvojenu posudu za proizvodnju pare ( dolje ), ali to i nije baš neophodno, izoliran je armaflex izolacijom da se uštedi na energiji. Kondenzatorska zavojnica (gore) je smještena u zatvorenu posudu kroz koju cirkulira voda. Firentinska posuda napravljena je od menzure 100ml. Kad su uključena oba grijača proizvodnja pare je 4-4.5kg/h. Za upola manji volumen posude dovoljan je protok pare od 2kg/h ili 2kw grijač (ovisno o izolaciji).
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 03 Veljača 2009 u 22:47
Ovo je super.
Kažeš, neki meštar od inox bravarije bi ovo znao napraviti!?
Moram ga pronaći.
A di idu ona dva crijeva?
Kako dolazi voda u posudu za hlađenje?
Totalni sam laik.Pojasni još malo,
|
Objavio: slak
Datum objave: 04 Veljača 2009 u 12:21
Fermina-Daza napisao:
Pojasni još malo,
|
Evo pokušat ću od početka.
U posudu se stavi bilje koje želimo destilirati, zatvorimo poklopac, u posudu za proizvodnju pare nalijemo vodu (dolje), uključimo grijač/e, na kondenzator (gore) priključimo protočnu vodu tako da na donje crijevo ulazi hladna voda a na gornje izlazi (topla). Naravno voda u kondenzatoru zagrije se kad para iz donje posude preko bilja probije u kondenzatorsku zavojnicu (količinu protoka vode kroz kondenzator reguliramo pipom, ovisno o potrebi).
Iz cijevčice (metalne) na donjem djelu kondenzatora prokapat će smjesa vode i eteričog ulja koja ulazi u firentinsku posudu u kojoj se gore nakuplja ulje a hidrolat se preko cjevčice prelijeva. Naravno to vrijedi za većinu eteričnih ulja koja su lakša od vode.
Ako nam ne treba hidrolat možemo ga vratiti u posudu (preko one duge metalne cjevčice s lijevkom), tako ne treba dolijevati vodu. Ukoliko duže vrijeme destiliramo pa bilje upije određenu količinu pare(vode) ili uzimamo hidrolat, nedostatak vode u posudi za proizvodnju pare manifestirat će se pojavom pare na vrhu duge cjevčice; vodu možemo na lijevak dolijevati tako da ne prekidamo destilaciju.
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 04 Veljača 2009 u 19:54
E, sad je već jasnije.
Mom mužu je posve jasno jer on zna baratati sa kotlom za rakiju a to je otprilike isti princip.
Puno hvala, slak.
Di su Lavandablue i griva?Bit će oduševljene sa ovim.
|
Objavio: pantera
Datum objave: 24 Travanj 2009 u 17:15
Pozdrav! Dosta često bih nabasala na vas forum, a evo sad se i registriram.
Naime čačkala sam na ovu temu na netu i naišla na slijedeći postupak destilacije:
Make your own rose water or oil at home with this method. You can make
other herb extracts as well. You will need a lot of ice for this
project, so plan ahead.
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 3 hours,
Ingredients:
• Clean rose petals or herbs (grown without pesticides)
• Water
• Ice
Preparation:
You can make rose water (or any other herb) and extracts at home with a bit of time and patience.
///Place a heavy glass ramekin into a deep stockpot. Fill the ramekin
3/4 full with water to weigh it down. Place rose petals or herbs around
the exterior of the ramekin in the bottom of the pot and cover with
water halfway up the side of the ramekin. Place a shallow soup bowl on
top of the ramekin. Bring the water and rose petals to a boil. Lower
heat to simmer.
Place a stainless steel bowl on top of the stockpot. It should be large
enough to seal the pot, but shallow enough so that its bottom is above
the top level of the soup bowl. Fill the top bowl with ice.
Simmer the mixture 3 to 4 hours, depending on the amount. As the
mixture boils, the heat rises and hits the cold bowl, causing it to
condense and drip down into the inner bowl. Replace ice as needed as it
melts.
When done, the small bowl will contain the rose water (or herb water).
It will have a layer of rose oil (or herb oil) that is the essential
oil or extract. The oil may be separated from the water.///
Kako mi txt nije bio najjasniji napravila sam sebi skice kako bi to trebalo izgeldati:
Šta mislite bi li moglo funkcionirati?
|
Objavio: frida
Datum objave: 24 Travanj 2009 u 18:11
Moglo bi funkcionirati...ali...gdje naći ovakvu usku staklenu ( vatrostalno) zdjelu koja ide u lonac? Imate neku ideju kakva bi to bila posuda?
-------------
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 24 Travanj 2009 u 20:01
...evo ja tek sad vidjela ovo....kada je pisala slak ja opet bila na par tjedana van rijeke.... a redovito ne pregledavam sve....
...frida, mislim da bi to mogla biti obična vatroslatna labaratorijska čaša ( ilitiga po stručnom: lab.lončić :) ima ih i velikih, po litru sigurno jer ja imal tolik
slak, hvala na slikama :)))))
|
Objavio: frida
Datum objave: 25 Travanj 2009 u 00:23
da, vidiš nije mi na pamet palo laboratorijsko posuđe...
-------------
|
Objavio: frida
Datum objave: 25 Travanj 2009 u 00:27
Baš razmišljam...ta staklena posuda u loncu je u stvari samo stalak za posudu u koju treba kapati destilat..staklena je zato jer metal nije poželjan u donjoj smjesi, napunjena je vodom radi stabilnosti...jesam li u pravu?
-------------
|
Objavio: pantera
Datum objave: 25 Travanj 2009 u 13:06
Da ova unutrašnja što sam je obojila u zeleno bi trebala uhvatiti destilat,a ova dojnja valjda da pridrži, sad voda u njoj vjerojatno samo radi stabilnosti...
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 25 Travanj 2009 u 20:58
Super ideja.I jednostavnije nego expres lonac.
Čim prikupim sve zdjele, probat ću.
Ako netko to učini prije, nek javi rezultat.
Dakle u obzir dolazi, osim ruža (kojih ruža? ) lavanda, ružmarin,metvica....
Hvala, pantera na ideji i dobrodošla na naš forum
|
Objavio: pantera
Datum objave: 25 Travanj 2009 u 21:55
Ne znam koje sve bilje se moze ovako destilirati... Ali sutra idem brati majčinu dušicu i koprivu. A vidjela sam danas da je procvjetala i divlja ruža. Fale mi lonci ovi silni. Čim ih i ja skombiniram probat ću pa javim rezultate, s tim što s ovakvim radnjama nemam ama baš nikakvog iskustva...kad stan zapalim.. E da pravit ću i macerat od maslinovog ulja i latica divljih ruža. :D
Hvala na dobrodošlici! :)
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 25 Travanj 2009 u 23:32
Za čega ti je taj macerat?
|
Objavio: pantera
Datum objave: 26 Travanj 2009 u 11:50
Imam suhu i osjeljtivu kožu. Navnodno je divlja ruža lijek br.1 za ispucalost kože pri tome se podrazumjevaju i bore i strije. Kremice koje se imaju za kupit su jaakao skupe i naravno nemam pojma šta stavljam na kožu, a divlje ruže oko mene ima na bacanje. Plod divlje ruže (šipak, šipurak, šipurika) je najbolji, ali ulje dobijeno hladnim prešanjem. Može se i od ploda dobiti macerat. Pa ću eksperimentirati ovoga ljeta pri proizvodnji istih i aplikaciji.
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 26 Travanj 2009 u 12:49
pantera napisao:
Imam suhu i osjeljtivu kožu. Navnodno je divlja ruža lijek br.1 za ispucalost kože pri tome se podrazumjevaju i bore i strije. Kremice koje se imaju za kupit su jaakao skupe i naravno nemam pojma šta stavljam na kožu, a divlje ruže oko mene ima na bacanje. Plod divlje ruže (šipak, šipurak, šipurika) je najbolji, ali ulje dobijeno hladnim prešanjem. Može se i od ploda dobiti macerat. Pa ću eksperimentirati ovoga ljeta pri proizvodnji istih i aplikaciji.
|
Nažalost to se u prvom redu odnosi na vrstu divlje ruže koja raste u sj.americi ( zato su to ameri tako i isfurali jako) ali i naš šipak dooonekle može naraviti nešto za kožu... ulje koje se zapravo za to koristi je ulje dobiveno od prešanja samih čistih koštica posebnim prešama i to je ono što se podrazumjeva pod baznim uljem ruže.... no sam šipurak ima jako puno vit C koji je izrazito važan za kožu jer direktno od njega zavisi i visina željeza u tkivu a od njega kisika pa time dođemo do toga da koža stari i umire ako nema dovoljno kisika-željeza-vit C.... tako da teoretski to može nešto djelovati... no bilo bi dobro tu teglu za meceriranje držati na ne pretoplom mjestu ( jer se vit C razgrađuje na toplini)... također malo promozgati na koji način će se filtrirati ili ne neki dr način odstrniti one sitne male dlačice koje šipurak oko koštica ima.... ono što je dodatni plus je i beta karoten koji će obojati ulje ali i pomoći koži da brže potamni... :)
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 26 Travanj 2009 u 12:50
p.s dobrodošla! :))))))))))))))))
|
Objavio: pantera
Datum objave: 26 Travanj 2009 u 22:40
Da , da znam da se prvenstveno cijela priča odnosi na tu drugu vrstu d.ruže, i isto tako znam da ova nije za bacit. Nisam znala za tu osjetljivost vit C na toplinu. Hvala na savjetu i hvala na dobrodošlici :)
|
Objavio: mr.heian
Datum objave: 19 Kolovoz 2009 u 23:13
pozdrav forumašima.
Ja sam uspio napraviti neku aparaturu za destilaciju , i dobio sam neke rezultate, sa kojima nisam baš zadovoljan. Sada se pitam šta uraditi sa proizvodom tj. sa hidrolatima.
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 21 Kolovoz 2009 u 11:08
Bi li mogao malo pojasniti kako si napravio tu aparaturu?
Poslikaj to malo da vidimo.
Koje si hidrolate dobio?
Hidrolati nose iste aktivne tvari neke biljke kao i njeno eterično ulje
ali su puno blaži.Ukratko, upotrebljavaju se za ono za što bi inače tu
biljku upotrebio:od njih se mogu praviti tonici za kožu, mogu se
direktno nanositi na kožu, mogu se dodavati u kreme a neki se mogu
uzimati i oralno...
Samo pazi hidrolati su lako pokvarljivi.
|
Objavio: mr.heian
Datum objave: 23 Kolovoz 2009 u 22:38
Jedan lonac gdje mi kuha voda,cijev,lonac gdje stavljam aromatično bilje , cijev, kondenzator.Niššta posebno , ali mnogo muke oko pronalaženja načina britvljenja. Još to nisam riješio kvalitetn. Normalno ne želim utrošiti novce dok ne dobijem odgovarajuću kvakitetu.
Interesuje me konkretno. Gdje bih mogao "utopiti "(prodati, naplatiti) hidrolate koje mislim mogu naprviti. Hidrolati: bijeli bor metvica hajdučka trava ruža Ovi hidrolati imaju lošiji miris kad ih protrljaš rukama. Očito da su mi se izmiješale neke tvari. Mislim da sam to riješio. Jučer sam dobio destilat čist bez tog mirisa koj nije baš ugodan. Večras pokušavam sa ulazom pare odozgo, ali i tu ima problema. Najvjerovatnije da ću se vratiti na prethodni način . Moram nešto uraditi sa presjekom cijevi.
Zaista dost amuke oko ,možda, ničega. Hvala na zainteresiranosti.
|
Objavio: mr.heian
Datum objave: 24 Kolovoz 2009 u 21:40
Oprostite zbog pravopisnih greški!
|
Objavio: @zra
Datum objave: 12 Rujan 2009 u 21:17
danas sam napravila macerin od ploda divlje ruze.
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=16442 - http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=16442
pogledaj te ovaj link .mislim da je zanimljiv
moja prijatelica je pravila kremicu od macerina s tim sto je stavila neke trave u maslinovo ulje pa kad je bilo gotovo u njega dodala malo voska da se zgusne.
Citala sam da vosak stvara nepropustljivi sloj na licu,a ja imam namjeru isto da napravim kremicu od mog macerina .samo neznam sta da upotrijebim umjesto voska.Citala sam o nekim maslacima ali ja bi nesto sto se lako nabalja
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 12 Rujan 2009 u 21:28
Objavio: @zra
Datum objave: 12 Rujan 2009 u 22:49
hvala na dobrodoslici
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 13 Rujan 2009 u 11:37
ma forum stalno pada u azdnje vrijeme...pa mis e briše.... oni koji se iole ozbiljnije bave prirodnom kozmetikom znaju jako dobro šta je šta i nikada neće kupiti macerat rose canine kao ulje ploda divlje ruže jer to jednostavno nije ono na šat se taj pojam odnosi u svijetu prirodne kozmetike tj pod čim se taj naziv podrazumjeva.... ...onaj cijeli članak se odnosi na pravo ulje ploda divlje ruže koja ne raste u europi..... a link je zanmljiv :)))) volim čitati sve tigrusove tekstove na magicusu :))))))
a zapravo ti se sve to lako nabavlja, oshadhi, pranarom, florihana i to je to :) itako ih je lako kontaktirati preko interneta.. ako ima florihana pogledaj kod njih jer su najbolji! :)) ....
|
Objavio: @zra
Datum objave: 13 Rujan 2009 u 14:25
imas neki link za kupovinu preko neta........da mogu kupiti neka ulja ????
|
Objavio: @zra
Datum objave: 14 Rujan 2009 u 09:04
ma znam ja sta je macarat a sta ulje.......ali kazu da macarat od sipka nije za odbaciti......
ipak hvala na odgovoru
|
Objavio: mr.heian
Datum objave: 18 Rujan 2009 u 21:10
umjesto voska upotrebi glinu
|
Objavio: transtar
Datum objave: 16 Prosinac 2009 u 15:52
pozdrav iz Makedonije. slak ako mozes objasni mi "firentinsku posudu" hvala
|
Objavio: Vlasina
Datum objave: 10 Veljača 2010 u 01:43
Pozdrav svima!
Zainteresovan sam za priozvodnju etarskih ulja u kućnim uslovima. Imao sam priliku na Hvaru u mestu Svirče,4km od Jelse ka Starom gradu da vidim veliku "pecarnu" za proizvodnju etarskog ulja iz lavande ali to je ogromna aparatura za industrijsku proizvodnju.Pregledao sam sve što je napisano na ovim stanicama.Slak aparatura je odlična za kućnu upotrebu,podseća me na "parni sokovnik" u većim dimenzijama.Pošto sam mašinski inženjer sa malim modifikacijama mislim da ću napraviti dobru aparaturu za destilaciju etarskih ulja a pokušaću i da razradim crteže za vakuum destilacioni aparat za kućnu upotrebu.
Tanstar "firetrinska posuda" koju koristi Slak je menzura i služi da se u nju sakupi etarsko ulje.Inače za ozbiljnije aparature koriste se florentinske boce za "hvatanje" etarskog ulja pri destilaciji i postoje dva tipa tih boca: za etarska ulja koja su lakša od vode i za etarska ulja teža od vode.Razlika je u načinu dovođenja destilata u bocu i mesta otvora za istakanja (točenja) etarskog ulja iz boce u posude za čuvanje.
|
Objavio: slak
Datum objave: 10 Veljača 2010 u 02:11
transtar napisao:
pozdrav iz Makedonije. slak ako mozes objasni mi "firentinsku posudu" hvala
|
Evo objašnjenja u obliku skice:
|
Objavio: Vlasina
Datum objave: 10 Veljača 2010 u 14:18
Slak pozdravljam te.Odlična skica ona više kaže nego brdo reči.Interesuje me od kojih biljaka si dobijao eterična ulja u aparaturi koju si prikazao na slici (od 70lit) i koja se količina ulja dobija destilacijom.Hvala!
|
Objavio: slak
Datum objave: 10 Veljača 2010 u 20:54
Uglavnom sam destilirao bilje u Dalmaciji za vrijeme godišnjeg odmora i sl., te poneko kontinentalno. Nije mi to zanimanje pa rijetko uhvatim vremena da se pozabavim tom zanimljivom rekreacijom. Evo nekih primjera i rezultata destilacija:
- kadulja: 20kg (herba) ~ 160g ulja
- smilje 20kg (herba) ~ 22g ulja
- lavanda 12 kg (cvijet) ~ 800g ulja
- ružmarin 20kg (grančice) ~ 170g ulja
- komorač 30kg (herba) ~ 180g ulja
- kamilica 15kg (cvijet) ~ 15g ulja
- thuja 25kg (grančica) ~ 300g ulja
- čempres 25kg (grančica) ~ 140g ulja
I tako dalje...
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 12 Veljača 2010 u 23:49
thuju? pa koga namjeravaš ubiti??? :)
|
Objavio: slak
Datum objave: 13 Veljača 2010 u 22:31
griva1978 napisao:
thuju? pa koga namjeravaš ubiti??? :) |
Ne misliš valjda ozbiljno???
|
Objavio: titan
Datum objave: 23 Rujan 2010 u 20:48
i mene to interesuje pa sam malo prelistavao udzbenike iz organske hemije. Znas sta ti treba? Treba ti aparatura za destilaciju sa vodenom parom, pa kad ga izdestilujes onda treba da izvrsis ekstrakciju u balonu za odvajanje( da odvojis ulje od vode) Mogu ti poslati skeniranu stranicu iz knjige da vidis kako to izgleda. Potrazi knjigu od Tucakova- lekovito bilje, imas neke korisne informacije
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 23 Rujan 2010 u 22:39
dobrodošao titan
pa zalijepi ovdje tu skeniranu stranicu da i mi vidimo.
ako ima što zanimljivo u Tucakovoj knjizi, prenesi nam bar dio ovdje. možeš to učiniti i tako da na temi neke ljekovite biljke dodaš nekoliko rečenica što kaže Tucakov o njoj.Pogotovo ako kaže nešto što mi ovdje još ne znamo ili nije napisano.
------------- Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
Objavio: kreketalo
Datum objave: 09 Listopad 2010 u 21:43
Pozdrav svima pade mi na pamet ideja za homemade kotao
Butan boca (kuhinjska) od celika je debeo materijal i izdrzava toplotu kao i pritisak a nije skupa
Jel neko moze naci zamerku ili da krenem praviti?
|
Objavio: titan
Datum objave: 01 Studeni 2010 u 21:59
Ne znam kako da prikačim stranicu, daj mi neke upute( sigurno znaš koji se lepak koristi)
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 02 Studeni 2010 u 13:07
slak napisao:
griva1978 napisao:
thuju? pa koga namjeravaš ubiti??? :) |
Ne misliš valjda ozbiljno??? |
Pozdrav, tek sad ponovo došla u ovaj odjeljak. Thuja j otrovno eterično ulje, jedno od najotrovnijih, neurotoksično i ne može ga se tek tako niti kupiti... ali da je dobro kod bradavica, jest:) Al pola kapi direkt na bradavicu.
------------- http://studio-martina-natura.hr/
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 10 Svibanj 2011 u 21:42
treba mi jedan savjet pa ako neko zna da mi pomogne.zna li neko od vas o bolesti gljivice u usima? da li neko biljno ulje pomaze kod toga?pravila sam kantarionovo ulje i pomaze mi kod raznih upala i bolesti.
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 20 Svibanj 2011 u 07:44
gljivice u ustima kod odrasle osobe...moe pomoći to ulje kanatriona koje već iamte.... svaki dan 2xdn mučkati u ustima po 1 veliku žlicu ulja... 10 min ispljunuti....
Ako za 20 dana ne vidite pomaka pošaljite mi poruku pa ćemo smisliti nešto drugo specifično za vas....
------------- http://studio-martina-natura.hr/
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 03 Lipanj 2011 u 20:25
gljivice su u USIMA (UHO)
|
Objavio: ljiljanaplecas
Datum objave: 25 Lipanj 2011 u 22:07
zdravo svima, i mene zanima sve oko pravljnja lavandinog ulja
|
Objavio: ljiljanaplecas
Datum objave: 25 Lipanj 2011 u 22:08
ovaj sajt je super. pozdrav
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 14 Svibanj 2012 u 00:58
Ja konačno dobila svoju home-made aparaturu za destilaciju. Od starog expres lonca, novog inox kondezatora i stare kante za hlađenje pare.Ideja moja, izvedba mog sina.Sutra je svečano isprobavanje.Najprije bušin.Nadam se da nećemo odletjeti u zrak. Evo kako to izgleda:
------------- Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
Objavio: hoya
Datum objave: 14 Svibanj 2012 u 05:49
Super FD ! I ideja i izvedba su super za naše kućne potrebe. Onih pola decilitra lavandinog ulja bilo mi je draže od svih parfema koji su prošli kroz moj kuću! Malo sam stala s "proizvodnjom". Morat ću nastaviti.
------------- Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 15 Lipanj 2012 u 23:56
Nekon nekih manjih preinaka, lonac proradio. Dobila divni hidrolat od lavande i malo eteričnog ulja.Cijela kuća i prikuća je mirisala. Ne mogu vjerovat da ću konačno imati bolje hidrolate od onih što kupim.A za male pare. .
|
Objavio: rosa2
Datum objave: 26 Lipanj 2012 u 18:35
jel je mozda tko radio katrionovo ulje sa kojim drugim uljem umijesto maslinovog
------------- cvijet za cvijet=buket
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 27 Lipanj 2012 u 00:22
moze li i meni pp od kakvog se jos ulja moze raditi?
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 12 Kolovoz 2012 u 17:54
Pa, ne vidim razloga da se ne radi macerat od bilo kojeg, za kožu i organizam, zdravog ulja. Na pr. od makadamije, badema, sezama, sjemenki marelice,kokosa pa i suncokreta....Zapravo, pođite prije od ulja, kakvo vam treba i zašto pa u njemu macerirajte gospinu travu.Pripazite samo da temperatura maceriranja bude prilagođena toj vrsti ulja.
------------- Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 12 Kolovoz 2012 u 22:53
hvala F.D.ja i jesam prije radila i sa suncokretovim jer mi jeftinije,nego maslinovo.a znaci mogu od bilo kojeg ulja koje se koristi u ishrani.super
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 12 Kolovoz 2012 u 23:45
Ja bih ipak gledala porijeklo i nacin dobivanja tog ulja.Ono bi moralo biti hladno prešano i nerafinirano i ako je moguće iz eko uzgoja a to sve poskupljuje ulje.Ali ipak, ne trošimo na litre kantarionova ulja.
Ja ga pravim od svog maslinovog ulja, od maslina koje uzgajam uglavnom ekološki i koje hladno prešam, za koje posjedujem i certifikat extra djevičanskog maslinovog ulja.Takvo me nije strah stavljati na kožu i piti ga u ljekovite svrhe.
------------- Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
Objavio: Milan.J:F:
Datum objave: 13 Rujan 2012 u 11:54
Koga zanima proizvodnja eteričnih ulja i biljnih ekstrakata neka izvoli pitati...
Rado ću odgovoriti na sv apitanja vezana za tehnologiju, pogotovo ako to nekog zanima sa profesionalnog aaspekta.
------------- Milan
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 10 Veljača 2013 u 13:30
Ovo je poboljšana verzija moga home-made destilatora za dobivanje eteričnih ulja i hidrolata.Moj sin je napravio preinake na kondezatoru i sada hidrolat nesmetano putuje. Količina et. ulja je zanemariva jer je količina bilja koja stane u lonac mala.Ali hidrolati su vrhunski zato jer destilaciju ne razvlačim unedogled nego od 1 kg bilja izdestiliram manje od 1l hidrolata (optimalno je 1kg/1l ). Veliki proizvođači razvuku destilaciju beskonačno dok ne izvuku i posljednju kap et. ulja ali zato hidrolat bude blaga vodica.
|
Objavio: histrion
Datum objave: 21 Veljača 2014 u 08:53
Nov sam na forumu ... pa za prvi post samo pozdrav i jedna slika
[/quote]
Moj destilator.
|
Objavio: desert rose
Datum objave: 21 Veljača 2014 u 09:32
ovo izgleda predobro... kao da je dio inventara nekog čarobnjaka!
------------- Ne vjerujem u duhove, ali vjerujem u snove, a ponekad i u bajke... http://www.cosgan.de/smilie.php" rel="nofollow">
|
Objavio: histrion
Datum objave: 21 Veljača 2014 u 09:49
desert rose napisao:
... ovo izgleda predobro... |
Hvala, hvala.
Dosadilo mi je da mi pod imenom eterično ulje prodaju sintetiku i neke čudne mješavine ... pa sam odlučio za sebe (i prijatelje) proizvoditi svoje ulje.
Ove godine planiram uzgojiti i destilirati lavandu, ružmarin, kadulju, timijan i bejturan.
|
Objavio: desert rose
Datum objave: 21 Veljača 2014 u 10:17
Dobro nam došao histrion, želim ti puno uspjeha u uzgoju i preradi te se nadam da ćeš se družiti s nama i izvještavati nas o napretku!
------------- Ne vjerujem u duhove, ali vjerujem u snove, a ponekad i u bajke... http://www.cosgan.de/smilie.php" rel="nofollow">
|
Objavio: histrion
Datum objave: 21 Veljača 2014 u 17:37
Pročitao sam sve što je u ovoj temi napisano ...
S većim se dijelom slažem ... ali ima nekoliko postova koji su ili laž ili glupost ili nepotrebno kompliciranje.
Ako još ima zainteresiranih za destilaciju kod kuće (u improviziranim destilatorima) biti će mi zadovoljstvo podijeliti iskustvo.
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 02 Ožujak 2014 u 23:18
Pa podijeli.Uvijek ima zainteresiranih..
|
|