Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Grah - Phaseolus vulgaris

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Povrće
Opis foruma: Sve o povrću
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=265
Datum ispisa: 07 Rujan 2024 u 15:01
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Grah - Phaseolus vulgaris
Objavio: voki
Tema: Grah - Phaseolus vulgaris
Datum objave: 29 Lipanj 2007 u 16:47
Danas smo u firmi sejali neke oglede sa postrnom sojom pa pošto je na parceli ostalo dosta mesta posejao sam 1,5 kg boranije (mahune) UNIDOR - žuta olovka. Pošto navodnjavamo soju nadam se da će za nekoliko dana nići. Posejali smo i 5 sorti pasulja (graha) da vidim koliki će prinos biti u ovako kasnoj setvi na parceli posle žetve pšenice.

-------------
život je bajka koju sami pišemo...



Odgovori:
Objavio: voki
Datum objave: 04 Srpanj 2007 u 08:42
Soja već nikla, a mahune i grah proviruju iz zemlje.

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: angi
Datum objave: 04 Srpanj 2007 u 22:14
za pet dana nikla soja i grah ????


Objavio: shasha
Datum objave: 04 Srpanj 2007 u 23:04
udružili su snage pa brzo niklismiley_147


Objavio: voki
Datum objave: 05 Srpanj 2007 u 07:18
Toplo je, a vodu dodamo navodnjavanjem i za 5 dana od setve biljčice su na površini zemlje.

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: voki
Datum objave: 21 Kolovoz 2007 u 10:34


-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: voki
Datum objave: 25 Kolovoz 2007 u 10:48
Danas smo imali prvu berbu mahuna, od onih posejanih 29.06.

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: dina
Datum objave: 27 Kolovoz 2007 u 20:12


Objavio: angi
Datum objave: 27 Kolovoz 2007 u 20:36
Originalno poslano od člana voki voki napisao:

Danas smo imali prvu berbu mahuna, od onih posejanih 29.06.
GMO  sjeme ?


Objavio: monna-1
Datum objave: 19 Travanj 2008 u 12:23
Posadila sam grah, crne je boje i srednje veličine (sjemenke), mahune narastu 50-60 cm.
Ima li netko već iskustva s takvim grahom?


Objavio: SilveK
Datum objave: 19 Travanj 2008 u 22:36
Imam grah crne boje, dok je još nezreli je ljubičasti (i mahune), nabavila sam s eko-sajma, ali nema tako duge mahune. Sigurno su tako duge mahune?


Objavio: monna-1
Datum objave: 20 Travanj 2008 u 17:39
Da, tako su mi rekli, naime sad sam ga prvi puta posadila,a mahune su zelene.


Objavio: SilveK
Datum objave: 20 Travanj 2008 u 21:47
Nažalost, nemam takav, pa ti ne mogu pomoći. Ali ono što ti mogu reći o grahu, bilo da je mahunar ili ne, vrlo je nezahtjevna biljka, čak obogaćuje tlo dušikom, ukoliko je visoka vrsta treba mu potporanj, najbolje kukuruz posađen pokraj njega ili dva reda potpornja pričvršćena potpornom motkom na "sljemenu" U razdoblju suše treba ga zalijevati. Sirovi grah je otrovan. Grah se nikada ne smije brati pri vlažnom vremenu -  na taj način sprečavate širenje gljivičnih oboljenja - "mozaik" i pjege na listovima. Dobri susjedi: krastavci, dragoljub, kupus, korabica, salata glavatica, rajčice i tikvice zucchini. Loši susjedi: grašak, komorač, češnjak, poriluk, luk.


Objavio: Triša
Datum objave: 20 Travanj 2008 u 21:52
SilveK, opet trčim za tobom i zapisujem "dobre i loše susjede"

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: voki
Datum objave: 23 Travanj 2008 u 10:28
Originalno poslano od člana angi angi napisao:

Originalno poslano od člana voki voki napisao:

Danas smo imali prvu berbu mahuna, od onih posejanih 29.06.

GMO  sjeme ?

Tek sada ovo videh. Kod nas je zabranjeno gajenje GMO biljaka, a naš Institut se bori protiv genetske modifikacije biljaka. Iz Rumunije se svake godine prokrijumčari neka količina semena soje koja je genetski modifikovana, ali ministarstvo poljoprivrede uništava takve parcele.

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: Triša
Datum objave: 23 Travanj 2008 u 10:50
voki i kod nas se vodi dosta računa o tome, ali očito još uvijek nedovoljno.
Osobno puno pažnje posvećujem tome, ne gnojim, ne špricam, ali kako znati da je sjeme u redu - ja sam neznalica i gdje bi uopće to nabavila.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: monna-1
Datum objave: 01 Srpanj 2008 u 19:50
moj "gigantski" grah napreduje smile126 još su mahunice male bebe, a već duge oko 20 cm, cvate nježno ljubičastom bojom. Kad ga uslikam, okačim fotku, nadam se da će biti Hug


Objavio: SilveK
Datum objave: 01 Srpanj 2008 u 23:30
Baš me zanima kako to izgleda. Čekam fotkuSmile


Objavio: monna-1
Datum objave: 02 Srpanj 2008 u 14:15
Evo i male bebe velikog graha Approve


Objavio: monna-1
Datum objave: 02 Srpanj 2008 u 23:44
Nema problema! Kad bude sjemenki, pošaljem, samo me dodatno podsjeti smile157


Objavio: SilveK
Datum objave: 15 Kolovoz 2008 u 22:44
Evo nešto malo više o grahu:

Grah je najizrazitiji predstavnik mahunarki, koje se zbog visokog sadržaja bjelančevina i ugljikohidrata ubrajaju u povrće s najhranjivijim tvarima, a neke vrste i u one s izrazitim ljekovitim svojstvima.  Iako su neke mahunarke bile poznate u Europi davno prije graha, grah je tek došao u Europu u 16. stoljeću iz Srednje i Južne Amerike, gdje su ga prvi uzgajali indijanci prije više od 8000 godina. Već su oni uočili da grah ostavlja za sobom tlo bogato dušikom, pa su ga uzgajali kao predusjev drugim kulturama i kao međukulturu s kukuruzom i bundevama. Naime, na korijenu svih mahunarki stvaraju se kvržice u kojima se nalaza bakterije koje vežu slobodan dušik iz zraka, pretvaraju ga u aminokiseline, iz kojih se opet izgrađuju bjelančevine.  Grah je visokokalorična namirnica, sadrži 26% bjelančevina, 2,1% masti i 52% ugljikohidrata, te gotovo sve esencijalne aminokiseline (jedino soja sadrži sve), pa je dobra zamjena za meso. Zato je i dugo glasio kao "meso siromaha" i povećanjem životnog standarda njegova je upotreba jako opala, sasvim neopravdano. Iako je grah jako hranjiva namirnica bogata kalcijem, kalijem, fosforom, magnezijem i željezom, nije bogat vitaminima osim što suhi grah sadrži dosta vitamina skupine B, pa se preporuča kombinirati ga s drugim povrćem, npr. kupusom.
Da bi se spriječile probavne tegobe koje grah izaziva, odnosno ljuska graha koja je bogata sirovim vlaknom, pektinskim i drugim teško probavljim spojevima, može se koristiti bez ljuske (pasirani). Preporuča se i prije kuhanja namakati ga u vodi nekoliko sati te ga kuhati s mirodijama koje pomažu protiv nadutosti: kim,  timjan, mažuran, čubar, lovor, korijander i gorušica. Sirov je otrovan, te se obavezno mora koristiti kuhani.
Grah je i vrlo ljekovita namirnica, smatra se da štiti od raka, posebno od raka dojke i debelog crijeva, jača imunitet, uspostavlja hormonsku ravnotežu kod žena i pomaže u menopauzi, snižava kolesterol u krvi, regulira krvni tlak, probavu i štiti od hemoroida te pomaže kod dijabetesa.


Objavio: Triša
Datum objave: 15 Kolovoz 2008 u 22:50
Silvek, baš si to super napisala, a kako znam da su inače grahorice vrlo zdrave, imam ih u vrtu i puno ih jedem i volim ih, naročito grah, pa sada ovaj mladi - super je.
Sada sam saznala još neke stvari, koje nisam znala, pa ćemo ga kuhati još i češće,


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: SilveK
Datum objave: 15 Kolovoz 2008 u 22:54
I ja sam ga odlučila kuhati češće, čak sam čula da su suhi grah uveli u meni u školama:; obavezno jednom tjedno nešto od suhog graha. Zanimljivo je i to da je grah glavna hrana rudarima u Argentini, a ne meso.


Objavio: Triša
Datum objave: 16 Kolovoz 2008 u 20:41
Da kad bi u školama i vrtićima uveli više zdrave hrane i djeca bi bila zdravija, a i naučila bi se sve jesti.
I danas su kod mene bile mahune, na salatu s krumpirom kao prilog - odlično.(naravno moje mahune)


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: SilveK
Datum objave: 16 Kolovoz 2008 u 21:53
Danas sam pronašla još jedan zanimljiv podatak o grahu, a to je da je bogat nukleinskim kiselinama koje čine grah djelotvornim sredstvom za pomlađivanje - on potiče sve procese obnavljanja i razmnožavanja stanica u tijelu.
Što se tiče nadimanja i plinova - što više jedete grah, to ćete ga lakše probaviti. Dr. Alfred Olson iz Poljoprivrednog istraživačkog centra u Kaliforniji pronašao je način kako već kod pripreme graha izbjeći nadimanje: suhi grah treba dobro isprati i ocijediti, preliti ga kipućon vodom i ostaviti da se namače 4 sata. Nakon toga treba baciti vodu, ocijediti grah i staviti novu vodu za kuhanje.


Objavio: SilveK
Datum objave: 16 Kolovoz 2008 u 22:34

Na svom vrtu uzgajam različite vrste graha, a baš sam posebno ponosna na neke "egzotične" vrste čije sam sjeme nabavila.



-------------
Budi promjena koju želiš vidjeti.


Objavio: Triša
Datum objave: 17 Kolovoz 2008 u 09:57
SilveK - pa ti si genijalka.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: SilveK
Datum objave: 17 Kolovoz 2008 u 15:42
Prošle godine sam u trgovini zdrave hrane kupila i veliki bijeli grah, pa sam se odlučila i okušati u uzgoju.


-------------
Budi promjena koju želiš vidjeti.


Objavio: SilveK
Datum objave: 17 Kolovoz 2008 u 21:51
Bijeli grah (manji) sam kupila konzumni u kauflandu, a iz sjemenja je narastao i niski, i poluvisokii i visoki. Izdvojila sam si jedan grm za sjeme jer je imao izrazito duge mahune, poluvisoki, te jako rodan, te jedan malo veće veličine (na slici iz prijašnjeg posta, 2 i 3) Ovaj s izduženim mahunama sadrži puno zrna graha u jednoj mahuni i izrazito obilno rodi. Kad velim da je poluvisoka vrsta , mislim na to da nema vitice za penjanje, ali rodi na izduženim granama kao visoki:



 Ove godine sam primjetila i to da je to kasni grah, tj. dozrijeva 1 mjesec kasnije od klasičnih vrsta graha - sve sam ih sijala istodobno, a sad kad sam sav grah obrala, dozrijeva i bijeli pa opet imam mladi svježi grah, baš super.

Crni grah je moja baka dobila od susjede s nekog eko sajma, taj grah ima ljubičaste mahune kad je još zeleni, i tad je nježnoljubičaste boje. Kad dozori mahune požute, a grah je crni. Strašno je rodan, a jedino što bi mu mogao biti nedostatak je da kod kuhanja ostavlja jako crnu vodu, pa obavezno kuham u posebnoj vodi pa ga onda ispirem i cijedim, pa dalje kuham. Crni grah isto tako ne preporučam brati kao "zeleni": teško se ljušti i ima sitnija zrna, pa se ne isplati, najbolji je suhi.

Crni grah cvate u ljubičastoj boji:



a crveni u žutoj boji:





Objavio: SilveK
Datum objave: 17 Kolovoz 2008 u 22:00
I za kraj "sage o grahu"LOL još nekoliko savjeta o uzgoju:
Grah se sije od polovice 4 mjeseca nadalje, odnosno kad prestane opasnost od mrazeva, jer temperatura niža od -1 unistava biljku. Preporuča se sijati ga u okrugle jamice po 5 komada, zrna stavljenih ukrug.
Treba ga oprezno brati, da se ne uništi biljka prilikom branja, treba primiti granu jednom rukom ispod i mahune povući prema gore. Kad ste jednom obrali sav grah, ako ne trebate tu gredicu više te godine, ostavite ga u zemlji čim duže. Za to postoje 2 razloga, prvi je da grah obogaćuje tlo dušikom, a drugi je da bi vas mogao, ako će vremenski uvjeti to dozvoliti, iznenaditi još jednim cvjetanjem i još jednim urodom. Doduše, neće biti tako obilno kao prvi put, možda niti sve ne dozori do početka mraza, ali vrijedi probati. Na mom vrtu su upravo neke biljke graha počele opet cvjetati (bilo je dosta kiše u zadnje pa se nije sav osušio):



Već dvije godine zaredom ostavljam tako grah u zemlji i ponešto uspijem nabrati do prvih mrazevaSmile


Objavio: SilveK
Datum objave: 07 Rujan 2008 u 15:46
Vrijeme je spremanja suhog graha, pa da vas upozorim na jednog štetnika: grahov žižak - Acanthoselides obectus

slika s net-a



file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CSILVIJ%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml -


Objavio: SilveK
Datum objave: 07 Rujan 2008 u 15:58
Grahov žižak je insekt veličine 3,5-4,5 mm, crne boje i prekriven sitnim dlačicama. Ženka odlaže jajašca u poluzrele mahune već na vrtu, a više napada niski grah. Nekoliko mjeseci nakon berbe možete se neugodno iznenaditi kad u posudi s grahom ugledate mnoštvo crnih kukaca i rupe u zrnima graha. U jednom se zrnu može razviti čak 20-30 ličinki žiška. Da biste to spriječili, najbolje je suhi grah staviti na par dana u zamrzivač, jer pri temperaturi od -18 stupnjeva ugibaju sve ličinke žiška, pa nakon tog posušite grah na suncu i spremite na suho mjesto.


Objavio: Mikica
Datum objave: 13 Listopad 2008 u 08:36
Bok graholjupci.Evo jučer sam kupila na tržnici jari grah.Čini mi se da je to čak.Naravno da je u suhom stanju.Znam da se uzgaja najviše u Dalmaciji,no ja sam u primorju i voljela bih ga i ja malo uzgojiti jer je navodno dobar za dijabetes, a mm ga ima.Ima li netko ideju gdje bih mogla nabaviti sjeme pa da ga malo posijem drugu godinu?


Objavio: SilveK
Datum objave: 13 Listopad 2008 u 16:32
Pa posij taj suhi grah koji su nabavila, vjerujem da će proklijati. Kako on izgleda?


Objavio: Mikica
Datum objave: 14 Listopad 2008 u 19:20

Taj grah izgleda kao mali kamenčići,probat ću ga malo posijati a usput sam  pronašla da ima sjemena u onom imanju "Zrno" pa ću probati nabaviti malo i od njih.



Objavio: domingo
Datum objave: 15 Listopad 2008 u 15:18
Grahovi goreThumbs%20Up, grahovi doljeThumbs%20Down
Thumbs%20DownNitko ga ne jede od mene boljesmile45


Objavio: SilveK
Datum objave: 19 Listopad 2008 u 15:09
Ove godine sam još nešto naučila o grahu - on se križa. Posijala sam par vrsti odmah jedno pored drugoga, visoki grah mahunar - široki žuti i crveni. Nakon određenog vremena crveni je imao žute plodove, a kaj se ostalog tiče, imam mnogo "novih" vrsta sjemenki:



svjetli je sjeme crvenog, crno bijeli jedna vrsta širokog žutog, bila je još  jedna vrsta prošaranog tamnog, a sve ostalo su neke nove vrsteLOL koje prvi put vidim.


Objavio: proljeće
Datum objave: 22 Listopad 2008 u 12:03
Silvek opet sam od tebe puno naučila!!!
Hvala ti za to, prava si enciklopedija!!!smile120


Objavio: mikica.dm
Datum objave: 10 Travanj 2015 u 18:48
Pozdrav dragi ljudi. Da malo ozivim temu, uskoro mislim sijati grah, a pokusala bih staviti i malo onog kineskog azuki graha (mislim, grah je grah, valjda ne treba neke specijalne uvjete). Ima li tko iskustva, barem da mi kaze koliko je visok?

-------------
zatvori usta, otvori oci


Objavio: mikica.dm
Datum objave: 22 Kolovoz 2015 u 19:31
Dakle, ako nekog zanima, azuki dobro podnosi nase klimatske uvjete, cak se bolje drzao po ovim vrucinama od tresnjevca, tako da sam ga brala nekih tjedan-dva kasnije. Biljka je bogata mahunama koje su otprilike duzine prsta na ruci. Visina biljke je kao "obican" niski grah. Nesto ga je teze za cistiti jer je tako sitan, ali okus mu je dobar i mislim da se isplati malo pomuciti
Slika biljke i mahune


-------------
zatvori usta, otvori oci


Objavio: Gajtana
Datum objave: 26 Kolovoz 2015 u 14:14
Nama je ove godine sve išlo od ruke osim mahuna/graha.
Inače moja mama uvijek ima izvrstan i grah i mahune, ali ove godine čisti promašaj.
 
Neće pa neće.
 
Jedna vrsta ostala kržljava ( uz redovito zalijevanje )
Druga narasla 2 metra, jedra, zdrava, prekrasna, ali niti jedne jedine mahune.
 
Biti će bolje nagodinu!
 



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk